Az 5 másodperces trükk - A leggyakoribb zárfeltöréses módszerek

Szinte már fel sem kapjuk a fejünket, ha egy-egy betörésről kapunk hírt, egészen addig, amíg nem a saját értékeinket látjuk veszélyben. Pedig ha ismerjük a betörők módszereit, védekezni is könnyebben tudunk ellenük.


Magyarországon nagyvonalakban mindössze kétfajta betörési módszer létezik, az egyik az ajtóbefeszítés, a másik a zárfeltöréses módszer.

Az ajtóbefeszítés, mint betörési módszer

Az ajtóbefeszítés az, amikor egy feszítőszerszámot az ajtótok és az ajtólap közé helyeznek, majd az erőkar segítségével az ajtót elfeszítik a tokjától. Ez is tartozhat a zártöréses módszerek tág témakörébe, mert az ajtózár ilyenkor kibukik a fogadóból, így nyitva is az ajtó. Ez a nyitás népszerű a vékony lemezajtóknál, a faajtóknál, a kétszárnyú bejárati ajtóknál és a műanyag ajtóknál.

Gyakorlatilag elmondható, hogy minden olyan esetben alkalmazható, ahol maga az ajtó szerkezete gyenge- vagy rugalmas anyagból készült.

Ennél a módszernél a betörő nem foglalkozik azzal, hogy mekkora a kárt csinál, a gyorsaság, hatékonyság a fontos. Mindössze egy 1-2 perc alatt véghezvihető, az „áldozat” pedig majd vehet egy új ajtót.

A szó szerinti zártöréses behatolási módszerek közé is jó néhány fogás besorolható.

A zárbetét töréses módszer alkalmazása

Az első számú kedvelt zártörési módszer a zárbetét-törés. Ekkor egy fogó, vagy az interneten beszerezhető zárbetét-törő eszköz segítségével az ajtó síkjából kilógó zárbetétet jobbra-balra történő tekergetéssel kettétörik, majd akár egy csavarhúzóval a zárszerkezetet visszanyitják.
Ezáltal az ajtó kinyílik. Ehhez különösebb szakmai tudás nem kell, bárki elvégezheti. A szükséges szerszámok pedig egy zsebben is elférnek, nem kelt feltűnést a betörő személye. A zártörés nem jár zajjal, és rövid időt vesz igénybe, csupán egy, maximum két percet.

Mikor használják ezt a módszert? Főképpen akkor, amikor nem a megfelelő méretű zárbetét van az ajtóban, és annak egy része kilóg az ajtó síkjából. Megdöbbentő, de 10 esetből 5 alkalommal éppen ez a helyzet. Ráadásul, ezek vagy rossz minőségű zárbetétek, vagy akár középkategóriásak is lehetnek, ám egyikük sem rendelkezik törésvédelemmel.

Szintén fontos megemlíteni, hogy az ún. zárvédő pajzs éppen ezt a tevékenységet, a zártörést hivatott megelőzni. A zárvédő pajzs körbeöleli a zárbetétet, így az nem lóg ki az ajtó síkjából. Azonban szintén gyakori a gyenge anyagól, alumíniumból készült védőpajzsok alkalmazása, ami nem megfelelő. A gyenge zárpajzsot akár egy csavarhúzóval lefeszítik, így máris hozzáférhető a zárbetét.

Betörés zármanipulációval

Hogyan előzhető meg? Minőségi, törésvédelemmel ellátott zárbetétek használatával, illetve erős anyagból készült, vastag zárvédőpajzs alkalmazásával, amely kettő darab, belülről rögzített, átmenő csavarral biztosítja, hogy kívülről ne tudják azt levenni. A leghatásosabb megoldás azonban a kettő együttes alkalmazása.

Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy az ár-érzékeny magyar piacon ez a megoldás kevés anyagi ráfordításból nem hozható ki. A törésvédett zárbetétek a prémium kategóriába tartoznak, ezek pedig alapméret esetében is, 20.000 forint körüli árnál kezdődnek. Számolni kell továbbá a zárvédő pajzs költségével is. Ennek az árát a forma, a színvilág és az anyagerősség határozza meg, kb. 5000 és 25.000 Ft közötti összegre lehet számítani.

