Hirdetés

7 tipp tetőfelújításhoz

A tetőfedés és a tetőfelújítás hosszú távra szól. Mielőtt elkezdjük, érdemes pár dolgot végig gondolni. Írásunkban hasznos ötleteket talál a tetőfelújításhoz, új tető megépítéséhez.

Az időjárás viszontagságai a tetőt viselik meg leginkább. Olyan tetőt érdemes építeni, amely ellen áll viharnak, fagynak, ónos esőnek, akár még a jégesőnek is. De a jól megválasztott tetőfedő anyag, a jól megépített tető is igényel állagmegóvó, karbantartó, ellenőrző tetőmunkálatokat.

1. Miért fontos ismerni és nyomon követni a tető állapotát?

Az épület összetett rendszer, a tetőszerkezet ennek egyik fontos alrendszere. A tető jelentősége nyelvünkben is megjelenik: örülünk, hogy van tető a fejünk felett. Főként a tető óvja a házat a külső mechanikai hatásoktól, és – a falak mellett – szigeteli el a belső teret a külvilágtól. A tető állandóan ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért az épület legérzékenyebb legsebezhetőbb része: jó állapota és karbantartása tehát az egész házra nézve nagyon fontos. A tető sérülései nyomán maradandó károkat szenvedhet maga a fal vagy akár a lakótér is. Erre a legjobb példa a vizesedésből eredő penészesedés.

7 tipp tetőfelújításhoz

2. Hogyan fogjunk a tető felújításába?

Mivel a tetőszerkezet az egész ház egyik legfontosabb része, így szoros összefüggésben áll az épület más elemeivel. A tető szerkezetének felújítása komoly statikai, műszaki, biztonsági és nem utolsó sorban esztétikai kérdéseket vet fel. Sőt a tető megépítése nem csupán a tulajdonsora van bízva, hiszen számos törvényi előírásnak, szabályozónak kell megfelelnie. Éppen ezért érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki rendszerben gondolkozik, és tisztában van a technológiai lehetőségek mellett a szabályokkal is. Ma már Magyarországon is egyre többen megismerik az acéllemezes tetőfedés előnyeit – a biztonságot, a tartósságot, a rugalmasságot és a gazdaságosságot –, így egyre többen fordulnak tanácsért a Lindab szerződött szakembereihez.

7 tipp tetőfelújításhoz

3. Milyen tetőfedést válasszunk?

Akár klasszikus, akár mediterrán jellegű tetőre vágyunk, a hagyományos cseréptetők látszatát keltő, ám annál sokkal tartósabb, mégis könnyebb-könnyedebb, kiváló minőségű acélból készülő Lindab Topline cserepes lemezek között megtaláljuk a kívánt formát és típust. Rögzítéstechnikájának köszönhetően a cserepes lemez akár meglévő régi síkpala vagy hullámpala tetőre is ráépíthető, így könnyen, gazdaságosan újíthatjuk fel a tetőt anélkül, hogy meg kellene azt bontanunk. Aki síkfelületű, modern, „minimalista”, letisztult és igazán elegáns tetőt szeretne, annak a Lindab PLX vagy SRP tetőhéjazat jelenti a megoldás.

7 tipp tetőfelújításhoz

4. Mitől lesz jó a tető vízzárása és szellőzése?

Amikor tetőfedő anyagokat vásárolunk, akkor számoljunk a kiegészítőkkel is: szellőzők, fóliák, tömítők, rögzítők és tetőbiztonsági elemek. Mindezek a kiegészítő elemek garantálják a tökéletes vízzáróságot, a szükséges teherbírást, a megfelelő szellőzést, vagyis az ideális komfortérzet, és a műszaki biztonságot. Tetőfedő anyag vásárlásakor fontos a kiegészítőket is a kiválasztott gyártótól megvásárolni, mert a teljes rendszer lesz tartós, és könnyebb azt megépíteni, hiszen az elemek pontosan illeszkednek egymáshoz.

5. A tetőfedés ára

A mostani válság miatt tetőfelújítás során is mindenki jobban figyel az árakra, költségekre. A tetőfelújítás költségei természetesen az igényektől függnek. Az acéllemezes felújítás mellett szól azonban a magas előregyártásnak köszönhető szárazszereléses technológiából fakadó gyorsaság, a kevesebb hulladék is. A könnyű tetőfedő anyagnak köszönhetően nincs szükség a szerkezetek drága statikai megerősítésére. A palatetők esetében pedig nem kell költeni a veszélyes hulladéknak minősülő anyag elbontására és elszállítására. Mindezeket összevetve az acéllemezes tetőfelújítási megoldások általában tartósabb és gazdaságosabb megoldást nyújtanak.

7 tipp tetőfelújításhoz

6. Mit ad a gyártó a tetőfedő anyagon fölül?

A Lindab a cserepes lemezek és a sík lemez fedések gyártója a jelenlegi tetőfelújítási szolgáltatásaival segít a tervezés során adódó nehézségek legyőzésében vagy épp a költségvetés pontatlanságainak kiküszöbölésében. A Lindab munkatársai a „Nyári Tetőfelújítási Akció” keretében ingyenesen nyújtanak segítséget a pontos felmérésben, a termékmennyiség korrekt meghatározásában, a szerelvények és kiegészítők listázásában, az épület feladatának és a természeti környezet adottságainak megfelelő lemezvastagság kiválasztásában. Az építtetők az igények legrészletesebb vizsgálatán alapuló árajánlatot kapnak mind az anyagszükségletet, mind pedig a munkadíjat illetően. A Lindab olyan kivitelezői partnerhálózattal rendelkezik, amelynek tagjai a gyártó tanfolyamain, bemutatóin szereztek képesítést a vállalat termékeinek szakszerű összeszerelésére. E >bádogosok, tetőfedők ellenőrizhető referenciákkal, és olyan különleges felszereléssel rendelkeznek, amelyek garanciát jelentenek az anyag szakszerű megmunkálására, és biztosítják a korrózió elleni – évtizedekig védelmet nyújtó –, speciális bevonat sértetlenségét.

7. A tökéletes tető megépítése

A Lindab értékesítői soha nem a gyors vásárlás kikényszerítésén, hanem a jó minőségű tető megépítésén, és az elégedett ügyfelek számának gyarapításán fáradoznak. Jól tudják, hogy a tető a családi otthon, az épület elsődleges fizikai védvonala, ha szükséges, inkább türelemre intik az érdeklődőket a tökéletes tető tökéletes tető kialakítása érdekében. Filozófiájuk szerint hosszú távon jelentősebb megtakarítás érhető el egy drágább, de megbízható fedés kialakításával, mint az aktuálisan olcsóbbnak tűnő látszatmegoldásokkal vagy félmegoldásokkal.

A Lindab várja mindazokat, akik még ezen a nyáron költségkímélő, de profi megoldást keresnek a régi tető felújításához vagy új tető építéséhez.

A háza tetőzetét gazdaságosan, tartós és minőségi módon renoválhatja a Lindab Nyári Tetőfelújítási Akció keretében, az akcióról további részletek a www.felujitas.lindab.hu oldalon és a Lindab Centerekben, kereskedésekben.

7 tipp tetőfelújításhoz

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Egy új ház építése során számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, melyeket kevésbé fontosnak gondolunk. Habár az esztétikum mindenki számára az egyik legfontosabb szempont, az alapanyag választás és a kialakítás legalább ekkora hangsúlyt kell, hogy kapjanak. Ha a biztonságról és a funkcionalitásról van szó, ne kössünk kompromisszumot!

Utólagos szigetelés a tetőtérben. Gyors és problémamentes megoldások víz- és hőszigetelésre

A tetőtér – hiába remek lehetőség újabb helyiségek kialakítására – gyakran az egyik legproblémásabb része a lakóépületeknek. Ha a víz- és hőszigetelés nem megfelelő, elvész a kényelem is. Szerencsére azonban mindez egy alapos felújítással orvosolható.

Hogyan lehet életre szóló a tetőnk?

Épületünk stílusának, hangulatának meghatározó eleme a tető. Szinte végtelen lehetőség közül választhatunk a formák, a tetőhéjalást képező anyagok és a színek terén is. Az esztétika mellett azonban fontos szempont, hogy a számos igénybevétellel szemben is ellenálló legyen ez a meglehetősen összetett épületszerkezet.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

32 tanács kivitelező választáshoz

 

Napelemes tetőcserepek Európában

Miután sorra vettük a tetőcserépbe integrált napelemek minden előnyét és hátrányát, valamint áttekintettük hazai elterjedtségét, nézzünk kicsit szét tágabb hazánkban, Európában is. Mi újság van napelemes tetőcserép fronton?

Napelemes cserepek – Hazai körkép

A hazai fejlesztésű napelemes cserép gyártásának beindulása ezidáig még várat magára, azonban több hazai forgalmazó is foglalkozik tetőbe integrálható német gyártású napelemekkel.