Country stílusú kert, nemcsak vidéken

Elekes Attila

Termő konyhakert, illatozó virágok, kanyargós utak és eldugott pihenők jellemzik a vidéki stílusú kerteket, melyek városi körülmények között is egyszerűen kialakíthatók. Tekintsük át, hogyan teremthetjük meg a magunk elvarázsolt kertjét.

A modern vagy klasszikus stílushoz képest a country stílusú kert lényegesen kevesebb tervezést, kevésbé szigorú méricskélést, viszont több spontaneitást és megfelelő arányérzéket kíván. Akik ragaszkodnak a rendezett, átlátható terekhez a letisztult formákhoz, ne ezt a stílust válasszák. Akik számára viszont fontosak az apró részletek, a változatos látvány és a természetesség, bátran döntsenek a vidéki stílusú kert mellett.

Kert vidéki stílusban

Kert vidéki stílusban

Ízig-vérig country stílus

A vidéki kertek egyik meghatározó jellemzője, a több részre való tagolódás, ami a szokásosnál nagyobb mélység és tágasság benyomását kelti még egy apró térben is. A tagoláshoz használhatunk sövényeket vagy magányosan álló bokrokat, fákat. Ugyancsak előnyösek a boltíves lugasok vagy filigrán vaskerítések, melyek anélkül határolnak, hogy túl sok helyet foglalnának. A tervezés során a kert minden szabad területét használjuk ki: kanyargós utakat, ösvényeket alakíthatunk ide, melyek a dúsan beültetett virágágyások között vezetnek.

Kerti út

A növények beültetésekor törekedjünk természetes hatásra, szükségtelen centivel és vonalzóval kimérni a távolságokat. Így valósul meg leginkább a színek és az illatok harmóniája. A konyhaajtó közelébe kerüljenek illatos virágok és fűszernövények, elnyomva ezzel a kellemetlen városi szagokat.

  • Fontos a vidéki kertben, hogy nem a gyep kapja a főszerepet, az csak  kiegészítő elem. A kert vázát a bokrok, fák adják, ez a kiinduló pont. Ezekhez  igazodva készülnek az ágyások, melyeket aztán egy szín több árnyalatával kiegészítve ültethetünk be.
  • Nem baj, ha a területünk nem egyenletes, sőt, a meglévő szintkülönbségeket építsük be a kert látképébe. A váltakozó magasság dimenziót ad a térnek, de ha a terület kicsi, akkor optikailag is jól jön a növelés.
  • A víz szintén jellemző elem, ezért ha lehet, helyezzünk el egy szabálytalan formájú medencét. Ez majd vonzza a madarakat, megjelennek a szitakötők is, és a kerti tó partján kellemes pihenőhelyet lehet kialakítani.

Vidéki stílusú kert

A contry stílusú kertek zömében megtalálható a melléképület, ahol kerti szerszámok, kisgépek, bútorok kapnak helyet. Ide mindig kanyargó ösvény vezet, amit ugyancsak illatos növények öveznek. A veteményest és a gyümölcsöst sövénnyel, szélfogó kerítéssel védhetjük meg a széltől.

Kiegészítők és anyaghasználat a country stílusú kertben

A kerti utakat érdemes kaviccsal felszórni, ez gazdaságos és könnyű fenntartani. Ugyancsak jó választás a kéregzúzalék, vagy a szabálytalan terméskőlapok, illetve a régi tégla. Ügyeljünk a kerti bútorok anyagára, ezek lehetőleg időjárás álló keményfából készüljenek. Ide ugyanis kevésbé illenek az elegáns kovácsoltvas bútorok vagy a beton. Fa és kő, esetleg nád bútorok jöhetnek szóba, a lényeg a rusztikus, hagyományos megjelenés. A hintaszék, az erős ágakra függesztett kerti hinta, a függőágy viszont jól elhelyezhetők ebben a környezetben.

A növények közé meglepetésszerűen elszórt puszpángfigurák, csillogó üveggömbök, vagy növénykapaszkodók nélkülözhetetlen kellékek és megunhatatlan látványt kölcsönöznek a kertnek. Ugyancsak fontos egy eldugott pihenőhelyről is gondoskodni. Ez lehet egy lugas, vagy sajátkezűleg megépített sátor, árnyékoló, esetleg egy rusztikus szaletli.

Veranda

A vidéki kert növényei

Az ágyások növényeinek kiválasztásánál az egyszerűség legyen a vezérlő elv. Lehet egyazon szín kombinációja vagy akár tarka keverék, a vidéki stílushoz mindkettő illik. A vidám színek, mint a sárga, piros és a narancssárga parasztkertekre emlékeztetnek, míg a fehér, a kék és a halvány pasztellszínek előkelő jelleget kölcsönöznek a kertnek.
Angyal Klára, az

Angyalkert

 vezetője a következő növényeket ajánlja a country stílusú kertekbe.

Harangláb (Aquilegia)
A rövid életű harangláb boglárkafélék családjába tartozik, félárnyékban érzi igazán jól magát. és a nedves, humuszban gazdag talajt kedveli. Május, június környékén virágzik. Szaporíthatjuk magról – ekkor az elhullajtott magokat gyűjtsük össze, majd tavasszal vagy ősszel vessük el. Hosszú gyökérzete miatt a tőosztást nehezen tűri.

