Hirdetés

Country stílusú kert, nemcsak vidéken

Termő konyhakert, illatozó virágok, kanyargós utak és eldugott pihenők jellemzik a vidéki stílusú kerteket, melyek városi körülmények között is egyszerűen kialakíthatók. Tekintsük át, hogyan teremthetjük meg a magunk elvarázsolt kertjét.

A modern vagy klasszikus stílushoz képest a country stílusú kert lényegesen kevesebb tervezést, kevésbé szigorú méricskélést, viszont több spontaneitást és megfelelő arányérzéket kíván. Akik ragaszkodnak a rendezett, átlátható terekhez a letisztult formákhoz, ne ezt a stílust válasszák. Akik számára viszont fontosak az apró részletek, a változatos látvány és a természetesség, bátran döntsenek a vidéki stílusú kert mellett.

Kert vidéki stílusban

Kert vidéki stílusban

Ízig-vérig country stílus

A vidéki kertek egyik meghatározó jellemzője, a több részre való tagolódás, ami a szokásosnál nagyobb mélység és tágasság benyomását kelti még egy apró térben is. A tagoláshoz használhatunk sövényeket vagy magányosan álló bokrokat, fákat. Ugyancsak előnyösek a boltíves lugasok vagy filigrán vaskerítések, melyek anélkül határolnak, hogy túl sok helyet foglalnának. A tervezés során a kert minden szabad területét használjuk ki: kanyargós utakat, ösvényeket alakíthatunk ide, melyek a dúsan beültetett virágágyások között vezetnek.

Kerti út

A növények beültetésekor törekedjünk természetes hatásra, szükségtelen centivel és vonalzóval kimérni a távolságokat. Így valósul meg leginkább a színek és az illatok harmóniája. A konyhaajtó közelébe kerüljenek illatos virágok és fűszernövények, elnyomva ezzel a kellemetlen városi szagokat.

  • Fontos a vidéki kertben, hogy nem a gyep kapja a főszerepet, az csak  kiegészítő elem. A kert vázát a bokrok, fák adják, ez a kiinduló pont. Ezekhez  igazodva készülnek az ágyások, melyeket aztán egy szín több árnyalatával kiegészítve ültethetünk be.
  • Nem baj, ha a területünk nem egyenletes, sőt, a meglévő szintkülönbségeket építsük be a kert látképébe. A váltakozó magasság dimenziót ad a térnek, de ha a terület kicsi, akkor optikailag is jól jön a növelés.
  • A víz szintén jellemző elem, ezért ha lehet, helyezzünk el egy szabálytalan formájú medencét. Ez majd vonzza a madarakat, megjelennek a szitakötők is, és a kerti tó partján kellemes pihenőhelyet lehet kialakítani.

Vidéki stílusú kert

A contry stílusú kertek zömében megtalálható a melléképület, ahol kerti szerszámok, kisgépek, bútorok kapnak helyet. Ide mindig kanyargó ösvény vezet, amit ugyancsak illatos növények öveznek. A veteményest és a gyümölcsöst sövénnyel, szélfogó kerítéssel védhetjük meg a széltől.

Kiegészítők és anyaghasználat a country stílusú kertben

A kerti utakat érdemes kaviccsal felszórni, ez gazdaságos és könnyű fenntartani. Ugyancsak jó választás a kéregzúzalék, vagy a szabálytalan terméskőlapok, illetve a régi tégla. Ügyeljünk a kerti bútorok anyagára, ezek lehetőleg időjárás álló keményfából készüljenek. Ide ugyanis kevésbé illenek az elegáns kovácsoltvas bútorok vagy a beton. Fa és kő, esetleg nád bútorok jöhetnek szóba, a lényeg a rusztikus, hagyományos megjelenés. A hintaszék, az erős ágakra függesztett kerti hinta, a függőágy viszont jól elhelyezhetők ebben a környezetben.

A növények közé meglepetésszerűen elszórt puszpángfigurák, csillogó üveggömbök, vagy növénykapaszkodók nélkülözhetetlen kellékek és megunhatatlan látványt kölcsönöznek a kertnek. Ugyancsak fontos egy eldugott pihenőhelyről is gondoskodni. Ez lehet egy lugas, vagy sajátkezűleg megépített sátor, árnyékoló, esetleg egy rusztikus szaletli.

Veranda

A vidéki kert növényei

Az ágyások növényeinek kiválasztásánál az egyszerűség legyen a vezérlő elv. Lehet egyazon szín kombinációja vagy akár tarka keverék, a vidéki stílushoz mindkettő illik. A vidám színek, mint a sárga, piros és a narancssárga parasztkertekre emlékeztetnek, míg a fehér, a kék és a halvány pasztellszínek előkelő jelleget kölcsönöznek a kertnek.
Angyal Klára, az Angyalkert vezetője a következő növényeket ajánlja a country stílusú kertekbe.

Harangláb (Aquilegia)
A rövid életű harangláb boglárkafélék családjába tartozik, félárnyékban érzi igazán jól magát. és a nedves, humuszban gazdag talajt kedveli. Május, június környékén virágzik. Szaporíthatjuk magról – ekkor az elhullajtott magokat gyűjtsük össze, majd tavasszal vagy ősszel vessük el. Hosszú gyökérzete miatt a tőosztást nehezen tűri.

Harangláb

Pünkösdirózsa és bazsarózsa (Paeonia)

Kedveli a napfényt, valamint a mély termőrétegű, tápanyagban gazdag talajt. Télálló növény, a száraz nyári hónapok alatt azonban öntözést igényel. Nagyobb virágokat hoz, ha az oldalágakat eltávolítjuk, elvirágzás után pedig ajánlott visszavágni a virágokat. A legjobb ültetési időszak október, november környéke és lehetőleg nagyobb fáktól, cserjéktől távolabb ültessük, hogy nagyra növő gyökérzete elegendő tápanyagot kapjon.

Pünkösdirózsa

Nőszirom – Írisz

Napos és száraz helyet kedvelő növény, a túl sok nedvességet nem tűri, bármilyen talajhoz jól alkalmazkodik. A kisvirágú fajták éveken át szaporodnak a helyükön, a nagyvirágúakat azonban 4-5 évente szükséges átültetni, különben hajlamosabb a betegségekre, is virágokat is kevésbé hoz. Tavasszal és télen az elszáradt leveleket távolítsuk el, a virágágyást rendszeresen gyomtalanítsuk.

Írisz

Puszpáng – Buxus

Jól formázható, igénytelen örökzöld, mely akár természetes kerítésként is jól alkalmazható. Nyírni tavasz végén, nyár elején ajánlott, az ültetése a tavaszi vagy őszi hónapokban történjen. Dugványozással jól szaporítható: metszéskor a hosszabb ágvégekről távolítsuk el az alsó levélpárokat, majd gyökereztető porba mártva és jó minőségű földbe dugva fiatal növényeket nevelhetünk.

Buxus

Kapcsolódó cikkek

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

Az egyszer használatostól az örök darabig – Mit jelent a minőség, ha kerti bútorokról van szó?

A szép kerti bútor valóságos élő tájképpé varázsolja a kertet és a teraszt, kellemes környezetet kínál a családi és baráti összejövetelekhez, miközben az évek folyamán egyre inkább a szívünkhöz nő.

A kert az új szoba – Kert és terasz trendek 2019-ben

A kert egyre inkább többet jelent a házunkat körülvevő, növényekkel övezett területnél. Ideje, hogy belső tereink kibővített részeit lássuk benne és ennek megfelelően gondoskodjunk róla.

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Egy újabb helyiséggel növelhetjük otthonunk alapterületét, csupán a kertbe vagy a teraszra kell kitelepülnünk és gondoskodnunk a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról. Ehhez hívhatjuk segítségül a modern kert- és teraszárnyékoló rendszereket.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Kertben és lakásban is jól alkalmazható az újra felfedezett gabion

Biztosan sokak fantáziáját megmozgatja hirtelen ez a rejtélyes szó, mely egy egészen hétköznapi, de zseniális, újra gondolt eszközt, módszert és tájépítészeti elemet takar. Alkalmazását érdemes sok esetben érdemes fontolóra venni.