Furnérborítású bútorok javítása

A beépített bútorok furnérborítása a beázások, páralecsapódások miatt gyakran leválik. Ha a szerkezetet nem lehet műhelybe szállítani, a helyreállítást a helyszínen kell elvégezni.

Mivel nincs két egyforma bútor, és sokszor a házban vagy lakásban rendelkezésre álló hely sem alkalmas a munkához, a bútor helyreállítása a helyszínen a furnérozáshoz szükséges préseléssel nehezen megoldható. Kontaktragasztó segítségével ezt a probléma kezelhető. A két felületet összeragasztásához nincs szükség préselésre.

Hogyan fejti ki hatását? A mindkét ragasztandó felületre felhordott és részlegesen megszárított ragasztóanyag-réteg között, rövid ideig tartó nyomás hatására alakul ki a kötés.

Fontos! Sok kereskedelemben kapható kontaktragasztó egészségre és a környezetre ártalmas lehet, mivel (gyakran aromás) szerves oldószerekben oldott, különféle műkaucsuk. A ragasztó használata során az oldószert csak részben szabad elpárologtatni, mert a nedves ragasztórétegek még nem, a túlszáradt felületek pedig már nem ragadnak össze. De van megoldás!

kivitelezes_felujitas

A vizes diszperziós kontaktragasztó

Mára kifejlesztették a kontaktragasztók új generációját, amelyek vizes diszperziós rendszerek, szerves oldószereket nem tartalmaznak. Sem a környezetre, sem az egészségre nem ártalmasak. Ammóniaszag a ragasztás közben érezhető, de ez hamar elillan. Legismertebb új generációból a HOLZ 2070 típusú vizes kontaktragasztó.

Mennyibe kerül? Kiszereléstől függően 1175 – 1325 Ft/kg + ÁFA, kapható 300 ml, 600 ml, 1 kg, 5 kg, 20 kg, 100 kg, 1000 kg kiszerelésekben. Felületenként kb. 25 g/m2 anyagra van szükség.

A HOLZ 2070 típusú kontaktragasztó használata

Az összeragasztandó felületekre felhordott ragasztóréteget teljesen meg kell szárítani. A szárítás ellenőrzése egyszerű: a még nedves ragasztó fehér, a már magszáradt ragasztó teljesen átlátszó. A teljesen száraz, gumiszerűen rugalmas ragasztófelület korlátlan ideig megtartja ragadóképességét úgy, hogy semmi máshoz nem ragad, csak saját magához. A portól óvott felületek között időkorlát nélkül, napok, vagy hetek múlva is létrehozható a pillanatszerűen kialakuló kapcsolat, a munkadarabok összeillesztésével.

Ha a termékekkel műhelyben dolgozunk, az előkészített, ragasztóval megkent és megszárított furnérlemezek papírlapokkal elválasztva, kötegelve a helyszínre szállíthatók, a javítandó felületre felvitt ragasztóanyag megszáradása után a felületre simíthatók. Amennyiben szükséges, kisebb igazításokat el lehet végezni anélkül, hogy a furnérlemezek a felületről leesnének, majd ronggyal-, filccel tompított kalapálással, gumikalapáccsal ütögetve létrehozhatjuk a tökéletes kontaktus. A ragasztó vízzel nem oldható, a kötés erőssége akkor sem csökken, ha vízben áztatjuk. A különféle vizes vagy alkoholos pácok, lakkok nem károsítják, foltosodást nem okoz.

kivitelezes_felujitas

Szakembereknek, mesterembereknek

A vizes kontaktragasztó sajátos tulajdonsága műhelyben végezhető munkáknál is jól érvényesül. A korlátlan ideig fennmaradó tapadóképesség kiválóan hasznosítható antik bútorok restaurálásánál, intarzia készítésénél, él-furnérozásnál. Alkalmas dekoritlemezek fához, faforgácslaphoz vagy más merev alaphoz, kárpitos munkáknál szivacsok egymáshoz és a kárpitos-állványhoz való ragasztására. Padlószőnyegek lépcsőre, filctapéták falra, akár a plafonra rögzíthetők egyszerűen, préselési idő nélkül. A nedves szivaccsal áttörölt felületekre ecsettel, szivacshengerrel, finomfogú kenőlemezzel, vagy szórópisztollyal hordható fel. A megszáradt ragasztó PLASTDUR SA hígítóval eltávolítható a szerszámokról. A terméket ilyen felhasználásban főleg asztalosok, műbútor-asztalosok, restaurátorok, intarziakészítők számára ajánljuk.

A terméket a lakosság  a következő területeken tudja jól használni: vastag tapéták, lambériák ragasztására.

Az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz. Környezetbarát, egészségre ártalmatlan, korszerű hazai termék. Beszerezhető barkácsboltokban, illetve a gyártó telephelyén is kapható. Amennyiben a gyártótól vásárol megfelelő szaktanáccsal állnak rendelkezésre.
Bővebb információ: www.plastdur.hu.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Belsőépítészeti tervezés és teljeskörű kivitelezés az Attraktív Design Stúdió csapatával

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Otthontámogatási kisokos – ezekkel fontos tisztában lenni, ha felújít, építkezik

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Miért válasszunk beépíthető háztartási gépeket? 7+1 figyelemre méltó készülék

5 lépés a minőségi homlokzat felé - Hogyan kíméljük meg magunkat a hosszas színválogatástól?

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Így csökkentheti rezsiköltségeit állami pénzből

Vásárlási listák
További vásárlási listák