Hirdetés

Újra lesz szocpol és kamattámogatás

Körvonalazódik a kormány új programja a fiatalok lakásépítésének támogatására. A tervek szerint ezzel újra fellendülhet a lakásépítési kedv.

A 2009-ben megszüntetett lakástámogatási rendszer helyett lenne az új szociálpolitikai kedvezmény és a kamattámogatási rendszer. Ez hasznos lenne a kedvezményezettek mellett az építőiparnak is, amelynek a hazai gazdaság húzó ágazatának kellene lennie.

2011.10.13_tmogatas_2

Szocpol

A szociálpolitikai kedvezmény célja, hogy növelje a gyermekvállalási kedvet, új, energiatakarékos otthonok épüljenek, és ezzel párhuzamosan csökkenjen a munkanélküliség is.

A kedvezményt a rendelet kihirdetése után lehet igényelni, pénz 2012-ben várható.

A szociálpolitikai kedvezménynek szigorúak a feltételei:

 • természetes személyek vehetik igénybe, akiknek nincs lakástulajdonuk,
 • új lakás építéséhez vagy új lakás megvásárlásához,
 • legalább az egyik szülő bejelentett, legalább féléve fennálló munkaviszonnyal rendelkezik,
 • méltányolható lakásigénynek való megfelelés,
 • legalább B energetikai osztályú épület,
 • az építési/vásárlási költségeket számlával kell igazolni,
 • adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.

A támogatás összege függ a gyermekek számától, a lakás nagyságától. A pénzt utólag folyósítják majd. Mint a régi rendszerben, most is lehet majd gyermeket vállalni. Az építési költségre felső korlátot szabnak azért, hogy luxuslakások építése esetén az állami támogatást ne lehessen igénybe venni.

A lakás hasznos alapterülete (m2) Két eltartott gyermek esetén (forint)
60,01-75,01 800 000
75,01-90 100 0000
90,01- 1 300 000
A lakás hasznos alapterülete (m2) Három eltartott gyermek esetén (forint)
70,01-85 1 200 000
85,01-100 1 500 000
100-

2 000 000

A lakás hasznos alapterülete (m2) Négy vagy több eltartott gyermek esetén (forint)
80,01-95 1 600 000
95,01-110 2 000 000
110- 2 500 000

Díjazzák a B-nél jobb energetikai osztályú épületeket. A esetén 1,1 a szorzó, A+ esetén 1,2, amíg a passzívház esetén pedig 1,3 lesz.

Kamattámogatás

Az otthonteremtési kamattámogatás igényelhető:

  új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, lakáskorszerűsítéséhez;
 1. késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához;
 2. hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához.

A rendszer az Európai Bizottság jóváhagyását követően indulhat.

Mindhárom esetben mások lesznek a feltételek.

20111013_tamogatas_3

1. Kamattámogatás új lakás vásárlásához, építéséhez valamint használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez

 A kamattámogatott kölcsön új lakás vásárlásához vagy építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint lakás korszerűsítéséhez igényelhető. A kamattámogatás elérhetőbbé teszi a forint alapú hiteleket, ezáltal a lakást vásárolni kívánó családok számára kedvezőbb, kevésbé kockázatos kölcsönfeltételeket teremt.

Jellemzői

A kamattámogatott hitelt 2014. december 31-ig lehet igényelni. Időtartama legfeljebb 5 év, de kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet. Mértéke a futamidő során fokozatosan csökken. Mértéke az állampapírhozam százalékában kifejezve az alábbiak szerint alakul:

               A futamidő
1. év 2. év 3. év 4. év 5. év
Új lakás vásárlása/ építése esetén (%) 0-2 gyermek 60 55 50 45 40
3 vagy több gyermek 70 65 60 55 50
Használt lakás vásárlása és korszerűsítése esetén (%) gyermekszámtól függetlenül 50 45 40 35 30

Feltételei

 • Új lakás vásárlása/építése esetén a lakóingatlan vételára illetve bekerülési költsége nem haladja meg a 30 millió forintot, használt lakás korszerűsítése esetén a hitelcél nem haladhatja meg a 15 millió forintot.
 • Új lakás vásárlása esetén a használatba vételi engedély, építés esetén az építési engedély kiadására 2010. január 1-jét követően kerül sor.
 • Használt lakás vásárlása esetén: a kamattámogatás csak olyan, a rendelet hatályba lépését követően megkötött adásvételi szerződéssel rendelkező, legalább komfortos használt lakások megvásárlására vehető igénybe, amelynek tulajdonosa e lakás helyett másik lakást vásárol, és erről nyilatkozik.
 • Korszerűsítés esetén a kamattámogatás akkor vehető igénybe, ha a kérelem benyújtásának időpontjában a korszerűsítési munkálatok még nem kezdődtek meg.
 • A hitel maximális összege új lakás vásárlása/építése esetén 10 millió forint, használt lakás vásárlása és korszerűsítés esetén a 6 millió forintot.
 • Csak természetes személy veheti igénybe.
 • Legalább az egyik szülő bejelentett munkaviszonnyal rendelkezzen.
 • Az építési/vásárlási, illetve korszerűsítési költségek 70 százalékát számlával kell igazolni.
 • Adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.

2011.10.13_tmogatas_01

2. Kamattámogatás késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához

 A lakáscélú hiteladósok helyzetének könnyítése érdekében a kormány kamattámogatást nyújt késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához. A kedvező kamatozású, forintalapú kölcsönlehetőség hozzájárul ahhoz, hogy a fizetési nehézséggel küzdő hiteladósok ingatlanára – értékesítési szándék esetén – legyen fizetőképes kereslet, s így az ingatlan reális áron legyen értékesíthető. Ennek keretében magánszemélyek olyan, legalább komfortos lakás megvásárlásához vehetnek igénybe kamattámogatást, amely fedezete egy legalább 180 napos késedelemben lévő vagy felmondott kölcsönnek.

Jellemzői

A kamattámogatott kölcsönt 2012. december 31-ig lehet igényelni, időtartama legfeljebb 5 év, bár a kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet. Mértéke a futamidő első két évében az állampapír hozam 50 százaléka, a futamidő 3. évében 45 százaléka, a 4. évében 40 százaléka, 5. évében 35 százaléka.

A kölcsön összege Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 10 millió forint, egyéb településeken 7 millió forint lehet.

Feltételei

 • A lakóingatlan vételára vagy bekerülési költsége az eredeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában nem haladta meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15 millió forintot, egyéb településeken a 10 millió forintot.
 • A lakás eladási ára a hitelintézet által megállapított forgalmi érték legalább 80 százaléka.
 • Az érintett ingatlanban volt az elmúlt 6 hónapban az adósok és családtagjaik lakóhelye.
 • Az adós a kormányrendelet hatályba lépésének napján 180 napon túli késedelemben van.
 • A kamattámogatott hitel programban való adósi részvételt a hitelezőnek jóvá kell hagyni.
 • Az eredeti lakáscélú kölcsönt folyósító pénzügyi intézmény folyósítja a kamattámogatott lakáscélú kölcsönt.
 • Az eredeti hiteladós és a kamattámogatott kölcsönt igénylő személy nem lehetnek egymás közeli hozzátartozói.
 • A kamattámogatást igénybe vevő csak természetes személy lehet.

3. A hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához igénybe vehető kamattámogatás

A fizetési problémával küzdő, lakáscélú kölcsönnel rendelkező természetes személy kisebb forgalmi értékű és fenntartási költségű lakóingatlanba történő költözéséhez nyújtott lakáscélú kölcsönhöz kamattámogatást vehet igénybe.

