Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Tetőfelújítások tapasztalatai a Lindab termékek vásárlói körében

A csapadékos időjárás beköszöntével gyakran szembesülnek az épület tulajdonosok vizesedés okozta károkkal, amelyet sok esetben a tető rossz műszaki állapota okoz. Ilyen esetekben a részmegoldások sokszor már nem segítenek, és komplett tetőfelújításra van szükség.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Egyre népszerűbb az a tartós tetőfedési megoldás, amit a Lindab cserepeslemezei, illetve síklemezei biztosítanak. Olyan vásárlókat kérdeztünk a Lindab termékekkel kapcsolatos tapasztalataikról, akik a fémfedés mellett döntöttek. A legtöbben a Lindab által kínált cserepeslemezeket, azaz az LPA-t vagy annak új, gazdaságos változatát az LPA-L-t választották.  Ezekről azt érdemes tudni, hogy tűzihorganyzott, svédacél alapanyagból készült lemezek, amelyek rozsdaállóságát többrétegű speciális színbevonat biztosítja évtizedekre. A kis önsúly - az LPA-L esetében 4.5 kg/ m2 – nagy szilárdsággal, stabilitással, ugyanakkor könnyű megmunkálhatósággal párosul. Mivel a 0,5 mm-es anyagvastagságú lemez acélminősége a kiválónak minősülő S250 osztályba tartozik, a szélsőséges időjárási viszonyokkal szembeni ellenállása kiemelkedően jó.
Köszönhető ez az illesztéseknél használt, speciális, a víz átjutását megakadályozó és a csapadék elvezetéséről gondoskodó “vízfalc” kiképzésnek. Ez a megoldás maximálisan megvédi az épületet a beázástól.
Az LPA-L kifejlesztésének legfontosabb eredménye, hogy a módosított profilkialakításnak köszönhetően 10 százalékkal nagyobb nettó fedésszélességet biztosít. Míg az LPA esetében ez az érték 1000 mm, az LPA-L-nél 1100 mm. A számok világosan megmutatják, hogy ugyanazon felület lefedése kevesebb LPA-L beépítésével válik lehetővé, tehát csökken a szerelési idő és ennek függvényében a költség is.

Palatetők felújítása gyorsan és gazdaságosan

Ez utóbbi motívum különösen fontos volt Mészáros Vilmosnak, aki Péren lakik egy 1977-ben épült családi házban. A tél végén ugyanis azt tapasztalta, hogy hiába próbálják magasnyomású mosással megtisztítani az elöregedett palát, az továbbra is erősen mohásodik. Ennek következtében a tetőn megáll a víz, emiatt már nedvesedni kezdett a fából készült tartószerkezet is. „Mivel az azbeszttartalma okán veszélyes anyagnak minősülő pala elbontása és speciális módon történő elszállíttatása többe került volna, mint egy új tető, ezért valami könnyű anyagot kellett választanom. Olyat, amivel a ráfedés megoldható. A faluban több helyen is láttam már a házakon a Lindab féle cserepeslemezeket. Műszaki ember lévén, természetesen körülnéztem az interneten, hogy milyen termékek érhetőek el a piacon. Végül a Lindab győri kereskedésében, a Tetőcentrumban néztem meg a kínálatot, és az LPA-L Classic mellett döntöttem. A bordó szín jól megy a házunk fehér homlokzatához, másrészt kinézetében igen hasonlít a hagyományos cserép formájára, mintázatára. Persze a Lindab mellett szólt az is, hogy négy-öt színárnyalatra jelentős kedvezményeket adtak. Én pl. – ha jól emlékszem – majd 300 forinttal olcsóbban kaptam négyzetméterét. Ráadásul az is fontos szempont volt, hogy a Lindab által kiküldött szakember ingyenesen készített egy nagyon pontos felmérést az anyagszükségletről. Ez azért is praktikus, mert nincs káló, de az se történhet meg, hogy esetleg elfogy az anyag, áll a munka. Szóval ennek alapján történt a szállítás is. Nem is akárhogyan! Az összes tétel, darabra pontosan meg volt jelölve, és ezek szerint történt a sorba rendezés is. A Lindab által ajánlott kivitelező a hosszú lemezzel kezdte, utána sorra megvolt, hogy hányas lemez következik. Így optimalizálni lehetett a munkafolyamatot.

 Lindab cserepeslemezzel felújított tető

A palától pár centiméterre, hogy a szellőzés is biztosítva legyen, alakították ki az új lécezetet. Erre került a vízzáró tetőfólia, arra pedig maga az LPA-L. Négy nap alatt elkészültek, pedig 196 négyzetméternyi felületet kellett lefedni. Ráadásul a tetőben van egy lépcsős kialakítás is, aminek a burkolása nagyobb körültekintést igényelt. Összességében nagyon elégedett vagyok a munkával. Gyorsan ment, precízen dolgoztak, látszott, hogy jól ismerik az anyagot, az építkezés nem járt felfordulással. Bevallom, sokkal nyugodtabban vágtam neki az idei nyárnak, mert tudtam, hogy itt már nem lesz baj. Egyesek kérdezték, hogy nem félek-e fémet rakni a tetőre, nem tartok-e a rozsdásodástól. De az az igazság, hogy – mint említettem – értek valamit ezekhez a dolgokhoz, és a leírásban egyértelműen szerepel, hogy tűzihorganyzott acél anyagról van szó, amire még speciális eljárással további tartós bevonat kerül. Biztos vagyok benne, hogy még a 15 évre adott Lindab garancia leteltével sem kell majd reklamálni.”

Lindab cserepeslemezzel felújított tető

 Lindab cserepeslemezzel felújított tető

Időtálló fémtetők

Amikor a Szalaszenden élő Laczkó Sándornál érdeklődtünk, hogy LPA-L vásárlóként ő hogy viszonyul a korrózióval kapcsolatos félelmekhez, szemléletes példával igazolta, hogy nincsenek aggodalmai. „Nézze, a templomtornyok is évszázadokig állnak, pedig fémfedés van rajtuk. Úgy tűnik, hogy ezt a tényt a szomszédos Szlovákiában, ahová a közelsége miatt gyakran átutazunk, előbb felismerték, mert ott sokkal több fémtető van, mint nálunk. Mivel nekem kifejezetten tetszettek ezek a házak, elhatároztam, hogy a tetőt csak ilyen anyaggal fogom felújítani. Igaz, hogy a házunk 1993-ban épült, de a fedélen lévő bitumenes hullámlemez - pláne a ház déli oldalán - az erős napsugárzás hatására deformálódni kezdett.

Az illesztések elváltak, fenyegetett a beázás. Cserepeslemezt a legjobb ár-érték arányban a Lindabnál találtam - ráadásul az UV sugárzás okozta károk elleni garanciákkal.  Felhívtam a területi képviselőt, aki mért és számolt, majd rövid időn belül küldte is az ajánlatot. Én nem vagyok építész, éppen ezért számomra nagy könnyebbség volt, hogy nem kellett műszaki dolgokkal foglalkozni, hiszen - a rögzítőktől az olyan kiegészítőkig, mint pl. a hófogók - komplett rendszert kaptam. Nekem csak a színt kellett kiválasztanom. Mivel a homlokzat mézszínű nemes vakolat, a korlátok pedig sötét tónusúak, a matt barna cserepeslemezt, az LPA-L Classicot vettem meg. A szín és forma ebben a falusi környezetben pont olyan felületet ad, mintha hagyományos cserép lenne. Az viszont szóba sem jöhetett, hiszen, ahogy már mondtam, eredetileg is fém volt fent, tehát fontos volt a kis súly. Az LPA-L, azt hiszem, négyzetméterenként 4-5 kilót nyom. Mindenki el tudja képzelni, hogy ehhez képest a régi cseréppel majdnem a nyolc-tízszeres terhelés érné a falakat. És a cserepeslemez, az nem mozdul el, nem keletkeznek hézagok, ha megfelelő a kivitelezés. Márpedig nálam az volt. Egy olyan tetőfedővel dolgoztattam, aki a Lindab partnere, és nagyon kézre állt neki az anyag. Látszott, hogy jól ismeri a szerelés fortélyait. A tetőkibúvóknál, a kéményszegélynél, és a tető azon részeinél is, ahol a hajlatlemezeknél szögbe kellett vágni, ezeknél, a műszakilag bonyolultabb részeknél is nagyon korrekt munkát végeztek - a bontással együtt mindössze hat nap alatt. Szóval, ha azt kérdezi, hogy ajánlanám- e másnak is, akkor erre csak azt tudom mondani, hogy én magam már megrendeltem a melléképület 80 négyzetméteres tetejére az újabb szállítmányt.”

Lindab LPA-L cserepeslemezzel felújított tető

 Lindab LPA-L cserepeslemezzel felújított tető

A svéd  márka presztízse

Bár egy kispesti vásárlónak nem voltak személyes tapasztalatai a Lindab szortimentjével kapcsolatban, az 1939-ben épült háza tetőfelújításához ő is a cég termékét választotta. „Nem ismertem ugyan a Lindab konkrét kínálatát, de a médiából érkező üzenetek és magának a márkának a presztízse ösztönösen azt az érzetet keltették, hogy megbízható, korrekt gyártóról van szó. Sokat hallani mostanában olyan anyagokról, amik nem kerülnek ugyan ennyibe, viszont a minőségük is erősen kifogásolható. Én meg az „olcsó húsnak híg a leve” szólást és természetesen az építészünk intelmeit szem előtt tartva döntöttem egy megbízható „brand” mellett, amikor a kezembe került a Lindab egyik hirdetése, amely éppen az egyik akcióról, illetve az ingyenes felmérésről szólt. Kapóra jött a dolog, mert a hagyományos cserepek alkotta tetőzet bizony már nem jól szolgált. Repedések, hézagok keletkeztek, és ilyenkor a víz könnyen utat talál a belső terek felé. Pótolgatni, a darabokat igazgatni már nem jelentett valódi megoldást, teljesen új cseréptetőt csináltatni pedig a statikusunk véleménye szerint – a ház és a fedélszék kora miatt – nem lett volna biztonságos. Megkerestünk tehát egy olyan bádogost, aki régóta dolgozik Lindab technológiával. Ő vette számba, hogy milyen anyagokra és mekkora mennyiségben van szükség. Ezt online elküldtük a Lindabnak, és már érkezett is a pontos árajánlat a bordó színű LPA-L Classicra. A színválasztásunkban egyébként az is közrejátszott, hogy a tetőzetnek azon a részén, amihez még nem kell hozzányúlni, a hagyományos cserép maradt. Az Lindab cserepeslemezének ez az árnyalata pedig nagyszerűen harmonizál a klasszikus textúrával. Azt hiszem, hogy egy valóban esztétikus és praktikus anyagot kaptunk. Ez utóbbit számomra a szerelés gyorsasága is igazolta, mindössze három nap alatt beburkolták a tetőfelületet. Elképzelhető, hogy milyen fontos szempont ez azoknak, akik az építkezés idején is a lakásban maradnak. Már az első napon felkerült a vízzáró fólia. Azt követte a lécezés, illetve a lemezek felszerelése. Bár a szomszédunk, egy idősebb úr megpróbált minket megóvni a fémtetőtől, mondván, hogy ezeket az anyagokat már nem préselik, és a nedvesség bajt csinálhat, de a Lindab ismertetőiben szereplő, a gyártásra vonatkozó műszaki paraméterek, no meg a svédacél hírneve számunkra biztosítékot jelent. Nem is beszélve arról, hogy maga a cég is 15 éves garanciát vállalt a termékre.”

