Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

„Olyan típusú ember vagyok, aki bármit képes megszervezni” – interjú Zselló Katica lakberendező, enteriőrtervezővel, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjazottjával

Ritkán találkozni olyan emberrel, aki képes annyira töretlen lelkesedéssel mesélni a munkájáról, mint Zselló Katica. Számára ugyanis a lakberendezés nemcsak munka, hanem egy folyton fejlődésre és kihívásokra sarkalló szenvedély, amivel ügyfeleit is végigkíséri a közös munka során.

Enteriőrtervező, kereskedelmi menedzser és a Megszervezem az otthonod vállalkozás tulajdonosa vagy. Mióta foglalkozol lakberendezéssel?

2020 szeptemberében végeztem a Lakberendezőiskolában, mint lakberendező, enteriőrtervező, de már előtte is egy szűk szegmens, a német csempe világában tevékenykedtem. Aki dolgozott már velem, az tudja, hogy olyan típusú ember vagyok, aki jön, megy, intézkedik és bármit képes megszervezni. Innen ered a vállalkozásom neve is, a Megszervezem az otthonod, ami túlmutat a lakberendezésen és a tervezésen. Az ügyfeleimet projektmenedzserként végigkísérem a lakásfelújítás vagy a házépítés teljes útján. Éppen ma kaptam egy pozitív ügyfélvéleményt, ami megerősít abban, hogy valóban leveszem az ügyfeleim válláról a terhet. Személyre szabott terveimben az ügyfeleim lehetőségei és igényei szerint álmodom meg a teret, de ugyanolyan tevékenyen részt veszek az anyagválasztásban és a beszerzésben is. Igény szerint egyeztetek a szakágakkal és folyamatosan figyelemmel kísérem a belső építési folyamatot.

Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjátadó ünnepsége a Fürdőszoba és Otthoni Wellness kiállításon – Zselló Katica a második helyezettnek járó díjjal
Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjátadó ünnepsége a Fürdőszoba és Otthoni Wellness kiállításon – Zselló Katica a második helyezettnek járó díjjal

Az Év fürdőszobai moodboardja pályázatra készített álom fürdőszoba tervedet az olasz utazásaid inspirálták. Az utazási élmények mellett miből merítesz még inspirációt a munkádhoz?

Őszintén szólva, aggódtam is ennél a leírt mondatnál. Noha a pályázatot név nélkül adtuk be, mégis, aki ismeri a munkásságom, vagy követi az oldalam (Megszervezem az otthonod – Zselló Katica Facebook oldal – a szerk.), akkor tudja, hogy ez az én szavajárásom. Évente többször is külföldre utazok gyárlátogatásra vagy nemzetközi kiállításra, amiért nem tudok eléggé hálás lenni a partnercégeimnek és a családomnak, akik messzemenőleg támogatnak a munkámban. Az utazásokon túl a trendek követésével telnek a napjaim. Hosszú évek óta tele a telefonom a lementett fotókkal, cikkekkel. Magazinmániás vagyok a szó legádázabb értelmében, tizenhárom éves korom óta lakberendezési lapokat gyűjtök. És igen, én még ebből a kávéscsészéből is tudok inspirációt meríteni itt az asztalon…

Mikor döntötted el, hogy a lakberendezés lesz a te utad?

Ahogyan már említettem, tizenhárom éves korom óta bújom a lakberendezési magazinokat, akkor vettem a fejembe, hogy építészmérnök leszek. Édesapám azon a születésnapomon elvitt a győri tervezőhöz, Rosta Csabához, akinek akkor még egy hajón volt az irodája a Mosoni Dunán. Aztán az élet úgy hozta, hogy nem tudtam a Műegyetemen tanulni, közgazdász lettem és nemzetközi marketinget tanultam, de talán nem hiába: a helyemen vagyok. A nyomtatott és online magazinokon túl ma már rendszeresen tudósítok az itthoni és külföldi kiállításokról élő bejelentkezéssel vagy videós összeállítással, hogy a magamba szívott újdonságokat mások számára is inspirálóan bemutassam a közösségi oldalamon.

