Hirdetés

Tudjuk, mi történik a fejünk felett? – 3 tipp, mire figyeljen tetőfelújításkor

A Lindab nyári tetőfelújítási akciója keretében gazdaságosan, tartósan és jó minőségben újíthatja föl háza tetőzetét.

Lindab nyári tetőfelújítási akcióBizonyára sokan emlékeznek, a viccre, amelyben a hajó kapitánya a következő párbeszédet folytatja a gépházzal: „Mennyi?” „Harminc!” – érkezik a válasz. „Mi harminc?” „Mi mennyi?” Nos, a tetőfelújítók is gyakran kerülnek ilyen kommunikációs csapdába a szállítókkal vagy a kivitelezőkkel, amikor az árajánlattal kapcsolatban szeretnék megtudni, végül mennyi is az annyi? Noha a tetőfelújítás költsége igen magas lehet, azonban a gyakran megkerülhetetlen tetőfelújítások esetében nem elég kiválasztani a színt, az anyagot vagy a formát. Tisztában kell lenni azzal is, hogy a modern tető nem csupán fedőréteg, hanem összetett rétegrendű szerkezet, az épület struktúrájának egyik legfontosabb védelmi alrendszere. A költségek kalkulációja éppen ezért meglehetősen összetett, és bizonyos szakmai ismeretek meglétét feltételező feladat.

Íme, három tanács a tetőfedés, tetőfelújítás árajánlatának értékeléséhez.

Hasznos fedőszélesség kontra tényleges táblaszélesség

Érdemes például tisztázni, hogy az 1m2 felületre megadott egységár alapján hogyan kell számolni a tetőfedő táblák tényleges árát. Van olyan gyártó, amely a hasznos fedőszélességre, és van, amely a tényleges táblaszélességre vonatkozóan adja meg az árat. A kétféle érték között pedig akár 10–12 százalék különbség is lehet.

Lindab nyári tetőfelújítási akció

Ne maradjon ki semmi! – A tetőfólia, a tartozékok és a beépítés költségei

Érdemes rákérdezni arra, hogy az árajánlat tartalmazza-e a tetőfóliát: ha a meglévő és megmaradó tetőszerkezeti elemek nem tudják ellátni az úgynevezett másodlagos vízelvezetést, mindenképpen be kell építeni a tetőfóliát.
Az új tetőfedő anyagok megfelelő összeszerelése számos különböző tartozékot igényel: fűző- és rögzítő csavarokat, szegélyezéseket, tömítőprofilokat stb. Vajon ezeket is felvették a kifizetendő anyagok listájára vagy csak a végső elszámolásnál bukkannak majd elő váratlanul, nem tervezett kiadásként? Hasonlóan fájdalmas, utólagosan jelentkező többletköltség adódhat a tetőfedéshez szükséges anyagmennyiség felmérésének pontatlanságaiból vagy a munkadíjban foglalt feladatok részletes egyeztetésének elmaradásából. Egyértelműen tisztázni kell a kivitelezővel, hogy az általa kért összeg tartalmazza-e az összes szükséges elem (tetőfedő anyagok, tartozékok, tetőfólia, fa aljzatszerkezet stb.) beépítésének díját.

Lindab nyári tetőfelújítási akció

Lényegesek a garanciális feltételek is!

Mivel a tető felújítása a család életében általában a jelentősebb, hosszabb távú beruházások közé tartozik, érdemes tájékozódni arról, hogy a beépíteni kívánt anyagokra a gyártó mennyi garanciát ad és milyen feltételekkel. A körültekintő vásárlók azokat a hazai piacon komoly referenciákkal bíró céget részesítik előnyben, amelyek két-három évtized múltán is kezeskednek majd vállalásaikért. Nagy előnyt jelenthet a hazai gyártó melletti döntés, hiszen ha a későbbiekben pótlásra, kiegészítésre, bővítésre van szükség, nagyobb az esély arra, hogy ugyanazt az anyagot rövid időn belül ismét szállítani tudják.

Lindab nyári tetőfelújítási akció

Nyári tetőfelújítási akció

A fentiek ismeretében a Lindab nyári tetőfelújítási akciója több szempontból is hasznos lehet az építkezők számára. A svéd világvállalat tűzihorganyzott, színes, műanyag bevonatos acélból készült tetőburkolatai elsősorban a természeti és egyéb fizikai hatásokkal szembeni nagy ellenállásuknak és tartósságuknak köszönhetően nagy népszerűségnek örvendenek. Bár hazánkban hagyományosan kerámia- és betoncserepeket használnak, érdemes elgondolkodni azon, hogy a valóban időtállónak tervezett templomok és kastélyok tetejét miért éppen fémlemezekkel burkolják már évszázadok óta. A Lindab e jól bevált, hagyományos technológiát a legmodernebb fejlesztésekkel ötvözve teszi elérhetővé a lakosság számára.

;Lindab nyári tetőfelújítási akció

A vállalat biatorbágyi üzemében gyártott cserepeslemezekből vagy éppen síklemezekből korcolásos technikával épített tetőkben – ha a szerelést az előírások szerint, gyakorlott kivitelező végzi – a hófúvás és a szélvihar sem tehet kárt. Még a legnagyobb jégverés sem okoz apróbb horpadásoknál nagyobb kárt. Ha a tetőszerkezetben megfelelő hőszigetelést alkalmaznak – amely az energetikai és a vízzárási szempontok együttes követelményei miatt a professzionális tetőfelújítás szerves része –, akkor teljes egészében kiküszöbölhető az esőcseppek kopogása.

