Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

Szilágyi Dóra 2021-ben döntött úgy, hogy elvégzi a lakberendező képzést és megvalósítja régóta dédelgetett álmát. Azóta még csak két év telt el, de máris egy közönségdíjjal gazdagodott a Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt versenyen.

Hogyan kerültél kapcsolatba a lakberendezéssel?

Mindig is vonzott ez a szakma, szerettem berendezni, megtervezni a tereket. Sokáig csak nézegettem a lakberendező képzéseket, és közben arra gondoltam, egyszer jó lenne elvégezni egyet, hogy ezzel foglalkozhassak. Végül 2021-ben belevágtam, és a képzés csak megerősített abban, hogy ez az én utam.

Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjátadó ünnepsége a Fürdőszoba és Otthoni Wellness kiállításon – Szilágy Dóra átveszi a közönségdíjat
Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjátadó ünnepsége a Fürdőszoba és Otthoni Wellness kiállításon – Szilágy Dóra átveszi a közönségdíjat

Mit tanácsolnál annak, akit hozzád hasonlóan érdekel a lakberendezés, de még nem mert belevágni? Hogyan induljon el?

Érdemes elvégezni egy lakberendező képzést, ahol az alapokkal megismerkedhet és a gyakorlati feladatokkal betekintést nyerhet a tervezés menetébe. Szerintem ehhez a szakmához a jó ízlés nem elegendő, sok mindent szükséges átgondolni tervezés során, mérlegelni, összehangolni. Ezért úgy gondolom, akkor érdemes lakberendezéssel komolyabban foglalkozni, hogyha valaki a képzés során is megerősítést nyer, hogy neki való a szakma.

Az Év fürdőszobai moodboardja pályázatra készített egzotikus témájú fürdőszobatervedet Marokkó titokzatos világa és az ottani fürdők hangulata inspirálta. Saját élményből merítettél ihletet a tervezéshez?

Bár nem jártam még Marokkóban, az ottani hangulat mindig is elvarázsolt. A pályázat egzotikus témáját szerettem volna kicsit más oldalról megközelíteni, hiszen elsőre sokaknak talán egy trópusi hangulatú fürdőszoba ugrik be az egzotikus hívószóra.

Egzotikus fürdőszoba, tervezés: Szilágyi Dóra
Egzotikus fürdőszoba, tervezés: Szilágyi Dóra

Az elképzelt Családmodell számára tervezett, skandináv stílusú tervedben a fehér és a naturális fatónusok dominálnak. Szerinted milyen kiegészítőkkel tehetjük izgalmasabbá a fehér felületeket a fürdőszobában?

Akár már a tervezéskor is feldobhatjuk például a zuhanyfalat egy színes vagy mintás csempével, amiket fekete vagy aranyszínű csapokkal kombinálhatunk. De ha mégis maradnánk a letisztult színű térnél, a legegyszerűbben színes kiegészítőkkel, mintás törölközőkkel, kádkilépő szőnyeggel lehet megtörni az egyhangúságot. Zöld növényekkel pedig igazán élővé varázsolhatjuk a fürdőszobát, ráadásul bármilyen stílusba beilleszthetők.

A pályázat egyik feladataként öt darab konszignációs listát kellett létrehozni a HOMEINFO új szerkesztőjével, a Peempeevel. Mennyiben könnyítette meg a tervezési folyamatot és az árkalkulációt?

Nagyon hasznos programnak tartom, hiszen azontúl, hogy a tervezés végén kapunk egy teljes listát a betervezett termékek árával, esztétikusan láttatni is tudjuk az összeállítást. Biztosan használni fogom a Peempee-t későbbi munkáim során.

Szerinted mi a kulcsa a lakberendező és az ügyfél közti sikeres együttműködésnek?

A kölcsönös szimpátia nélkül szerintem nem tud jól működni egy együttműködés. Emellett fontos a bizalom megléte és a határozottság, amellyel lakberendezőként vezetni tudjuk a megrendelőt, az igényeit szem előtt tartva a legjobb megoldások felé.

Erotikus miliőjű fürdőszobatervedben nem féltél különböző mintákat kombinálni. Ha valaki hasonlóan merész elképzelésben gondolkodik, milyen szabályokat érdemes betartania ahhoz, hogy az összhatás vizuálisan egységes maradjon?

Ennél a tervnél egy eklektikus boudouir hangulatot igyekeztem megjeleníteni, ahol inkább a sötét színek dominálnak. Ha különböző mintákat szeretnénk használni egy térben, érdemes úgy összeválogatni a hangsúlyos elemeket, hogy egymás elnyomása helyett erősítő hatásuk legyen. Ha ezt a módszert követjük, biztosan harmonikus lesz az összkép.

Erotikus fürdőszoba, tervezés: Szilágyi Dóra
Erotikus fürdőszoba, tervezés: Szilágyi Dóra

Több moodboardodban is visszatérő elem a szabadon álló kád. Szerinted milyen típusú fürdőszobához illik egy ilyen stílusos berendezés?

A szabadon álló kád nagy térigényű berendezési tárgy, amivel számolni kell a tervezés során. Érdemes nagyobb méretű fürdőszobába tervezni, hogy igazán érvényesülhessen.

Elegáns fürdőszoba, tervezés: Szilágyi Dóra
Elegáns fürdőszoba, tervezés: Szilágyi Dóra

Milyen szakmai célokat, terveket szeretnél megvalósítani a jövőben?

A lakberendező munkáim az Instagram oldalamon tekinthetők meg, de a későbbiekben szeretnék majd egy saját honlapot is, ahol könnyebben átlátható lesz a teljes portfólióm. A jövőben Pécsen és környékén szeretnék majd lakberendezőként dolgozni, de a következő egy-két évben más jellegű feladatok várnak rám, éppen babát várok.

Népszerűek a témában

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Stílusos otthon - Esztétikus és funkcionális bútorok egyedi tervezésben

Otthoni edzőterem kialakítása

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

A kényelmes zuhanykabin 4+1 titka

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel! – válaszol a szakértő

Napsütötte terasz, erkély? Nem hiányozhat a napellenző!

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Hipnotikus! Bemutatkozik a Radaway színes zuhanykollekciója

Zuhanyzás sosem volt még ennyire stílusos: nézze meg a Radaway 2023-as újdonságait

Mira: egy kád, számtalan lehetőség (8 méret és két változat)

Bemutatkoznak a Sabina egyenes kádak - Így választhat magabiztosan jó és jó között

Stílusos otthon - Esztétikus és funkcionális bútorok egyedi tervezésben

Fürdőszoba gyerekeknek – mire figyeljünk, hogy biztonságos és vidám legyen?

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise

„Megtalálni az egyensúlyt a dizájn és a funkció között” – vallja Dr. Herczeg Andrea, a LOSZ Év lakberendezője 2022 pályázat díjazottja

Meglátja és megszereti: szálcsiszolt matt zuhanyszínekkel bővült a Radaway kínálata

Fürdőszoba tükrök új megvilágításban: tippek a megfelelő kiválasztásához

Szebb otthon home staging-gel: Zen ház projekt