Hirdetés

NagyCsaládiHáz - Belső szerelések, gépészet kialakítása Nagy Péteréknél, Veszprémben

Falak, födémek, tetőzet állnak, jöhet a téli csapadék. Talán gyorsabb előrehaladásra számítottak Nagy Péterék, a NagyCsaládi Ház pályázat építői Veszprémben, de így a munka biztosan alaposabb, átgondoltabb lesz, és a kivitelezés környékén sem lesznek utólagosan lényegi kifogások.

A belső munkák vannak most folyamatban, védett körülmények között végezhető a  szerelések nagy része. A fűtés és vízvezeték csövek alapszerelései elkészültek. Ebben az országban szerencsére nincsenek nagy távolságok. A padlófűtés elkészülésében a másik család Fonyódról, Kovács Balázsék is komoly segítségükre voltak (a PIPELIFE szakembere közreműködésével), és barátjuk is, aki félútig elhozta a csöveket. Mivel a PIPELIFE-tól kapott csövek elfogytak, Kovácséknál pedig használható mennyiség megmaradt, így azzal Nagy Péterék a hideg idő kezdetére sikeresen be tudták fejezni a padlófűtést.

A belső készen áll a szerelésre

Fűtés szerelése

Az önzetlen és több oldalú segítségnek köszönhetően a kazánház és ezzel a fűtés beindítása a tervek szerint a két ünnep között megtörténik. Éppen időre megérkezett a kazán, és a kazánház felszereléséhez, valamint a fűtés beindításához szükséges többi holmi is. A fűtést vegyes‑tüzelésű kazán biztosítja, mely 1000 l-es puffertartályt, és egy 300 l-es használati meleg‑víz tárolót is fűteni fog. Szerencsére az enyhe és viszonylag száraz időjárás most kedvezett a munkálatoknak, nem úgy, mint a nyáron, amikor az esős idő jelentősen hátráltatta a ház tető alá hozását.

Padlófűtés csövezése

Padlófűtés szerelése

Ez ugyan nem tartozik szorosan a gépészeti munkákhoz, de fontos elmondani néhány dolgot a ház általános állapotáról is. A falakat sikerült a befejezés közeli, kívánatos szintre hozni. Elkészültek a vakolások, az aljzat utolsó betonrétege, a mennyezet pedig megkapta a gipszkarton borítást. A födém szigetelésére 20 + 10 cm kőzetgyapotot használtak, melynek elkészítését tulajdonképpen a házigazda végezte.

A homlokzat 18 cm polisztirol hőszigetelésének kialakítása ugyancsak a házigazda keze munkáját dicséri, kollégái segítő közreműködésével. A végső munkákat, a külső falak felületének színezését tavaszra halasztották. Jelenleg a falak glettelése folyik, a hidegburkolatok jelentős része is megérkezett.

Elkészült a szigetelés is

Mire január első hetében megjönnek az Alföldi szaniterek, azok többsége is a helyére kerülhet. Az energiatakarékosságot is elősegítő központi hővisszanyerős szellőztető rendszer elemei is megérkeztek, így azok is hamarosan beépítésre kerülnek. Ezek segítségével remélhetőleg tetemes energiát tudnak megspórolni, valamint és nem utolsó sorban, a jelen munkálatok során és a továbbiakban keletkező pára kivezetésében is segíteni fog. A tartós mindennapi használatban a rendszer folyamatos friss levegőről gondoskodik anélkül, hogy az értékes meleg kiszökne a házból.
Nagy Péterék a múlt héten megindították és kérelmezték a használatba vételi engedélyezési eljárást, melyre így most egyáltalán nem kerülhetett volna sor, ha nincsenek a támogató cégek, valamint a sok segítő kéz, a családjuk, barátaik és kollégáik.
Remélhetőleg január végén elérkeznek a költözésre alkalmas állapotig, melyről már utoljára, ugyancsak beszámolunk.

Fotó: Nagy Péter

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Milyen radiátort válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba temperálása részben kényelmi, részben pedig technikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a helyiségben keletkező nedvesség felszárításának ez is egy lehetséges módja. Ezek a radiátorok azonban sok szempontból különböznek a szobákban használatos társaiktól.

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Manapság az, hogy otthonunkban az ideális hőfokot élvezzük, csupán egyetlen szavunkba kerül. És ez nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így van, hiszen a legmodernebb fűtőberendezések már hangvezérléssel is működtethetők.

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Ahogy egyre inkább elszigeteljük magunkat a külső környezettől, úgy feledkezünk meg a belső komfort egyik alapvető eleméről, a szükséges friss levegőről. Ennek energiatakarékos és hatékony pótlását ma a legmodernebb hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel érhetjük el.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

A gázkészülék leállását gyakran okozzák a kéményben keletkező jégdugók – Fontos a kémény szigetelése!

A hideg időjárás nem kíméli a kéményeket sem. Egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a kazánok füstelvezetőjében jégdugó keletkezik, melynek következménye a zárt égésterű kazán leállása. Előzzük meg a bajt!