Elegáns fürdőszoba, tervezés: Zselló Katica
Elegáns fürdőszoba, tervezés: Zselló Katica

Szerinted egy családi fürdőszoba lehet egyszerre funkcionális, ugyanakkor trendkövető? Ha kisgyerekes család az ügyfél, a tervezésnél mennyiben kell törekedni az időtlen designra?

Nagyon jó a kérdés! Örülök, hogy erről is tudunk beszélni. Magam is anya vagyok, méghozzá vállalkozó anya. Rendszeresen tervezek családi fürdőszobát, most is van pár folyamatban. A munkámban a design és a funkció kéz a kézben jár, egyik sincs a másik nélkül. Törekszem a funkcionális megoldásokra és a trendek folyamatos követésére vagy teremtésére. A fürdőszobatervezést a funkcionális berendezési terv kialakításával kezdjük az ügyfél igényei és lehetőségei szerint. Ezután átbeszéljük a gépésszel a terveket, majd a sorban következik a design és a látványelemek. Mert igenis lehet álmodozni különleges fürdőszobáról, sőt! Ügyfeleimet mindig arra bíztatom, hogy írják le, milyennek képzelik el az álomfürdőszobájukat. Jöhetnek a képek, a nyaralások során látott extra megoldások. Minden fürdőszobában kell a kiemelt fal, kell lennie benne valamilyen különleges megoldásnak, de összességében arra intem őket, hogy olyan megoldásokat tervezzünk, amiket akár évekig is szívesen nézegetnek otthon.

Családi fürdőszoba, tervezés: Zselló Katica
Családi fürdőszoba, tervezés: Zselló Katica

A pályázat egyik feladataként öt darab konszignációs listát kellett létrehozni a Homeinfo új szerkesztőjével, a Peempeevel. Hogy látod, mennyiben segítheti a tervezési folyamatot és az ügyfélkommunikációt az, ha nemcsak a designt, de a komplett árajánlatot is egyidőben láthatja a megrendelő?

Hasznosnak találtam. Amikor a pályázatra készültem, napokig a kiállítók által forgalmazott termékeket, anyagokat bújtam az interneten. Volt olyan cég, akit fel is hívtam, hogy milyen termékével lesz kinn a kiállításon, vagy milyen újdonságot mutat be, hogy azokat tudjam a moodboardban megjeleníteni. Korábban, amikor színes összeállításokat készítettem az ügyfeleim részére, gyakran azt tapasztaltam, hogy az inspirációs képekből „nem jön át” nekik, hogy ez csak egy hangulat, egy stílus, és nem pontosan a képen látható bútor lesz betervezve az ingatlanba. Ezért már régóta csak olyan moodboardot készítek, ami megvásárolható termékeket és anyagokat tartalmaz. A Peempee program használatával ez teljes mértékben megvalósítható, azzal a kiegészítéssel, hogy be is tudom linkelni a terméket, meg tudom jelölni a beszerzési forrást, ahol az ügyfelem az árakat is láthatja. Most, hogy erről beszélünk újabb ötleteim támadtak ezzel kapcsolatban az egyik projektemhez… Látod, inspiráció bármikor jöhet!

Hogyan zajlik nálad a tervezés folyamata?

Mindig ismerkedéssel kezdődik és egyénre szabott ajánlatot készítek. Nálam nincs katalógus lakás. Személyre szabott kérdéssort adok, ami szükséges az árajánlat elkészítéséhez, valamint a feladat áttekintéséhez. Ez az egyik legfontosabb része a tervezési programomnak, amire sok pozitív visszajelzést is kapok az ügyfelektől. A tervezés és a látványtervek készítése standard részei a megbízásnak, igény szerint. Az ügyfeleim nagyon kedvelik a közös vásárlásokat, illetve a styling-fotózásokat is. Hiszem, hogy az ügyfélre úgy kell tekinteni, mint a közös ügyünk egyik felére.

