Hirdetés

Változatos és modern hidegburkolatok beltérre – Extra méretek és tapétaszerű megjelenés

Van, ami változatlan, már-már az örökzöld kategóriába sorolható, ám meglepő, új trendek is felütötték a fejüket a beltéren alkalmazható hidegburkolatok világában.

Minden, ami új: nagyméretű burkolólapok, fahatású felületek

Megdőlni látszik az az évtizedek óta íratlan szabály, miszerint a kisméretű terekbe kisebb burkolólapokat ajánlott fektetni. Az öntörvényű szabályszegők látványos végeredményt könyvelhetnek el azzal, hogy a nagy méretű lapokat, melyek gyakran extra nagyok is lehetnek, bátran beviszik apró helyekre is. Ezek nemhogy nem nyomják össze a teret, hanem a homogén összképpel inkább tágasabbnak mutatják azt. Optikai csalás az egykori ökölszabály romjain! Ha pedig van akkora helyünk, a 240x80 vagy 360x120 cm-es lapoktól sem fogunk visszariadni, ugyanis ezek most igazán különlegesnek számítanak.

Azonos színvilágú, nagyméretű burkolólapok a fürdőszobában
Azonos színvilágú, nagyméretű burkolólapok a fürdőszobában

Az egyre tökéletesebb gyártási technológiának köszönhetően a régóta népszerű, fahatású felülettel rendelkező burkolólapok már nem csupán vizuálisan, hanem tapintásra is megtévesztően a természetes fa felületét idézik. Titkon szinte már számítunk arra, hogy egy-egy szálka az ujjunkba áll. Ezek a fahatású burkolatok pedig hajópadló lapokként jelennek meg nem csak a vizes helyiségekben, hanem akár a nappaliban vagy a hálószobákban is.

A fahatású padló- és falburkoló hidegburkolat rusztikus megjelenést kölcsönöz a tradicionális konyhának
A fahatású padló- és falburkoló hidegburkolat rusztikus megjelenést kölcsönöz a tradicionális konyhának

A manapság hódító legizgalmasabb trendet azonban kétség kívül azok a fali csempék jelentik, melyek színvilága, mintázata a tapétákra hasonlít. Bármelyik helyiségben megállják a helyüket, legyen szó hálószobáról vagy egy közösségi térről, étteremről. Ezek a lapok szabadon variálhatók, így fantáziánk korlátlanul dolgozhat és izgalmas tereket alkothatunk a segítségükkel.

Akár tapéta is lehetne a fürdőszoba falán, pedig amit látunk, az falicsempe
Akár tapéta is lehetne a fürdőszoba falán, pedig amit látunk, az falicsempe
Különleges tapéta hatását kelti a látványos falicsempe
Különleges tapéta hatását kelti a látványos falicsempe

OSB hatású burkolatok és posztertapéta, ami valójában csempe

A fahatású lapokat továbbgondolva hozták létre a tervezők az OSB felületére megszólalásig hasonlító hidegburkolatokat, éppen csak a jellegzetes illatot nem érezzük.

Legalább ekkora szenzáció a 80-as évek enteriőrjeit idéző posztertapéták látványa, csak éppen most mindez csempén jelenik meg. Csempézhetünk tehát erdőt vagy trópusi tengerpartot a fürdőszoba falára, némileg persze ízlésesebb kivitelben, mint majd’ 40 évvel ezelőtti elődeik.

A burkolatok színvilága neutrális, a szürke tónusai, bézs, fehér továbbra is népszerű, azonban egyre gyakrabban bukkannak fel a színes változatok, akár különleges mintákkal a felületeken.

A semleges, natúr színek mellett egyre népszerűbbek az erőteljes tónusokban pompázó hidegburkolatok
A semleges, natúr színek mellett egyre népszerűbbek az erőteljes tónusokban pompázó hidegburkolatok

Sőt, nem csak a minta, sokszor a forma is különleges, akár rombusz vagy hexagonális alakzatú is lehet a falon és a padlón egyaránt.

Fahatású hidegburkolat a falon, szokatlan formában
Fahatású hidegburkolat a falon, szokatlan formában
Az örökzöldnek számító metrócsempe felületi megmunkálása mutat némi változást
Az örökzöldnek számító metrócsempe felületi megmunkálása mutat némi változást

Úgy tűnik a metró csempék diadala tovább tart, okkal – hiszen most már többféle méretben is elérhetők.

Hamis parketta hidegburkolatból, a falak és a padló harmóniája

Az egyik legújabb és vélhetően nagyon gyorsan hódító trend a hosszúkás vékony lapok alkalmazása, melyeket a burkoló halszálka mintába fektet, megidézve ezzel a klasszikus terek elegáns parkettáit. Mivel ezek a lapok tökéletesen hozzák a fa mintázatot, első pillantásra nehéz megmondani, hogy fával vagy kerámia lapokkal van-e dolgunk.

