Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Notice: Undefined offset: 2 in /home/dasl1/homeinfo.hu/public_html/plugins/content/homeinfo_sectionmenu/homeinfo_sectionmenu.php on line 142

Notice: Undefined offset: 3 in /home/dasl1/homeinfo.hu/public_html/plugins/content/homeinfo_sectionmenu/homeinfo_sectionmenu.php on line 142

Saját video-távfelügyelet okostelefonra

Okostelefonra készített video-távfelügyeleti megoldást az Avtech. Az alkalmazással a világ bármely pontjáról megnézhetjük, mi történik otthonunkban: betörő jár-e ott, hazaért-e a gyerek, sír-e a kisbaba vagy beszélhetünk a kapu előtt álló vendéggel. A beállított eseményekről pedig riasztást is kaphatunk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Évekkel ezelőtt, amikor a mobiltelefonok hazánkban is megvetették a lábukat, még hosszú ideig „bunkófonozták” azokat, persze főleg a közép és idősebb korosztály képviselői. Akkoriban álmodni sem merte senki, hogy a mai világban majd az emberek nagy része, nemhogy normál mobiltelefonnal, de egy komoly integrált számítógéppel, GPS nyomkövetővel és még ki tudja milyen csodával egybeépített, mai szleng néven okostelefonnal fog rohangálni. Mint, ahogy elképzelhetetlen volt az ezredforduló környékén, hogy magánemberek kamerás megfigyelőrendszert telepítessenek otthonaik védelmére. Mára már egy családi házban a riasztórendszer szinte elengedhetetlen, és azokat javarészt ki is építik. Sőt a kamerás megfigyelőrendszerre is egyre nagyobb a kereslet. Így változik a világ, így változik az élet és az irányvonalak, valamint velük együtt az igények is. Természetesen ehhez egyaránt hozzájárult a termékek árának jelentős csökkenése, és a technika óriási, robbanásszerű fejődése. Az okostelefonok elterjedése kezdetén már felmerült igényként, hogy a felhasználók készülékük és a mobil Internet segítségével távolról – legyenek bárhol az országban vagy a világon – csatlakozhassanak az otthoni kamerás rendszerükhöz, és élőképeket, esetleg felvételeket is megtekinthessenek. Napjainkban ez technikailag is megoldható, sőt lassan csak olyan képrögzítő berendezést lehet már eladni, amely rendelkezik ilyen funkciókkal.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra


Avtech video-távfelügyelet okostelefonraA video-távfelügyelet

Erre, az egyre többször felmerülő igényre válaszul fejlesztette a videokamerás megfigyelőrendszerek összetevőit (kamerák és képrögzítők) és a hozzájuk tartozó okostelefonos alkalmazásait az egyik legnagyobb tajvani gyártó, az Avtech. Mivel gyáróriásként kifejezetten a tömegtermelés híve, így a tőle megszokott módon, olcsón kapható termékei nagyszerűen használhatóvá váltak ennek a zseniális alkalmazásnak köszönhetően. Az Avtech okostelefon programja a roppant találó EagleEyes (Sasszem) nevet kapta. Az applet lehetővé teszi a rendszer valamennyi digitális képrögzítőjének, valamint IP-kamerájának és azok hálózati rögzítőinek távoli elérését az erre alkalmas mobiltelefonok és táblagépek segítségével. Már ez az alapfunkciója is igen hasznos az EagleEyes-nak, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy Interneteléréssel rendelkező mobiltelefonjukkal esetleg táblagépükkel könnyen csatlakozhatnak otthon telepített kameráikhoz vagy képrögzítőikhez, beletekintve azok élőképeibe vagy akár felvételeibe is.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra
A videó megtekintése

Videoértesítés

A hagyományos kamerák és képrögzítők tökéletesen végzik dolgukat, készítik a felvételeket akkor is, ha egy nemkívánatos esemény következik be. Extra tulajdonságként akár valamiféle értesítést is küldenek az ilyen események bekövetkezésekor. De ezek az értesítések többnyire szöveges üzenet vagy állókép formájában érkeznek egy prioritást nem élvező szolgáltatáson (e-mail-en, SMS-en) keresztül, ami sajnos általában túl nagy információval nem szolgál. Az e-mail és az SMS késhet vagy feltorlódhat, ilyenkor a felhasználó nem értesül időben a bekövetkezett eseményről, például betörésről, amelyre a lehető leghamarabb cselekedni kell. Ha pedig valamilyen állókép érkezik, előfordulhat, hogy mikor készül, már nem felismerhető, vagy egyáltalán nincs rajta az elkövető.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra

A legrosszabb esetben megesik az is, hogy a betörés alkalmával, hiába van kamera és képrögzítő is, ha az elkövetők magukkal viszik vagy esetleg megrongálják ezeket a berendezéseket. Így a felhasználó hiába kap értesítést, mire csatlakozna az eszközökhöz távolról a telefonjával, már nincs erre lehetősége. A megrendelők igénye, hogy a drága pénzért megvásárolt videokamerás megfigyelőrendszerük valójában megvédje őket, és ha mégis történik valamilyen nemkívánatos esemény, akkor arról mobiltelefonjuk segítségével videofelvétel formájában haladéktalanul értesüljenek, legyenek bárhol a világon. Ezzel biztosítva az azonnali cselekvés és intézkedés, de akár az élőkép megtekintésének lehetőségét is. Az Avtech szakemberei felismerve ezt, a már egyre mindennaposabbá váló igényt, kifejlesztették a Push Video értesítést, amely az EagleEyes alkalmazás része.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra
A videó megtekintése 

Riasztás mozgásra

Ez a gyártó által Push Video-nak nevezett tulajdonság, képes megfelelő kamera vagy rögzítő alkalmazása esetén felismerni akár az emberi mozgást, és rövid (körülbelül 30 másodperces) felvételt küldeni, amely még az esemény előtti időpillanatokat is mutatja, illetve elindítani az okostelefonon a mobil alkalmazást mindössze 5 másodpercen belül.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra
A videó megtekintése

Ez a fajta videoértesítés, mint egy riasztórendszer élesíthető és hatástalanítható, azaz ki-, illetve bekapcsolható, ráadásul oly módon, hogy egy ilyen szolgáltatást nyújtó eszköznél több felhasználó esetén, csak az kapja majd meg az értesítést, aki bekapcsolja ezt a funkciót. Azaz ugyanazon eszközt használók maguk, egymástól teljesen függetlenül dönthetik el, mikor kérik ezt az értesítést, és mikor nem. Ellentétben egy riasztórendszerrel, amely vagy be van kapcsolva, vagy nem, de az annak minden felhasználójára érvényes.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra

A Push Video mobiltelefonos értesítést aktiválhatja akár az IP-kamerák belső „video” mozgásérzékelésével, vagy bármilyen külső a riasztórendszerekhez, tűz- és gázjelző rendszerekhez (CO-érzékelőhöz) használatos érzékelővel egyaránt. Ezzel lehetőséget adva a felhasználónak arra, hogy azonnal cselekedjen, intézkedjen vagy akár, ha az alkalmazott termék támogatja, akkor távolról vezérléseket hajtson végre, például szirénát indítson, elektromos gázszelepet zárjon vagy bármit ki-, illetve bekapcsoljon.

Továbbá az alkalmazott termék típusától függően lehetőséget nyújt a felhasználójának a kétirányú hangkapcsolat létesítésével, hogy ne csak lássa, hanem halhassa is a helyszín történéseit, valamint beleszólhasson abba. Ilyen alkalmazásokra az egyik legkézenfekvőbb példa egy irodában, esetleg otthon elhelyezett Push Video szolgáltatást nyújtó IP-kamera. A funkciót a felhasználó bekapcsolj az irodából, illetve otthonából távozóan, így amennyiben bekövetkezik egy besurranásos lopás, arról haladéktalanul értesül.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra
A videó megtekintése

További példaként említhető, ha a tinédzserek szülei meg kívánnak győződni arról, hogy gyermekük az iskola után otthon marad, vagy éppen lelép bandázni a haverokkal.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra
A videó megtekintése

