Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Fürdőtó a kertünkben – kialakítás, használat, karbantartás

Már egy kicsi tó, egy apró szabad vízfelület is üdítő jelenség a kertünkben, ám ha ezt a fürdés, házi strandolás lehetőségével is ötvözzük, akkor azzal otthonunk és a magunk kényelmét tesszük teljessé, sőt, tökéletessé. Íme, betekintést nyújtunk az otthoni fürdőtavak, vagy bio fürdőtavak különleges világába.

Fürdőtó kontra kerti medence

- A kerti fürdőtó, más néven bio fürdőtó vagy bio medence a készen kapható, vagy kőműves munkával épített kerti medencétől már első ránézésre is teljesen különbözik. Nincs kikövezett, burkolt szakasza, nem emelkedik ki a felszínből, olyan, mintha mindig is ott lett volna, növényekkel szegélyezett, sőt, vízinövények láthatók benne. Röviden: a dísztó és a fürdőmedence előnyeivel egyszerre rendelkezik.

- A fürdőmedence nem üzemelhet hatékony víztisztás nélkül, hiszen így nagyon gyorsan elszaporodnának benne az algák. A tisztításhoz viszont vegyszereket kell használni, melyek okozhatnak allergiás tünketeket. A bio fürdőtó vize – a természetes, növények segítségével történő tisztulásnak köszönhetően – allergizáló vegyszerek nélkül is tiszta, fürdésre alkalmas marad.

- A fürdőtó bármilyen formájú lehet, nincsenek a gépészeti rendszerből adódó kötöttségek, melyek a medencékre jellemzők.

- A téli hónapokra nincs sok tennivalónk, ha bio fürdőtavunk van. Amint befagy a víz és elég vastag a jégfelület, csak a korcsolyát kell elővennünk, a nyári strand helyén saját korcsolyapályánk lesz. Akinek szaunája van, a téli, befagyott időszakot leszámítva, a hűvösebb időben is élvezheti a fürdőtó kínálta kényelmet.

- A meleg időszak beköszöntével a víz gyorsan felmelegszik. Nem kell a vizet mesterségesen, energiaráfordítással fűtenünk, vagy melegen tartanunk.

- Nincs két egyforma bio fürdőtó. A kialakítása változatos, hiszen tetszés szerinti növényekkel telepíthetjük be olyan sűrűn, ahogy nekünk tetszik. Építhetünk benyúló stéget, vagy kis hidat fölé, a lépcső is bármilyen formájú lehet.

Kerti fürdőtó, bio tó

A kerti fürdőtó részei, felépítése

  • Úszózóna

Ez az összes vízfelületnek akár a 80%-a is lehet. Az úszózónában nincsenek növények. Kisebb tavaknál a mélysége 1,3 méter, a nagyobbaknál akár 2-3 méter, de az átlagos ajánlott mélység 1,5 méter, melyben biztonsággal úszhatunk és a nagyobb gyerekek miatt sem kell aggódnunk.

  • Szűrőzóna

Ez az úgynevezett biofilter, a sekély, 0,2-0,3 méteres, vízinövényekkel beültetett rész, mely a víz megfelelő minőségét biztosítja. A szűrőzóna a vízfelület 20%-át kell, hogy alkossa.

  • Egyéb sekély vízterület

Ennek inkább díszítő szerepe van, a víz minőségére nincs hatással. Itt alakíthatjuk ki a pancsolót a kisebb gyerekeknek.

  • Gépészet

Mivel a bio fürdőtóban nincs lehetőség a víz leengedésére, szükség lesz szivattyúkra. A fürdőtó mellett, a stég vagy lépcső alatt kap helyet a gépészeti akna a szivattyúkkal. Ez általában földbe süllyeszthető, 2 négyzetméteres, 0,8 méter mély, fedéllel ellátott műanyag akna. A szivattyúkkal megakadályozható, hogy extrém csapadék után túl sok víz maradjon a tóban és elárassza a kertet.

Kerti fürdőtó, bio tó

A bio fürdőtó megépítése elvégezhető házilagos kivitelben, de nagy körültekintést, pontos tervezést igényel. Akár saját kezűleg, akár szakemberek segítéségvel épül a tavunk, számolnunk kell azzal, hogy nem kevés földmunkával jár és a növényeket sem árt körültekintően kiválasztani.

A fürdőtónál kulcsfontosságú a meder és a tófenék szigetelése, ami gumi alapú tófóliával másnéven geomembránnal történik. Ha a szigetelőlemezek az előzetes tervek alapján, gyári körülmények között, méretre vulkanizálva készülnek el, a kivitelezési idő lényegesen csökken és elkerülhetők a helyszíni leplesítés kivitelezési hibái. A lazán lefektetett, nagy méretű gumilepel felveszi a felületi mozgásokat, rugalmas, környezetbarát, és nagyon tartós.

Kerti fürdőtó, bio tó

Kerti fürdőtavunkhoz mindenképpen környezetbarát, és az élővilágot nem veszélyeztető szigetelést válasszunk!

Mielőtt belevágunk az építésbe, gondoljuk át hányan és hogyan használjuk majd a fürdőtavat! Ha vannak kisebb gyerekek, vagy idősek a családban, érdemes a fürdőterület egy részét sekélyebbre hagyni, akár az úszózóna kárára. Az idősebb családtagoknak, vagy a kicsiknek inkább falépcsőt építsünk létra helyett. Víz alatti pihenőpadokkal ugyancsak fokozhatjuk a kényelmet.

A fürdőtó formája – a fantáziánk diktál

A geometrikus elrendezésűtől a szabálytalanig bármilyen lehet. Sőt, utóbbi áll legközelebb a természeteshez, hiszen a természetben található tavak is szabad vonalvezetésűek. De arra is van lehetőség, hogy a geometrikus úszózóna természetes elrendezésű növényzónával legyen kiépítve. A bio fürdőtó egyik nagy előnye éppen ez a rendkívüli variálhatóság: minden tó egyedi és tetszőlegesen kialakítható.

Kerti fürdőtó, bio tó

A fürdőtó mérete és ára – számoljunk!

Ez leginkább attól függ, hogy mekkora fürdőrészt szeretnénk. Vegyünk egy példát: 3,5 méter x 9 méter, azaz 32 négyzetméter nagy úszófelületnél a 32 négyzetméterhez számítsuk hozzá a 20%- nyi szűrőzonát. Így az összes vízfelület (úszó + szűrőzóna) kb. 40 négyzetméter lesz.

Ha viszont vízinövényekből szereténk többet, megnövelhetjük a sekélyvíz arányát a fürdőrészhez képest, pl. 25%-kal, így kb. 50-60 négyzetméteres fürdőtavat kapunk, 3,5 méter x 9 méter úszásra alkalmas területtel.

A biológiai szűrőrendszer kb. 35 négyzetmétertől alkalmazható, tehát ekkora a minimális méret, amivel kalkulálhatunk. Előzetes információink szerint egy 35 négyzetméteres fürdőtó kivitelezési ára a kiásási és az építkezési munkákkal együtt, jelenleg kb. 3,5 millió Ft körül mozog.

Kerti fürdőtó, bio tó

A fürdőtavak kivitelezési ára az alábbi tételekből áll:

  • Földmunka és az úszózóna építkezési munkáinak ára. Ezek a munkák önerőből is elvégezhetők.
  • Technológiai munkák. A fürdőtó megtervezése, vízszigetelése, a fólia vasalása, helyszíni vulkanizálása (kivitelezőtől függ, hogy melyik technológiát alkalmazza), a fólia vízáteresztésének teszetelése, szivattyúakna kiépítése, szivattyúk, szelepek, elosztó- és nyomócsövek elhelyezése. Feltöltés mosott gyöngykaviccsal, dekorációs elemek az úszózóna és a növényzónát elválasztó falra. Vízinövények beszerzése és kiültetése, tószegély kialakítása, igény szerint medencevilágítás, illetve minőségi kivitelezőnél a garancia.

Látható, hogy egy fürdőtó megépítése költségesebb, mint a kerti medencéké, vagy a dísztavaké, de a fenntartása valamivel gazdaságosabb.

Természetes víztisztítás a bio fürdőtavakban

Ez egy természetesen működő rendszer, ezért semmiféle vegyszer nem szükséges a víz tisztántartásához. A természet maga végzi el a folyamatokat a növények és az ugyancsak természetes szűrőrendszerek segítségével. Ezek a szerves anyagokat teljesen kivonják a vízből, így az algáknak esélyük sincs az elszaporodásra.

A fürdőzóna mellé, a sekélyebb területre vízinövények kerülnek, ez az úgynevezett növényzóna, vagy más néven regenerációs zóna. Ez segíti elő a tóban a szerves anyagok lebontását, az egyensúly fenntartását.

Kerti fürdőtó, bio tó

A leggyakoribb növények a sásliliom, a tubarózsa, az írisz, a nyílfű, a vízi menta. Ügyelnünk kell a növények megfelelő tápanyagozására is. Ha jól érzik magukat, akkor valószínűleg az alga is meg fog jelenni, tehát valamiféle egyensúly kialakítására kell törekedni, A növények kiválasztását, telepítését és gondozását – hacsak nem vagyunk képzett kertészek – érdemes szakemberre bízni, illetve tőle ellesni a fogásokat. Évente egyszer ajánlott egy hozzáértő “növénydoktort” hívni, aki átnézi a növényeket és ellát tanácsokkal a további gondozást illetően, így nem sérül a bio fürdőtavunk természetes flórája.

Fontos tudni, hogy az úszózónát ugyanúgy takarítani (porszívózni, a belehulló levelektől megszabadítani) kell, mint a normál kerti medence esetében, illetve a vízinövények is időről időre gondozásra, visszavágásra szorulnak.

Népszerűek a témában

Stílusteremtés a kertben, teraszon – Válasszunk minőségi kültéri bútorokat!

Maximális rend a kert és a ház körül – Kerti tároló szerszámoknak, kerti bútornak, tűzifának

Kerti grillek – ízletes fogások a megfelelő grill készüléken

Ez is érdekelhet

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

4 tipp, ahogy érdemes megválasztani a ház stílusát

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Hány kád kell a halálcsillagra?

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Legyen a kert otthonunk legjobb része!

Vegyszermentes kert - Biológiai hatóanyagok is óvhatják zöldségeinket, gyümölcsfáinkat

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

Élet a zöldben – Otthon a kertben

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Tippek és eszközök a gyors és hatékony takarításhoz

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

Maximális rend a kert és a ház körül

Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon

Hogyan válasszunk kültéri burkolatot és hogyan tartsuk karban, ha tartós és esztétikus felületet szeretnénk?