Hirdetés

Így tervezzünk mediterrán kertet

Aligha akad olyan hobbikertész, akit ne ihletett volna meg a Földközi-tenger vidékének kertkultúrája és buja növényvilága. Ha minden részletét nem is, de számtalan motívumot, anyagokat, színeket és növényeket hazai környezetbe is átmenthetünk.

Természetesség és keresetlen elegancia. Ezek a legfontosabb jellegzetességei a mediterrán kerteknek, melyeket annak ellenére gondos tervezés előz meg, hogy az összhatás végül nagyon is spontán, egyszerű és magától értetődő. Valójában azt kell pontosan ismernünk, hogy kertünket mikor, milyen irányból érik a napsugarak – mely a mediterrán nyárban perzselő – és honnan éri a szél, hiszen ehhez képest választjuk ki az egyes növényeket, határozzuk meg helyüket, illetve gondoskodunk árnyékolásról, illetve szélvédelemről. Kevésbé jó hír, hogy a mediterrán kert kialakításához egy benapozott, enyhén szellős terület sokkal alkalmasabb, mint egy árnyékos. Viszont utóbbi esetében sem lehetetlen megteremteni ennek hangulatát.

Napos mediterrán kert

Kővel kirakott terasz a mediterrán kertben

Medence a mediterrán kertben

Mediterrán kert panorámával

A mediterrán kert növényzete

Angyal Klára, az Angyalkert vezetője a következő növényeket ajánlja a mediterrán stílusú kertekbe.

A mediterrán kert dús növényzete

Leander

Az abszolút első! A leander (Nerium oleander) az egyik legmutatósabb, és ezért talán a legkedveltebb dézsás növény. A mediterrán országokban szívesen ültetik az autópályák, autóutak mellé, mert tűző napon virágzik a legbőségesebben. Nálunk csak meleg, napfényes nyarakon nyílik, hűvös, csapadékos időben elmarad, vagy gyengébb lesz a virágzás. Naponta egyszer, forróbb napokon viszont két alkalommal, reggel és este is öntözzük meg. Őszig hetente egyszer tápoldatozzuk balkonnövények vagy kifejezetten leanderek részére ajánlott tápoldattal.
A leandert télen hűvös, de világos helyen kell teleltetni. Behordás előtt az elsárgult levelektől és hervadt virágszirmoktól tisztítsuk meg, de a virágkocsányt ne szedjük le.
A leanderen gyakran előfordul a levéltetű, pajzstetű, takácsatka, ami Bio-Sect-tel történő többszöri permetezéssel sikeresen irtható. Hosszan tartó hűvös, csapadékos időben, vagy árnyékos helyen tartott növénynél a levélhónaljakban, illetve a virágszirmokon gombás rothadás mutatkozhat. A növényt vigyük napos helyre, és a beteg részeket távolítsuk el.

Leander a mediterrán kertben

Kefevirág

Ívelt ágú örökzöld cserje, melyet teleltetni kell. Szürkés zöld keskeny levelei,citrom illatúak. Ennek a vidám növénynek a kinyílt füzérvirágzata leginkább egy üvegmosó kefére hasonlít. Érdekessége, hogy illatos virágzatából csupán a porzók tömege látszik, sziromlevelei nem feltűnőek. A hosszú, piros vagy sárgás porzók feladata a rovarok odacsalogatása. A kefevirág (Callistemon citrinus) jól tűri a száraz levegőt, napos helyet igényel, ami nem csoda, hisz Ausztrália száraz, meleg területeiről származik.

Növény kavalkád a mediterrán kertben

Mirtusz 

A közönséges mirtusz (Myrtus communis) a szüzesség szimbóluma. Legendás növény, hiszen már a rómaiak is szent növényként tisztelték. Megfelelő gondozás mellett, dézsába ültetve is magas kort érhet meg. Teljesen napos helyen, általános virágföldben és egyenletes vízellátás mellett érzi jól magát.
Krémfehér 1,5 cm átmérőjű illatos virágai, melyek Tavasztól nyár elejéig nyílnak, magányosak. A virágokat a hosszan kinyúló porzók teszik különlegessé. Gyümölcse sötét, kékeslila, egy-vagy sokmagvú, gömbölyű borsónyi méretű bogyó. A tömegesen termő bogyók a növényt a virágzás után is igen látványossá teszik, ezért a közönséges mirtuszt sokfelé dísznövénynek ültetik. Nyáron meleget, sok napsütést és lehetőleg nedves talajt igényel, de rossz, sziklás talajon is megél. Mérsékelten fagytűrő, a száraz hideget nem viseli el. Védett fekvésbe megpróbálkozhatunk a kiültetésével déli vagy nyugati fal elé ültetve. Tavaszi nyírással korlátozhatjuk méretét.

Murvafürt

A Bougainvillea hihetetlen színei a tartós, erős napsütésre olyan meseszerű intenzitással kezdenek ragyogni, hogy le se tudjuk venni róla a szemünket. Gyors növekedésű trópusi kúszónövény, amelynek élénk bíborvörös, piros, sárga és fehér színű virágai két hét alatt kialakulhatnak és sokáig a növényen díszlenek. Valójában nem is virágait csodáljuk, hanem felleveleit: apró, fehér virágocskái annyira jelentéktelenek, szinte alig észrevehetőek. 
A legfontosabb az intenzív szín eléréséhez az állandó napsütés, de tápanyaghiány esetén is fakulást tapasztalhatunk. Ennek elkerüléséért áprilistól szeptember végéig legalább kéthetente adjunk öntözővizéhez speciális mediterrán tápoldatot. A Bougainvillea földjét csak óvatosan kell öntözni. Szinte félszáraz, alig nedves állapot a legmegfelelőbb. 
Ha a növény jól érzi magát, elég gyorsan el kezd növekedni. Bármilyen formájúra kialakíthatjuk, ha karókat szúrunk földjébe, és azok mentén neveljük. A hosszú hajtások végeit le kell csípni, ezzel lehet serkenteni a növényt a besűrűsödésre, illetve a dúsabb virágzásra. A téli pihenő előtt erősen vágjuk vissza, hogy következő évi virágzása is színpompás legyen.

Murvafürt a ház előtt

Legalább kétévente ültessük át laza, jó vízáteresztő képességű földbe, és ha a balkonláda aránytalan a méretéhez képest, cseréljük eggyel nagyobb méretűre azt is. Fontos tudni, hogy a 6-7 foknál alacsonyabb hőmérsékletet nem viseli, a teleltetőben se legyen hidegebb, ahova a téli hónapokban visszük. Ellenkező esetben megfázhat, és ledobja leveleit. Viszont fényre télen nincs szüksége: akár egy kisablakos garázsban is áttelel. 

Levendula

Ez az örökzöld, aromás illatú félcserje a mediterrán vidékekről származik, s egyetlen mediterrán stílusú kertből sem hiányozhat. Európában a levendulának (Lavandula angustifolia) többféle változata létezik, amelyek méretükben és színükben igen változatosak, de a fajok közül a francia és az angol levendulát termesztik legnagyobb mennyiségben. Nálunk is télálló, virágzati szárral együtt kb. 60-80 cm magas növény bokros növekedésű, dúsan ágas cserje, melynek vékony szárain, július elején jelennek meg az első virágok. Virágai kékeslilák vagy mély-lilák, az álfüzérek a növény felső részén virulnak. Szárított virágai sokáig elállnak, s nyugtató illatukkal és rovarűző tulajdonságukkal jó használatot tesznek a lakásban. A levendula igazán jól mutat, ha nagyobb csoportokba ültetjük akár más növényekkel társítva, akár szoliterként. Lehet dézsába, cserépbe is ültetni.
Kellő gondozás mellet igen hosszú életű. Tápanyagokban viszonylag szegény, meszes talajokon is szépen fejlődik, de mindenképpen napos, meleg, lehetőleg védett helyet igényel. A túlöntözést kerülni kell. Ősszel kétharmadára érdemes visszavágni az ágait, azonban a fás részeket ne metsszük le.

Levendula ültetvény a mediterrán kertben

 

Anyagok a mediterrán kertben

Ha autentikus mediterrán kertben gondolkodunk, kizárólag természetes anyagokat használjunk. Nem baj, ha ezek öregek, kopottak, sőt! A patina a mediterrán hangulat alapeleme ebben az esetben. Az égetett cserepek, kerámiák natúr és mázas változatban, a kovácsoltvas, a napszítta fa, a kő, a réz nélkülözhetetlenek. Felejtsük el azonban a műanyagokat, a fényes felületű acélt és a modern fémeket. Bánjunk csínján az üveggel és a betonnal is, bár ezek mértékkel alkalmazva megférnek az előbb felsorolt, vállalható anyagokkal.

A mediterrán kert anyaghasználata

A régi téglák, még töredezett állapotban is, valamint a szabálytalan terméskövek a kerti utakhoz, szegélyekhez, lépcsőkhöz nagyszerűek. A fából készült növényfuttatók, apácarácsok a lugasokhoz tesznek majd jó szolgálatot, ehhez egyébként a kovácsoltvasból készült elemek is tökéletesek. A kerti pihenők, padok készülhetnek kőből és fából is.

Patio

Kényelem a mediterrán kertben

Kerti tárgyak és díszítő elemek mediterrán hangulatban

A növényekből készült természetes árnyékolók, a lugasok, fontos elemei a mediterrán kerteknek, hacsak nem a kert eleve árnyékos. A kővel, téglával körülvett ágyások egymásba érnek, az egyes növénycsoportokat kevésbé választják el határozottan, mint például egy modern kertben. A natúr cserepekben, dézsákban, vesszőkosarakban a kisebb-nagyobb cserjés növények állhatnak, akár a kert több pontján, csoportba rendezve. Ugyancsak jó választás a faragott kő kaspó, melyből a nagyobb méretűek akár apró kerti tóként is funkcionálhatnak. Ha a kert nagysága engedi, a nyári hónapokra érdemes elhelyezni egy kőből készült csobogót, illetve különlegességként egy napórát.

Kőfal és kőváza a mediterrán kertben

Kerti bútor a mediterrán kertben

Hangulatos mediterrán kert

A mediterrán kert színei

Ha alaposan megfigyeljük a mediterrán tájak kertjeit, feltűnik, hogy a színek kavalkádja szinte kizárólag a növényzetnek köszönhető. A kerti tárgyak csupán a maguk natúr valójában vannak jelen. Az alap színvilág így a terrakotta, a kőszínek, a fa természetes színe, illetve a fehér, bézs, kék színűre festett vagy pácolt fafelület, és a réz szín. Az egyszínű, de nem feltétlenül szabályos, homogén felületű falak előtt mutatnak igazán jól a buja örökzöldek, a leander rózsaszínje, a bugenvillea lilás pinkje, a levendula lilája, a különféle kúszónövények narancs színei.

Buja mediterrán kert

Hangulatos mediterrán kert

A rusztikus, délvidéki hangulat egyben a spontaneitásról is szól, így a növények és a kerti tárgyak elhelyezését illetően lehetünk kevésbé merevek.

Ha mediterrán kertet szeretnénk, a tankönyvszerű szabályok követése helyett sokkal fontosabb, hogy megtaláljuk a helyes arányokat.

 Kapcsolódó cikkek:

Egyforma ajtó és garázskapu

Kapu és garázskapu összhangban

Nyílik a kapu

 Új kertkapu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Sövény – Egy növény sok előnnyel. Kiválasztás, formázás, ültetés

Ápol, eltakar, dekorál, határol, ha kell, árnyat ad. Csak néhány funkció, melyre egy szépen gondozott és jól megválasztott sövény alkalmas. Emellett természetesen még számos olyan tulajdonsággal is rendelkezik, melyek miatt még a legkisebb kertből sem hiányozhat a sövény.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

A kert az új szoba – Kert és terasz trendek 2019-ben

A kert egyre inkább többet jelent a házunkat körülvevő, növényekkel övezett területnél. Ideje, hogy belső tereink kibővített részeit lássuk benne és ennek megfelelően gondoskodjunk róla.