Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

„Ha egyszóval kellene jellemezni, amit a lakberendezés adhat, akkor az a varázslat lenne” – bemutatkozik Baktai Bianca lakberendező, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottja

Van, akinél csak érett fejjel, másnál pedig már gyerekként megfogalmazódik, hogy milyen irányt vesz, amikor pályaválasztásra kerül a sor. Bianca utóbbiak táborát erősíti, már nagyon fiatalon sejtette, hogy a lakberendezés felé visz majd az útja, amit következetesen jár azóta is.

Látványtervező, lakberendező, dekoratőrként a debreceni ENA HOME STUDIO csapatát erősítem – kezdi a bemutatkozást Bianca. – Kicsi gyerekkorom óta szívesen alkotok, így mindenképpen olyan pálya felé törekedtem, ahol a kreativitásom teret kaphat. Később aztán a gimnáziumban megérett bennem a döntés, hogy ezt a hivatást választom és jól tettem, mert a döntésem idővel engem igazolt. A munkám során folyamatosan alkothatok, segíthetek megvalósítani mások álmait, csupa szép dologgal, anyagokkal, tárgyakkal dolgozhatok.

Az Év moodboardja 2023 pályázat díjátadója. Baktai Bianca a pályázat 2. díját kapta
Az Év moodboardja 2023 pályázat díjátadója. Baktai Bianca a pályázat 2. díját kapta

Bianca a pályázaton meghirdetett moodboardok összeállításakor más-más művészeti ágakhoz nyúlt ihletért. - Egy jó dal, egy film vagy akár egy festmény is csodákra képes – mutatja be inspirációs forrásait. - Az egzotikus nappali képe például egy pohár bor mellett, kubai ritmusok hallgatása közben rajzolódott ki. Így aztán meg is érkezett az ihlet, amit igyekeztem átültetni a moodboardokba. Ennek során a Pinterest volt legfőbbképp a segítségemre, ami tele van jobbnál jobb mintagyűjteményekkel.

Egzotikus nappali moodboard, tervező: Baktai Bianca
Egzotikus nappali moodboard, tervező: Baktai Bianca

Milyen lenne vajon a tervező álom nappalija, hogyan gondolkodik az eleganciáról vagy milyen az általa elképzelt családi otthon? Bianca a moodboardjain keresztül ebbe is bepillantást enged. - Az álom nappalimba egy csodaszép "párizsi kék színt" választottam, ami nemcsak elegánssá varázsolja a szobát, hanem az intim hangulat megteremtésére is alkalmas. Kellemes zöld, barnás árnyalatokkal, levél mintákkal lágyítottam a teret. Az aranyozott kiegészítőkkel pedig megalkottam a saját kis szigetemet.

Álom nappali moodboard, tervező: Baktai Bianca
Álom nappali moodboard, tervező: Baktai Bianca

- Ha eleganciáról van szó, az „örök klasszikus” kifejezés jut eszembe. Ennek megfelelően az egyik legnemesebb fém, a hölgyek legjobb barátja, az arany dominál az elegáns enteriőrben. A kifinomult bútorzat és kiegészítők gondoskodnak arról, hogy a helyiség  egyszerre legyen szofisztikált és melegséget árasztó, díszes, de mégsem hivalkodó.

Elegáns nappali moodboard, tervező: Baktai Bianca
Elegáns nappali moodboard, tervező: Baktai Bianca

- A moodboardom jól tükrözi, mit gondolok az otthoni eleganciáról – folytatja Bianca. – A minőségi anyagok, mint például a márvány a luxus érzetét sugallják. Meleg, finom tónusokkal, bársonnyal, fa textúrákkal lágyítottam a teret, hogy otthonos hatást keltsen. Az aranyló kiegészítők még pompásabbá teszik a helyiséget.

Család modell moodboard, tervező: Baktai Bianca
Család modell moodboard, tervező: Baktai Bianca

- A letisztult bútorok, a meleg színek meghitt, bensőséges hangulatot teremtenek – mutatja be a számára ideális családi otthont Bianca. - Ebben a nappaliban egyaránt élmény elkortyolni egy csésze, forró fahéjas teát, vagy egy pohár finom bort. A kényelmes bútorok és a harmonikus kompozíciók együttesen adják az otthon melegét.

„Viva la seniorita!” egzotikus moodboard, tervező: Baktai Bianca
„Viva la seniorita!” egzotikus moodboard, tervező: Baktai Bianca

Bianca egzotikus enteriőrje, illetve az ahhoz alkotott moodboard a „Viva la senorita!” címet kapta, nem véletlenül. - Az élénk színek megidézik a pezsgő, latin ritmusokat, Mexikó forrón lüktető varázsát – mutat rá a tervező. - A számos különböző hatás, a gazdag díszek a négy fal közé varázsolják Közép-Amerika haciendáit.

„Kelet fénye” erotikus moodboard, tervező: Baktai Bianca
„Kelet fénye” erotikus moodboard, tervező: Baktai Bianca

A fülledt erotikát tükröző, „Kelet fénye” című moodboardon pedig a kopott színek, a finom bordó hatások kifejezik az ázsiai nők visszafogott, de mégis hipnotikusan hívogató báját. - Az ősi kínai motívumok, a rózsa az örök, időtlen szépség allegóriája – mutatja be munkáját Bianca.

A moodboardot készíteni még gyakorlott szakemberek számára sem könnyű feladat. - Ennél a pályamunkámnál éppen az a két moodboard okozott nehézséget, amit a zsűri a legjobbnak ítélt – mosolyog a tervező. - Az erotikus nappali összeállítása során tudtam, hogy nem akarok nagyon erőteljes vörös színeket használni, valami egyedibb megközelítést kerestem. A visszafogott, finomabb erotikát szerettem volna megjeleníteni. A távol-keleti kultúra felé fordultam, amelyben jelen van egyfajta szemérmesség, ami mégis igézően hat. Az álom nappali során ugyancsak bajban voltam, mert számos stílusirányzat áll közel a szívemhez, így nehezen választottam ki azt, ami a legjobban megtestesíti az én "álom nappalimat". Végül egyik stílus mellett sem döntöttem igazán, mert gondoltam, hogy a stílusok keverékéből születhetnek nagyon izgalmas helyiségek. Próbáltam úgy összehangolni a stílusokat, hogy a textíliák, a minták és a színek látványosak legyenek, de mégis egy bensőséges, intim hangulatot tükrözzenek.

A moodboard készítés rejtelmeiről, arról, hogy miért is hasznos a tervezés részévé tenni az inspirációs tábla összeállítását, így vall a lakberendező: - Mindenkinek azt javaslom, hogy ezt ne hagyja ki. Jómagam, amikor belefogok egy új projektbe és a kliensemnek nincsen konkrét elképzelése, vagy csak egy adott irányzatot tud mondani - pl: "minimalista otthont szeretnék" - ami nem biztos, hogy ugyan azt jelenti az ügyfélnek és nekem, nos ilyenkor a moodboard segít rajtunk. Így már elindulhatunk abba az irányba, ami az ügyfélnek megfelel. Nem utolsó sorban ezzel rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy készítsen több variációt, hiszen a képek, különböző anyagok és minták láttán már könnyebb megtaláni a megfelelő irányt. A Peempee ráadásul nagyon jó eszköz ehhez és egyszerű a használata. A felmerülő problémákat inkább annak tudom be, hogy még gyerekcipőben jár, de folyamatosan fejlődik.

Bianca arról is hosszan mesél, hogyan, milyen szempontok szerint zajlik nála élesben egy tervezés, melyek a legfontosabb szempontok. - Megismerni a klienseket, ennél semmi sem lehet fontosabb. Ahhoz, hogy ne csak egy lakást, hanem egy otthont tervezhessek rá kell éreznem, hogy milyen környezetben éreznék jól magukat hosszútávon. Meg kell ismernem a szokásaikat, a konkrét igényeiket, a család összetételét. Ez mindennek az alapja. Amennyiben a lakás nem saját használatra készül, úgy lefektetjük, hogy mi a rendeltetése az ingatlannak. Miután megismertem a lakástulajdonost, a következő, létfontosságú lépés a helyszíni felmérés. Ennél a folyamatnál inkább a funkciók és a rendelkezésre álló tér optimális kihasználása az elsődleges szempontok. Ezt követően átbeszéljük, hogy melyik helyiségbe milyen burkolatokat, bútorokat, anyagokat és textúrákat alkalmazzunk – mutatja be a tervezés lépéseit a lakberendező és egyúttal rámutat a leggyakoribb hibákra, melyekkel munkája során találkozik. – Hat pontban, röviden össze is tudom foglalni: fantáziátlan elrendezés, nem megfelelően kihasznált terek, előnytelen világítás, nem megfelelő anyagok használata, hiányoznak a textíliák (párnák, függönyök, plédek,szőnyegek), a berendezések nem megfelelőek az adott életvitelhez, végül pedig későn kérik ki a lakberendező véleményét.

Fürdőszoba tervezés alatt - Baktai Bianca munkája
Fürdőszoba tervezés alatt - Baktai Bianca munkája

Azért, hogy a fenti hibákat elkerüljük, hogy lakásunk szerethető, kényelmes, igazi otthon legyen, érdemes igénybe venni a szakszerű segítséget. Bianca szerint érthető, hogy a folyamatosan bővülő kínálatban az ember könnyen elveszik. A jó lakberendező felismeri, hogy a megrendelőnek mire van igazán szüksége, és azt is, hogy hol lehet a szükséges berendezési tárgyakat beszerezni. A lakberendező tudja, hogy az adott térben a különböző burkolatok, színek, formák, enteriőrök hogyan mutatnak majd. Fontos, hogy a munkája igazodjon az ügyfelek elképzeléséhez, de ugyanannyira fontos, hogy az anyagi lehetőségekhez mérten tegye ezt. Ennek megfelelően alternatívákat kínál a kliensnek. A lakberendezési szolgáltatás magában foglalja a látványtervezést, a helyszínek felmérését, a beszerzést, a folyamatos konzultációt, egészén a kivitelezésig. - Azt gondolom, hogy akár rendelkezünk konkrét elképzeléssel, akár tanácstalanok vagyunk, mindenkinek megéri lakberendezőhöz fordulni, a szakemberek munkája ugyanis megkímél rengeteg felesleges költségtől, elpazarolt időtől.

Egy terű nappali, konyha, étkező terve Baktai Biancától
Egy terű nappali, konyha, étkező terve Baktai Biancától

Mint minden alkotónak, Biancának is megvan a maga jellegzetes tervezői stílusa, mely már számos enteriőrből, lakás belsőből visszaköszön. - Rendkívül fontosnak tartom, hogy otthont teremtsek, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a klienseim komfortosan érezzék magukat a saját lakásukban. Lehetséges, hogy egy adott terv elvarázsolja az ügyfelet, mert jól mutat, azonban az, hogy valami esztétikus, nem jelenti azt, hogy életvitelszerűen mindenki jól érezné magát benne. Ezért igyekszem olyan tervet készíteni, ami hosszútávon otthonként szolgálhat az ügyfeleknek – vall tervezői ars poeticájáról Bianca. - A pályamunkám készítése során is folyamatosan azt próbáltam elképzelni, hogy ki, vagy kik lennének azok, akinek az otthonaikat éppen tervezem. Ez a „játék” a munka során végig útba igazított.

Népszerűek a témában

Otthoni edzőterem kialakítása

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Egyedi érzés a talp alatt - SOLIDSoft zuhanytálca

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Házvásárlás: innen tudhatjuk, hogy kell-e tetőcsere

Készítsen díjmentes, gyors nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

A fekete zuhanykabinok ikonikus eleme: a black factory

Atenád redőnyök: zsákbamacska helyett hosszú távú megoldás

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

„Számomra a tervezés nem munka, hanem lehetőség egy olyan világ létrehozására, amiben örömét leli a megrendelő” – Árvai-Komódi Klaudia lakberendezővel, az „Év fürdőszobai moodboardja 2023” pályázat harmadik helyezettjével beszélgettünk

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

„Az az ember vagyok, akinek mindene a képi világ” – Ferik Judit lakberendező, az Év moodboardja pályázat győztes tervezője

„Olyan típusú ember vagyok, aki bármit képes megszervezni” – interjú Zselló Katica lakberendező, enteriőrtervezővel, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjazottjával

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Legyen olyan a fürdőszobád, amilyet megálmodtál!

Megmutatjuk, mit hozhatsz ki fürdőszobádból – Segítőnk a Kolpa San szakértője

Térformálás design elemekkel

Az elegáns fekete – Szaniterek, csaptelepek és fürdőszobai kiegészítők feketében

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

Luxus-e a lakberendezés?

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról