Hirdetés

A végtörlesztés hatása az ingatlanpiacra

A határozott árfolyamon történő végtörlesztés lehetősége jelentősen kihat a az ingatlanpiacra, mivel az adósok túlnyomó többsége nem rendelkezik a szükséges készpénzzel az egyösszegű törlesztéshez.

A devizában eladósodottak helyzetének megoldására elvi lehetőség még a forinthitel is, azonban a bankok sorra emelik forinthiteleik kamatát. Így tényleges egyedüli lehetőségként az ingatlan eladása marad csak. A törvény szerint az év végéig kell bejelenteni a banknak, ha valaki élni kíván a lehetőséggel. Ez után a pénzintézetnek 60 napja marad arra, hogy előkészítse a szerződést, az adósnak pedig, hogy fizessen.

Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója elmondta – eszerint az eladónak csak akkor érdemes bejelentenie a végtörlesztési igényét, ha már írásos vételi ajánlatot kapott az ingatlanára, és tisztázta, hogy a vásárló mikorra tudja kifizetni a vételárat. Ha év végéig nem kap megfelelő ajánlatot, akkor azért december 30-án még érdemes bejelenteni a végtörlesztés szándékát, majd a lehető legkésőbbi időpontot megjelölni végtörlesztésre, így még lehet, hogy talál vevőt.

20111018_ugyintezes_hitel_2

Ha nem talál vásárlót, akkor elveszti a végtörlesztés lehetőségét. Ezzel kára elérheti az ingatlan értékének 20–25 százalékát is. Emiatt csökkenni fognak az árak, viszont a végtörlesztés lehetőségének határideje után valószínűleg újra nőni fognak.

A közeljövőben valószínűleg élénkülni fog az ingatlanpiac. A kérdés az, hogy az új kamattámogatási rendszer miként fogja befolyásolni a jövő évben a piacot.

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák