Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Újra lesz szocpol és kamattámogatás

Körvonalazódik a kormány új programja a fiatalok lakásépítésének támogatására. A tervek szerint ezzel újra fellendülhet a lakásépítési kedv.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A 2009-ben megszüntetett lakástámogatási rendszer helyett lenne az új szociálpolitikai kedvezmény és a kamattámogatási rendszer. Ez hasznos lenne a kedvezményezettek mellett az építőiparnak is, amelynek a hazai gazdaság húzó ágazatának kellene lennie.

2011.10.13_tmogatas_2

Szocpol

A szociálpolitikai kedvezmény célja, hogy növelje a gyermekvállalási kedvet, új, energiatakarékos otthonok épüljenek, és ezzel párhuzamosan csökkenjen a munkanélküliség is.

A kedvezményt a rendelet kihirdetése után lehet igényelni, pénz 2012-ben várható.

A szociálpolitikai kedvezménynek szigorúak a feltételei:

 • természetes személyek vehetik igénybe, akiknek nincs lakástulajdonuk,
 • új lakás építéséhez vagy új lakás megvásárlásához,
 • legalább az egyik szülő bejelentett, legalább féléve fennálló munkaviszonnyal rendelkezik,
 • méltányolható lakásigénynek való megfelelés,
 • legalább B energetikai osztályú épület,
 • az építési/vásárlási költségeket számlával kell igazolni,
 • adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.

A támogatás összege függ a gyermekek számától, a lakás nagyságától. A pénzt utólag folyósítják majd. Mint a régi rendszerben, most is lehet majd gyermeket vállalni. Az építési költségre felső korlátot szabnak azért, hogy luxuslakások építése esetén az állami támogatást ne lehessen igénybe venni.

A lakás hasznos alapterülete (m2) Két eltartott gyermek esetén (forint)
60,01-75,01 800 000
75,01-90 100 0000
90,01- 1 300 000
A lakás hasznos alapterülete (m2) Három eltartott gyermek esetén (forint)
70,01-85 1 200 000
85,01-100 1 500 000
100-

2 000 000

A lakás hasznos alapterülete (m2) Négy vagy több eltartott gyermek esetén (forint)
80,01-95 1 600 000
95,01-110 2 000 000
110- 2 500 000

Díjazzák a B-nél jobb energetikai osztályú épületeket. A esetén 1,1 a szorzó, A+ esetén 1,2, amíg a passzívház esetén pedig 1,3 lesz.

Kamattámogatás

Az otthonteremtési kamattámogatás igényelhető:

  új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, lakáskorszerűsítéséhez;
 1. késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához;
 2. hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához.

A rendszer az Európai Bizottság jóváhagyását követően indulhat.

Mindhárom esetben mások lesznek a feltételek.

20111013_tamogatas_3

1. Kamattámogatás új lakás vásárlásához, építéséhez valamint használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez

 A kamattámogatott kölcsön új lakás vásárlásához vagy építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint lakás korszerűsítéséhez igényelhető. A kamattámogatás elérhetőbbé teszi a forint alapú hiteleket, ezáltal a lakást vásárolni kívánó családok számára kedvezőbb, kevésbé kockázatos kölcsönfeltételeket teremt.

Jellemzői

A kamattámogatott hitelt 2014. december 31-ig lehet igényelni. Időtartama legfeljebb 5 év, de kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet. Mértéke a futamidő során fokozatosan csökken. Mértéke az állampapírhozam százalékában kifejezve az alábbiak szerint alakul:

               A futamidő
1. év 2. év 3. év 4. év 5. év
Új lakás vásárlása/ építése esetén (%) 0-2 gyermek 60 55 50 45 40
3 vagy több gyermek 70 65 60 55 50
Használt lakás vásárlása és korszerűsítése esetén (%) gyermekszámtól függetlenül 50 45 40 35 30

Feltételei

 • Új lakás vásárlása/építése esetén a lakóingatlan vételára illetve bekerülési költsége nem haladja meg a 30 millió forintot, használt lakás korszerűsítése esetén a hitelcél nem haladhatja meg a 15 millió forintot.
 • Új lakás vásárlása esetén a használatba vételi engedély, építés esetén az építési engedély kiadására 2010. január 1-jét követően kerül sor.
 • Használt lakás vásárlása esetén: a kamattámogatás csak olyan, a rendelet hatályba lépését követően megkötött adásvételi szerződéssel rendelkező, legalább komfortos használt lakások megvásárlására vehető igénybe, amelynek tulajdonosa e lakás helyett másik lakást vásárol, és erről nyilatkozik.
 • Korszerűsítés esetén a kamattámogatás akkor vehető igénybe, ha a kérelem benyújtásának időpontjában a korszerűsítési munkálatok még nem kezdődtek meg.
 • A hitel maximális összege új lakás vásárlása/építése esetén 10 millió forint, használt lakás vásárlása és korszerűsítés esetén a 6 millió forintot.
 • Csak természetes személy veheti igénybe.
 • Legalább az egyik szülő bejelentett munkaviszonnyal rendelkezzen.
 • Az építési/vásárlási, illetve korszerűsítési költségek 70 százalékát számlával kell igazolni.
 • Adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.

2011.10.13_tmogatas_01

2. Kamattámogatás késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához

 A lakáscélú hiteladósok helyzetének könnyítése érdekében a kormány kamattámogatást nyújt késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához. A kedvező kamatozású, forintalapú kölcsönlehetőség hozzájárul ahhoz, hogy a fizetési nehézséggel küzdő hiteladósok ingatlanára – értékesítési szándék esetén – legyen fizetőképes kereslet, s így az ingatlan reális áron legyen értékesíthető. Ennek keretében magánszemélyek olyan, legalább komfortos lakás megvásárlásához vehetnek igénybe kamattámogatást, amely fedezete egy legalább 180 napos késedelemben lévő vagy felmondott kölcsönnek.

Jellemzői

A kamattámogatott kölcsönt 2012. december 31-ig lehet igényelni, időtartama legfeljebb 5 év, bár a kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet. Mértéke a futamidő első két évében az állampapír hozam 50 százaléka, a futamidő 3. évében 45 százaléka, a 4. évében 40 százaléka, 5. évében 35 százaléka.

A kölcsön összege Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 10 millió forint, egyéb településeken 7 millió forint lehet.

Feltételei

 • A lakóingatlan vételára vagy bekerülési költsége az eredeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában nem haladta meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15 millió forintot, egyéb településeken a 10 millió forintot.
 • A lakás eladási ára a hitelintézet által megállapított forgalmi érték legalább 80 százaléka.
 • Az érintett ingatlanban volt az elmúlt 6 hónapban az adósok és családtagjaik lakóhelye.
 • Az adós a kormányrendelet hatályba lépésének napján 180 napon túli késedelemben van.
 • A kamattámogatott hitel programban való adósi részvételt a hitelezőnek jóvá kell hagyni.
 • Az eredeti lakáscélú kölcsönt folyósító pénzügyi intézmény folyósítja a kamattámogatott lakáscélú kölcsönt.
 • Az eredeti hiteladós és a kamattámogatott kölcsönt igénylő személy nem lehetnek egymás közeli hozzátartozói.
 • A kamattámogatást igénybe vevő csak természetes személy lehet.

3. A hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához igénybe vehető kamattámogatás

A fizetési problémával küzdő, lakáscélú kölcsönnel rendelkező természetes személy kisebb forgalmi értékű és fenntartási költségű lakóingatlanba történő költözéséhez nyújtott lakáscélú kölcsönhöz kamattámogatást vehet igénybe.

Jellemzői

A kamattámogatott kölcsönt 2012. december 31-ig lehet igényelni, időtartama legfeljebb 5 év, bár a kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet. Mértéke a futamidő első évében az állampapír hozam 50 százaléka, 2. évében 45 százaléka, a 3. évében 40 százaléka, 4. évében 35 százaléka, az 5. évében 30 százaléka (de legfeljebb évi 3,5 %)

Feltételei

 • A rendelet hatályba lépésekor rendelkezik lakáscélú kölcsönnel (a továbbiakban: eredeti lakáscélú kölcsön), amely alapján a fizetési késedelme meghaladja a 90 napot.
 • Az adós a késedelmes jelzáloghitellel terhelt lakóingatlant értékesíti.
 • Az eredeti lakáscélú kölcsön visszafizetésre kerül és ebből eredően nem áll fenn semmilyen jogcímen tartozás.
 • Az eredeti lakáscélú kölcsönt folyósító pénzügyi intézmény hozzájárul az állami kamattámogatási programban való részvételhez.
 • A kamattámogatott lakáscélú kölcsön hitelkockázati fedezetének forgalmi értéke alacsonyabb, mint az eredeti lakáscélú kölcsön hitelkockázati fedezetének forgalmi értéke.
 • A megvásárolni kívánt lakóingatlan legalább komfortos.
 • A megvásárolni kívánt lakóingatlan hasznos alapterülete kisebb, továbbá energiatanúsítvánnyal igazolt energetikai minősítési osztálya azonos vagy kedvezőbb, mint a fedezetként szolgáló lakóingatlané.

A sajtóközlemény szerint a kormány mind a szociálpolitikai kedvezményt, mind a kamattámogatott hiteleket betervezte a 2012-es költségvetésbe. Ennek értelmében jövőre a szociálpolitikai kedvezménynél 4 ezer családra számítanak, ez 5,2 milliárd forintot jelent, a kamattámogatott hitelek esetében pedig, 3–5 ezer családdal és mintegy 1,3 milliárddal számolnak.

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

Körvonalazódik a kormány új programja a fiatalok lakásépítésének támogatására. A tervek szerint ezzel újra fellendülhet a lakásépítési kedv. Ez hasznos lenne a kedvezményezettek mellett az építőiparnak is, amelynek a hazai gazdaság húzó ágazatának kellene lennie.

 

A 2009-ben megszüntetett lakástámogatási rendszer helyett lenne az új szociálpolitikai kedvezmény és a kamattámogatási rendszer.

 

Szocpol

 

A szociálpolitikai kedvezmény célja, hogy növelje a gyermekvállalási kedvet, új, energiatakarékos otthonok épüljenek, és ezzel párhuzamosan csökkenjen a munkanélküliség is.

A kedvezményt a rendelet kihirdetése után lehet igényelni, pénz 2012-ben várható.

 

A szociálpolitikai kedvezménynek szigorúak a feltételei:

 • természetes személyek vehetik igénybe, akiknek nincs lakástulajdonuk,
 • új lakás építéséhez vagy új lakás megvásárlásához,
 • legalább az egyik szülő bejelentett, legalább féléve fennálló munkaviszonnyal rendelkezik,
 • méltányolható lakásigénynek való megfelelés,
 • legalább B energetikai osztályú épület,
 • az építési/vásárlási költségeket számlával kell igazolni,
 • adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.

 

A támogatás összege függ a gyermekek számától, a lakás nagyságától. A pénzt utólag folyósítják majd. Mint a régi rendszerben, most is lehet majd gyermeket vállalni. Az építési költségre felső korlátot szabnak azért, hogy luxuslakások építése esetén az állami támogatást ne lehessen igénybe venni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A lakás hasznos alapterülete

(m2)

Két eltartott gyermek esetén

(forint)

60,01–75,01

800 000

75,01–90

1 000 000

90,01 –

1 300 000

 

A lakás hasznos alapterülete

(m2)

Három eltartott gyermek esetén

(forint)

70,01–85

1 200 000

85,01–100

1 500 000

100–

2 000 000

 

A lakás hasznos alapterülete

(m2)

Négy vagy több eltartott gyermek esetén

(forint)

80,01–95

1 600 000

95,01–110

2 000 000

110–

2 500 000

 

 

Díjazzák a B-nél jobb energetikai osztályú épületeket. A esetén 1,1 a szorzó, A+ esetén 1,2, amíg a passzívház esetén pedig 1,3 lesz.

 

 

Kamattámogatás

Az otthonteremtési kamattámogatás igényelhető:

 1. új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, lakáskorszerűsítéséhez;
 2. késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához;
 3. hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához.

A rendszer az Európai Bizottság jóváhagyását követően indulhat.

 

Mindhárom esetben mások lesznek a feltételek.

 

1. Kamattámogatás új lakás vásárlásához, építéséhez valamint használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez

A kamattámogatott kölcsön új lakás vásárlásához vagy építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint lakás korszerűsítéséhez igényelhető. A kamattámogatás elérhetőbbé teszi a forint alapú hiteleket, ezáltal a lakást vásárolni kívánó családok számára kedvezőbb, kevésbé kockázatos kölcsönfeltételeket teremt.

 

Jellemzői:

A kamattámogatott hitelt 2014. december 31-ig lehet igényelni. Időtartama legfeljebb 5 év, de kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet. Mértéke a futamidő során fokozatosan csökken. Mértéke az állampapírhozam százalékában kifejezve az alábbiak szerint alakul: