Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Kert modern stílusban

A modern, minimalista kertstílus kialakításának alapja a rendkívül kifinomult anyaghasználat és a növények gondos megválasztása. Ám legalább ilyen fontos tudatosítanunk, hogy modern kert csakis modern stílusú épülethez illik igazán.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A modern kert formavilága és színei

Akár az ágyásokra, teraszokra, akár a kertben álló objektumokra gondolunk, a formák minden esetben szigorúan geometrikusak, szabályosak, határozott vonalvezetésűek legyenek. A növények jellegzetesen formára nyírtak, a világos és sötét színek kontrasztja pedig éles határvonalat húz az egyes területek közé.
A fehér és a bézs tónusok, a zöld, a szürke és árnyalatai, valamint a fekete, szinte mindig megtalálhatók a modern kertekben. Ezen kívül persze visszaköszönhetnek az épület és a kerítés uralkodó színei is. Egy-egy élénkebb színnel meglepően látványos hatás érhető el, ezzel a kertre jellemző kontraszt még jobban hangsúlyozható, ami tovább erősíti a modern jelleget.
A modern kert kialakítása során különösen fontos szem előtt tartani a „kevesebb, több” elvét és érdemes a világos, letisztult kompozíció megteremtésére koncentrálni.

Geometrikus formák és éles határvonalak uralják a modern stílusú kertet

Geometrikus formák dominanciája

Geometrikus formák dominanciája

Geometrikus formák dominanciája

Geometrikus formájú ágyások

Növények a modern kertben

Jó választás a különleges levélszínű, lombformájú cserje és fa, melyeket soha se tömegbe ültessünk. Mellettük a kompozíció lágyítása érdekében néhány szabadon növő növényt helyezzünk el. Ha a kert mérete engedi, mindenképpen alakítsunk ki nagyobb, összefüggő gyepfelületet, mely ugyancsak a letisztult karaktert hangsúlyozza és teret biztosít a kerti tárgyaknak, különlegesebb növényeknek is.
A kisebb növényeket, virágokat minimalista jellegű balkonládába ültessük.

Milyen növényeket ültessünk a modern stílusú kertbe?

Angyal Klára, az Angyalkert vezetője a következő növényeket ajánlja a modern stílusú kertekbe.

Főként geometrikus formákon alapuló, néhány fajta növényből felépülő, éles határvonalakkal rendelkező kerttípusról beszélünk. Jellemző itt az örökzöld növények dominanciája, a kevés szín, a formára nyírott növények, sövények, melyek illatoktól mentesek. A modern kert közepes fenntartási igényű, mivel mesterséges formája miatt évenként többszöri nyírást igényel.

Jellegzetes alkalmazott növények

Buxus, tuja, Leyland ciprus, bambusz, fűfélék/sások, gömb fák, korallberkenye

Növények a modern kertben

Puszpáng, az évszázadok óta kedvelt fajta
(Buxus sempervirens)

Ez a viszonylag igénytelen fagytűrő növény jól bírja a metszést, és igen tömött textúrák alakíthatók ki belőle. Már a barokk és a reneszánsz korban is ezt a tulajdonságát használták ki a kertészek, amikor sokféle művészien vágott alakzatot formáltak belőle. A modern kert stílusos cserjéje lehet, mely alacsonyabb térelválasztóként vagy akár szoliterként, meghatározott alakra nyírva díszítheti kertünket. Igen jól mutat nagyobb kaspóban gömbre vagy kúpformára nyírva. Maga a növény lassú növekedésű, sűrű bokros cserje, melynek tojásdad alakú fényes bőrszerű levelei vannak. Végleges magassága akár a 3 métert is elérheti, de vannak alig 1 méterre növő változatai, ilyen pl. a “Suffruticosa” néven ismert puszpáng.

Gondozása

Napos, félárnyékos vagy árnyékos helyre is ültethető, üde, jó vízáteresztő képességű talajba. Vízigénye közepes, de hosszabb szárazabb periódusok során nem árt öntözni. Évente javasolt kétszer nyírni, tavasszal és ősszel szeptemberben.

Nyugati tuja
(Thuja occidentalis)

Lassú növekedésű örökzöld fa, mely kiválóan alkalmas térelválasztónak. Oszlopnövekedésű, mely 10 méternél nem nő magasabba, de léteznek ennél kisebb, törpenövekedésű változatai is. Levélzete fajtától függően lehet zöld vagy sárgászöld. Nyírott alakfának és nyíratlan sövénynek egyaránt alkalmas.

Gondozása

Legszebben enyhén nyirkos, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik. Szereti a napos fekvést.

Leyland-ciprus
(Cupressocyparis Leylandii)

Igen gyors növekedése miatt gyakran ültetik sövényként. Fiatal korában akár 45-90 cm-t is nő évente, ezért ideális választás, ha gyors eredményt szeretnénk elérni. Alapvetően széles, de oszlopos növekedésű fajta, pikkelylevelei középzöldek, szürkészöldek de sárgászöldek is lehetnek. Nyírott és nyíratlan sövényként egyaránt alkalmazható.

Gondozása

Nagyon jó tűrőképességű, könnyen nevelhető fa, amely sokféle talajhoz jól alkalmazkodik, bírja a szárazabb körülményeket is. Jól viseli a metszést, de vegyük figyelembe, hogy csak a friss zöld hajtásokat szabad visszavágni, az öregebb, fás részeket nem. Kártevők és betegségek ritkán fordulnak rajta elő, azonban de érdemes odafigyelni a levéltetvekre és pajzstetvekre.

Díszfüvek

A díszfüvek nagyon népszerűek. A kerti füvek, díszfüvek színes, szívós, az összes évszakban látványos megjelenésűek. Gondozásuk egyszerű, többnyire csak a tavaszi visszavágásból áll. A pampafüvet télen takarni kell a nedvességtől, a többi díszfű fajta még ezt sem igényli. Ültethetjük őket csoportosan, egyesével vagy akár szegélyként is járdák mellé.

Díszfüvek a modern kertben

Korallberkenye
(Photinia x fraseri)

Igen színgazdag lombozatú a korallberkenye: kifejlett leveleit rózsaszín-zöld-fehér tarkázottság díszíti, fiatal hajtásai ciklámenlilák. Szoliternek és sövénynek is gyönyörű, a nyírást is jól tűri.

Gondozása

Legszebben napos, félárnyékos helyen fejlődik. Jól alkalmazkodik mindenféle talajhoz, közepes vízigényű. Kissé fagyérzékeny, lehetőség szerint ültessük védettebb helyekre.

Térelválasztó növények

Uralkodó anyagok és tárgyak

A látszóbeton, a nemes acél, a gondosan kezelt fa elemek és a modern kompozitok (WPC), valamint a matt és selyemfényű csiszolt kövek, egy-egy szabálytalan sziklával tarkítva bátran megjelenhetnek a modern kertben. Manapság divatos a modern stílusú kertben az üveg és az igényes, időtálló plexi is.

A modern stílusú kert jellegzetes anyagai és tárgyai

Kőburkolat

Kőburkolat és kerti tó

A terasz és a kert összeérnek – ez is jellegzetessége a modern kertnek

Terasz és modern kert

Terasz és modern kert

Ha a különleges, design hatás elérésére törekednénk, a kerti tárgyak és növények jól megtervezett világításával különös látványt érhetünk el. Ezáltal éjszaka egy újabb arcát ismerhetjük meg kertünknek.

Világítás a modern kertben

Kerti világítás

Minimalista megjelenésű kerti utak és ágyások

Kerti út és tó

Ágyások

Műtárgyak és díszek a modern kertben

Modern kert növényekkel

Felejtsük el a kerti vízjátékokat, helyettük alkalmazzunk modern, geometrikus formájú vízköpőt, határozott vonalvezetésű kerti tavat. Medencénk legyen szabályos formájú, feszített víztükrű. A teraszra, vagy a kert egy adott pontjára kerülhet modern árnyékoló, grillező, pergola.

A faburkolat, a kerti tó és a medence a modern kertből sem hiányozhat

Faburkolat

Medence

Faburkolat

Ne feledjük, a modern kert rengeteg törődést, intenzív gondozást igényel.
A kiválasztott anyagok pontosan illeszkedjenek a ház stílusához.
Válogassunk az anyagok közül, arra azonban ügyeljünk, hogy egy adott térbe ne használjunk túlságosan sokfélét belőlük és a felületetek is homogének legyenek.

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Nyomtasson a zuhanyzóüvegre gyönyörű és tartós képeket

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

Akár 7 nap alatt elkészülhet a medencénk – Mutatjuk, hogyan

Élet a zöldben – Otthon a kertben

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Otthoni medence – lehetőség a tartalmas időtöltésre, az egészségmegőrzésre és a biztonságos nyaralásra

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Az otthon egy érzés, kültéren is! Hangulatos elemek a kertbe a Tó2-től

Kerttervezés lépésről lépésre

Tó2 – A kerti élet örömei

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Maximális rend a kert és a ház körül – Kerti tároló szerszámoknak, kerti bútornak, tűzifának

Faszenes, gáz vagy elektromos grillt vegyünk?

Otthoni wellness dézsában