Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

NagyCsaládiHáz - Belső szerelések, gépészet kialakítása Nagy Péteréknél, Veszprémben

Falak, födémek, tetőzet állnak, jöhet a téli csapadék. Talán gyorsabb előrehaladásra számítottak Nagy Péterék, a NagyCsaládi Ház pályázat építői Veszprémben, de így a munka biztosan alaposabb, átgondoltabb lesz, és a kivitelezés környékén sem lesznek utólagosan lényegi kifogások.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A belső munkák vannak most folyamatban, védett körülmények között végezhető a  szerelések nagy része. A fűtés és vízvezeték csövek alapszerelései elkészültek. Ebben az országban szerencsére nincsenek nagy távolságok. A padlófűtés elkészülésében a másik család Fonyódról, Kovács Balázsék is komoly segítségükre voltak (a PIPELIFE szakembere közreműködésével), és barátjuk is, aki félútig elhozta a csöveket. Mivel a PIPELIFE-tól kapott csövek elfogytak, Kovácséknál pedig használható mennyiség megmaradt, így azzal Nagy Péterék a hideg idő kezdetére sikeresen be tudták fejezni a padlófűtést.

A belső készen áll a szerelésre

Fűtés szerelése

Az önzetlen és több oldalú segítségnek köszönhetően a kazánház és ezzel a fűtés beindítása a tervek szerint a két ünnep között megtörténik. Éppen időre megérkezett a kazán, és a kazánház felszereléséhez, valamint a fűtés beindításához szükséges többi holmi is. A fűtést vegyes‑tüzelésű kazán biztosítja, mely 1000 l-es puffertartályt, és egy 300 l-es használati meleg‑víz tárolót is fűteni fog. Szerencsére az enyhe és viszonylag száraz időjárás most kedvezett a munkálatoknak, nem úgy, mint a nyáron, amikor az esős idő jelentősen hátráltatta a ház tető alá hozását.

Padlófűtés csövezése

Padlófűtés szerelése

Ez ugyan nem tartozik szorosan a gépészeti munkákhoz, de fontos elmondani néhány dolgot a ház általános állapotáról is. A falakat sikerült a befejezés közeli, kívánatos szintre hozni. Elkészültek a vakolások, az aljzat utolsó betonrétege, a mennyezet pedig megkapta a gipszkarton borítást. A födém szigetelésére 20 + 10 cm kőzetgyapotot használtak, melynek elkészítését tulajdonképpen a házigazda végezte.

A homlokzat 18 cm polisztirol hőszigetelésének kialakítása ugyancsak a házigazda keze munkáját dicséri, kollégái segítő közreműködésével. A végső munkákat, a külső falak felületének színezését tavaszra halasztották. Jelenleg a falak glettelése folyik, a hidegburkolatok jelentős része is megérkezett.

Elkészült a szigetelés is

Mire január első hetében megjönnek az Alföldi szaniterek, azok többsége is a helyére kerülhet. Az energiatakarékosságot is elősegítő központi hővisszanyerős szellőztető rendszer elemei is megérkeztek, így azok is hamarosan beépítésre kerülnek. Ezek segítségével remélhetőleg tetemes energiát tudnak megspórolni, valamint és nem utolsó sorban, a jelen munkálatok során és a továbbiakban keletkező pára kivezetésében is segíteni fog. A tartós mindennapi használatban a rendszer folyamatos friss levegőről gondoskodik anélkül, hogy az értékes meleg kiszökne a házból.
Nagy Péterék a múlt héten megindították és kérelmezték a használatba vételi engedélyezési eljárást, melyre így most egyáltalán nem kerülhetett volna sor, ha nincsenek a támogató cégek, valamint a sok segítő kéz, a családjuk, barátaik és kollégáik.
Remélhetőleg január végén elérkeznek a költözésre alkalmas állapotig, melyről már utoljára, ugyancsak beszámolunk.

Fotó: Nagy Péter

Ez is érdekelhet

A fény, ami alkalmazkodik az életünkhöz: EGLO Access

Design elem és funkcionalitás a fürdődben az AREZZO design-tól

Újítsd fel garázsod műgyanta vékonybevonattal!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Hörmann bejárati ajtók

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Így segít a profi zuhanykabin a maximális vízbiztonság elérésben

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Mitől nevezhető minőséginek egy radiátor és mitől függ az ára? – Erre figyeljünk a vásárlásnál!

Hűtés fűtés egy rendszerrel egész évben

Kisokos a mennyezethűtéshez, azaz topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Elektromos padlófűtés minimális beépítési magassággal – Uponor Comfort-E

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

5 kérdés és a válaszok a radiátorokról - ezt gondoljuk át a fűtési rendszer kiépítése, korszerűsítése előtt

RAUTHERM SPEED plus tépőzáras padlófűtés