Furnérborítású bútorok javítása

A beépített bútorok furnérborítása a beázások, páralecsapódások miatt gyakran leválik. Ha a szerkezetet nem lehet műhelybe szállítani, a helyreállítást a helyszínen kell elvégezni.

Mivel nincs két egyforma bútor, és sokszor a házban vagy lakásban rendelkezésre álló hely sem alkalmas a munkához, a bútor helyreállítása a helyszínen a furnérozáshoz szükséges préseléssel nehezen megoldható. Kontaktragasztó segítségével ezt a probléma kezelhető. A két felületet összeragasztásához nincs szükség préselésre.

Hogyan fejti ki hatását? A mindkét ragasztandó felületre felhordott és részlegesen megszárított ragasztóanyag-réteg között, rövid ideig tartó nyomás hatására alakul ki a kötés.

Fontos! Sok kereskedelemben kapható kontaktragasztó egészségre és a környezetre ártalmas lehet, mivel (gyakran aromás) szerves oldószerekben oldott, különféle műkaucsuk. A ragasztó használata során az oldószert csak részben szabad elpárologtatni, mert a nedves ragasztórétegek még nem, a túlszáradt felületek pedig már nem ragadnak össze. De van megoldás!

kivitelezes_felujitas

A vizes diszperziós kontaktragasztó

Mára kifejlesztették a kontaktragasztók új generációját, amelyek vizes diszperziós rendszerek, szerves oldószereket nem tartalmaznak. Sem a környezetre, sem az egészségre nem ártalmasak. Ammóniaszag a ragasztás közben érezhető, de ez hamar elillan. Legismertebb új generációból a HOLZ 2070 típusú vizes kontaktragasztó.

Mennyibe kerül? Kiszereléstől függően 1175 – 1325 Ft/kg + ÁFA, kapható 300 ml, 600 ml, 1 kg, 5 kg, 20 kg, 100 kg, 1000 kg kiszerelésekben. Felületenként kb. 25 g/m2 anyagra van szükség.

A HOLZ 2070 típusú kontaktragasztó használata

Az összeragasztandó felületekre felhordott ragasztóréteget teljesen meg kell szárítani. A szárítás ellenőrzése egyszerű: a még nedves ragasztó fehér, a már magszáradt ragasztó teljesen átlátszó. A teljesen száraz, gumiszerűen rugalmas ragasztófelület korlátlan ideig megtartja ragadóképességét úgy, hogy semmi máshoz nem ragad, csak saját magához. A portól óvott felületek között időkorlát nélkül, napok, vagy hetek múlva is létrehozható a pillanatszerűen kialakuló kapcsolat, a munkadarabok összeillesztésével.

Ha a termékekkel műhelyben dolgozunk, az előkészített, ragasztóval megkent és megszárított furnérlemezek papírlapokkal elválasztva, kötegelve a helyszínre szállíthatók, a javítandó felületre felvitt ragasztóanyag megszáradása után a felületre simíthatók. Amennyiben szükséges, kisebb igazításokat el lehet végezni anélkül, hogy a furnérlemezek a felületről leesnének, majd ronggyal-, filccel tompított kalapálással, gumikalapáccsal ütögetve létrehozhatjuk a tökéletes kontaktus. A ragasztó vízzel nem oldható, a kötés erőssége akkor sem csökken, ha vízben áztatjuk. A különféle vizes vagy alkoholos pácok, lakkok nem károsítják, foltosodást nem okoz.

kivitelezes_felujitas

Szakembereknek, mesterembereknek

A vizes kontaktragasztó sajátos tulajdonsága műhelyben végezhető munkáknál is jól érvényesül. A korlátlan ideig fennmaradó tapadóképesség kiválóan hasznosítható antik bútorok restaurálásánál, intarzia készítésénél, él-furnérozásnál. Alkalmas dekoritlemezek fához, faforgácslaphoz vagy más merev alaphoz, kárpitos munkáknál szivacsok egymáshoz és a kárpitos-állványhoz való ragasztására. Padlószőnyegek lépcsőre, filctapéták falra, akár a plafonra rögzíthetők egyszerűen, préselési idő nélkül. A nedves szivaccsal áttörölt felületekre ecsettel, szivacshengerrel, finomfogú kenőlemezzel, vagy szórópisztollyal hordható fel. A megszáradt ragasztó PLASTDUR SA hígítóval eltávolítható a szerszámokról. A terméket ilyen felhasználásban főleg asztalosok, műbútor-asztalosok, restaurátorok, intarziakészítők számára ajánljuk.

A terméket a lakosság  a következő területeken tudja jól használni: vastag tapéták, lambériák ragasztására.

Az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz. Környezetbarát, egészségre ártalmatlan, korszerű hazai termék. Beszerezhető barkácsboltokban, illetve a gyártó telephelyén is kapható. Amennyiben a gyártótól vásárol megfelelő szaktanáccsal állnak rendelkezésre.
Bővebb információ: www.plastdur.hu.

Kapcsolódó cikkek

3 szempont bútorválasztáshoz – a szakértő tanácsaival

Bútort - optimális esetben – hosszú évekre, gyakran évtizedekre vásárolunk. Előfordulhat azonban, hogy a terveinket felülírják olyan bosszantó dolgok, mint a bútor idő előtt tönkremenetele, vagy használat közben derül ki, hogy kényelmetlen, nem praktikus. Csupa olyan tényező, melyeket nem láthattunk előre. Hogyan állapíthatjuk meg, hogy a kiszemelt bútordarab valóban tartós lesz-e? Milyen tulajdonságokra figyeljünk még mielőtt a vásárlás mellett döntünk? Az eligazodást a Lamello szakembere segíti tanácsaival.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Hézagok és repedések megszüntetése - tartós ragasztás és tömítés a legszélsőségesebb körülmények között is

A ablakok és a falazat találkozásánál, vagy a különféle burkolatok érintkező pontjain megjelenő hézagok, a mozgásból adódó repedések a legbosszantóbb problémák közé tartoznak. Ezek megszüntetése mindenképpen ajánlott, hiszen idővel még több baj okozói lehetnek.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Rögzítő elem ragasztó – nélkülözhetetlen kellék az építkezésnél

Egy minőségi építési ragasztó legalább annyira feltétele a rögzítendő elemek stabilitásának, mint a jó ételnek a megfelelő alapanyag. Röviden: nélkülözhetetlen.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.