Hirdetés

Így készül a jó alaprajz 2. – A kiállások tervezésétől a bútorozásig

A tervezési folyamat egyik kritikus pontja az elektromos-, víz- és gázcsatlakozások betervezése. A legapróbb figyelmetlenség is rengeteg kényelmetlenséggel és súlyos anyagi károkkal járhat, hiszen szerelés után már csak komoly nehézségek árán javíthatók a hibák.

Kiállások betervezése

Az ingatlaban vannak már meglévő, új otthonoknál leendő elektromos és egyéb kiállások is. Tehát ezeket is sorra kell venni és jelölni az alaprajzon. A kiállások helyének, illetve számának meghatározásakor mindig az aktuális műszaki előírásokra és a lakók igényeire kell tekintettel lennünk.

Tipp: Hogy ne legyen az alaprajzunk vége egy káosz, az eddig elkészült rajzot lefénymásolhatjuk néhány példányban és az egyik másolaton jelöljük be a kiállásokat.

Lakberendezési tervrajz
Forrás: SmartDraw

Mely kiállásokat kell sorra vennünk?

  1. mennyezeti elektromos kiállások (mennyezeti lámpák helye)
  2. fali elektromos kiállások (fali lámpák, képmegvilágítók helye)
  3. villanykapcsolók és dugaljak
  4. elektromos berendezések kiállásai (konyhában, fürdőszobában főképp)
  5. gáz (ha van)
  6. víz
  7. fűtés
  8. csatorna

Ne feledkezzünk meg az erkély, terasz kiállásairól sem, ha tartozik az ingatlanhoz ilyen.

A kiállások azért is lényegesek, mert valószínű, hogy lesznek olyanok, melyek feleslegesek az új elrendezés miatt, illetve újakat is létre hozunk majd. Az új kiállások helye már szorosan összefügg a berendezési tervvel.

A lakók életvitele, szokásai - bútorozás, stílus

Az alaprajz segít gondolkodni és tervezni. Ennek alapja mindig az, hogy milyen egy család szerkezete és életvitele. Az egyik legnehezebb dolog kitalálni a megfelelő helyiség elosztást, hogyha egy teljes felújításról van szó.

Kész enteriőr

Ha ezzel elkészülünk, akkor következhet a bútorok térbeli elrendezése. Az alaprajzon a bútorokat szintén méretarányosan kell feltüntetnünk, így láthatjuk, hogy elfér-e majd a kiszemelt darab a helyiségben? Továbbá nagyon fontos a szobába kerülő összes elem egymáshoz való viszonya, elhelyezkedése. Azaz, elfér-e minden úgy, hogy a közlekedést nem zavarja, hogy a szoba ne legyen sem túlzsúfolt, sem alulbútorozott és így tovább.

Ha programmal tervezünk, abban meglesz minden alapvető bútor, melyeket kiválasztva beállíthatjuk a valódi bútor pontos méreteit, s így helyezhetjük el a térben. Ha a klasszikus módon papíron tervezünk, akkor pedig fel kell szerkeszteni minden elemet. És kezdődhet a hosszan tartó ötletelés, minek hol lesz a legjobb helye a lakásban.

Varsányi Brigitta enteriőrtervező vagyok, az Olinda Home megálmodója. A célom, hogy szakmai segítséget nyújtsak otthonuk, munkahelyük igényes, személyre szabott kialakításában. Mindenki törekszik a szép, harmonikus élettér kialakítására és valószínűleg Ön is ugyanezeket szeretné megvalósítani meglévő vagy leendő otthonában. Az én feladatom, hogy mindenben a segítségére legyek, akár a terek megformálásáról, akár a stílusos bebútorozásról legyen szó.

Kapcsolódó cikkek

Trendek, tervek – variációk fürdőszobára

Akár egy új fürdőszobán, akár a meglévő felújításán töri a fejét, mindenképpen sok döntést kell meghoznia egy olyan, költséges beruházáshoz, amelynek eredményével sok évig, akár évtizedig fog együtt élni. Gyakran centiken, egyetlen elhibázott döntésen múlhat, hogy szeretni vagy utálni fogja a fürdőjét. Mi kell ahhoz, hogy álomfürdőszobája legyen? Mutatjuk!

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Lakberendezés és otthon dekoráció mesterfokon

A lakás berendezésének legizgalmasabb fázisa, amikor a hangulatát, személyes jellegét meghatározó elemek, a tapéták, lakástextilek, kisbútorok és a dekoráció átgondolására kerül sor. Hiszen ezektől kapja meg valódi arculatát, így lesz otthonos. Hol és hogyan találhatunk rá ezekre a fontos kellékekre?

A bohém könnyedségtől a klasszikus eleganciáig – Trend prognózis Frankfurtból

A trendkutató ügynökségek évről évre kiadják kutatási eredményeiket, melyeket Frankfurtban a Heimtextil trendbemutatója foglal össze. A 2019/20-as trendelőrejelzés címe az “Utópia felé” (Towards Utopia).

A térelválasztók szerepe otthonunkban: design vagy funkcionalitás

Egy lakás belső terének kialakításakor mindig sarkalatos kérdés a térelválasztás, főleg ha garzonokról, kislakásokról van szó. Ezekben a lakásokban a térelválasztóknak inkább funkcionális, mind sem esztétikai szerepük van. Persze ez utóbbi sem hátrány életterünk megtervezésekor.

Belvárosi kis lakás luxus kivitelben

A kisebb alapterületű lakások tervezésénél az alaprajzi elrendezésre és a tárolásra kerül a legnagyobb hangsúly. Az itt bemutatott látványtervek koncepcióját Csikós Mihály – a Csikós Terv tulajdonosa és főépítésze – készítette, amelyhez az anyag és színvilágot Vermes Dóra enteriőrtervező álmodta meg.

Belvárosi lakás felújítása – főszerepben a harmonikaajtó

Budapest belvárosában, egy kifejezetten jó állapotú lakás “újrahangolására” került sor. A legkülönlegesebb új elem egy harmonikaajtó lett.

Így készül a jó alaprajz 1. – Falak, nyílászárók, tájolás

Rögtön a kérdésre válaszolva a két legfontosabb ok: időt és pénzt spórolunk. Jó alaprajzzal a kezünkben elkerülhetők a hibák és hatékonyabb lesz a kivitelezés.