A tűzihorganyzásnak, illetve a műanyag bevonatnak köszönhetően a Lindab tetőfedő anyagai nem csak tartósak, de változatos szín- és formaviláguknak köszönhetően szépek is. Számos formában, így például klasszikus, mediterrán vagy akár a legmodernebb, minimál design stílusban is kaphatók. A tetőfedő anyagok hajlékonyságából adódó könnyű megmunkálhatóságnak köszönhetően bonyolultabb formák, ívek, manzárd ablakok burkolására is tökéletesen alkalmas.

Lindab nyári tetőfelújítási akció

A szerkezet kis önsúlyának további előnye, különösen a felújítások esetében, hogy nem terhelik oly mértékben az épület tartószerkezetét, mint a legalább négyszer-ötször nagyobb tömegű, hagyományos kerámia vagy beton tetőcserepek. Ez jelentős megtakarítást jelent a Magyarországon nagyon elterjedt, veszélyes, azbeszt tartalmú, palatetők felújításakor. A Lindab cserepeslemezeivel vagy síklemezeivel a veszélyes hulladéknak minősülő – éppen ezért meglehetősen jelentős szállítási költségekkel járó – a pala elbontása nélkül, azaz ráfedéssel is megoldható a tető felújítása. A munkálatok megkezdése előtt természetesen ki kell kérni a statikus és/vagy az építészmérnök véleményét a meglévő szerkezet állapotáról, illetve a szükséges javítási munkákról.

Lindab nyári tetőfelújítási akció

A Lindab tetők egyre növekvő népszerűsége a formák és stílusok széles kínálatán, a jelentős munkaóra-megtakarításon, a gyors szerelhetőségen, a kis önsúlyon, a tartósságon és a biztonságon túl a Lindab által biztosított komplex szolgáltatásoknak köszönhető. A vállalat szolgáltatásaival kiküszöbölhetők a tervezés során adódó nehézségek, vagy éppen a költségvetés pontatlanságai. A Lindab tanácsadói a „Nyári tetőfelújítási akció” keretében ingyenesen nyújtanak segítséget a precíz felmérésben, a termékmennyiség pontos meghatározásában, a szerelvények és kiegészítők listázásában, az épület feladatának, illetve a természeti környezet adottságainak megfelelő lemezvastagság kiválasztásában. Az építtetők az igények legrészletesebb vizsgálatán alapuló árajánlatot kaphatnak mind az anyagszükségletet, mind pedig a munkadíjat illetően. A Lindab olyan kivitelezői partnerhálózattal rendelkezik, amelynek tagjai a gyártó tanfolyamain, bemutatóin szereztek képesítést a vállalat termékeinek szakszerű összeszerelésére. E bádogosok, tetőfedők ellenőrizhető referenciákkal és olyan különleges felszereléssel rendelkeznek, amelyek garanciát jelentenek az anyag szakszerű megmunkálására, továbbá biztosítják a korrózió elleni évtizedekig védelmet nyújtó, speciális bevonat sértetlenségét.

Lindab nyári tetőfelújítási akció

A Lindab értékesítői soha nem a gyors vásárlás kikényszerítésén, hanem a jó minőségű tető megvalósításán és az elégedett ügyfelek számának gyarapításán fáradoznak. Jól tudják, hogy a tető a családi otthon, az épület elsődleges fizikai védvonala, ha szükséges, inkább türelemre intik az érdeklődőket a tökéletes tető megépítése érdekében. Filozófiájuk szerint hosszú távon jelentősebb megtakarítás érhető el a drágább, de megbízható fedés kialakításával, mint az aktuálisan olcsóbbnak tűnő látszatmegoldásokkal vagy félmegoldásokkal.
A Lindab várja mindazokat, akik még ezen a nyáron költségkímélő, de profi megoldást keresnek a régi tető felújításához vagy új tető építéséhez.

A Lindab Nyári felújítási akcióról további részletek a www.felujitas.lindab.hu oldalon talál és a Lindab Centerekben, kereskedésekben.

Lindab nyári tetőfelújítási akció

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Az időjárás még a legstabilabb tetőket sem kíméli. Idővel az anyagok elöregszenek, és egyre kevésbé alkalmasak eredeti funkciójuk ellátására. Amint a tető megérett a felújításra, többé nem megkerülhető a kérdés: milyen legyen az új tető? A cserepeslemez esztétikus, időtálló és gazdaságos megoldást jelent, tehát remek választás.

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Egy egyszerű családi ház látványát is feldobhatjuk, de legalábbis eljátszhatunk annak gondolatával, milyen lenne otthonunk egy trendi, egy elegáns vagy éppen hangulatos PREFA tető alatt. Ebben segítségünkre lehet a cég ingyenes fotószervíz szolgáltatása, amellyel megnézhetjük, hogyan festene új vagy felújítandó otthonunk a számtalan színben választható, viharálló, tartós és környezetkímélő fémtető alatt.

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A tetőfedési lehetőségek között válogatva családi házon kevésbé találkozunk korcolt tetővel. Hogy ez mégis jó döntésnek bizonyult, mindjárt kiderül, hiszen maga a tulajdonos és a ház építész tervezője mesél a választás okairól, a tervezés körülményeiről.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.