Köztartozásmentes adózó CSOK igénylése

A CSOK igényléséhez több feltételnek kell teljesülnie, melyek közül az egyik az igénylő köztartozásmentessége. A NAV kiadott közleményéből megtudhatjuk, ki minősül köztartozásmentes adózónak.

Az igénylő, aki a Köztartozásmentes Adózói Adatbázisban szerepel

Ehhez, személyes Ügyfélkapu regisztrációt követően elektronikus úton kell benyújtani az illetékmentes, KOMA elnevezésű nyomtatványt. Az igénylő a benyújtást követő hónap 10. napjáig bekerül az adatbázisba, ha az igénylési hónap (mikor benyújtotta az igénylési kérelmét) utolsó napjában megfelel a kiszabott feltételeknek. A regisztrációt nyerő személy több évig igazolhatja köztartozás mentességét más eljárások esetében is, az adatbázisban való szereplésével, további ügyintézési procedúra és költségek nélkül. Az így létrejövő adatbázis mindenki számára szabadon szolgáltat információt.

Nemleges adóigazolás, amely 15 napnál nem régebbi

A kérelmező, igazolását az igényléstől számított 6 napon belül kézhez kapja, melynek nincs lejárati ideje. Ellenben CSOK igénylés esetén nem lehet 15 napnál régebbi, máskülönben új igazolás iránti kérelem benyújtása szükséges.

CSOK igénylés

Igénylése illetékmentes, a következő módon történhet:

  • Postai úton
  • Személyesen
  • Elektronikusan az IGAZOL nyomtatvány kitöltésével
  • Az Állami Adó- és Vámhatóság Ügyfél tájékoztató és Ügyintéző rendszerében

Forrás: portfolio.hu

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák