Kert klasszikus stílusban

Elekes Attila

Gondozott cserjék, csobogó és kerti tó pihenőpaddal, egy-egy szobor, idilli környezet. A klasszikus stílusú kert kialakításához legjobb, ha ódon villák vagy kastélyok kertjeiből merítünk ötletet.

A klasszikus stílusú kert legjellemzőbb vonása, hogy nem hivalkodó, mégis látványos, rendezett, kissé arisztokratikus hatást kelt. A formára nyírt bokrok, a kerti utak és dísztárgyak, a rafináltan elhelyezett virágágyások vadregényessé és megunhatatlanná varázsolják ezt a kertet. Nem véletlen, hogy napjainkban is az egyik legnépszerűbb típus. A szinte vonalzóval és körzővel rajzolt bukszusok, örökzöldek, a falak és futtatórácsok mentén elhelyezett kúszónövények, valamint a pázsit, látványos keretet kínálnak a terméskővel kirakott vagy kaviccsal felszórt kerti utaknak. Egy-egy árnyékot adó fa tövében, a kerti utak mentén felbukkanhatnak a kerti padok. Ha a kert mérete engedi, ne mondjunk le a kerti tóról, de egy csobogó még a legkisebb helyen is elfér.

Kerti út a klasszikus kertben

Medence és csobogó a klasszikus kertben

A klasszikus stílusú kertben látványosan elkülönülnek a virágágyások. A virágok inkább a kert egy adott pontjára kerülnek, nem pedig elszórtan, válogatás nélkül, bárhova ültetve. A rózsakert szinte kötelező, de a liliomok, hortenziák is nélkülözhetetlenek, persze mindegyik szigorúan a virágoskertben elhelyezve.

Virágágyások a klasszikus kertben

Csobogó a klasszikus kertben  forrás:

Növények a klasszikus kertben

Angyal Klára, az Angyalkert vezetője a következő növényeket ajánlja a modern stílusú kertekbe.

Közönséges magyal (Ilex aquifolium)

Örökzöld, igen szívós cserje vagy kisebb fa. Lassan növekszik, erősen elágazó ágrendszerű növény. Cakkos szélű levele és téli piros termései a karácsonyi dekoráció része, szinte mindenki által ismert motívuma. Fagytűrő, mely fényes sötétzöld levelekkel rendelkezik, jól bírja a metszést. Félárnyékos fekvést, humuszos, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. A mérsékelten száraz talajt, és városi klímát is elviseli. A fiatal cserjéket télen lombréteggel kell védeni a fagykárok ellen.

Növények a klasszikus kertben

Himalájai selyemfenyő (Pinus wallichiana)

A himalájai selyemfenyő könnyűszerrel nevelhető díszfa, mely jól alkalmazkodik környezetéhez. A nyirkos talaj ideális számára, védett fekvésben fejlődik, mivel szeles helyen levelei könnyen kiszáradhatnak és megbarnulhatnak a tél folyamán. Meleg, napfény- és vízigényes dísznövény, fiatal korában rendszeres öntözésre szorul.

Örökzöldek a klasszikus kertben

Babérmeggy (Prunus laurocerasus)

Örökzöld cserje, mely kifejlett korára széles, terebélyes bokrot alkot. Alternatívaként jó lehet tuják kiváltására, mert egész évben zöld felületet ad, ugyanakkor az évszakok váltakozásával virágdíszt és színes terméseket is megcsodálhatunk rajta. Fényes, bőrszerű levelei igen sűrűn borítják be az erős ágakat. Szívós, fagytűrő cserje, mely elviseli a mélyárnyékot is, bár ekkor a bokor nem lesz tömött. Száraz nyarakon öntözést igényel. Kiválóan használható sövénynek is.

Kert klasszikus stílusban forrás: www.livingcolourlandscapes.com.au

Közönséges tiszafa (Taxus baccata)

Igen hosszú életű örökzöld fa, melynek sötétzöld lombja van. Lassú növekedésű, kifejlett korában nyírás nélkül szélesen kúpos, később kupolaszerű koronájú középmagas fává fejlődik. A tiszafa igen jól bírja a metszést, hamar megújul, ezért sövény nevelésére is alkalmas.  Igénytelen, árnyéktűrő dísznövény. Fontos tudni, hogy mutatós terméseinek magköpenyén kívül a fa minden része igen mérgező, viszont az édes ízű, húsos magköpeny a madarak egyik kedvenc tápláléka. Jól tűri a városi klímát, és a kártevőkre sem érzékeny.