Harangláb

Pünkösdirózsa és bazsarózsa (Paeonia)

Kedveli a napfényt, valamint a mély termőrétegű, tápanyagban gazdag talajt. Télálló növény, a száraz nyári hónapok alatt azonban öntözést igényel. Nagyobb virágokat hoz, ha az oldalágakat eltávolítjuk, elvirágzás után pedig ajánlott visszavágni a virágokat. A legjobb ültetési időszak október, november környéke és lehetőleg nagyobb fáktól, cserjéktől távolabb ültessük, hogy nagyra növő gyökérzete elegendő tápanyagot kapjon.

Pünkösdirózsa

Nőszirom – Írisz

Napos és száraz helyet kedvelő növény, a túl sok nedvességet nem tűri, bármilyen talajhoz jól alkalmazkodik. A kisvirágú fajták éveken át szaporodnak a helyükön, a nagyvirágúakat azonban 4-5 évente szükséges átültetni, különben hajlamosabb a betegségekre, is virágokat is kevésbé hoz. Tavasszal és télen az elszáradt leveleket távolítsuk el, a virágágyást rendszeresen gyomtalanítsuk.

Írisz

Puszpáng – Buxus

Jól formázható, igénytelen örökzöld, mely akár természetes kerítésként is jól alkalmazható. Nyírni tavasz végén, nyár elején ajánlott, az ültetése a tavaszi vagy őszi hónapokban történjen. Dugványozással jól szaporítható: metszéskor a hosszabb ágvégekről távolítsuk el az alsó levélpárokat, majd gyökereztető porba mártva és jó minőségű földbe dugva fiatal növényeket nevelhetünk.

Buxus

Kapcsolódó cikkek

Ahol fű nem terem, ott segít a műfű

Természetes környezethez való vonzódásunk egyik jele a zöld gyep, a gondosan ápolt és nyírt fű. Mit tegyünk azonban, ha valami miatt az adott helyen nem telepíthetünk füvet, vagy volt, de sérült, kiégett, tönkrement, kijárták, esetleg csak időnként lenne rá szükség?

Kert klasszikus stílusban

Gondozott cserjék, csobogó és kerti tó pihenőpaddal, egy-egy szobor, idilli környezet. A klasszikus stílusú kert kialakításához legjobb, ha ódon villák vagy kastélyok kertjeiből merítünk ötletet.

7 trükk a maximális térkihasználásra

Sokak számára okoz komoly fejtörést, hogy otthonukat miképpen rendezzék be oly módon, hogy az ne tűnjön zsúfoltnak, mégis eleget tegyen mind a praktikummal, mind pedig a funkcionalitással és az esztétikummal kapcsolatos elvárásaiknak. Íme, néhány hasznos ötlet.

Lamborghini láncfűrész – a nélkülözhetetlen kerti szerszám

Ha egy zsebkendőnyi felületnél nagyobb kert birtokosai vagyunk, előbb vagy utóbb egy jó minőségű láncfűrész az egyik leghűségesebb segítőtársunkká válik. A láncfűrészek egyik kiváló példánya, a Tonino Lamborghini szinte mindent tud, amire szükségünk lehet.

Bútorba zárt természet

A természet szépsége és a növények jótékony hatása becsempészhető a városi lakásokba is. Hogyan? Zöldfallal és mohával díszített bútorokkal. Lássuk csak, mitől különleges egy zöldfal vagy egy növénnyel kombinált bútor!

Kertben és lakásban is jól alkalmazható az újra felfedezett gabion

Biztosan sokak fantáziáját megmozgatja hirtelen ez a rejtélyes szó, mely egy egészen hétköznapi, de zseniális, újra gondolt eszközt, módszert és tájépítészeti elemet takar. Alkalmazását érdemes sok esetben érdemes fontolóra venni.

Milyen legyen az épített kerti grill?

A kerti grill, és egyáltalán a kültéri grillezés az utóbbi évtizedekben lett rendkívül népszerű. A finom fogásokhoz és a zavartalan működéshez azonban néhány szempontra muszáj figyelmet fordítanunk a tervezés, építés során.

Árnyas kert és terasz pergolával

A pergola bizonyos mértékig a lakás területének egyfajta virtuális kibővítését is jelentheti, miközben jelentősen növeli otthonunk értékét és fokozza vizuális színvonalát. Úgy is mondhatnánk, hogy a pergola egy kényelmes szoba a kertben, vagy a teraszon mely nemcsak védelmet nyújt a külső szemlélők elől, de óv a széltől, kellemes árnyékot biztosít a tűző nap ellen, és látványnak sem utolsó.

A bent kényelme a szabadban

Itt a tavasz és közel a nyár, tehát egyre több időt tölthetünk a szabadban. Miért ne tennénk mindezt ugyanolyan kényelemben, mintha a nappalinkban relaxálnánk? Bátran hangoljuk erkélyünket, teraszunkat egy szép, komfortos kültéri szobává.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár