Hirdetés

A végtörlesztés hatása az ingatlanpiacra

A határozott árfolyamon történő végtörlesztés lehetősége jelentősen kihat a az ingatlanpiacra, mivel az adósok túlnyomó többsége nem rendelkezik a szükséges készpénzzel az egyösszegű törlesztéshez.

A devizában eladósodottak helyzetének megoldására elvi lehetőség még a forinthitel is, azonban a bankok sorra emelik forinthiteleik kamatát. Így tényleges egyedüli lehetőségként az ingatlan eladása marad csak. A törvény szerint az év végéig kell bejelenteni a banknak, ha valaki élni kíván a lehetőséggel. Ez után a pénzintézetnek 60 napja marad arra, hogy előkészítse a szerződést, az adósnak pedig, hogy fizessen.

Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója elmondta – eszerint az eladónak csak akkor érdemes bejelentenie a végtörlesztési igényét, ha már írásos vételi ajánlatot kapott az ingatlanára, és tisztázta, hogy a vásárló mikorra tudja kifizetni a vételárat. Ha év végéig nem kap megfelelő ajánlatot, akkor azért december 30-án még érdemes bejelenteni a végtörlesztés szándékát, majd a lehető legkésőbbi időpontot megjelölni végtörlesztésre, így még lehet, hogy talál vevőt.

20111018_ugyintezes_hitel_2

Ha nem talál vásárlót, akkor elveszti a végtörlesztés lehetőségét. Ezzel kára elérheti az ingatlan értékének 20–25 százalékát is. Emiatt csökkenni fognak az árak, viszont a végtörlesztés lehetőségének határideje után valószínűleg újra nőni fognak.

A közeljövőben valószínűleg élénkülni fog az ingatlanpiac. A kérdés az, hogy az új kamattámogatási rendszer miként fogja befolyásolni a jövő évben a piacot.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Társasházak figyelem! Hitel negatív kamatra

A vissza nem térítendő támogatások körében, úgy tűnik, a társasházak mostoha sorsra jutottak. Maximum kamatmentes hitelhez juthatnak, de arra is pályázniuk kell. Társasházak számára azonban adott a lehetőség, hogy pályázat nélkül, néhány alapvető feltételt teljesítve igényelhető hitel, melyet megfelelően felvéve kevesebb lesz a visszafizetendő összeg.

Hitelfelvétel okosan - 7 lépésben

Életünk során legalább egyszer, nagy valószínűséggel előfordul, hogy kisebb vagy nagyobb összegű hitel felvételére szorulunk. Komoly döntést kell ekkor meghoznunk, mely több évre, akár évtizedekre befolyásolja majd mindennapi életünket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő körültekintéssel járjunk el, mielőtt aláírjuk a szerződést.

CSOK: 36 ezer családnak 87 milliárd forint támogatás

Mit sem veszített népszerűségéből a CSOK. Ezt támasztja alá, hogy 2016. decemberében 9,6 milliárd forint értékben kötöttek szerződést, ez pedig rekord összegnek számít a program kezdete óta.

Az éves szinten hiányzó 25 ezer lakóingatlan

Az „Évente 25 ezer új lakóingatlan hiányzik a magyar piacról”címmel március 22-én megrendezett sajtótájékoztató az ingatlanpiac múltbéli, jelenlegi és várható helyzetéről, változásairól informálta a sajtó képviselőit.

CSOK igénylők körének bővítése

Novák Katalintól (Ifjúság és Családügyi Államtitkár) megtudhattuk, hogy a kormány további módosításokat tervez a CSOK programmal kapcsolatosan.

CSOK – tudnivalók a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről

Hazánkban az elmúlt időszak legfontosabb kérdésköre az otthonteremtés, kedvezmények, adócsökkentés és az építésügyhöz kapcsolódó eljárások egyszerűsítése volt. Ezt öleli fel a Családosok Otthonteremtési Kedvezménye, a CSOK.

A kezesség

Különösen hitelek kapcsán nagyon elterjedt, hatékony mellékkötelem a kezesség. Miként a zálogjog, ez a kötelezettség is alapulhat a felek akaratán, de létrejöhet jogszabály rendelkezése alapján is.