Hirdetés

NagyCsaládiHáz - Belső szerelések, gépészet kialakítása Nagy Péteréknél, Veszprémben

Falak, födémek, tetőzet állnak, jöhet a téli csapadék. Talán gyorsabb előrehaladásra számítottak Nagy Péterék, a NagyCsaládi Ház pályázat építői Veszprémben, de így a munka biztosan alaposabb, átgondoltabb lesz, és a kivitelezés környékén sem lesznek utólagosan lényegi kifogások.

A belső munkák vannak most folyamatban, védett körülmények között végezhető a  szerelések nagy része. A fűtés és vízvezeték csövek alapszerelései elkészültek. Ebben az országban szerencsére nincsenek nagy távolságok. A padlófűtés elkészülésében a másik család Fonyódról, Kovács Balázsék is komoly segítségükre voltak (a PIPELIFE szakembere közreműködésével), és barátjuk is, aki félútig elhozta a csöveket. Mivel a PIPELIFE-tól kapott csövek elfogytak, Kovácséknál pedig használható mennyiség megmaradt, így azzal Nagy Péterék a hideg idő kezdetére sikeresen be tudták fejezni a padlófűtést.

A belső készen áll a szerelésre

Fűtés szerelése

Az önzetlen és több oldalú segítségnek köszönhetően a kazánház és ezzel a fűtés beindítása a tervek szerint a két ünnep között megtörténik. Éppen időre megérkezett a kazán, és a kazánház felszereléséhez, valamint a fűtés beindításához szükséges többi holmi is. A fűtést vegyes‑tüzelésű kazán biztosítja, mely 1000 l-es puffertartályt, és egy 300 l-es használati meleg‑víz tárolót is fűteni fog. Szerencsére az enyhe és viszonylag száraz időjárás most kedvezett a munkálatoknak, nem úgy, mint a nyáron, amikor az esős idő jelentősen hátráltatta a ház tető alá hozását.

Padlófűtés csövezése

Padlófűtés szerelése

Ez ugyan nem tartozik szorosan a gépészeti munkákhoz, de fontos elmondani néhány dolgot a ház általános állapotáról is. A falakat sikerült a befejezés közeli, kívánatos szintre hozni. Elkészültek a vakolások, az aljzat utolsó betonrétege, a mennyezet pedig megkapta a gipszkarton borítást. A födém szigetelésére 20 + 10 cm kőzetgyapotot használtak, melynek elkészítését tulajdonképpen a házigazda végezte.

A homlokzat 18 cm polisztirol hőszigetelésének kialakítása ugyancsak a házigazda keze munkáját dicséri, kollégái segítő közreműködésével. A végső munkákat, a külső falak felületének színezését tavaszra halasztották. Jelenleg a falak glettelése folyik, a hidegburkolatok jelentős része is megérkezett.

Elkészült a szigetelés is

Mire január első hetében megjönnek az Alföldi szaniterek, azok többsége is a helyére kerülhet. Az energiatakarékosságot is elősegítő központi hővisszanyerős szellőztető rendszer elemei is megérkeztek, így azok is hamarosan beépítésre kerülnek. Ezek segítségével remélhetőleg tetemes energiát tudnak megspórolni, valamint és nem utolsó sorban, a jelen munkálatok során és a továbbiakban keletkező pára kivezetésében is segíteni fog. A tartós mindennapi használatban a rendszer folyamatos friss levegőről gondoskodik anélkül, hogy az értékes meleg kiszökne a házból.
Nagy Péterék a múlt héten megindították és kérelmezték a használatba vételi engedélyezési eljárást, melyre így most egyáltalán nem kerülhetett volna sor, ha nincsenek a támogató cégek, valamint a sok segítő kéz, a családjuk, barátaik és kollégáik.
Remélhetőleg január végén elérkeznek a költözésre alkalmas állapotig, melyről már utoljára, ugyancsak beszámolunk.

Fotó: Nagy Péter

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Ha három ismérvet kellene felsorakoztatni, hogy miért érdemes beruházni az Ariston által gyártott Nimbus NET hőszivattyú-család valamelyik tagjára, akkor ezek lennének azok: hatékony, megtérülő és környezettudatos.

Javuló életminőség, nagyon kedvező áron – Zehnder E350 hőcserélő szellőztető

A Zehnder hővisszanyerő szellőztető rendszerei közül választhatjuk a csúcskategóriát képviselő gépet, melyben megtaláljuk a ma rendelkezésre álló összes tudást, de akár dönthetünk olyan termék mellett is, ami azonos hatékonyság mellett, kevesebb automatikával érhető el, de kevesebbe is kerül.

Megúszhatják a társasházak a gyűjtőkémény átalakítását

Megvan a megoldás a gyűjtőkémények drága korszerűsítésének elkerülésére. Fellélegezhetnek a társasházban élő, kéménykorszerűsítés és kazáncsere előtt álló háztartások. Nagyrészüknél megoldás lehet az új típusú készülék, mellyel sokat spórolhatnak az érintett családok.

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.