Zármanipulációval történő nyitási módszerek

A manipulációs módszerrel történő zárnyitás megosztja a szakmát. Vannak, akik azt mondják, ezek nem gyakoriak, ám okszor találkozni ilyen nyitással. Zármanipulációs nyitás alatt egy speciális szerszámmal, a zárfésűvel történő nyitást értjük leginkább. Ilyenkor ezt a szerszámot behelyezik a zárbetétbe és a zárbetét csapjait sorban lenyomogatják azt szimulálva, mintha a saját kulcsát helyezték volna bele. Így a zárbetét nyitja a szerkezetet és az ajtót.

Olcsó, kínai zárbetétek, illetve a régi, hagyományos, fogazott kulcsos zárbetétek esetében ez nem egy nagy mutatvány, teljesen halk és pár perc alatt megvan. Külsérelmi nyom ennek a nyitásnak a következtében egyáltalán nincs, a zárbetét utána ugyanúgy használható, csupán annyit vesz észre a gyanútlan tulajdonos, hogy az ajtó nyitva van. Olyan eset is előfordult már, amikor a betörő annyira profi és intelligens volt, hogy ezzel a módszerrel vissza is zárta maga után az ajtót. Csak a felforgatott és kirabolt lakás mutatta, hogy bizony betörő járt itt. Illetve a rendőrségi szakértői jegyzőkönyv tanúsította a zárbetét megvizsgálása után, hogy zármanipulációs eljárással történt a behatolás.

A rossz hír az, hogy még a középkategóriás zárbetétek is nyithatók manipulációs módszerrel, bár ezek esetében, nem ez a leggyakoribb erőszakos nyitási mód.

Természetesen a manipulációs zárnyitás ellen is lehet védekezni. Olyan felsőkategóriás zárbetétet kell alkalmazni, amely csap a csapban rendszerű. Ezeknél a zárbetéteknél egy csapon belül van egy másik, belső csap is, és mindkettő együttes lenyomása szükséges a zármanipulációhoz. Itt egymás után hat ilyen külső és belső csaprendszer van, aminek a nyitása egy zárfésűvel és két kézzel fizikailag nem megoldható. Ezért védettek ezek a zárbetétek 100%-ban a manipulációs zárnyitás ellen.

Beütőkulcsos zárnyitási módszer

A beütő-kulcsos, ún. bump-key módszer alkalmazása is népszerű, persze csakis a hozzáértő, profi betörők számára. Ennek a módszernek az a lényege, hogy egy beütő-kulcsot készítenek, amely az adott zárbetétbe belehelyezhető, de nem fordítja el azt. A behelyezés után egy gumikalapáccsal ütést mérnek a kulcs tetejére és ennek a hatására, az úgy fordítja el a kulcsot, mintha a saját kulcsa lenne. Hétköznapi nyelvre fordítva: megszédülnek a zárbetétben a csapok, így nem tud különbséget tenni a saját, illetve a beütő-kulcs között. Ilyenkor szintén könnyedén és nyomtalanul nyílik a bejárati ajtó. Ez a módszer kb. 5 másodpercet(!) vesz igénybe, és teljesen hangtalan. Leginkább a kínai bejárati ajtóknál alkalmazzák, hiszen rendkívül gyors, egyszerű és nagyon hatékony módszer.

Hogyan védekezzünk a leggyakoribb zártöréses módszerek ellen?

Szakemberek azt tudjuk javasolják, hogy zár vásárlásnál mindenképp a minőséget érdemes választani. Biztonságos megoldást csak a felsőkategóriás zárbetétek jelentenek, illetve az erős törésvédő pajzsok, amelyek miatt a zárbetét nem hozzáférhető. Ezen termékek alkalmazásával elérhető, hogy a betörő inkább egy másik ajtót vegyen célba.

