Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Így csökkentettük a gázszámlánkat

Lakást béreltünk, és annak ellenére, hogy elkértük a közüzemi számlákat bérlés előtt, az első elszámoló gázszámlánál nagyon meglepődtünk. Ezért radikális energiacsökkentésbe fogtunk. Íme néhány egyszerű tipp a gázszámla csökkentésére.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

 

Ajtók, ablakok

Az ablakokat, ajtókat leszigeteltettük az illesztéseknél, az árát beszámíttattuk a lakbérbe. Ez nem volt tökéletes megoldás, mivel régi, rosszul záródó, nem hőszigetelt ablakokról van szó. Ha saját lakásunk lett volna, kicseréltettük volna hőszigetelő ablakokra valamennyit, ugyanis ebben a lakásban minden szobának egy teljes falán ablakok találhatók, így nagyon nagy a hőveszteség.
Az egyik nem jól záródó erkélyajtó elé belülről egy összegöngyölt pokrócot tettünk télen.

Gázkazán és termosztát

Gázzal fűtünk, sajnos régi kazánnal. Cseréjébe nem egyezett bele a főbérlő, pedig töredéke lehetne a fűtésszámla, ha korszerű kazánnal fűthetnénk. Egyetlen termosztát volt a lakásban, azt az amúgy is legmelegebb, déli szoba falára tették föl. Ezt kikötöttük, mert csak úgy tudtunk volna meleget csinálni a leghidegebb, északi szobában, ha a déli szobában hőség van. A déli szoba radiátoraira termosztátos fejeket tettünk, és alacsony hőmérsékletre állítottuk be azokat. Egy hordozható termosztátot tettünk a leghidegebb szobába, és ezt 20 Celsius-fokra állítottuk be – így mindkét északi szobában kellemes lett a hőmérséklet.

Így csökkentettük a gázszámlánkat

A fűtés szabályozása

Ha elmegyünk otthonról, akkor visszavesszük a fűtést, hazaérve ismét feljebb tekerjük, negyed óra alatt ismét meleg lesz. Ősszel nem kapcsoljuk be a fűtést azonnal. Nappal jobban felöltözünk, egy polár mellénnyel és egy meleg zoknival jól elvagyunk, esetleg polártakarót tekerünk magunk köré, így ülünk le dolgozni vagy a tévé elé. Van alacsony fogyasztású villanylepedőnk, éjszaka azon alszunk. Ha a 17 Celsius-fokot eléri a hőmérséklet a szobában, akkor begyújtunk.

Sok kicsi, sokra megy

A radiátorok mögé hőtükröket helyeztünk el, ezek nem engedik, hogy a radiátor melege a falon át távozzon. A déli szoba erkélyén nyáron leengedjük a redőnyöket, télen teljesen felhúzzuk, hadd süssön be a nap, hadd melegítse a szobát. Abban a szobában tartózkodunk szívesebben, ahova éppen besüt a nap, délután például a nappaliban. Télen, amint sötét lesz, lehúzzuk a rolókat, behúzzuk a függönyöket, valamennyit azok is szigetelnek. A hűtőszekrény melletti radiátort kikapcsoltuk, a hűtő kifelé úgyis fűt, a meleg meg amúgy sem tenne jót neki.
A meleg víz is a cirkóról megy. Ennek hőmérsékletét lejjebb vettük, éppen csak egy kicsit melegebbre, mint amivel fürdeni kellemes. Így azután nem kell sok hideg vizet belekeverni a fürdéskor, mosogatáshoz.
Amerikában vagy Angliában járva meglepődtem, hogy még a jobb módú családok is mennyire takarékoskodnak az energiával, és az ágyban inkább több takarót használnak, bekapcsolják a villanylepedőt vagy meleg vizes tömlőt tesznek bele. A tévé előtt ülve pedig gyapjútakarókat használnak, mintsem, hogy befűtsenek.

Így csökkentettük a gázszámlánkat

Ellenőrzés

Végül, hogy mindig tudjuk előre, milyen számlákra számíthatunk, gyakran olvassuk az gázóraállást. Egyszer, kétszer vagy háromszor 24 órán át figyelem, mennyi a fogyasztás, és kivetítem egy hónapra, majd beszorzom a körülbelüli egységárral, amit ma már nem lehet olyan könnyen kiszámolni, mert az ár sok tényezőből tevődik össze, de azért megsaccolható.
Nem csak azért alszunk így nyugodtabban, mert tudjuk, kevesebb lesz a számlánk, hanem azért is, mert csökkent a szén-dioxid-kibocsátásunk, ezért kevésbé melegítjük a bolygónkat.

 

 

 

Népszerűek a témában

Dizájn radiátorok egyedi igényekre

Dizájnos kandallók a hideg estékre

Miért válasszunk infrafűtést?