Jellemzői

A kamattámogatott kölcsönt 2012. december 31-ig lehet igényelni, időtartama legfeljebb 5 év, bár a kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet. Mértéke a futamidő első évében az állampapír hozam 50 százaléka, 2. évében 45 százaléka, a 3. évében 40 százaléka, 4. évében 35 százaléka, az 5. évében 30 százaléka (de legfeljebb évi 3,5 %)

Feltételei

 • A rendelet hatályba lépésekor rendelkezik lakáscélú kölcsönnel (a továbbiakban: eredeti lakáscélú kölcsön), amely alapján a fizetési késedelme meghaladja a 90 napot.
 • Az adós a késedelmes jelzáloghitellel terhelt lakóingatlant értékesíti.
 • Az eredeti lakáscélú kölcsön visszafizetésre kerül és ebből eredően nem áll fenn semmilyen jogcímen tartozás.
 • Az eredeti lakáscélú kölcsönt folyósító pénzügyi intézmény hozzájárul az állami kamattámogatási programban való részvételhez.
 • A kamattámogatott lakáscélú kölcsön hitelkockázati fedezetének forgalmi értéke alacsonyabb, mint az eredeti lakáscélú kölcsön hitelkockázati fedezetének forgalmi értéke.
 • A megvásárolni kívánt lakóingatlan legalább komfortos.
 • A megvásárolni kívánt lakóingatlan hasznos alapterülete kisebb, továbbá energiatanúsítvánnyal igazolt energetikai minősítési osztálya azonos vagy kedvezőbb, mint a fedezetként szolgáló lakóingatlané.

A sajtóközlemény szerint a kormány mind a szociálpolitikai kedvezményt, mind a kamattámogatott hiteleket betervezte a 2012-es költségvetésbe. Ennek értelmében jövőre a szociálpolitikai kedvezménynél 4 ezer családra számítanak, ez 5,2 milliárd forintot jelent, a kamattámogatott hitelek esetében pedig, 3–5 ezer családdal és mintegy 1,3 milliárddal számolnak.

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

Körvonalazódik a kormány új programja a fiatalok lakásépítésének támogatására. A tervek szerint ezzel újra fellendülhet a lakásépítési kedv. Ez hasznos lenne a kedvezményezettek mellett az építőiparnak is, amelynek a hazai gazdaság húzó ágazatának kellene lennie.

 

A 2009-ben megszüntetett lakástámogatási rendszer helyett lenne az új szociálpolitikai kedvezmény és a kamattámogatási rendszer.

 

Szocpol

 

A szociálpolitikai kedvezmény célja, hogy növelje a gyermekvállalási kedvet, új, energiatakarékos otthonok épüljenek, és ezzel párhuzamosan csökkenjen a munkanélküliség is.

A kedvezményt a rendelet kihirdetése után lehet igényelni, pénz 2012-ben várható.

 

A szociálpolitikai kedvezménynek szigorúak a feltételei:

 • természetes személyek vehetik igénybe, akiknek nincs lakástulajdonuk,
 • új lakás építéséhez vagy új lakás megvásárlásához,
 • legalább az egyik szülő bejelentett, legalább féléve fennálló munkaviszonnyal rendelkezik,
 • méltányolható lakásigénynek való megfelelés,
 • legalább B energetikai osztályú épület,
 • az építési/vásárlási költségeket számlával kell igazolni,
 • adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.

 

A támogatás összege függ a gyermekek számától, a lakás nagyságától. A pénzt utólag folyósítják majd. Mint a régi rendszerben, most is lehet majd gyermeket vállalni. Az építési költségre felső korlátot szabnak azért, hogy luxuslakások építése esetén az állami támogatást ne lehessen igénybe venni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A lakás hasznos alapterülete

(m2)

Két eltartott gyermek esetén

(forint)

60,01–75,01

800 000

75,01–90

1 000 000

90,01 –

1 300 000

 

A lakás hasznos alapterülete

(m2)

Három eltartott gyermek esetén

(forint)

70,01–85

1 200 000

85,01–100

1 500 000

100–

2 000 000

 

A lakás hasznos alapterülete

(m2)

Négy vagy több eltartott gyermek esetén

(forint)

80,01–95

1 600 000

95,01–110

2 000 000

110–

2 500 000

 

 

Díjazzák a B-nél jobb energetikai osztályú épületeket. A esetén 1,1 a szorzó, A+ esetén 1,2, amíg a passzívház esetén pedig 1,3 lesz.