Fahatású hidegburkolat halszálka mintába fektetve
Fahatású hidegburkolat halszálka mintába fektetve

Míg néhány évvel ezelőtt természetes volt, hogy a padló és a fal azonos, vagy legalább azonos családból való burkolatot kap, ma már ez sem kőbe vésett szabály. Lehetünk merészebbek és variálhatjuk a burkolatokat, ha tekintettel vagyunk a megfelelő arányokra, a végeredmény izgalmas és egyedi lesz.

Eltérő méretű, színvilágú és felületű hidegburkolatok egy helyiségen belül – a látvány mégis harmonikus
Eltérő méretű, színvilágú és felületű hidegburkolatok egy helyiségen belül – a látvány mégis harmonikus

6 tanács a szakértőtől – burkolatválasztás és a burkolatok lerakása

  • Ha nagyméretű lapokkal szeretnénk a burkolást, feltétlenül kérjünk referenciát a burkolótól!
  • Egyre több burkoló rendelkezik már igazán profi eszközökkel, melyek a nagyméretű lapoknál fontosak igazán. A ragasztók, fugák és aljzat kiegyenlítők területén, folyamatos a technológiai fejlődés. Egyre profibbak, tartósabbak és sokoldalúbbak ezek az anyagok, alkalmazásukkal a végeredmény is tartós lesz.
  • A nagyméretű lapok miatt nagyfokú fejlesztésre volt szükség, mert ezek a burkolatok kicsit másként viselkednek, más fajta rétegrend szükséges a lerakáskor. Nagyon fontos, hogy nem érdemes ezen spórolni!
  • Fontos, hogy a megfelelő burkolatot válasszuk a megfelelő helyre, tehát más kopásállóságú padlólap kell egy fürdőszobába és más egy nappaliba. A fürdőszobába mehetnek az alacsony kopásállóságú lapok, de egy nappaliba, előszobába fontos, hogy bírják a nagy igénybevételt.
  • Mostanában divat a padlólapokat falra is feltenni, ezzel nincs is baj, de fordítva viszont nem szabad, azaz fali csempét padlóra tenni. Fürdőszobában, főleg ha épített zuhanyzó van, nagyon fontos, hogy a megfelelő rétegrendet betartsuk és megfelelő minőséget használjunk, mert a későbbiekben az emiatt bekövetkezett kárt nehéz és pénzigényes rendbe hozni.
  • A Terrakotta Csempecentrum tervezői sok éves tapasztalattal rendelkeznek és igyekeznek a legvadabb ötleteket is olyan keretek közé szorítani, hogy vásárlóik évek múlva se bánják meg merészebb elképzeléseiket.
Legyünk tisztában a kiválasztott hidegburkolat kopásállóságával
Legyünk tisztában a kiválasztott hidegburkolat kopásállóságával
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Mire figyeljünk, ha kőburkolatot vásárolunk?

A természetes kövek burkolatként történő felhasználása – úgy tűnik – soha nem megy ki a divatból. Éppen ezért a választás meglehetősen nehéz: hova, milyen méretű, típusú kőburkolat illik? Tanácsok a szakértőtől.

A beton hatástól a levél mintáig – Mivel burkolunk 2021-ben?

Ami a hidegburkolatokat illeti, izgalmas trendeknek nézünk elébe. Sok minden továbbra is népszerű és találunk számos újdonságot, melyek felkelthetik a figyelmünket.

Checklist - Mire gondoljunk a fürdőszoba tervezéskor, felújításkor?

Vajon tudjuk-e mi mindent kell szem előtt tartanunk, mivel kell feltétlenül számolnunk, mielőtt a fürdőszoba felújításába belevágunk? Ezzel a check-listtel nem fogunk tévedni.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

Mit tehetünk a belső terek higiéniájáért? – Káros mikroorganizmusoknak ellenálló fal- és felületfestékek, burkolatok, steril felüleletek

Az időnk jelentős részét épületekben – otthonunkban, zárt térben lévő munkahelyen, iskolában, üzletekben, hivatalokban – töltjük. A belső terek levegőjének jó minősége, általános higiéniája nemcsak jó közérzetünkhöz, hanem egészségünk érdekében is fontos. A jelenlegi járvány helyzet pedig rámutat arra, hogy a jövőben ezen tényezők még inkább felértékelődnek.

Új burkolat, új terasz – tippek teraszfelújításhoz

Ha teraszunk felújításán, bővítésén, esetleg terasz építésén gondolkodunk, a legnagyobb figyelmet a burkolat kiválasztásának érdemes szentelnünk.

Térformálás csempével - 5 tanács, hogyan használjuk a hidegburkolatokat kicsi helyiségekben

Számos trükk létezik, melyek alkalmazásával a legkisebb fürdőszoba is tágasabbnak tűnhet a valóságosnál. Az 5 legegyszerűbbet bemutatva bárki kedvet kaphat, hogy átalakítsa ezt a parányi helyiséget.