Hirdetés

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

A burkolat kiválasztása, majd lerakása során melyek a leggyakrabban előforduló és kerülendő hibák?

Esztétikai szempontból a legfontosabb, hogy egy helyiségen belül egy burkolat családot használjunk. Nem véletlenül találta ki a gyártó a padlólaphoz való fali csempét és fordítva. Ha ez nem megy, legalább a lapok mérete legyen azonos.

A fugák egyenesen szépek. Az össze-vissza, lépcsőzetes fuga a falon a legszebb burkolat látványát is tönkreteszi.

Törekedjünk arra, hogy a díszcsík – feltéve, hogy használunk ilyet – minden falon fusson körbe.

Arra nincs általános szabály, leginkább ízlés dolga, hogy kis padló lapot kombinálunk nagy csempével, vagy fordítva. A végeredmény szokatlan lehet, de ha valakinek ez tetszik, akkor legyen így.

A legnagyobb hiba, ha a hosszú padlólapokat ¾-es kötés helyett feles kötésbe rakják. Minden gyártó felhívja a figyelmet, hogy erre alkalmas-e a lap vagy sem.

Falra srégen ne burkoljunk semmit! A falak legyenek egy-egy színűek, egy méretű burkolattal.

A lényeg: homogén, egységes felület kialakítására törekedjünk!

A hosszú padlólapok ¾-es kötésben érvényesülnek legjobban
A hosszú padlólapok ¾-es kötésben érvényesülnek legjobban

Ha elkerülhetetlen, hogy többféle burkolatot használjunk, azt hogyan tegyük?

Ekkor a legfontosabb a méret. Ha például a nappali közepére egy mintát szeretnénk, ehhez azonos méretű lapokat használjunk.

Bármely két helyiség találkozásánál, ahol eltérőek a padlólapok, használjunk burkolat váltót (ez egy diszkrét fémcsík). Van, aki szereti, és van aki - amikor meglátja a terveken - inkább homogén, egyszínű padlólapot választ.

Eltérő anyagú padlólapoknál használjunk burkolat váltót!
Eltérő anyagú padlólapoknál használjunk burkolat váltót!

Falon az elválasztás történhet kötésben, vagy fémcsíkkal. Sokaknak tetszik, másoknak nem, ez inkább ízlés dolga, mint technikai kihívás.

A vastagság szintén fontos, hiszen a lapok így lesznek egy síkban. Eltérő vastagságnál a vékonyabb lap alá több ragasztót raknak.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő burkolatot? Mihez igazodjunk színben, felületben?

Ez egyrészt technikai, másrészt esztétikai kérdés. Vannak szabályok, melyeket ajánlott betartani. Ilyenek például, hogy teraszra csak fagyálló lap kerülhet, vagy padlólapot rakhatunk falra, de csempét padlóra nem!

Teraszra, kültérre csak fagyálló burkolólapok kerülhetnek
Teraszra, kültérre csak fagyálló burkolólapok kerülhetnek

Esztétikai szempontból fontos a harmonikus látvány, de erre nincsenek általános szabályok. Sokan előbb a bútorlapot választják ki a konyhabútorhoz, mások előbb a csempét és utána a lapot. A vásárlóbarát kereskedő ingyen, vagy egy jelképes összegért cserébe ad mintát a kiválasztott burkolatból és azzal már lehet menni az asztaloshoz, festőhöz, kárpitoshoz.

Milyen trükköket alkalmazhatunk kicsi, nagy, szabálytalan, túl sötét, túl magas, alacsony, keskeny, stb. helyiségek esetén? Mi az, ami kerülendő?

Kis méretű helyiségben nem használunk nagyon sötét, vagy nagyon kicsi lapot, mert így még kisebbnek tűnhet a sok fugától. Fényes felületű burkolattal azonban optikailag tágíthatjuk a teret. Viszont nagyobb helyiségben is jobban járunk a nagyobb lapokkal, hiszen itt érvényesül igazán a látvány.

Alacsony helyiséget érdemes a mennyezetig burkolni, a magasat pedig csak az ajtóig, hogy ne nyúljon tovább a tér.

A keskeny hosszúnál inkább állítva kerüljön fel a csempe, ezzel kompenzálhatjuk az előnytelen adottságot.

A burkolatnak térszervező szerepe is lehet az enteriőrben
A burkolatnak térszervező szerepe is lehet az enteriőrben

Korábbi burkolatra lehet-e és hogyan újra burkolni?

Ráburkolni lehet, de szükség lesz egy speciális anyagra a két réteg közé. Azonban figyelni kell az ajtóra, mert a vastagabb felület miatt lehet, hogy nem nyílik majd. Ekkor vágni kell belőle. Ilyenkor gondoljuk át, nem járunk-e jobban a régi burkolat felverésével.

Milyen problémákat okozhat az egyenetlen aljzat? Utólag hogyan javítható?

Nem javítható utólag. Előtte kell vízszintbe hozni a felületet, különben felpattognak a lapok. Ez a legfontosabb burkolási szabály: csak egyenes felületre szabad rakni a padlólapot!

A falaknál másként alakulnak a feszültségek, de ott is fontos, hogy egyenes legyen a felület.

Padlólapot csak egyenes felületre szabad lerakni
Padlólapot csak egyenes felületre szabad lerakni

Milyen problémák adódhatnak a fugáknál? Hogyan javíthatók ezek?

Házmozgásnál, dilatációnál megpattoghat a fuga, de ezen kívül más gond nem adódhat. Egy speciális eszközzel a fuga eltávolítható és újra lehet rakni, de fontos, hogy ezt szakember végezze, mert több kárt lehet okozni.

A fugák javítását mindig bízzuk szakemberre
A fugák javítását mindig bízzuk szakemberre

Az elszíneződő, koszos fuga hogyan javítható? Létezik-e meglőzés?

A fuga elszíneződése a padlón szinte elkerülhetetlen. A tisztításra már nagyon jó és hatásos szerek kaphatók. Érdemes félévente, évente egy alapos takarítást végezni. Ha már előre tudjuk, hogy a felület nagy igénybevételnek lesz kitéve, válasszunk eleve sötét vagy olyan fugát, mely a kosszal együtt még éppen illik a padlóhoz.

A fali fugáknál nincs ilyen gond, azok nem koszolódnak gyorsan, de ott is érdemes figyelembe venni a használati faktort.

A fugák elszíneződése a padlón elkerülhetetlen, a falakon kevésbé jelent problémát
A fugák elszíneződése a padlón elkerülhetetlen, a falakon kevésbé jelent problémát

Milyen a jó csempe/padlólap ragasztó? Mi történik, ha nem a megfelelőt választjuk?

Nagyon fontos a minőség: válasszuk a legjobbat. Ezen nem szabad spórolni! Ugyancsak fontos, sőt, a legfontosabb – főleg az extra nagy méretű lapoknál – a megfelelő rétegrend betartása. Az ilyen lapokat csak speciális, erre a célra kifejlesztett ragasztóval szabad lerakni.

A tökéletes végeredmény érdekében burkolat ragasztóból érdemes a legjobb minőségűt választani
A tökéletes végeredmény érdekében burkolat ragasztóból érdemes a legjobb minőségűt választani
Kapcsolódó cikkek

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Wallplex falburkoló konyhapanel – Látványos és praktikus megoldás

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen anyaggal burkoljuk a konyhai munkapult és a felső tárolók közötti, valamint a tűzhely mögötti falfelületet. Többféle megoldás létezik, de most egy új és népszerű megoldást mutatunk, a Wallplex falburkoló konyhapanelt, mely minden szempontból állja a versenyt más burkolatokkal.

Valódi fa! - Miért válasszunk trópusi fa előlapot fürdőkádunkhoz?

A természetes anyagok alkalmazásával kiemelhetjük fürdőszobánk eleganciáját. Az M-Acryl trópusi fa kádelőlapjainak köszönhetően fahatású burkolat helyett már igazi fát is választhatunk. A végeredmény pedig időtálló, vízálló felület és az egyedülálló látvány.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.

Vízszigetelés és burkolás vizes helyiségben

A vízszigetelés hiánya, vagy a helytelen kivitelezés következményeként számos kellemetlen problémával kell szembenéznünk. Azonban megfelelő anyagok alkalmazásával ezek a gondok orvosolhatók.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Garázs, vagy iroda a garázsban? Műhelytitkok a Sika epoxigyanta padlóbevonat rendszerről

Tapasztalataink alapján legtöbben a gyors, akár házilag kivitelezhető, univerzális padlóburkolatot keresik garázsukhoz, mert ami ma garázsként szolgál, lehet, hogy néhány év múlva a megélhetés forrását adó műhely, próbaterem a gyereknek, fodrászat a feleségnek, iroda, vagy egyszerűen csak egy hobbi elfoglaltság helye.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.