Hirdetés

Így készül a jó alaprajz 2. – A kiállások tervezésétől a bútorozásig

A tervezési folyamat egyik kritikus pontja az elektromos-, víz- és gázcsatlakozások betervezése. A legapróbb figyelmetlenség is rengeteg kényelmetlenséggel és súlyos anyagi károkkal járhat, hiszen szerelés után már csak komoly nehézségek árán javíthatók a hibák.

Kiállások betervezése

Az ingatlaban vannak már meglévő, új otthonoknál leendő elektromos és egyéb kiállások is. Tehát ezeket is sorra kell venni és jelölni az alaprajzon. A kiállások helyének, illetve számának meghatározásakor mindig az aktuális műszaki előírásokra és a lakók igényeire kell tekintettel lennünk.

Tipp: Hogy ne legyen az alaprajzunk vége egy káosz, az eddig elkészült rajzot lefénymásolhatjuk néhány példányban és az egyik másolaton jelöljük be a kiállásokat.

Lakberendezési tervrajz
Forrás: SmartDraw

Mely kiállásokat kell sorra vennünk?

  1. mennyezeti elektromos kiállások (mennyezeti lámpák helye)
  2. fali elektromos kiállások (fali lámpák, képmegvilágítók helye)
  3. villanykapcsolók és dugaljak
  4. elektromos berendezések kiállásai (konyhában, fürdőszobában főképp)
  5. gáz (ha van)
  6. víz
  7. fűtés
  8. csatorna

Ne feledkezzünk meg az erkély, terasz kiállásairól sem, ha tartozik az ingatlanhoz ilyen.

A kiállások azért is lényegesek, mert valószínű, hogy lesznek olyanok, melyek feleslegesek az új elrendezés miatt, illetve újakat is létre hozunk majd. Az új kiállások helye már szorosan összefügg a berendezési tervvel.

A lakók életvitele, szokásai - bútorozás, stílus

Az alaprajz segít gondolkodni és tervezni. Ennek alapja mindig az, hogy milyen egy család szerkezete és életvitele. Az egyik legnehezebb dolog kitalálni a megfelelő helyiség elosztást, hogyha egy teljes felújításról van szó.

Kész enteriőr

Ha ezzel elkészülünk, akkor következhet a bútorok térbeli elrendezése. Az alaprajzon a bútorokat szintén méretarányosan kell feltüntetnünk, így láthatjuk, hogy elfér-e majd a kiszemelt darab a helyiségben? Továbbá nagyon fontos a szobába kerülő összes elem egymáshoz való viszonya, elhelyezkedése. Azaz, elfér-e minden úgy, hogy a közlekedést nem zavarja, hogy a szoba ne legyen sem túlzsúfolt, sem alulbútorozott és így tovább.

Ha programmal tervezünk, abban meglesz minden alapvető bútor, melyeket kiválasztva beállíthatjuk a valódi bútor pontos méreteit, s így helyezhetjük el a térben. Ha a klasszikus módon papíron tervezünk, akkor pedig fel kell szerkeszteni minden elemet. És kezdődhet a hosszan tartó ötletelés, minek hol lesz a legjobb helye a lakásban.

Varsányi Brigitta enteriőrtervező vagyok, az Olinda Home megálmodója. A célom, hogy szakmai segítséget nyújtsak otthonuk, munkahelyük igényes, személyre szabott kialakításában. Mindenki törekszik a szép, harmonikus élettér kialakítására és valószínűleg Ön is ugyanezeket szeretné megvalósítani meglévő vagy leendő otthonában. Az én feladatom, hogy mindenben a segítségére legyek, akár a terek megformálásáról, akár a stílusos bebútorozásról legyen szó.

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Kevés dologra vágyunk jobban mostanában, mint pozitív szemléletre, vidámságra, valamint a biztonságra. Ez mutatta az utat 2021 Pantone színeihez, így esett a választás az Ultimate Grey és az Illuminating színekre.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Pataktól a jakuzziig – Beszélgetés Ács Erzsébettel és Kiszely Beátával

Beszélgetés Ács Erzsébettel, a LOSZ elnökével és Kiszely Beátával, a 2019 Év lakberendezőjével.

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

52 látványterv közül választotta ki a szakmai zsűri Az év fürdőszobája 2020 pályázat legjobbjait. A Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt megmérettetésen Pongó Kriszta és Magyar Tibor végzett az első helyen.

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.