A pályázatra leadott terveidnél nagy hangsúlyt kapott a színhasználat. A pasztellszínektől, a márvány kéken át a borvörös erőteljes tónusai egyaránt atmoszférateremtő szerepet kaptak az általad kreált moodboardokban. Mit jelentenek számodra a színek?

Ahogy nincs két ugyanolyan ügyfél, úgy nincs két egyforma lakás sem. A személyre szabott lakberendezési programomban pontosan ezt hangsúlyozom, és naná, hogy a színek ebben kiemelt helyet kapnak! A pályázatra leadott terveimben arra törekedtem, hogy az összeállításaim megjegyezhetők legyenek, ezért is használtam erőteljes színeket. Ugyanakkor csak az olyan személyiségű ügyfeleknél javaslom az erős színhasználatot, akikre nagyon jellemző a kontraszt, és valóban jól érzik magukat ilyen környezetben. Mert ez a legfontosabb: a harmonikus tér kialakítása. Volt olyan követőm, akinek az elegáns kék-márvány összeállításom annyira megtetszett, hogy felkért, tervezzem meg a fürdőszobáját a moodboardon megjelenített mozaikkal.

Erotikus fürdőszoba Peempee-lista, tervezés: Zselló Katica
Erotikus fürdőszoba Peempee-lista, tervezés: Zselló Katica

Milyen szakmai célokat, terveket szeretnél megvalósítani a jövőben?

Közel három éve foglalkozom lakberendezéssel és mondhatom, hogy nagyon megtaláltam benne magam. A szakmai fejlődés elengedhetetlen, ahogy a trendek napi szintű követése is. Ennek érdekében ebben az évben is számos képzésen és szakmai úton veszek részt, emellett folytatom a tudósításaimat is. Épp a minap kaptam egy külföldön élő magyar családtól megbízást külföldi ingatlanjuk megtervezésére. A munkáimat látva úgy érezték, rám van szükségük, noha kezdetben nem gondolták volna, hogy megbíznak egy lakberendezőt a feladattal. Értékteremtés – talán így tudnám legrövidebben megfogalmazni, amit a munkáimban képviselek. Ezen az úton megyek tovább 2023-ban is.

Népszerűek a témában

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Stílusos otthon - Esztétikus és funkcionális bútorok egyedi tervezésben

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

5 újítás a könnyen tisztántartható zuhanyzóért

Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk! – válaszol a szakértő

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

5 fürdőszobai megoldás a tiszta, csendes és higiénikus használatért

„Ha egyszóval kellene jellemezni, amit a lakberendezés adhat, akkor az a varázslat lenne” – bemutatkozik Baktai Bianca lakberendező, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottja

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

„Az esztétikumon és a funkcionalitáson felül kiemelt fontosságú számomra a terek játékos és inspiráló kialakítása” – interjú Lode Cora lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat harmadik helyezettjével

„Szeretem felfedezni a tér adottságait, tanulmányozni a lehetőségeket és megtalálni a legjobb kialakítási opciókat” – Kovács-Szécsi Dóra lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottjával beszélgettünk

„Egy enteriőr akkor lesz élhető, amikor jól működnek együtt a különböző funkciók” – beszélgetés Pál Gabriella Annával, az Év moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

Friss hír a jakuzzivilágból: tovább bővült a VitalSpa „vevőkényeztető” garanciája

Rendezzük be fürdőszobánkat a netről, a Kolpa San segítségével!

„Lakberendezővé válni egy hosszabb útkeresés eredménye” – Beszélgetés az Év lakberendezője 2022 pályázat győztesével, Szőke Mónikával

„Számomra a tervezés nem munka, hanem lehetőség egy olyan világ létrehozására, amiben örömét leli a megrendelő” – Árvai-Komódi Klaudia lakberendezővel, az „Év fürdőszobai moodboardja 2023” pályázat harmadik helyezettjével beszélgettünk

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

Szebb otthon home staging-gel: Zen ház projekt