Hirdetés

Hogyan készítsük fel a háztetőt a téli viharokra?

Mit ellenőrizzünk? Hogyan javítsuk ki a tető hibáit? A tél beállta előtt ne csak az autót, a kéményt vagy a kazánt ellenőrizzük, hanem a tetőt is. Hét tanács a tetőnk védelmében.

Ahogy öregszik a tető egyre több hibája adódhat, figyeljünk ezekre e téli viharok előtt. Néhány hibát magunk is ki tudunk javítani, de van olyan is, amelyhez szakembert kell hívni.

  1. A tetőfedő anyagok gyakran nem állnak ellen a viharos időjárásnak, és a cserepek lesodródnak a tetőről. Ennek általában a hiányos rögzítés az oka. A széllökések főként a tető szélein lévő cserepeket tudják megemelni, balesetveszélyt és beázást idézve ez által elő. Így azután fontos, hogy az oromszegélynél, a gerincnél, valamint az eresznél lévő cserepek és kúpcserepek szilárdan álljanak a helyükön. Az rögzítéshez szükséges kiegészítő elemek úgy, mint a viharkapcsok, ereszkapcsok a gyártóktól beszerezhetők. Az ellenőrzést és a javítást bízzuk szakemberre.
Tipp: Az Interneten a keresőbe a viharkapocs, ereszkapocs, kúpcserép-rögzítő kifejezésekre keressünk.
  1. A nem megfelelően beépített lezáró elemek, kémény- és falszegélyek, hajlatok és kémények menti illesztések szintén sok kellemetlenséget okozhatnak. A beázások főként ezek miatt történik. Ha például a záró lemezek tömítése nem tökéletes, a bádog elrozsdásodott, hiányzik vagy sérült a fémlemezek peremezése, akkor tetőn beázik. Amíg a tömítést UV-álló tömítőanyaggal magunk is elvégezhetjük, a bádogos munkát ajánlott szakemberre bízni.
Tipp: Felújítás során alaposan fontoljuk meg, hogy melyik ajánlatot, árajánlatot válasszuk, mert előfordulhat, hogy a legolcsóbb megoldás esetén az alacsony ár silány minőséggel párosul.

Hogyan készítsük fel a háztetőt a téli viharokra?

  1. A tél beállta előtt érdemes a hófogók, hófogó rácsok helyzetét és állapotát is ellenőrizni, és szükség esetén pótolni azokat. A tetőn megmaradó hó alatt ugyanis az időjárás enyhülésekor vékony filmréteg alakul ki, ezzel megszűnik a tapadás a cserép és a hó között, és a hó lavinaként zúdul alá. A lezúduló hó komoly balesetveszélyt jelent az alatta elhaladók számára. De ez a hótömeg megrongálhatja az autókat is, és milliós nagyságrendű kárt is okozhat, ezt a kárt az épület tulajdonosa köteles megtéríteni. Ha tehát a tető gyalogos- vagy járműközlekedésre alkalmas terület fölé nyúlik be, akkor gondoskodni kell a hófogásról. A hófogást hófogóráccsal, vagy hófogókkal, esetleg a kettő kombinált alkalmazásával kell megoldani. A hófogókat nem csak az eresz mentén, hanem teljes felületen kell elhelyezni.
Tudta, hogy a biztosítók jelentései alapján a tetőről lezúduló hótömeg évente több százmillió forintos kárt okoz a ház mellett parkoló autókban?
  1. Kárt okozhatnak a cserépfedés és a fólia közé bejutó szennyeződések: por, fűrészpor, de akár az építéskor ottmaradt tetőléc vagy vakolatdarab is, amelyek eltömíthetik a szellőző levegő útját és ez által megakadályozzák a nedvesség eltávozását. Ez a nedvesség károsíthatja a cserép tartószerkezetét.
Tipp: Ellenőrizzük le, hogy a felső kiszellőzéshez minden szarufaközben található-e szellőzőcserép.

  1. A természetes elöregedés, valamint az időjárási hatások következtében a tetőfedő anyagok elmozdulhatnak. Előfordul, hogy a tetőcserepek megrepednek vagy esetleg el is törnek. A nem fagyálló tetőfedő anyagok esetén ez gyakrabban előfordul. Az ilyen cserepeket cseréljük ki, mivel jelentősen gyengítik az egész tető védő, óvó, viharálló szerepét.
Tipp: Tetőfelújítás során érdemes 20–30 darab cseréppel többet rendelni, mint amire aktuálisan szükségünk van, hogy a későbbi esetleges károsodásokat ezekkel a tetőcserepekkel pótolni lehessen.

Hogyan készítsük fel a háztetőt a téli viharokra?

  1. A nyirkos, elszíneződött faszerkezet sérült héjazatra vagy nem megfelelően kialakított páraelvezetésre utal. A páralecsapódásból vagy a beázásból származó víz a tetőszerkezet korhadásához, gombásodásához vezethet. Fontos tudni, hogy a gomba a faszerkezet teljes egészét áthálózhatja, így nem elég csak a felszínt kezelni. Ha ilyet tapasztalunk, forduljunk szakemberhez, hogy megelőzzük a még nagyobb kárt. A megfelelő alátéthéjazat kiválasztásával ez a jelenség minimalizálható illetve elkerülhető. A mai, modern fóliák már páraáteresztők, vagy szélzárók is lehetnek. Az alátét héjazatok utólagos beépítése sokkal drágább.
Tudta, hogy a páraelszívó csővezetékét a tető fölé kell kivezetni, célszerűen egy arra alkalmas helyiségszellőző (csatornaszellőző) adapter közbeiktatásával?
  1. A padlástérben a sérült, esetleg törött faszerkezetekre figyeljünk oda. Ilyen esetekben valószínű, hogy az építés során nem megfelelő minőségű faanyagot használtak, elöregedett a tetőszerkezet, vagy nem megfelelő a tehereloszlás. Ilyen esetben hívjunk szakembert –, gondoljunk arra, hogy a megelőzés és a hibák időben történő kijavítása mindig olcsóbb, mint a megrongálódott tetőszerkezet javítása, a cserepek újrarakása.
Tudta, hogy a cseréphéjazat a tető teljes, úgynevezett mértékadó terhelésének csupán körülbelül egynegyedét, egyhatodát teszi ki? A különböző környezeti hatásokból származó erő – mint például a hó súlya vagy a széllökés – ennek többszöröse is lehet.

Kérdésünkre Tóth Szabolcs, a Mediterrán Magyarország Betoncserép Gyártó Kft. marketingigazgatója elmondta, ma már kapható olyan tetőcserép is, amelyet kifejezetten a tetőfelújításokra terveztek. Ez azt jelenti, hogy szinte minden régi vagy új tetőszerkezetre felrakható, anyagából adódóan ellenáll a legzordabb viharoknak, jégesőknek és a fagynak is. Mindemellett kedvező ár-érték aránya miatt is érdemes ezt a terrakotta árnyalatú betoncserepet választani.

Forrás: www.mediterran.hu

Kapcsolódó cikkek

A lakásokkal szemben egyre nagyobb kereslet mutatkozik a házakra

A korábban nagy népszerűségnek örvendő lakások kezdik elveszteni a varázserejüket. Persze még mindig vannak olyanok, akik szívesebben alakítják ki otthonukat egy lakásban, mint egy házban, de egyre többet vannak azok, akik a házakat részesítik előnyben. Az Ingatlannet.hu utánajárt minek köszönhető a változás.

A csillagok nem csak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg az új Star tetőcserepeket!

A BMI Bramac azzal a céllal alkotta meg új Star tetőcserepeit, hogy hosszú évek múlva is olyan kellemes érzéssel pillanthassuk meg tetőnket, mint a beköltözés napján. Ideje, hogy felfedjük a hosszan tartó csillogás titkát.

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Az időjárás még a legstabilabb tetőket sem kíméli. Idővel az anyagok elöregszenek, és egyre kevésbé alkalmasak eredeti funkciójuk ellátására. Amint a tető megérett a felújításra, többé nem megkerülhető a kérdés: milyen legyen az új tető? A cserepeslemez esztétikus, időtálló és gazdaságos megoldást jelent, tehát remek választás.

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Egy egyszerű családi ház látványát is feldobhatjuk, de legalábbis eljátszhatunk annak gondolatával, milyen lenne otthonunk egy trendi, egy elegáns vagy éppen hangulatos PREFA tető alatt. Ebben segítségünkre lehet a cég ingyenes fotószervíz szolgáltatása, amellyel megnézhetjük, hogyan festene új vagy felújítandó otthonunk a számtalan színben választható, viharálló, tartós és környezetkímélő fémtető alatt.

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A tetőfedési lehetőségek között válogatva családi házon kevésbé találkozunk korcolt tetővel. Hogy ez mégis jó döntésnek bizonyult, mindjárt kiderül, hiszen maga a tulajdonos és a ház építész tervezője mesél a választás okairól, a tervezés körülményeiről.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.