Hirdetés

Hogyan készítsük fel a háztetőt a téli viharokra?

Mit ellenőrizzünk? Hogyan javítsuk ki a tető hibáit? A tél beállta előtt ne csak az autót, a kéményt vagy a kazánt ellenőrizzük, hanem a tetőt is. Hét tanács a tetőnk védelmében.

Ahogy öregszik a tető egyre több hibája adódhat, figyeljünk ezekre e téli viharok előtt. Néhány hibát magunk is ki tudunk javítani, de van olyan is, amelyhez szakembert kell hívni.

  1. A tetőfedő anyagok gyakran nem állnak ellen a viharos időjárásnak, és a cserepek lesodródnak a tetőről. Ennek általában a hiányos rögzítés az oka. A széllökések főként a tető szélein lévő cserepeket tudják megemelni, balesetveszélyt és beázást idézve ez által elő. Így azután fontos, hogy az oromszegélynél, a gerincnél, valamint az eresznél lévő cserepek és kúpcserepek szilárdan álljanak a helyükön. Az rögzítéshez szükséges kiegészítő elemek úgy, mint a viharkapcsok, ereszkapcsok a gyártóktól beszerezhetők. Az ellenőrzést és a javítást bízzuk szakemberre.
Tipp: Az Interneten a keresőbe a viharkapocs, ereszkapocs, kúpcserép-rögzítő kifejezésekre keressünk.
  1. A nem megfelelően beépített lezáró elemek, kémény- és falszegélyek, hajlatok és kémények menti illesztések szintén sok kellemetlenséget okozhatnak. A beázások főként ezek miatt történik. Ha például a záró lemezek tömítése nem tökéletes, a bádog elrozsdásodott, hiányzik vagy sérült a fémlemezek peremezése, akkor tetőn beázik. Amíg a tömítést UV-álló tömítőanyaggal magunk is elvégezhetjük, a bádogos munkát ajánlott szakemberre bízni.
Tipp: Felújítás során alaposan fontoljuk meg, hogy melyik ajánlatot, árajánlatot válasszuk, mert előfordulhat, hogy a legolcsóbb megoldás esetén az alacsony ár silány minőséggel párosul.

Hogyan készítsük fel a háztetőt a téli viharokra?

  1. A tél beállta előtt érdemes a hófogók, hófogó rácsok helyzetét és állapotát is ellenőrizni, és szükség esetén pótolni azokat. A tetőn megmaradó hó alatt ugyanis az időjárás enyhülésekor vékony filmréteg alakul ki, ezzel megszűnik a tapadás a cserép és a hó között, és a hó lavinaként zúdul alá. A lezúduló hó komoly balesetveszélyt jelent az alatta elhaladók számára. De ez a hótömeg megrongálhatja az autókat is, és milliós nagyságrendű kárt is okozhat, ezt a kárt az épület tulajdonosa köteles megtéríteni. Ha tehát a tető gyalogos- vagy járműközlekedésre alkalmas terület fölé nyúlik be, akkor gondoskodni kell a hófogásról. A hófogást hófogóráccsal, vagy hófogókkal, esetleg a kettő kombinált alkalmazásával kell megoldani. A hófogókat nem csak az eresz mentén, hanem teljes felületen kell elhelyezni.
Tudta, hogy a biztosítók jelentései alapján a tetőről lezúduló hótömeg évente több százmillió forintos kárt okoz a ház mellett parkoló autókban?
  1. Kárt okozhatnak a cserépfedés és a fólia közé bejutó szennyeződések: por, fűrészpor, de akár az építéskor ottmaradt tetőléc vagy vakolatdarab is, amelyek eltömíthetik a szellőző levegő útját és ez által megakadályozzák a nedvesség eltávozását. Ez a nedvesség károsíthatja a cserép tartószerkezetét.
Tipp: Ellenőrizzük le, hogy a felső kiszellőzéshez minden szarufaközben található-e szellőzőcserép.

  1. A természetes elöregedés, valamint az időjárási hatások következtében a tetőfedő anyagok elmozdulhatnak. Előfordul, hogy a tetőcserepek megrepednek vagy esetleg el is törnek. A nem fagyálló tetőfedő anyagok esetén ez gyakrabban előfordul. Az ilyen cserepeket cseréljük ki, mivel jelentősen gyengítik az egész tető védő, óvó, viharálló szerepét.
Tipp: Tetőfelújítás során érdemes 20–30 darab cseréppel többet rendelni, mint amire aktuálisan szükségünk van, hogy a későbbi esetleges károsodásokat ezekkel a tetőcserepekkel pótolni lehessen.

Hogyan készítsük fel a háztetőt a téli viharokra?

  1. A nyirkos, elszíneződött faszerkezet sérült héjazatra vagy nem megfelelően kialakított páraelvezetésre utal. A páralecsapódásból vagy a beázásból származó víz a tetőszerkezet korhadásához, gombásodásához vezethet. Fontos tudni, hogy a gomba a faszerkezet teljes egészét áthálózhatja, így nem elég csak a felszínt kezelni. Ha ilyet tapasztalunk, forduljunk szakemberhez, hogy megelőzzük a még nagyobb kárt. A megfelelő alátéthéjazat kiválasztásával ez a jelenség minimalizálható illetve elkerülhető. A mai, modern fóliák már páraáteresztők, vagy szélzárók is lehetnek. Az alátét héjazatok utólagos beépítése sokkal drágább.
Tudta, hogy a páraelszívó csővezetékét a tető fölé kell kivezetni, célszerűen egy arra alkalmas helyiségszellőző (csatornaszellőző) adapter közbeiktatásával?
  1. A padlástérben a sérült, esetleg törött faszerkezetekre figyeljünk oda. Ilyen esetekben valószínű, hogy az építés során nem megfelelő minőségű faanyagot használtak, elöregedett a tetőszerkezet, vagy nem megfelelő a tehereloszlás. Ilyen esetben hívjunk szakembert –, gondoljunk arra, hogy a megelőzés és a hibák időben történő kijavítása mindig olcsóbb, mint a megrongálódott tetőszerkezet javítása, a cserepek újrarakása.
Tudta, hogy a cseréphéjazat a tető teljes, úgynevezett mértékadó terhelésének csupán körülbelül egynegyedét, egyhatodát teszi ki? A különböző környezeti hatásokból származó erő – mint például a hó súlya vagy a széllökés – ennek többszöröse is lehet.

Kérdésünkre Tóth Szabolcs, a Mediterrán Magyarország Betoncserép Gyártó Kft. marketingigazgatója elmondta, ma már kapható olyan tetőcserép is, amelyet kifejezetten a tetőfelújításokra terveztek. Ez azt jelenti, hogy szinte minden régi vagy új tetőszerkezetre felrakható, anyagából adódóan ellenáll a legzordabb viharoknak, jégesőknek és a fagynak is. Mindemellett kedvező ár-érték aránya miatt is érdemes ezt a terrakotta árnyalatú betoncserepet választani.

Forrás: www.mediterran.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

Az újrahasznosított anyagokból készült tetőszigetelés segíti a káros anyagok semlegesítését, ráadásul világos bevonata miatt kevésbé veszi fel a hőt, így növeli az energiahatékonyságot.

A csillagok nem csak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg az új Star tetőcserepeket!

A BMI Bramac azzal a céllal alkotta meg új Star tetőcserepeit, hogy hosszú évek múlva is olyan kellemes érzéssel pillanthassuk meg tetőnket, mint a beköltözés napján. Ideje, hogy felfedjük a hosszan tartó csillogás titkát.

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!