Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

SBS Maxi könnyűszerkezetes csarnok

 Újdonság a könnyűszerkezetes csarnoképítés területén a hazai fejlesztésű és gyártású Lindab SBS Maxi épületrendszer.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A svéd központú Lindab munkatársai a BME szakembereivel karöltve fejlesztették ki az SBS Maxi könnyűszerkezetes csarnokrendszert, amelynek elemeit Biatorbágyon gyártják.
A hazai piacon, az év elején megjelent Lindab SBS Maxi épületrendszer népszerűségét jól mutatja, hogy idén több olyan építkezés is indult, ahol az új csarnokrendszer mellett döntöttek az építtetők. Az első SBS Maxi csarnokok egyike egy tatabányai gumijavító üzem. Az építéssel a Lindab partnerként működő Épületlakatos Kft.-t bízták meg, a cég vezetője, Balázs Zoltán nemcsak irányította a szerelést, hanem maga is együtt dolgozott munkatárasaival.

Lindab SBS Maxi könnyűszerkezetes csarnok

A kivitelező

Az Épületlakatos Kft. 2001 óta acélszerkezetek kivitelezésével, szerelésével és gyártásával foglalkozik. A tatabányai csarnoképítést, mint generálkivitelező vállalta el. A Lindabbal már több munka kapcsán is együtt dolgozott a cég: számos példa volt arra, hogy az épületen már eleve adottak voltak a gyártó svédacél alapanyagú termékei vagy valamely felújítást, bővítést szintén Lindab anyagokkal oldották meg.

Lindab SBS Maxi könnyűszerkezetes csarnok

A munka

Balázs Zoltánt, az Épületlakatos Kft. ügyvezetőjét a megrendelő tatabányai vállalkozás már régóta ismerte. Ezúttal arra vonatkozóan kért tanácsot tőle, hogyan építhetne minél gyorsabban és gazdaságosan korszerű, minden kiegészítő funkciót ellátó gumijavító műhelyt.
„A Lindab munkatársával, Polgár Dáviddal történt konzultáció után – meséli a cégvezető – először az SBS típusú komplett épületrendszert ajánlottam, de ott a fesztávolság legfeljebb 13 méter, a vállmagasság pedig 3,5 méter lehet csak. Az építtető azonban azt szerette volna, ha a három és fél tonnás, ponyvával fedett kisteherautók – egyszerre akár öt-hat – is beállhatnának. Ezek ugyanis a hagyományos műhelyekbe általában nem férnek be. A Lindab legújabb csarnokrendszere, az SBS Maxi ezért is jött jól, hiszen ezzel az új megoldással nagyobb fesztávok és vállmagasságok is kialakíthatók. Emellett a teljes Lindab SBS Maxi csarnokra kapott, nagyon kedvező ár is tökéletesen megfelelt a beruházónak. Saját gyártás esetén sokkal többe került volna a szerkezet, nem beszélve az SBS Maxi tökéletesen kidolgozott, tesztelt műszaki megoldásairól.”

Lindab SBS Maxi könnyűszerkezetes csarnok

A gyártó

Polgár Dávid, a Lindab értékesítője elmondta, „a tatabányai példából is láthatjuk, hogy a kilencvenes években Magyarországon kifejlesztett SBS (Small Building System) szerkezeti technológiát – amelynél a teljes tartószerkezet nagyszilárdságú, tűzihorganyzott, kis önsúlyú Lindab acél profilokból épül fel – a megrendelők szívesen használnák nagyobb méretű csarnokok építésére is. A mérnökök így az SBS-szerkezet továbbfejlesztésének feladatát kapták. A cél az volt, hogy a C profilokat főtartó-elemként használva még nagyobb fesztávolságot érjenek el (megcélozva a 18 métert). Tökéletesítettük az oszloptalp és az alap kapcsolatát, s a C-profilokat a keretszerkezet kialakításakor duplikáltan alkalmazzuk, hogy megnöveljük a jelentősebb igénybevétel miatt a teherbírását (úgynevezett osztott szelvényű keretszerkezet). A függőleges oszlop és a ferde gerenda közötti erőátadás jelentős részének felvételéhez a szelvények közé helyezett könyöktámasztó rudakat használunk. Nagyobb fesztávok és vállmagasságok esetén vízszintes vonórúd elhelyezésére is szükség van a keretgerendák között.”

Lindab SBS Maxi könnyűszerkezetes csarnok

A fejlesztés

Mindez nem azt jelenti, hogy a C-profilokból bárki csarnokot tudna építeni, hiszen ezek a vékonyfalú termékek nagyon összetett szerkezeti viselkedést mutatnak. Érzékenyek a horpadásra, a kihajlásra-kifordulásra, a csavarozott kapcsolatok kialakítására. Azaz olyan komplex tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek vizsgálata nemzetközi szinten is nagyon komoly alapkutatásokat feltételez. Az SBS Maxi esetében Magyarországon, a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársainak segítségével történt mélyreható kutatás–fejlesztés, az összetett szerkezeti viselkedést alaposan kidolgozott számítógépes szimulációs kísérletekkel vizsgálták meg. A kapott eredményeket sikerült a Tartóterv Kft. által végzett gyakorlati statikai tervezési fejlesztésekbe egyesítve, olyan számítási, méretezési programokban egységesíteni, amelyek nagyon meggyorsítják az SBS Maxi tervezését. Kidolgoztak standard méreteket (fesztáv: 9/12/15/18 m; vállmagasság: 3/4,5/6 m), amelyek adatai azonnal rendelkezésre állnak az érdeklődők és az építésztervezők számára. Azonban a mérettartományon belül bármilyen egyedi méretű csarnok fölépítésére alkalmas a rendszer.