 

 

Kamattámogatás

Az otthonteremtési kamattámogatás igényelhető:

 1. új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, lakáskorszerűsítéséhez;
 2. késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához;
 3. hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához.

A rendszer az Európai Bizottság jóváhagyását követően indulhat.

 

Mindhárom esetben mások lesznek a feltételek.

 

1. Kamattámogatás új lakás vásárlásához, építéséhez valamint használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez

A kamattámogatott kölcsön új lakás vásárlásához vagy építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint lakás korszerűsítéséhez igényelhető. A kamattámogatás elérhetőbbé teszi a forint alapú hiteleket, ezáltal a lakást vásárolni kívánó családok számára kedvezőbb, kevésbé kockázatos kölcsönfeltételeket teremt.

 

Jellemzői:

A kamattámogatott hitelt 2014. december 31-ig lehet igényelni. Időtartama legfeljebb 5 év, de kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet. Mértéke a futamidő során fokozatosan csökken. Mértéke az állampapírhozam százalékában kifejezve az alábbiak szerint alakul:

Kapcsolódó cikkek

Változások az Otthonteremtési programban

Módosították az Otthonteremtési program szabályait.

Mit jelent a THM?

Három betű, általában apró betűvel szedve, ami gyakran a hitelek legnagyobb csapdája. Mi tartozik ide és mi nem?

Magam is végig tudom csinálni! - Avagy a csináld magad hitelfelvétel kockázatai

Hitelfelvétel egyedül vagy hozzáértős segítséggel? Már a cikk elején le kell szögezni, hogy a hitelfelvétel folyamatát mindenki képes végig csinálni! Mi kell hozzá? Nagyon sok türelem, kitartás, sok szabadidő, és ezekkel szoros összefüggésben lévő eszköz, azaz pénz.

Lakástakarék – az egyik legjobb találmány a lakáscélú megtakarításra és hitelre

Több mint 20 éve született a törvény (1996. évi CXIII. törvény a lakástakarékpénztárakról), mely létrehozta ezt az állami támogatást. Több millióan kihasználták azóta, mégis akad olyan,, aki nem hallott erről, vagy félreértette a lényegét. Mit kell tudnunk a lakástakarékról?

Felkészülés az építkezésre

Sokan szeretnének új ház építésébe fogni, de sajnos információ hiányában az építkezés folyamata nem mindig zökkenőmentes. Célunk, hogy mindenkinek, aki építkezni szeretne segítséget nyújtsunk az indulásban. Íme az útmutató, mely rávilágít a fontosabb momentumokra.

Hitelkiváltás: fizess ugyanazért kevesebbet!

A banki hiteleket többnyire hosszú futamidőre vesszük fel, de a bankok közötti verseny rövidtávon is nagy fordulatokat hozhat. A jelenlegi hitelkamat-környezet soha sem volt még ilyen kedvező a hitelfelvevők számára. Előfordulhat ezért, hogy egy hitelkiváltással több ezer, vagy akár tízezer forintot meg tudunk spórolni havonta.

Hitelfelvétel okosan - 7 lépésben

Életünk során legalább egyszer, nagy valószínűséggel előfordul, hogy kisebb vagy nagyobb összegű hitel felvételére szorulunk. Komoly döntést kell ekkor meghoznunk, mely több évre, akár évtizedekre befolyásolja majd mindennapi életünket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő körültekintéssel járjunk el, mielőtt aláírjuk a szerződést.

CSOK: 36 ezer családnak 87 milliárd forint támogatás

Mit sem veszített népszerűségéből a CSOK. Ezt támasztja alá, hogy 2016. decemberében 9,6 milliárd forint értékben kötöttek szerződést, ez pedig rekord összegnek számít a program kezdete óta.

CSOK - Az igényelhető támogatások mértékéről egyszerűen, érthetően

A most következő táblázatok kiválóan szemléltetik, mekkora mértékű támogatás igényelhető a gyermekek száma, ingatlan fajtája (újépítésű, már meglévő, vásárolni kívánt használt lakás) és elhelyezkedése (Alföld és Északi területek, Dunántúl, Közép-Magyarország) szerint.