Hirdetés

Furnérborítású bútorok javítása

A beépített bútorok furnérborítása a beázások, páralecsapódások miatt gyakran leválik. Ha a szerkezetet nem lehet műhelybe szállítani, a helyreállítást a helyszínen kell elvégezni.

Mivel nincs két egyforma bútor, és sokszor a házban vagy lakásban rendelkezésre álló hely sem alkalmas a munkához, a bútor helyreállítása a helyszínen a furnérozáshoz szükséges préseléssel nehezen megoldható. Kontaktragasztó segítségével ezt a probléma kezelhető. A két felületet összeragasztásához nincs szükség préselésre.

Hogyan fejti ki hatását? A mindkét ragasztandó felületre felhordott és részlegesen megszárított ragasztóanyag-réteg között, rövid ideig tartó nyomás hatására alakul ki a kötés.

Fontos! Sok kereskedelemben kapható kontaktragasztó egészségre és a környezetre ártalmas lehet, mivel (gyakran aromás) szerves oldószerekben oldott, különféle műkaucsuk. A ragasztó használata során az oldószert csak részben szabad elpárologtatni, mert a nedves ragasztórétegek még nem, a túlszáradt felületek pedig már nem ragadnak össze. De van megoldás!

kivitelezes_felujitas

A vizes diszperziós kontaktragasztó

Mára kifejlesztették a kontaktragasztók új generációját, amelyek vizes diszperziós rendszerek, szerves oldószereket nem tartalmaznak. Sem a környezetre, sem az egészségre nem ártalmasak. Ammóniaszag a ragasztás közben érezhető, de ez hamar elillan. Legismertebb új generációból a HOLZ 2070 típusú vizes kontaktragasztó.

Mennyibe kerül? Kiszereléstől függően 1175 – 1325 Ft/kg + ÁFA, kapható 300 ml, 600 ml, 1 kg, 5 kg, 20 kg, 100 kg, 1000 kg kiszerelésekben. Felületenként kb. 25 g/m2 anyagra van szükség.

A HOLZ 2070 típusú kontaktragasztó használata

Az összeragasztandó felületekre felhordott ragasztóréteget teljesen meg kell szárítani. A szárítás ellenőrzése egyszerű: a még nedves ragasztó fehér, a már magszáradt ragasztó teljesen átlátszó. A teljesen száraz, gumiszerűen rugalmas ragasztófelület korlátlan ideig megtartja ragadóképességét úgy, hogy semmi máshoz nem ragad, csak saját magához. A portól óvott felületek között időkorlát nélkül, napok, vagy hetek múlva is létrehozható a pillanatszerűen kialakuló kapcsolat, a munkadarabok összeillesztésével.

Ha a termékekkel műhelyben dolgozunk, az előkészített, ragasztóval megkent és megszárított furnérlemezek papírlapokkal elválasztva, kötegelve a helyszínre szállíthatók, a javítandó felületre felvitt ragasztóanyag megszáradása után a felületre simíthatók. Amennyiben szükséges, kisebb igazításokat el lehet végezni anélkül, hogy a furnérlemezek a felületről leesnének, majd ronggyal-, filccel tompított kalapálással, gumikalapáccsal ütögetve létrehozhatjuk a tökéletes kontaktus. A ragasztó vízzel nem oldható, a kötés erőssége akkor sem csökken, ha vízben áztatjuk. A különféle vizes vagy alkoholos pácok, lakkok nem károsítják, foltosodást nem okoz.

kivitelezes_felujitas

Szakembereknek, mesterembereknek

A vizes kontaktragasztó sajátos tulajdonsága műhelyben végezhető munkáknál is jól érvényesül. A korlátlan ideig fennmaradó tapadóképesség kiválóan hasznosítható antik bútorok restaurálásánál, intarzia készítésénél, él-furnérozásnál. Alkalmas dekoritlemezek fához, faforgácslaphoz vagy más merev alaphoz, kárpitos munkáknál szivacsok egymáshoz és a kárpitos-állványhoz való ragasztására. Padlószőnyegek lépcsőre, filctapéták falra, akár a plafonra rögzíthetők egyszerűen, préselési idő nélkül. A nedves szivaccsal áttörölt felületekre ecsettel, szivacshengerrel, finomfogú kenőlemezzel, vagy szórópisztollyal hordható fel. A megszáradt ragasztó PLASTDUR SA hígítóval eltávolítható a szerszámokról. A terméket ilyen felhasználásban főleg asztalosok, műbútor-asztalosok, restaurátorok, intarziakészítők számára ajánljuk.

A terméket a lakosság  a következő területeken tudja jól használni: vastag tapéták, lambériák ragasztására.

Az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz. Környezetbarát, egészségre ártalmatlan, korszerű hazai termék. Beszerezhető barkácsboltokban, illetve a gyártó telephelyén is kapható. Amennyiben a gyártótól vásárol megfelelő szaktanáccsal állnak rendelkezésre.
Bővebb információ: www.plastdur.hu.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Az energiahatékony otthonok kialakítása egyszerűbb, mint gondolnánk. Az épületenergetikai szakmérnök szerint megfelelő házkialakítással, felújítással akár 5 éven belül is megtérülhet az egy-egy energiahatékonyabb megoldásba fektetett plusz pénz.

Így válasszunk nyílászárót! – 3 fontos szempont a csalódások helyett

Egy nyílászáró legfeljebb annyira lehet jó, mint amilyen a leggyengébb alkatrésze. Nem szabad megspórolni azt, ami műszakilag, illetve minőségben indokolt, és akkor hosszú távon szavatolható a működés és a működtetés.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.