Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Tippek a hagyományos, klasszikus stílusú kert kialakításához

Akár kisebb területen is kivitelezhető, ha tradicionális módon rendeznénk el kertünket. Egy-két lombos fa, virágzó bokor és a legárnyasabb sarokban egy pihenő pad, vagy hintaágy. A legfontosabb anyagok, formák, növények klasszikus kertekhez.

A klasszikus stílusú kert legjellemzőbb vonása, hogy nem hivalkodó, mégis látványos, rendezett, kissé arisztokratikus hatást kelt. A formára nyírt bokrok, a kerti utak és dísztárgyak, a rafináltan elhelyezett virágágyások vadregényessé és megunhatatlanná varázsolják ezt a kertet. Nem véletlen, hogy napjainkban is az egyik legnépszerűbb típus. A szinte vonalzóval és körzővel rajzolt bukszusok, örökzöldek, a falak és futtatórácsok mentén elhelyezett kúszónövények, valamint a pázsit, látványos keretet kínálnak a terméskővel kirakott vagy kaviccsal felszórt kerti utaknak. Egy-egy árnyékot adó fa tövében, a kerti utak mentén felbukkanhatnak a kerti padok. Ha a kert mérete engedi, ne mondjunk le a kerti tóról, de egy csobogó még a legkisebb helyen is elfér.

Kerti út a klasszikus kertben
Medence és csobogó a klasszikus kertben

A klasszikus stílusú kertben látványosan elkülönülnek a virágágyások. A virágok inkább a kert egy adott pontjára kerülnek, nem pedig elszórtan, válogatás nélkül, bárhova ültetve. A rózsakert szinte kötelező, de a liliomok, hortenziák is nélkülözhetetlenek, persze mindegyik szigorúan a virágoskertben elhelyezve.

Virágágyások a klasszikus kertben
Csobogó a klasszikus kertben

Növények a klasszikus kertben

Angyal Klára, az Angyalkert vezetője a következő növényeket ajánlja a modern stílusú kertekbe.

Közönséges magyal (Ilex aquifolium)

Örökzöld, igen szívós cserje vagy kisebb fa. Lassan növekszik, erősen elágazó ágrendszerű növény. Cakkos szélű levele és téli piros termései a karácsonyi dekoráció része, szinte mindenki által ismert motívuma. Fagytűrő, mely fényes sötétzöld levelekkel rendelkezik, jól bírja a metszést. Félárnyékos fekvést, humuszos, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. A mérsékelten száraz talajt, és városi klímát is elviseli. A fiatal cserjéket télen lombréteggel kell védeni a fagykárok ellen.

Növények a klasszikus kertben

Himalájai selyemfenyő (Pinus wallichiana)

A himalájai selyemfenyő könnyűszerrel nevelhető díszfa, mely jól alkalmazkodik környezetéhez. A nyirkos talaj ideális számára, védett fekvésben fejlődik, mivel szeles helyen levelei könnyen kiszáradhatnak és megbarnulhatnak a tél folyamán. Meleg, napfény- és vízigényes dísznövény, fiatal korában rendszeres öntözésre szorul.

Örökzöldek a klasszikus kertben

Babérmeggy (Prunus laurocerasus)

Örökzöld cserje, mely kifejlett korára széles, terebélyes bokrot alkot. Alternatívaként jó lehet tuják kiváltására, mert egész évben zöld felületet ad, ugyanakkor az évszakok váltakozásával virágdíszt és színes terméseket is megcsodálhatunk rajta. Fényes, bőrszerű levelei igen sűrűn borítják be az erős ágakat. Szívós, fagytűrő cserje, mely elviseli a mélyárnyékot is, bár ekkor a bokor nem lesz tömött. Száraz nyarakon öntözést igényel. Kiválóan használható sövénynek is.

Kert klasszikus stílusban

Közönséges tiszafa (Taxus baccata)

Igen hosszú életű örökzöld fa, melynek sötétzöld lombja van. Lassú növekedésű, kifejlett korában nyírás nélkül szélesen kúpos, később kupolaszerű koronájú középmagas fává fejlődik. A tiszafa igen jól bírja a metszést, hamar megújul, ezért sövény nevelésére is alkalmas. Igénytelen, árnyéktűrő dísznövény. Fontos tudni, hogy mutatós terméseinek magköpenyén kívül a fa minden része igen mérgező, viszont az édes ízű, húsos magköpeny a madarak egyik kedvenc tápláléka. Jól tűri a városi klímát, és a kártevőkre sem érzékeny.

Növények a klasszikus kertben

Kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla)

A hortenziák számos faja közül az egyik legnépszerűbb a kerti hortenzia. A leggyakrabban rózsaszín vagy kék virágok mutatós szirmai valójában csészelevelek, melyek a rovarokat vonzzák. Félárnyékos helyen érzi igazán jól magát, vigyázzunk rá, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, és inkább lágy vízzel, esővízzel öntözzük. Metszeni csak tavasszal kell, előző évi elhervadt virágokat kell közvetlenül a rügy fölött levágni. Ültethetjük csoportosan, de szoliterként igen mutatós.

