Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

Szilágyi Dóra 2021-ben döntött úgy, hogy elvégzi a lakberendező képzést és megvalósítja régóta dédelgetett álmát. Azóta még csak két év telt el, de máris egy közönségdíjjal gazdagodott a Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt versenyen.

Hogyan kerültél kapcsolatba a lakberendezéssel?

Mindig is vonzott ez a szakma, szerettem berendezni, megtervezni a tereket. Sokáig csak nézegettem a lakberendező képzéseket, és közben arra gondoltam, egyszer jó lenne elvégezni egyet, hogy ezzel foglalkozhassak. Végül 2021-ben belevágtam, és a képzés csak megerősített abban, hogy ez az én utam.

Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjátadó ünnepsége a Fürdőszoba és Otthoni Wellness kiállításon – Szilágy Dóra átveszi a közönségdíjat
Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjátadó ünnepsége a Fürdőszoba és Otthoni Wellness kiállításon – Szilágy Dóra átveszi a közönségdíjat

Mit tanácsolnál annak, akit hozzád hasonlóan érdekel a lakberendezés, de még nem mert belevágni? Hogyan induljon el?

Érdemes elvégezni egy lakberendező képzést, ahol az alapokkal megismerkedhet és a gyakorlati feladatokkal betekintést nyerhet a tervezés menetébe. Szerintem ehhez a szakmához a jó ízlés nem elegendő, sok mindent szükséges átgondolni tervezés során, mérlegelni, összehangolni. Ezért úgy gondolom, akkor érdemes lakberendezéssel komolyabban foglalkozni, hogyha valaki a képzés során is megerősítést nyer, hogy neki való a szakma.

Az Év fürdőszobai moodboardja pályázatra készített egzotikus témájú fürdőszobatervedet Marokkó titokzatos világa és az ottani fürdők hangulata inspirálta. Saját élményből merítettél ihletet a tervezéshez?

Bár nem jártam még Marokkóban, az ottani hangulat mindig is elvarázsolt. A pályázat egzotikus témáját szerettem volna kicsit más oldalról megközelíteni, hiszen elsőre sokaknak talán egy trópusi hangulatú fürdőszoba ugrik be az egzotikus hívószóra.

Egzotikus fürdőszoba, tervezés: Szilágyi Dóra
Egzotikus fürdőszoba, tervezés: Szilágyi Dóra

Az elképzelt Családmodell számára tervezett, skandináv stílusú tervedben a fehér és a naturális fatónusok dominálnak. Szerinted milyen kiegészítőkkel tehetjük izgalmasabbá a fehér felületeket a fürdőszobában?

Akár már a tervezéskor is feldobhatjuk például a zuhanyfalat egy színes vagy mintás csempével, amiket fekete vagy aranyszínű csapokkal kombinálhatunk. De ha mégis maradnánk a letisztult színű térnél, a legegyszerűbben színes kiegészítőkkel, mintás törölközőkkel, kádkilépő szőnyeggel lehet megtörni az egyhangúságot. Zöld növényekkel pedig igazán élővé varázsolhatjuk a fürdőszobát, ráadásul bármilyen stílusba beilleszthetők.

A pályázat egyik feladataként öt darab konszignációs listát kellett létrehozni a HOMEINFO új szerkesztőjével, a Peempeevel. Mennyiben könnyítette meg a tervezési folyamatot és az árkalkulációt?

Nagyon hasznos programnak tartom, hiszen azontúl, hogy a tervezés végén kapunk egy teljes listát a betervezett termékek árával, esztétikusan láttatni is tudjuk az összeállítást. Biztosan használni fogom a Peempee-t későbbi munkáim során.

Szerinted mi a kulcsa a lakberendező és az ügyfél közti sikeres együttműködésnek?

A kölcsönös szimpátia nélkül szerintem nem tud jól működni egy együttműködés. Emellett fontos a bizalom megléte és a határozottság, amellyel lakberendezőként vezetni tudjuk a megrendelőt, az igényeit szem előtt tartva a legjobb megoldások felé.