Növények a klasszikus kertben

Kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla)

A hortenziák számos faja közül az egyik legnépszerűbb a kerti hortenzia. A leggyakrabban rózsaszín vagy kék virágok mutatós szirmai valójában csészelevelek, melyek a rovarokat vonzzák. Félárnyékos helyen érzi igazán jól magát, vigyázzunk rá, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, és inkább lágy vízzel, esővízzel öntözzük. Metszeni csak tavasszal kell, előző évi elhervadt virágokat kell közvetlenül a rügy fölött levágni.  Ültethetjük csoportosan, de szoliterként igen mutatós.

Hortenziák a klasszikus kertben

Hortenzia top fajták

Schneeball
Renate Seiniger
Blauwer Zwerg – kék
Adria – kék
Rosita
Leuchtfeuer

Hortenzia a klasszikus kertben

Rózsát a kertbe!

A rózsa szinte minden talajon megél, azonban legszebben a tápanyagokban (szervestrágya, komposzt, lombtrágya) gazdag, kötöttebb talajokon díszlik. A dús virágzás és az erős növekedés titka a napos fekvésben, a jó tápanyag- és vízellátásban rejlik. Ügyeljünk a tavaszi metszésre, a talaj tisztán tartására, a permetezésre és a téli feltöltésre. A szabadgyökeres rózsatöveket ősszel és kora tavasszal ültessük, a konténeres rózsákat a nyári hónapokban is biztosan telepíthetjük. A legszínesebb felhasználása a tearózsának van. A tearózsa vágott virágnak, csokrok, koszorúk készítésére és dekorációnak a legjobb választás, köszönhetően a kifejezetten nagy, és illatos dús virágzatnak. A tearózsa mellett legelterjedtebb rózsatípusok még a futórózsa, a parkrózsa, a mini rózsa és a magastörzsű rózsa.

Rózsák a klasszikus kertben

Teahibrid rózsák, bokorrózsák:
Landora – sárga virágú, sűrűn bokros fajta
Papa Meilland – bordó, bódító illatú, elegáns rózsa
Escada – élénkpiros virág, illatos rózsa
Veronika – porcelánrózsaszín, illatos

Rózsák a klasszikus kertben

Kúszórózsák

Változatosak, melyek közös vonása a kúszó jellegű hajtásnövekedés. Virágaik többnyire teltek, a nyár folyamán többször is virágozhatnak. A kúszórózsák önálló kapaszkodásra nem képesek. Ezért támberendezésre futtathatók (pergola, virágrács, gúla, kerítés) és kötözést igényelnek.
Ültetési távolság 1-2 méter. A kúszórózsákon belül külön csoportot alkotnak az ún. climbing változatok. Ezek nem igazi kúszórózsák, csak ívesen elhajló hosszú hajtásokat nevelnek, ezért támrendszerre futtathatók. Kúszó hajtásaikat támasz mellett kell nevelni. Különböző fajtáit oltják, vagy szemzik.

Rózsák a klasszikus kertben

Kőtől a fáig – anyagok a klasszikus kertben

Az anyaghasználatnak talán egyetlen kert típus esetén sincsenek olyan szigorú szabályai, mint a klasszikusnál. A kő – terméskő és zúzott formában – szinte mindenütt jelen van: a kerti utak, lépcsők burkolatán, az ágyás szegélyeken, a csobogókon, a nagyméretű kaspókon, korlátokon, asztalokon. A fa jellemzően a kerti padok, pergolák, futtatók anyaga, míg a fém, elsősorban a kovácsoltvas a tartószerkezeten, padok lábazatán, valamint a lugasokon, kerítéseken, lépcsőkorlátokon jelenik meg. A műanyagok, illetve a túlzottan rusztikus felületű, kopottas kövek, téglák, faanyagok kerülendők.

Műtárgyak és kiegészítők, a hangulat zálogai

A már többször említett kerti pad kőből vagy fából és főleg állandó helyen, télen, nyáron odakint – nélkülözhetetlen kellék. A mozdítható kerti bútorok inkább a lugasok alá, a pergolák tövébe vagy a teraszra kerülhetnek. A tó a kert egy árnyékos pontján akár a pázsitra, akár egy kővel burkolt pihenő részre varázsol nagyszerű hangulatot, míg a csobogót inkább egy fal tövébe ajánlott elhelyezni. A szaletli ugyancsak klasszikus kellék, lehetőleg fából építve, egy kerti út végén kínál pihenő- és búvóhelyet.

Csobogó a klasszikus kertben

Kőváza a klasszikus kertben

Visszafogott színvilág

A klasszikus kert zöldje az alapszín, melyet az ápolt fa- és fémfelületek színei tesznek teljessé. Ezek a színek azonban mindig visszafogottak, soha nem harsányak: szürkék, natúr barnák, fehérek, elvétve feketével vagy téglaszínnel. Jellemzőek a tört tónusok és a natúr árnyalatok: a kő szín, a fehér, szürke vagy natúr páccal bevont fa, fekete kovácsoltvas. Az élénk tónusokat inkább a virágzó növények képviselik ebben a környezetben.

A klasszikus kert színei

A klasszikus kert színei

További cikkeink társoldalunkról:

Egyforma ajtó és garázskapu

Kapu és garázskapu összhangban

Új kertkapu

Kapcsolódó cikkek

Kertben és lakásban is jól alkalmazható az újra felfedezett gabion

Biztosan sokak fantáziáját megmozgatja hirtelen ez a rejtélyes szó, mely egy egészen hétköznapi, de zseniális, újra gondolt eszközt, módszert és tájépítészeti elemet takar. Alkalmazását érdemes sok esetben érdemes fontolóra venni.

Milyen legyen az épített kerti grill?

A kerti grill, és egyáltalán a kültéri grillezés az utóbbi évtizedekben lett rendkívül népszerű. A finom fogásokhoz és a zavartalan működéshez azonban néhány szempontra muszáj figyelmet fordítanunk a tervezés, építés során.

Árnyas kert és terasz pergolával

A pergola bizonyos mértékig a lakás területének egyfajta virtuális kibővítését is jelentheti, miközben jelentősen növeli otthonunk értékét és fokozza vizuális színvonalát. Úgy is mondhatnánk, hogy a pergola egy kényelmes szoba a kertben, vagy a teraszon mely nemcsak védelmet nyújt a külső szemlélők elől, de óv a széltől, kellemes árnyékot biztosít a tűző nap ellen, és látványnak sem utolsó.

A bent kényelme a szabadban

Itt a tavasz és közel a nyár, tehát egyre több időt tölthetünk a szabadban. Miért ne tennénk mindezt ugyanolyan kényelemben, mintha a nappalinkban relaxálnánk? Bátran hangoljuk erkélyünket, teraszunkat egy szép, komfortos kültéri szobává.

Magaságyással látványos és könnyen gondozható lesz a kert

Miért előnyösebb a magaságyás, mint a megszokott, földdel egy szintben lévő? Már látványra is tetszetősebb, hiszen rendezetté szépen tagolttá varázsolja a kertet. Beleültetett növényeink pedig, legyenek azok virágok, vagy veteményes, könnyen és jól gondozhatók lesznek.

Hogy az időjárás ne legyen ellenség

Smart Home használatával mindennapjai sok területen tervezhetőbbé, kiszámíthatóbbá válnak, legyen szó épületen belül vagy épületen kívül végzett tevékenységről. Ebben a cikkben annak járunk utána, hogyan tudja felvenni a küzdelmet az időjárás viszontagságai, változékonysága ellen.

Lamborghini láncfűrész – a nélkülözhetetlen kerti szerszám

Ha egy zsebkendőnyi felületnél nagyobb kert birtokosai vagyunk, előbb vagy utóbb egy jó minőségű láncfűrész az egyik leghűségesebb segítőtársunkká válik. A láncfűrészek egyik kiváló példánya, a Tonino Lamborghini szinte mindent tud, amire szükségünk lehet.

Fűtőtestek szabadtérre

A tavasz beköszöntével egyre több időt töltenénk el a szabadban, ücsörögnénk a teraszon. Azonban a korai napos idő még csalfa, a föld hideg, egy ilyen kint tartózkodás alkalmával könnyen felfázhatunk. Bármilyen jól felöltözünk a sugárzó meleg, ami igazán hiányzik.

Így épült a teraszunk – 50 képben bemutatva

Nem kis fába vágja a fejszéjét az, aki kertjének átalakítására és teraszépítésre adja a fejét. Ahogy az alábbi, képekkel gazdagon illusztrált történet is igazolja, egy kisméretű előkert vagy tetőkert pedig különös körültekintést és extra figyelmet igényel.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár