Hirdetés

NagyCsaládiHáz - Belső szerelések, gépészet kialakítása Nagy Péteréknél, Veszprémben

Falak, födémek, tetőzet állnak, jöhet a téli csapadék. Talán gyorsabb előrehaladásra számítottak Nagy Péterék, a NagyCsaládi Ház pályázat építői Veszprémben, de így a munka biztosan alaposabb, átgondoltabb lesz, és a kivitelezés környékén sem lesznek utólagosan lényegi kifogások.

A belső munkák vannak most folyamatban, védett körülmények között végezhető a  szerelések nagy része. A fűtés és vízvezeték csövek alapszerelései elkészültek. Ebben az országban szerencsére nincsenek nagy távolságok. A padlófűtés elkészülésében a másik család Fonyódról, Kovács Balázsék is komoly segítségükre voltak (a PIPELIFE szakembere közreműködésével), és barátjuk is, aki félútig elhozta a csöveket. Mivel a PIPELIFE-tól kapott csövek elfogytak, Kovácséknál pedig használható mennyiség megmaradt, így azzal Nagy Péterék a hideg idő kezdetére sikeresen be tudták fejezni a padlófűtést.

A belső készen áll a szerelésre

Fűtés szerelése

Az önzetlen és több oldalú segítségnek köszönhetően a kazánház és ezzel a fűtés beindítása a tervek szerint a két ünnep között megtörténik. Éppen időre megérkezett a kazán, és a kazánház felszereléséhez, valamint a fűtés beindításához szükséges többi holmi is. A fűtést vegyes‑tüzelésű kazán biztosítja, mely 1000 l-es puffertartályt, és egy 300 l-es használati meleg‑víz tárolót is fűteni fog. Szerencsére az enyhe és viszonylag száraz időjárás most kedvezett a munkálatoknak, nem úgy, mint a nyáron, amikor az esős idő jelentősen hátráltatta a ház tető alá hozását.

Padlófűtés csövezése

Padlófűtés szerelése

Ez ugyan nem tartozik szorosan a gépészeti munkákhoz, de fontos elmondani néhány dolgot a ház általános állapotáról is. A falakat sikerült a befejezés közeli, kívánatos szintre hozni. Elkészültek a vakolások, az aljzat utolsó betonrétege, a mennyezet pedig megkapta a gipszkarton borítást. A födém szigetelésére 20 + 10 cm kőzetgyapotot használtak, melynek elkészítését tulajdonképpen a házigazda végezte.

A homlokzat 18 cm polisztirol hőszigetelésének kialakítása ugyancsak a házigazda keze munkáját dicséri, kollégái segítő közreműködésével. A végső munkákat, a külső falak felületének színezését tavaszra halasztották. Jelenleg a falak glettelése folyik, a hidegburkolatok jelentős része is megérkezett.

Elkészült a szigetelés is

Mire január első hetében megjönnek az Alföldi szaniterek, azok többsége is a helyére kerülhet. Az energiatakarékosságot is elősegítő központi hővisszanyerős szellőztető rendszer elemei is megérkeztek, így azok is hamarosan beépítésre kerülnek. Ezek segítségével remélhetőleg tetemes energiát tudnak megspórolni, valamint és nem utolsó sorban, a jelen munkálatok során és a továbbiakban keletkező pára kivezetésében is segíteni fog. A tartós mindennapi használatban a rendszer folyamatos friss levegőről gondoskodik anélkül, hogy az értékes meleg kiszökne a házból.
Nagy Péterék a múlt héten megindították és kérelmezték a használatba vételi engedélyezési eljárást, melyre így most egyáltalán nem kerülhetett volna sor, ha nincsenek a támogató cégek, valamint a sok segítő kéz, a családjuk, barátaik és kollégáik.
Remélhetőleg január végén elérkeznek a költözésre alkalmas állapotig, melyről már utoljára, ugyancsak beszámolunk.

Fotó: Nagy Péter

 | 
Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Javuló életminőség, nagyon kedvező áron – Zehnder E350 hőcserélő szellőztető

Megúszhatják a társasházak a gyűjtőkémény átalakítását

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

Radiátor választás – Az egyik legfontosabb lépés a fűtési rendszer kiépítése, korszerűsítése előtt

RAUTHERM SPEED plus tépőzáras padlófűtés

Várjon el többet a padlófűtés-szabályozástól

Kompakt okosotthon rendszer: a nagyobb kényelem könnyed megoldása

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Vásárlási listák
További vásárlási listák