Lindab SBS Maxi könnyűszerkezetes csarnok

„Ennek köszönhetően az ügyfelek a standard típusoktól eltérő szerkezetekre vonatkozóan is pár napon belül árajánlatot kaphatnak – tette hozzá Polgár Dávid. A 800–1000 m2-es épület esetében a tartószerkezethez szükséges fő anyagok, profilok gyártása és furatozása a cég automatizált biatorbágyi üzemében egy-két héten belül elkészül. Mivel a Lindab saját fejlesztésű rendszeréről van szó, a szállító a „csomaghoz” mellékeli a szükséges számításokat és terveket, amelyek nélkülözhetetlenek a tartószerkezet összeállításához. Ez az a know-how az, amely a Maxi esetében a legfontosabb hozzáadott értéket jelenti.”

Lindab SBS Maxi könnyűszerkezetes csarnok

A fejlesztés alapvető műszaki újdonsága mégis az, hogy amíg az SBS-re a keretek C-szelvényének a keretsíkra nem szimmetrikus kialakítása a jellemző, ez az SBS Maxiban a duplázott C-szelvénnyel szimmetrikussá vált, ezzel lehetővé téve a nagyobb fesztávokat, méreteket.

„Ezt magam is igazolni tudom – folytatja Balázs Zoltán – hiszen az építés során elég volt öt méterenként elhelyezni a keretállásokat. Ez bizony jóval kevesebb csavarozási munkát, nagy könnyebbséget jelent a kivitelező számára. A Dávid által említett árkalkuláció a mi esetünkben nem csak az építés gyorsasága miatt volt fontos, de a pályázat összeállításában is nagyon hasznos lett. Mind az árak, mind a műszaki adatok és számítások tekintetében jelentős segítséget kaptunk a Lindabtól a pályázati anyag összeállításához.”

Lindab SBS Maxi könnyűszerkezetes csarnok

A kész csarnokot

A fesztávolság 12,5 m, a hosszúság 40 m, azaz 500 m2, a vállmagasság pedig 4 méter lett. Ennek köszönhetően az itt felmerült igénynek, magasságnak megfelelő méretű kapukat is könnyedén be lehetett szerelni.

A hőszigetelés nélküli műhely mellett a várót, az irodákat, valamint a szociális helyiségeket hőszigetelni is kellett, valójában egy különálló kisebb épületrész épült az SBS Maxi csarnokon belül. Ez körülbelül az 500 négyzetméteres összterület negyedét teszi ki. Ennek a tartószerkezetét a kivitelező készítette, a tető- és a falburkolatot pedig szendvicspanelből épült fel. Az épület hőszigeteletlen részében kaptak helyet az olyan egyéb területek, mint a raktár. Ezekbe a részekbe természetes fény áramlik, hiszen a tetőn, amit LTP 35-ös trapézlemezzel fedtek bevilágító paneleket is alkalmaztak.

Lindab SBS Maxi könnyűszerkezetes csarnok

A szerelés tapasztalatai

„Maga a szerelés nagyon tiszta – állapítja meg Balázs Zoltán. Adott egy sík betonfelület, amelyre tulajdonképpen a vadonatúj, fényes alkatrészeket már csak összecsavarozással kell felépíteni. Amikor kicsomagoltuk a szerelvényeket, egyértelmű volt, hogy nem csak mi szakemberek, de a megrendelő is impozánsnak tartja a látványt, és már a munkálatok elején elégedett volt a csarnokkal, amit vásárolt. Ez pedig nem elhanyagolható szempont. Nincs hegesztés, csak csavarozott illesztés, szóval tiszta munka. Az előregyártottság magas foka miatt, tudniillik a csomóponti kialakításoknál már gyárilag elkészítették a furatokat, tényleg csak a csavarokkal kell rögzíteni az elemeket. Mindezek igen praktikus, átgondolt tervezésre engednek következtetni. A vázszerkezeten hat-nyolc fő dolgozott. Három-négy nap előszerelés után, összességében hét-nyolc nap alatt elkészült a teljes tartószerkezet. Ennek ellenére természetesen voltak olyan apróbb észrevételeink, amelyeket javító szándékkal megosztottunk a Lindabbal annak érdekében, hogy az új rendszer még tökéletesebbé váljon. Mindazonáltal tudjuk, hogy a Lindab kiemelt figyelmet fordít a partnerekkel való kapcsolattartásra, és az értékes szakmai információkat szem előtt tarja a fejlesztései során.”

További információk, referenciák, mintaépületek: www.lindab.hu/SBS és www.lindab.hu/csarnok oldalon

 

 

Népszerűek a témában

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

Sikeres küzdelem az idő vasfoga ellen