Erotikus miliőjű fürdőszobatervedben nem féltél különböző mintákat kombinálni. Ha valaki hasonlóan merész elképzelésben gondolkodik, milyen szabályokat érdemes betartania ahhoz, hogy az összhatás vizuálisan egységes maradjon?

Ennél a tervnél egy eklektikus boudouir hangulatot igyekeztem megjeleníteni, ahol inkább a sötét színek dominálnak. Ha különböző mintákat szeretnénk használni egy térben, érdemes úgy összeválogatni a hangsúlyos elemeket, hogy egymás elnyomása helyett erősítő hatásuk legyen. Ha ezt a módszert követjük, biztosan harmonikus lesz az összkép.

Erotikus fürdőszoba, tervezés: Szilágyi Dóra
Erotikus fürdőszoba, tervezés: Szilágyi Dóra

Több moodboardodban is visszatérő elem a szabadon álló kád. Szerinted milyen típusú fürdőszobához illik egy ilyen stílusos berendezés?

A szabadon álló kád nagy térigényű berendezési tárgy, amivel számolni kell a tervezés során. Érdemes nagyobb méretű fürdőszobába tervezni, hogy igazán érvényesülhessen.

Elegáns fürdőszoba, tervezés: Szilágyi Dóra
Elegáns fürdőszoba, tervezés: Szilágyi Dóra

Milyen szakmai célokat, terveket szeretnél megvalósítani a jövőben?

A lakberendező munkáim az Instagram oldalamon tekinthetők meg, de a későbbiekben szeretnék majd egy saját honlapot is, ahol könnyebben átlátható lesz a teljes portfólióm. A jövőben Pécsen és környékén szeretnék majd lakberendezőként dolgozni, de a következő egy-két évben más jellegű feladatok várnak rám, éppen babát várok.

Népszerűek a témában

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

Otthoni edzőterem kialakítása

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Színek a fürdőszobában…

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Házvásárlás: innen tudhatjuk, hogy kell-e tetőcsere

Készítsen díjmentes, gyors nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Zuhanykabin tisztítás gyorsan és egyszerűen, az Easy Clean bevonat segítségével

Hatékonyabb árnyékolás: tartós, időjárásálló és könnyen működtethető megoldások

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

„Az esztétikumon és a funkcionalitáson felül kiemelt fontosságú számomra a terek játékos és inspiráló kialakítása” – interjú Lode Cora lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat harmadik helyezettjével

„Szeretem felfedezni a tér adottságait, tanulmányozni a lehetőségeket és megtalálni a legjobb kialakítási opciókat” – Kovács-Szécsi Dóra lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottjával beszélgettünk

„Egy enteriőr akkor lesz élhető, amikor jól működnek együtt a különböző funkciók” – beszélgetés Pál Gabriella Annával, az Év moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

Friss hír a jakuzzivilágból: tovább bővült a VitalSpa „vevőkényeztető” garanciája

WC-választó kisokos – Milyen szempontok alapján érdemes új vécét választani építkezéskor vagy felújításkor?

5+1 belsőépítészeti trend a fürdőszobában – Fókuszban a fekete csaptelepek

Rendezzük be fürdőszobánkat a netről, a Kolpa San segítségével!

„Lakberendezővé válni egy hosszabb útkeresés eredménye” – Beszélgetés az Év lakberendezője 2022 pályázat győztesével, Szőke Mónikával

„Számomra a tervezés nem munka, hanem lehetőség egy olyan világ létrehozására, amiben örömét leli a megrendelő” – Árvai-Komódi Klaudia lakberendezővel, az „Év fürdőszobai moodboardja 2023” pályázat harmadik helyezettjével beszélgettünk

„Az az ember vagyok, akinek mindene a képi világ” – Ferik Judit lakberendező, az Év moodboardja pályázat győztes tervezője

„Olyan típusú ember vagyok, aki bármit képes megszervezni” – interjú Zselló Katica lakberendező, enteriőrtervezővel, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjazottjával