Hirdetés

Gyerekszoba tervezése

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gyerekszoba kialakítása a legegyszerűbb feladat a lakberendezésben. Pedig ez korántsem így van. Főleg a kezdetekben gyermekeink itt élik mindennapjaikat, a hálószoba többfunkciós szerepet tölt be az életükben: alvó, játszó tanuló rész egyben.

Gyerekszoba tervezése

Amikor elkezdjük hálószobájuk összeállítását, tervezzünk jóval előre. Gyermekeink egészséges fejlődésének az érdekében fontos a megfelelő kialakítás. Ne kezdjünk mindent mesefigurásra festeni, nem kell azonnal Barbies, autós, Disney figurás bútorokat beszerezni. Az igényeik nagyon gyorsan változnak, ezeket a dolgokat a gyerek hamar megszokja, majd megunja. Éppen ezért a szoba berendezése nagyfokú praktikusságot igényel. Természetesen a mesés, játékos motívumok nagyon fontosak, de tervezzünk okosan: könnyen cserélhető, újítható dekorációkat, anyagokat, színeket, strapabíró hatékony tároló helyeket szerezzünk be. A gyerekek a kezdeti időben gyorsan változnak, fejlődnek, így folyamatosan kell alakítani, változtatni a fejlődésükhöz szükséges környezetet. A modern design alapelemei a többfunkciós bútorok, amelyek egyszerűen és praktikusan változtathatóak, formálhatóak, így egy kis rafináltsággal el tudjuk érni, hogy a gyerek számára az „otthona” mindig izgalmas, változatos és ingergazdag legyen.

A gyerekszoba berendezése nagyfokú praktikusságot igényel

Mindemellett tudatosan készüljünk arra is, hogy valószínűleg a szobát idővel bővíteni kell egy újabb kis lakó számára. Ilyenkor igazán találó megoldás, ha szülő színekkel választja el a térfeleket. Elég két eltérő, de mégis jól passzoló szín is. Így a gyerkőcök számára meg lesz az egyedi színvilágú, saját kis kuckó. Frappáns megoldás lehet még például az azonos mintájú, de különböző színű ágyhuzat, és szőnyeg is, vagy az ágytámla falálnak különböző dekorációja, akár a gyerekek nevének kezdőbetűjével, akár egyéb motívumokkal.

Gyerekszoba tervezése

Amennyiben a lehetőségek engedik, a gyerekszoba tágas és világos legyen. A szobák felosztásánál lehetőleg ne a legkisebb helyiség töltse be ezt a szerepet. Amíg mi csak aludni járunk a szobába, ők ott töltik idejük túlnyomó részét. Elrendezés szempontjából fontos, hogy a tanulósarok természetes fény által kellően meg legyen világítva, így célszerű az íróasztalt az ablak közelébe helyezni.

Mindenképpen kell legalább egy szőnyegnyi játéktér is, ezt próbáljuk meg az ajtótól legtávolabbi pontra helyezni, így ha be akarunk menni, nem kell átküzdenünk magunkat több autópályán, és legóváron keresztül, és nem utolsó sorban nem teszünk kárt ezekben a gondosan felépített remekművekben.

Gyerekszoba tanulósarok

A kialakításnál gondoljunk a rakodóhely igényre is. Érdemes olyan ágyat venni, amely magában foglal valamiféle tárolási lehetőséget Fantáziadús megoldás lehet a középmagas, félig-meddig emeletes ágy is, amely egy emelvényre helyezett, létrával elérhető matracból és az alatta lévő fiókokból, polcokból áll.

A lényeg, hogy a szoba mindig melegséget, biztonságot nyújtson a gyermek számára, hogy a mindennapjaikat vidáman és elégedetten tölthessék abban el.

Gyerekszoba tervezése

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák