Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Felújításkor minden forint és minden perc számít, ezért jól jön, ha például a tetőablakok gyárilag előszereltek vagy egyszerűen, akár pár óra alatt a régi helyére illeszthetők, gondoskodva a tetőtér energiatakarékossá tételéről. Ha pedig ennél nagyobb munkát is bevállalunk, akkor akár a tetőablakok csoportos beépítésével vagy a térdfal ablakkal kiegészített modellel is feldobhatjuk a tetőteret.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.
Roto tetőablak

Egy építkezés vagy felújítás számos folyamatból, szakemberek összehangolt munkájából áll, ami időt és alapos tervezést is igényel, legyen szó „csupán” az ablakok cseréjéről. A megvalósítandó feladatok összeírásán és a költségterv meghatározásán túl figyelembe kell venni a hang- és hőszigeteléssel kapcsolatos előírásokat, elvárásokat, és persze a célok között előkelő helyen szerepel az energiamegtakarítás is.

A 2021. januárjától induló otthonteremtési program sok családnak kínál kedvező feltételeket a lakásfelújítási tervekhez. A támogatás többek között felhasználható komplett nyílászáró cserére is, ami akár a tetőtérben is megvalósulhat. A Roto tetőablakai méretükben, alapanyaguk változatosságával, valamint az igényelt funkciót illetően is igazodnak a lakásfelújítás mértékéhez és lehetőségeihez, mindezeken túl a legváltozatosabb dizájn elvárásokat is kielégítik.

Roto tetőablak

Régi helyére új tetőablakot

Ha egy tetőablak nem jól funkcionál, az általában a szélsőséges körülmények között tűnik fel: télen, a leghidegebb napokon, illetve nyáron, amikor rekkenő hőség van a tetőtérben. Egy megfelelően illeszkedő, jól hőszigetelt tetőtéri ablaknál – amely egy jól kialakított és hőszigetelt lakótér része – a külső hőmérséklet nincs hatással a belső klímára. Ha a tetőtéri ablakunk megérett a cserére, arra több árulkodó jel is utal: az üveg felülete hideg, állandóan párásodik, vagy a fal felülete repedezik, penészes a tetőablak és környéke. De ilyen árulkodó jel, ha télen az ablak körül elolvad a hó.

Annak érdekében, hogy az ablak a megfelelő védelmet biztosítsa a tetőtérben, a gyártók több tekintetben nyújtanak megoldásokat. A közismert német minőségben gyártó Roto például gyárilag jelentős részben összeszerelve kínálja tetőablakait, melyeknek nagy előnye, hogy így a beépítés gyorsasága mellett kisebb az esély a kivitelezési hibákra. Az Roto úgynevezett Hőszigetelő Csomagjának körbefutó hőszigetelése mellett a pára és nedvesség mozgását gátló csatlakozások kialakítását is gyárilag beépítetten segíti.

Mivel az ablakok tokszerkezete kiemelkedik a tető szigetelésének síkjából, oldalról is védelmet kell kapjon a hideg ellen. Az ideális megoldás a tok felső síkjáig érő, az ablakot körbevevő hőszigetelés, amely megakadályozza az ún. hőhíd kialakulását, így nem az utcát fűtjük.

Roto tetőablak

Pontosan illeszkedik, dizájnos és újrahasznosítható

Spórolhatunk a tetőtéri ablak cseréjével, ha a Roto választékában keresünk modellt az elavult tetőablakok helyére. Nagy eséllyel igazodik méreteiben a régi standardhoz a felújításokhoz kifejlesztett RotoQ, amely így milliméter pontosan illeszkedik a korábbi ablakok helyére. Ahol pedig van lehetőség másra is, esetleg egyedi igények merülnek fel, ott a választék többi tagja között érdemes szétnézni.

A német cég minőségi tetőablakai időtállók, ami első ránézésre is látszik: nem spóroltak az anyaggal. A Roto tetőablakok robosztus kialakítása már látványra is a megbízhatóságról árulkodik. Az ablakokat rendelhetjük belső biztonsági üveggel is, ami a kiváló hangszigetelésnek köszönhetően a zajos környéken vagy a gyerekszobákban remek választás lehet.

Roto tetőablak

Talán egyre többek számára válik az is fontossá, hogy a választott termék ne csupán az épület energiagazdálkodásából vegye ki a részét, de minél kevésbé terhelje a környezetét, például a gyártásával, vagy hogy életciklusa végén milyen minőségű hulladékká válik. Számukra jó hír, hogy számos építési termék között a Roto műanyag tetőablaka is a 100%-ban újrahasznosíthatók közé tartozik.

A megfelelő ablak kiválasztásán túl, valamint a beépítést könnyítő kialakítás ellenére a szakszerű beépítéshez elengedhetetlen egy tapasztalt szakember. Így azonban biztosak lehetünk a végeredményben: tartósan jól működő és szép tetőablakunk a tetőtér éke lehet.

További információ a Roto oldalán.

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Minden olasz burkolatra 10% kedvezmény

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

A legtöbb energia a falakon távozik, ne hagyjuk! Felújítás Austrotherm szigeteléssel

Hörmann szekcionált garázskapu

Miért fontos a tetőcserepek felületkezelése?

A Terrán TetőKalkulátorával egyedi, gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást készíthet!

Leier Típusházak méretpontos, előregyártott betonelemekből, gyors kivitelezéssel!

Leier Durisol magaságyás: Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Kád is, zuhany is - melyik az idális fürdőkád számomra

A pliszé, mely forradalmasította a szúnyogháló fogalmát

Erre figyeljünk, ha pergolát vásárolunk! – válaszol a specialista

RAVAK Espirit csaptelepek - Természetes és időtálló szépség a haszonelvű formatervezés jegyében.

Kingfire S3 - az okos kandalló

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Térformálás design elemekkel

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

Láthatatlan határ nappali és terasz között

Túlzott napfény és más betolakodók elleni védelem

Ablaktrend: látni vagy nem látszani

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén