Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hogyan készítsük fel a háztetőt a téli viharokra?

Mit ellenőrizzünk? Hogyan javítsuk ki a tető hibáit? A tél beállta előtt ne csak az autót, a kéményt vagy a kazánt ellenőrizzük, hanem a tetőt is. Hét tanács a tetőnk védelmében.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Ahogy öregszik a tető egyre több hibája adódhat, figyeljünk ezekre e téli viharok előtt. Néhány hibát magunk is ki tudunk javítani, de van olyan is, amelyhez szakembert kell hívni.

  1. A tetőfedő anyagok gyakran nem állnak ellen a viharos időjárásnak, és a cserepek lesodródnak a tetőről. Ennek általában a hiányos rögzítés az oka. A széllökések főként a tető szélein lévő cserepeket tudják megemelni, balesetveszélyt és beázást idézve ez által elő. Így azután fontos, hogy az oromszegélynél, a gerincnél, valamint az eresznél lévő cserepek és kúpcserepek szilárdan álljanak a helyükön. Az rögzítéshez szükséges kiegészítő elemek úgy, mint a viharkapcsok, ereszkapcsok a gyártóktól beszerezhetők. Az ellenőrzést és a javítást bízzuk szakemberre.
Tipp: Az Interneten a keresőbe a viharkapocs, ereszkapocs, kúpcserép-rögzítő kifejezésekre keressünk.
  1. A nem megfelelően beépített lezáró elemek, kémény- és falszegélyek, hajlatok és kémények menti illesztések szintén sok kellemetlenséget okozhatnak. A beázások főként ezek miatt történik. Ha például a záró lemezek tömítése nem tökéletes, a bádog elrozsdásodott, hiányzik vagy sérült a fémlemezek peremezése, akkor tetőn beázik. Amíg a tömítést UV-álló tömítőanyaggal magunk is elvégezhetjük, a bádogos munkát ajánlott szakemberre bízni.
Tipp: Felújítás során alaposan fontoljuk meg, hogy melyik ajánlatot, árajánlatot válasszuk, mert előfordulhat, hogy a legolcsóbb megoldás esetén az alacsony ár silány minőséggel párosul.

Hogyan készítsük fel a háztetőt a téli viharokra?

  1. A tél beállta előtt érdemes a hófogók, hófogó rácsok helyzetét és állapotát is ellenőrizni, és szükség esetén pótolni azokat. A tetőn megmaradó hó alatt ugyanis az időjárás enyhülésekor vékony filmréteg alakul ki, ezzel megszűnik a tapadás a cserép és a hó között, és a hó lavinaként zúdul alá. A lezúduló hó komoly balesetveszélyt jelent az alatta elhaladók számára. De ez a hótömeg megrongálhatja az autókat is, és milliós nagyságrendű kárt is okozhat, ezt a kárt az épület tulajdonosa köteles megtéríteni. Ha tehát a tető gyalogos- vagy járműközlekedésre alkalmas terület fölé nyúlik be, akkor gondoskodni kell a hófogásról. A hófogást hófogóráccsal, vagy hófogókkal, esetleg a kettő kombinált alkalmazásával kell megoldani. A hófogókat nem csak az eresz mentén, hanem teljes felületen kell elhelyezni.
Tudta, hogy a biztosítók jelentései alapján a tetőről lezúduló hótömeg évente több százmillió forintos kárt okoz a ház mellett parkoló autókban?
  1. Kárt okozhatnak a cserépfedés és a fólia közé bejutó szennyeződések: por, fűrészpor, de akár az építéskor ottmaradt tetőléc vagy vakolatdarab is, amelyek eltömíthetik a szellőző levegő útját és ez által megakadályozzák a nedvesség eltávozását. Ez a nedvesség károsíthatja a cserép tartószerkezetét.
Tipp: Ellenőrizzük le, hogy a felső kiszellőzéshez minden szarufaközben található-e szellőzőcserép.

  1. A természetes elöregedés, valamint az időjárási hatások következtében a tetőfedő anyagok elmozdulhatnak. Előfordul, hogy a tetőcserepek megrepednek vagy esetleg el is törnek. A nem fagyálló tetőfedő anyagok esetén ez gyakrabban előfordul. Az ilyen cserepeket cseréljük ki, mivel jelentősen gyengítik az egész tető védő, óvó, viharálló szerepét.
Tipp: Tetőfelújítás során érdemes 20–30 darab cseréppel többet rendelni, mint amire aktuálisan szükségünk van, hogy a későbbi esetleges károsodásokat ezekkel a tetőcserepekkel pótolni lehessen.

Hogyan készítsük fel a háztetőt a téli viharokra?

  1. A nyirkos, elszíneződött faszerkezet sérült héjazatra vagy nem megfelelően kialakított páraelvezetésre utal. A páralecsapódásból vagy a beázásból származó víz a tetőszerkezet korhadásához, gombásodásához vezethet. Fontos tudni, hogy a gomba a faszerkezet teljes egészét áthálózhatja, így nem elég csak a felszínt kezelni. Ha ilyet tapasztalunk, forduljunk szakemberhez, hogy megelőzzük a még nagyobb kárt. A megfelelő alátéthéjazat kiválasztásával ez a jelenség minimalizálható illetve elkerülhető. A mai, modern fóliák már páraáteresztők, vagy szélzárók is lehetnek. Az alátét héjazatok utólagos beépítése sokkal drágább.
Tudta, hogy a páraelszívó csővezetékét a tető fölé kell kivezetni, célszerűen egy arra alkalmas helyiségszellőző (csatornaszellőző) adapter közbeiktatásával?
  1. A padlástérben a sérült, esetleg törött faszerkezetekre figyeljünk oda. Ilyen esetekben valószínű, hogy az építés során nem megfelelő minőségű faanyagot használtak, elöregedett a tetőszerkezet, vagy nem megfelelő a tehereloszlás. Ilyen esetben hívjunk szakembert –, gondoljunk arra, hogy a megelőzés és a hibák időben történő kijavítása mindig olcsóbb, mint a megrongálódott tetőszerkezet javítása, a cserepek újrarakása.
Tudta, hogy a cseréphéjazat a tető teljes, úgynevezett mértékadó terhelésének csupán körülbelül egynegyedét, egyhatodát teszi ki? A különböző környezeti hatásokból származó erő – mint például a hó súlya vagy a széllökés – ennek többszöröse is lehet.

Kérdésünkre Tóth Szabolcs, a Mediterrán Magyarország Betoncserép Gyártó Kft. marketingigazgatója elmondta, ma már kapható olyan tetőcserép is, amelyet kifejezetten a tetőfelújításokra terveztek. Ez azt jelenti, hogy szinte minden régi vagy új tetőszerkezetre felrakható, anyagából adódóan ellenáll a legzordabb viharoknak, jégesőknek és a fagynak is. Mindemellett kedvező ár-érték aránya miatt is érdemes ezt a terrakotta árnyalatú betoncserepet választani.

Forrás: www.mediterran.hu

Népszerűek a témában

Zöld útra áll az építőipar?

A tető, amit nem visz el a szél

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Ez is érdekelhet

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Zuhanykabin ötletek – hogy a fürdőszoba is ízléses legyen

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel! – válaszol a szakértő

Napsütötte terasz, erkély? Nem hiányozhat a napellenző!

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

7 érv a beton tetőcserép mellett

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Tetőfedés A-tól Z-ig, a tervezéstől a kivitelezésig. Kérdezzünk a szakértőtől!

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Új tető állami támogatással

A tetőcserép és a térkő találkozása - Együttműködésre lépett a Terrán és az SW Térkő