Befeszítés ellen is léteznek biztonsági másodzárak, hevederzárak a piacon, amelyek megfelelő védelmet nyújtanak.

Vásárlás, megrendelés előtt érdemes egy kis tanulmányt végezni, energiát és időt áldozni arra, hogy mit kínálnak az üzletek, a szakemberek, a zárszerviz cégek a fentiek alapján. A megfelelő utánajárással, kis internetes kutatással mindenki maga eldöntheti melyik megoldás az, amely a megfelelő védelmet nyújthatja a lakásajtónak, a pénztárcája figyelembe vételével.

Forrás: http://zarzorro.blog.hu/

Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Így dobd fel az otthonod a karantén alatt – A Hörmann tippjei felújításhoz, átalakításhoz

Ez az időszak kiváló alkalomként szolgálhat a már régóta halogatott lakásfelújításra vagy az időszerű karbantartásra. Apróbb változásokkal, saját készítésű lakásdekorációs megoldásokkal költséghatékony módon varázsolhatjuk hangulatosabbá és meghittebbé otthonunkat.

Betörésbiztos otthon – Praktikus rendőrségi tanácsok az ingatlanok biztonságáért

A nyár elmúltával egészen szeptember végéig nem csökken az utazási kedv. Ebben az időszakban érdemes kiemelt figyelmet fordítani otthonunk biztonságára, hiszen könnyen a betörők célpontjává válhat a hetekig őrizetlenül hagyott ingatlan.

Kellemetlen folyó ügyek helyett nyugodt pihenés

Sok látványra nem jó betoppanni az otthonunkba, ilyen lehet az is, amikor a lakásunk medencévé változik a távollétünkben. Hogy ettől az érzéstől megkíméljük magunkat és vakációnkat nyugodtan tölthessük, érdemes megismerni azt a megoldást, amit a 40 éves tapasztalattal bíró EVERSPRING nyújt a HomeSys termékcsaládba tartozó vízkiömlés érzékelőjével.

Vedd kézbe a nyugalmad, nyaralj gondtalanul!

A nyugodt vakációt több fronton is szavatolja az EVERSPRING. A négy évtizedes tapasztalattal bíró, patinás tajvani cég HomeSys nevű rendszerének automatizációs megoldásai is segítenek abban, hogy a nyaralás valódi pihenés legyen.

A betörőnek kockázat, nekünk biztonság: EVERSPRING HomeSys

Velünk ez úgysem történhet meg – nyugtatgatjuk magunkat, amikor azt halljuk, hogy másokat valamilyen baj ért. Például betörtek hozzájuk. Csakhogy a bűnözők nem az alapján választanak célpontot, hogy mi mivel nyugtatjuk magunkat, hanem hogy melyik ingatlant tudják a legkisebb kockázattal kirámolni. A nagy múltú, jövőre már 40 éves tajvani EVERSPRING cég HomeSys riasztórendszere a betörőknek a megnövelt rizikót, nekünk pedig a nagyobb biztonságot jelenti.

Zöldebb, biztonságosabb, okosabb otthon – Ez az EVERSPRING HomeSys!

Szerencsére már ott tart a technológia, hogy nem kerül egy vagyonba egy okos otthon kialakítása. Távvezérlés, biztonság, vagyonvédelem, energiatakarékosság: ezt mind tudja az EVERSPRING HomeSys-rendszer, sőt még többet is. És mindez pár okostelefonos gombnyomássál, vagy akár a felügyeletünk nélkül. Hagyjuk, hogy értünk dolgozzon az otthonunk!

5 tanács a tökéletes bejárati ajtó kiválasztásához

Bejárati ajtóval minden ház, lakás rendelkezik, így akár otthonunk névjegyeként is tekinthetünk rá. Ha új bejárati ajtó vásárlában gondolkodunk, számos olyan körülményt, tényezőt kell figyelembe vennünk, melyek döntőek lehetnek a helyes választásban.