A készülék, kisgyermekes anyukák számára, bébi őrőzként is nagyon hasznos lehet. Ebben az esetben elég az eszközhöz egy hangérzékelőt csatlakoztatni, így nem csak a gyermek megmozdulására, hanem felsírására is videoértesítést kaphat az édesanya, ez alkalommal telefonján keresztül a kétirányú hangátvitel segítségével akár megnyugtathatja gyermekét, amíg a helyszínre ér a kertből vagy a szomszédból.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra
A videó megtekintése

A gyártó az alkalmazási lehetőségeket bemutatva gondolt a számukra hatalmas amerikai piacra is, hiszen talán ott a leggyakoribb, mikor a háziállatnak külön kisajtós bejárata van, a macskaajtó. Így az azon elhelyezett nyitásérzékelő jelzésére a gazdik azonnal értesülnek kis kedvencük hazaérkezéséről.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra
A videó megtekintése

Ugyanakkor egyáltalán nem elképzelhetetlen példa, ha ezeket a zseniális eszközöket, video-kaputelefonként használják akár lakásokban, akár irodákban. Már említett kétirányú hangátvitel lehetővé teszi, a bejárat előtt állóval a csengetés utáni beszélgetést, valamint a vezérlési funkciók használatával akár egy elektromos zárású ajtó kinyitását, a felhasználó által beengedve a már ellenőrzött bebocsátást kérőt. Természetesen mindezt továbbra is távolról, akár a világ másik pontjáról is.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra
A videó megtekintése

Az alkalmazási lehetőségeket tovább szélesíti, hogy akár egy gázszivárgás érzékelővel vagy CO-érzékelővel is összekapcsolható a Push Video értesítést támogató eszköz. Az érzékelő jelzésekor a kamerához csatlakoztatott úgynevezett vezérlőmodul automatikusan elzárja az elektromos gázszelepet, valamint kinyitja az automatizált ablakot a szellőztetés érdekében. Minderről a felhasználó egy videoértesítést kap, lehetőséget adva neki az azonnali cselekvésre, riasztás indítására.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra
A videó megtekintése

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban az Avtech EagleEyes Push Video alkalmazásával akár komplett otthon automatizálás, azaz a mai használatos kifejezéssel intelligens otthon is megvalósítható, mindezt ötvözve a biztonságtechnikai vagyonvédelmi és kamerás megfigyelőrendszerrel. A rendszer kiépítésének lényege, hogy a Push Video szolgáltatással rendelkező kamerához az előző példához hasonlóan, vezérlőmodulokat csatlakoztatva lehetőség nyílik bármilyen elektronikai eszköz ki-, illetve bekapcsolására, sziréna elindítására, valamint elektromos szelepek zárására, mindezt automatikusan, vagy részben-egészben a felhasználó által kezdeményezett parancsra. Így a felhasználóknak lehetősége nyílik normál használatkor is különféle vezérlésekre, valamint nem kívánatos eseményekkor riasztásra vagy gázszelep elzárására úgy, hogy az eseményekről szinte azonnal videofelvétel formájában értesülni.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra
A videó megtekintése

Az Avtech a Push Video funkciót először csak egyes IP-kameráiba fejlesztette, de később megjelentek az ezek felvételeit tároló hálózati képrögzítőkben, az úgynevezett NVR-ekben is. Azért, hogy a fejlesztéseiket ne csak a felhasználók tehetősebb, szűkebb köre élvezhesse, ezeket az okostelefonokhoz használható egyedülálló, világújdonságnak számító alkalmazásokat a hagyományos analóg kamerák digitális képrögzítőibe, az úgynevezett DVR-ekbe is beépítették.

Szentandrási-Szabó Attila, MASCO Kft.

Avtech video-távfelügyelet okostelefonra

Népszerűek a témában

Vagyonvédelmi kisokos – Milyen biztonságtechnikai eszközt válasszunk otthonunkba?

Paradox REM3 - Legyen kényelmes a riasztó!