Lindab LPA-L cserepeslemezzel felújított tető

Elegáns fémburkolat a homlokzattól a tetőig

A Lindab termékek tartóssága iránt nincsenek kétségei Tild Attilának sem, aki Solymáron épített rendhagyó stílusú családi házat, amelynek nem csupán a tetőzetét, de a homlokzatát is a Lindab SRP Click síklemezeivel borította. Merésznek tűnő elhatározását így indokolta.
„Több házban laktam életem során. Mindig zavart, hogy ezek alakjukban, színeikben koncepciótlan, üzenet nélküli építmények. Az új családi otthont úgy akartuk megalkotni, hogy az építészetileg is értékes legyen, ahol a formák, a színek, illetve az anyagok minősége együtt adják az épület harmóniáját és egyediségét. Modernista stílusban, letisztult formákban, összességében mégis különleges élményt nyújtó látványban gondolkodtunk a kezdetektől fogva. Az építész ezért azt javasolta, hogy a tetőzet és a homlokzat egyazon anyaggal legyen fedve. Ehhez egy hagyományos homlokzati burkolatot ajánlott, ami jó lett volna a tetőre is. Én azonban svédországi tapasztalataim alapján felvetettem az ötletet: mi lenne, ha a skandináv országokban már régóta bevált, az ottani designt is hordozó fémlemezes fedést alkalmaznánk. A 120 négyzetméteres ház tetőzete nem egy gerincen fut végig. Az egyik oldalon 25, a másikon 40 fok a dőlésszög. Olyan terméket kerestem tehát, amivel könnyen és gyorsan lehet dolgozni. Az SRP Click mind esztétikai, mind gyakorlati szempontokat illetően egybevágott az elképzeléseimmel. Nem lágy anyagról van szó, azaz tartja a formáját, a matt antracit igen elegáns árnyalat, ráadásul a lemezeket gyárilag előkorcolják, és a „click technikával” szinte csak össze kell pattintani. Bevallom, más gyártók kínálatát is szemügyre vettem. Egy olyan kereskedésben pl., ahol alumínium alapanyagú burkolati lemezeket árulnak, meg akartak győzni arról, hogy a Lindab lemezek a vágásnál rozsdásodnak. No, akkor – mivel szakmámból kifolyólag eléggé alapos anyagismerettel rendelkezem – felvilágosítottam őket arról, miszerint pont a tűzihorganyzásos gyártási technológiának köszönhető, hogy a szakszerűen vágott él beötvöződik és tökéletesen vízzáró lesz. Az építkezés során egyébként többször találkoztam efféle szakmai tapasztalatlansággal. Amikor bádogost, tetőfedőt kerestem – bár a Lindab ajánlott partnerei közül többet is – alaposan körülnéztem összehasonlítandó a kivitelezői árakat. Bizony sok mester sajnos még nem is hallott ezekről az anyagokról és technológiákról, vagy legalábbis csak homályos ismeretekről számoltak be. Érthető tehát, hogy végül a Lindab partner mellett döntöttem. Lehetséges, hogy a kivitelezés és maga az anyag is talán drágább volt, mint a standard megoldások, de a minőséget és az igényességet, a tartósságot a garanciális biztonságot tekintve kiválóan megtérülő befektetés, amely jelentősen növeli az ingatlan értékét. És - szerénytelenség nélkül mondhatom - az utcaképnek is figyelemreméltó eleme lett.”

Lindab LPA-L cserepeslemezzel felújított tető

Kérjen Ön is ingyenes tetőfelmérést és ajánlatot, figyelje a Lindab Színakciót! Minden hónapban 5 népszerű szín jelentős kedvezménnyel: www.felujitas.lindab.hu

Népszerűek a témában

Épül a tető? Csak rendszerben!

Pala helyére pala? Tetőfelújítás szép és könnyű anyaggal

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Ez is érdekelhet

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Télikert télen és nyáron is

Reolink Panoráma kamera 4G LTE és napelemes kapcsolattal

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

A VitalSpa csúcskategóriás jakuzzija méltán kér teret: a pezsgőfürdő mellett kiemelkedő alapfelszereltséggel kényeztet

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Tetőfedés A-tól Z-ig, a tervezéstől a kivitelezésig. Kérdezzünk a szakértőtől!

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Új tető állami támogatással

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Épül a tető? Csak rendszerben!

Friss levegőt energiamegtakarítással? – Tények és tippek a hővisszanyerős szellőztetésről

Pala helyére pala? Tetőfelújítás szép és könnyű anyaggal

A tető, amit nem visz el a szél