Hirdetés

Country stílusú kert, nemcsak vidéken

Termő konyhakert, illatozó virágok, kanyargós utak és eldugott pihenők jellemzik a vidéki stílusú kerteket, melyek városi körülmények között is egyszerűen kialakíthatók. Tekintsük át, hogyan teremthetjük meg a magunk elvarázsolt kertjét.

A modern vagy klasszikus stílushoz képest a country stílusú kert lényegesen kevesebb tervezést, kevésbé szigorú méricskélést, viszont több spontaneitást és megfelelő arányérzéket kíván. Akik ragaszkodnak a rendezett, átlátható terekhez a letisztult formákhoz, ne ezt a stílust válasszák. Akik számára viszont fontosak az apró részletek, a változatos látvány és a természetesség, bátran döntsenek a vidéki stílusú kert mellett.

Kert vidéki stílusban

Kert vidéki stílusban

Ízig-vérig country stílus

A vidéki kertek egyik meghatározó jellemzője, a több részre való tagolódás, ami a szokásosnál nagyobb mélység és tágasság benyomását kelti még egy apró térben is. A tagoláshoz használhatunk sövényeket vagy magányosan álló bokrokat, fákat. Ugyancsak előnyösek a boltíves lugasok vagy filigrán vaskerítések, melyek anélkül határolnak, hogy túl sok helyet foglalnának. A tervezés során a kert minden szabad területét használjuk ki: kanyargós utakat, ösvényeket alakíthatunk ide, melyek a dúsan beültetett virágágyások között vezetnek.

Kerti út

A növények beültetésekor törekedjünk természetes hatásra, szükségtelen centivel és vonalzóval kimérni a távolságokat. Így valósul meg leginkább a színek és az illatok harmóniája. A konyhaajtó közelébe kerüljenek illatos virágok és fűszernövények, elnyomva ezzel a kellemetlen városi szagokat.

  • Fontos a vidéki kertben, hogy nem a gyep kapja a főszerepet, az csak  kiegészítő elem. A kert vázát a bokrok, fák adják, ez a kiinduló pont. Ezekhez  igazodva készülnek az ágyások, melyeket aztán egy szín több árnyalatával kiegészítve ültethetünk be.
  • Nem baj, ha a területünk nem egyenletes, sőt, a meglévő szintkülönbségeket építsük be a kert látképébe. A váltakozó magasság dimenziót ad a térnek, de ha a terület kicsi, akkor optikailag is jól jön a növelés.
  • A víz szintén jellemző elem, ezért ha lehet, helyezzünk el egy szabálytalan formájú medencét. Ez majd vonzza a madarakat, megjelennek a szitakötők is, és a kerti tó partján kellemes pihenőhelyet lehet kialakítani.

Vidéki stílusú kert

A contry stílusú kertek zömében megtalálható a melléképület, ahol kerti szerszámok, kisgépek, bútorok kapnak helyet. Ide mindig kanyargó ösvény vezet, amit ugyancsak illatos növények öveznek. A veteményest és a gyümölcsöst sövénnyel, szélfogó kerítéssel védhetjük meg a széltől.

Kiegészítők és anyaghasználat a country stílusú kertben

A kerti utakat érdemes kaviccsal felszórni, ez gazdaságos és könnyű fenntartani. Ugyancsak jó választás a kéregzúzalék, vagy a szabálytalan terméskőlapok, illetve a régi tégla. Ügyeljünk a kerti bútorok anyagára, ezek lehetőleg időjárás álló keményfából készüljenek. Ide ugyanis kevésbé illenek az elegáns kovácsoltvas bútorok vagy a beton. Fa és kő, esetleg nád bútorok jöhetnek szóba, a lényeg a rusztikus, hagyományos megjelenés. A hintaszék, az erős ágakra függesztett kerti hinta, a függőágy viszont jól elhelyezhetők ebben a környezetben.

A növények közé meglepetésszerűen elszórt puszpángfigurák, csillogó üveggömbök, vagy növénykapaszkodók nélkülözhetetlen kellékek és megunhatatlan látványt kölcsönöznek a kertnek. Ugyancsak fontos egy eldugott pihenőhelyről is gondoskodni. Ez lehet egy lugas, vagy sajátkezűleg megépített sátor, árnyékoló, esetleg egy rusztikus szaletli.

Veranda

A vidéki kert növényei

Az ágyások növényeinek kiválasztásánál az egyszerűség legyen a vezérlő elv. Lehet egyazon szín kombinációja vagy akár tarka keverék, a vidéki stílushoz mindkettő illik. A vidám színek, mint a sárga, piros és a narancssárga parasztkertekre emlékeztetnek, míg a fehér, a kék és a halvány pasztellszínek előkelő jelleget kölcsönöznek a kertnek.
Angyal Klára, az Angyalkert vezetője a következő növényeket ajánlja a country stílusú kertekbe.

Harangláb (Aquilegia)
A rövid életű harangláb boglárkafélék családjába tartozik, félárnyékban érzi igazán jól magát. és a nedves, humuszban gazdag talajt kedveli. Május, június környékén virágzik. Szaporíthatjuk magról – ekkor az elhullajtott magokat gyűjtsük össze, majd tavasszal vagy ősszel vessük el. Hosszú gyökérzete miatt a tőosztást nehezen tűri.

Harangláb

Pünkösdirózsa és bazsarózsa (Paeonia)

Kedveli a napfényt, valamint a mély termőrétegű, tápanyagban gazdag talajt. Télálló növény, a száraz nyári hónapok alatt azonban öntözést igényel. Nagyobb virágokat hoz, ha az oldalágakat eltávolítjuk, elvirágzás után pedig ajánlott visszavágni a virágokat. A legjobb ültetési időszak október, november környéke és lehetőleg nagyobb fáktól, cserjéktől távolabb ültessük, hogy nagyra növő gyökérzete elegendő tápanyagot kapjon.

Pünkösdirózsa

Nőszirom – Írisz

Napos és száraz helyet kedvelő növény, a túl sok nedvességet nem tűri, bármilyen talajhoz jól alkalmazkodik. A kisvirágú fajták éveken át szaporodnak a helyükön, a nagyvirágúakat azonban 4-5 évente szükséges átültetni, különben hajlamosabb a betegségekre, is virágokat is kevésbé hoz. Tavasszal és télen az elszáradt leveleket távolítsuk el, a virágágyást rendszeresen gyomtalanítsuk.

Írisz

Puszpáng – Buxus

Jól formázható, igénytelen örökzöld, mely akár természetes kerítésként is jól alkalmazható. Nyírni tavasz végén, nyár elején ajánlott, az ültetése a tavaszi vagy őszi hónapokban történjen. Dugványozással jól szaporítható: metszéskor a hosszabb ágvégekről távolítsuk el az alsó levélpárokat, majd gyökereztető porba mártva és jó minőségű földbe dugva fiatal növényeket nevelhetünk.

Buxus

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

Az egyszer használatostól az örök darabig – Mit jelent a minőség, ha kerti bútorokról van szó?

A szép kerti bútor valóságos élő tájképpé varázsolja a kertet és a teraszt, kellemes környezetet kínál a családi és baráti összejövetelekhez, miközben az évek folyamán egyre inkább a szívünkhöz nő.

A kert az új szoba – Kert és terasz trendek 2019-ben

A kert egyre inkább többet jelent a házunkat körülvevő, növényekkel övezett területnél. Ideje, hogy belső tereink kibővített részeit lássuk benne és ennek megfelelően gondoskodjunk róla.