Hortenziák a klasszikus kertben

Hortenzia top fajták

Schneeball
Renate Seiniger
Blauwer Zwerg – kék
Adria – kék
Rosita
Leuchtfeuer

Hortenzia a klasszikus kertben

Rózsát a kertbe!

A rózsa szinte minden talajon megél, azonban legszebben a tápanyagokban (szervestrágya, komposzt, lombtrágya) gazdag, kötöttebb talajokon díszlik. A dús virágzás és az erős növekedés titka a napos fekvésben, a jó tápanyag- és vízellátásban rejlik. Ügyeljünk a tavaszi metszésre, a talaj tisztán tartására, a permetezésre és a téli feltöltésre. A szabadgyökeres rózsatöveket ősszel és kora tavasszal ültessük, a konténeres rózsákat a nyári hónapokban is biztosan telepíthetjük. A legszínesebb felhasználása a tearózsának van. A tearózsa vágott virágnak, csokrok, koszorúk készítésére és dekorációnak a legjobb választás, köszönhetően a kifejezetten nagy, és illatos dús virágzatnak. A tearózsa mellett legelterjedtebb rózsatípusok még a futórózsa, a parkrózsa, a mini rózsa és a magastörzsű rózsa.

Rózsák a klasszikus kertben

Teahibrid rózsák, bokorrózsák:
Landora – sárga virágú, sűrűn bokros fajta
Papa Meilland – bordó, bódító illatú, elegáns rózsa
Escada – élénkpiros virág, illatos rózsa
Veronika – porcelánrózsaszín, illatos

Rózsák a klasszikus kertben

Kúszórózsák

Változatosak, melyek közös vonása a kúszó jellegű hajtásnövekedés. Virágaik többnyire teltek, a nyár folyamán többször is virágozhatnak. A kúszórózsák önálló kapaszkodásra nem képesek. Ezért támberendezésre futtathatók (pergola, virágrács, gúla, kerítés) és kötözést igényelnek.
Ültetési távolság 1-2 méter. A kúszórózsákon belül külön csoportot alkotnak az ún. climbing változatok. Ezek nem igazi kúszórózsák, csak ívesen elhajló hosszú hajtásokat nevelnek, ezért támrendszerre futtathatók. Kúszó hajtásaikat támasz mellett kell nevelni. Különböző fajtáit oltják, vagy szemzik.

Rózsák a klasszikus kertben

Kőtől a fáig – anyagok a klasszikus kertben

Az anyaghasználatnak talán egyetlen kert típus esetén sincsenek olyan szigorú szabályai, mint a klasszikusnál. A kő – terméskő és zúzott formában – szinte mindenütt jelen van: a kerti utak, lépcsők burkolatán, az ágyás szegélyeken, a csobogókon, a nagyméretű kaspókon, korlátokon, asztalokon. A fa jellemzően a kerti padok, pergolák, futtatók anyaga, míg a fém, elsősorban a kovácsoltvas a tartószerkezeten, padok lábazatán, valamint a lugasokon, kerítéseken, lépcsőkorlátokon jelenik meg. A műanyagok, illetve a túlzottan rusztikus felületű, kopottas kövek, téglák, faanyagok kerülendők.

Műtárgyak és kiegészítők, a hangulat zálogai

A már többször említett kerti pad kőből vagy fából és főleg állandó helyen, télen, nyáron odakint – nélkülözhetetlen kellék. A mozdítható kerti bútorok inkább a lugasok alá, a pergolák tövébe vagy a teraszra kerülhetnek. A tó a kert egy árnyékos pontján akár a pázsitra, akár egy kővel burkolt pihenő részre varázsol nagyszerű hangulatot, míg a csobogót inkább egy fal tövébe ajánlott elhelyezni. A szaletli ugyancsak klasszikus kellék, lehetőleg fából építve, egy kerti út végén kínál pihenő- és búvóhelyet.

Csobogó a klasszikus kertben
Kőváza a klasszikus kertben

Visszafogott színvilág

A klasszikus kert zöldje az alapszín, melyet az ápolt fa- és fémfelületek színei tesznek teljessé. Ezek a színek azonban mindig visszafogottak, soha nem harsányak: szürkék, natúr barnák, fehérek, elvétve feketével vagy téglaszínnel. Jellemzőek a tört tónusok és a natúr árnyalatok: a kő szín, a fehér, szürke vagy natúr páccal bevont fa, fekete kovácsoltvas. Az élénk tónusokat inkább a virágzó növények képviselik ebben a környezetben.

A klasszikus kert színei
A klasszikus kert színei
Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ne mondjon le a fürdés élményéről, válasszon inkább akadálymentes kádat

Ha számít az energiatakarékosság: így válasszunk árnyékolót! Válaszol a szakértő

Legyen fürdőszobája éke ez a modern kiegészítő

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Legyen a kert otthonunk legjobb része!

Vegyszermentes kert - Biológiai hatóanyagok is óvhatják zöldségeinket, gyümölcsfáinkat

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

Élet a zöldben – Otthon a kertben

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Tippek és eszközök a gyors és hatékony takarításhoz