Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Luxus-e a lakberendezés?

Sok szempontból érdemes megvizsgálni a kérdést, hogy megéri-e lakberendezőt fogadni, kinek éri meg, és miért éri meg?

lakberendezés

Ahogy már a korábbi bejegyzésben is említettem (Mit csinál egy lakberendező) sokan fontolóra sem veszik lakberendező felkérését, mivel alapvetően úgy gondolják, hogy drága, és csak azok veszik igénybe, akik „megtehetik”. Azt persze nem tudni, hogy hányan néznek utána egyáltalán, hogy mi az ára és mit nyersz, illetve mi mindent spórolhatsz meg vele, de gyanítom, hogy aránylag kevesen.

Ráadásul sokan már az ingatlan megvásárlásakor kivéreztetik a családi kasszát, így az átalakításra, berendezésre, a lakás lelkére aránytalanul kevés összeg marad. Tehát egy ilyen jellegű plusz költség – mint a lakberendezői díj – egyáltalán nem fér bele, hiszen sokszor már a kanapéra sem jut elég pénz. Aki a vétel után évekig rendezgeti a lakását, ahogy beérkezik valami pénz, vagy amikor épp ihletet kap, annál az eredmény sokszor egy koncepció nélküli, (nem a szó jó értelmében vett) eklektikus lakás, ahol nem felhőtlen az időtöltés a hiányosságok és az átgondolatlanságból vagy takarékosságból fakadó hibák miatt. Persze tisztelet a kivételnek.

Érdemes tehát már a vásárlás, felújítás megkezdése előtt, a tervezési szakaszban jól átgondolni, hogy mire mennyi keretünk lesz, milyen megoldásokkal csökkenthetjük kiadásainkat, vagy mi a legokosabb csoportosítása a pénzünknek.

Gipszkarton felhasználása

Mikor érdemes lakberendezőt felkérni?

Mindenképpen érdemes lakberendezőt fogadni, ha szeretnél összhangot teremteni a lakás egészében, vagy ha egyedi és innovatív megoldásokban és anyaghasználatban gondolkozol. Ha bizonytalan vagy a berendezést vagy a stílust, színhasználatot illetően. Ha szeretnél megbízható és minőségi (bejáratott) forgalmazóktól rendelni, vagy éppen profi tanácsadás mellett releváns bemutatótermekben válogatni anyagokat és bútorokat.

Gipszkarton felhasználása

Mit tud egy lakberendező?

Szeretnék kitérni arra, hogy mit tanul meg egy átlagosan két éves képzés során egy lakberendező, amivel végül leveszi a válladról azokat a feladatokat, amelyekhez egy átlagembernek nincs képesítése, vagy amire egész egyszerűen nincs se kedve, se ideje.

 • Rajz és látványtervezés
  Alapvetően minden lakberendező megtanul valamilyen módszerrel rajzolni, hogy képes legyen perspektivikusan ábrázolni tereket és méreteket, érzékeltetni a tervezendő stílust, hangulatot. Ez történhet kézzel, de manapság leggyakrabban gépi tervezéssel számolhatsz. Egy jobb programot évekig tanul valaki, mire rutinosan elboldogul vele és fotórealisztikus látványterveket, valamint további műszaki terveket tud készíteni.
 • Stílus
  Emellett fontos stilisztikai ismeretekre is szert tesz, hiszen tanul művészettörténetet, design- és stílustörténetet, valamint ezeket kiegészítően színtani ismereteket.
 • Szabványok és műszaki ismeretek
  Minden tervezésnek az alapja a megfelelő ergonómiai szabványok ismerete (dinamikus és statikus használati térigény), az építészeti alapismeretek (faltípusok, födémek, tetők, kémények, nyílászárók stb.), az anyagismeret (építészeti anyagok, burkolatok, bútorlapok, vasalatok stb.). Ezeket kiegészítik az elektromos és gépészeti ismeretek (villamos, valamint vizes és fűtési rendszerek, szellőztetés, konyhai és fürdőszobai gépek igényei stb.).
 • Gyakorlat és kapcsolatok
  Számottevő gyakorlati tudást és kapcsolatot alakít ki a lakberendező munkája során, így képes projekt szemlélettel gondolkozni, ütemterveket felállítani és menedzselni. Megtanulja a szakik nyelvezetét, ismer bejáratott szaküzleteket (legyen az burkolat, szaniter, lámpa, bútorbolt stb.) és szakmai tanácsadókat (akik ténylegesen tudnak válaszolni a projekt során felmerülő szakmai kérdésekre, problémákra).

Amennyiben a fenti készségek részben vagy egészben hiányoznak az eszköztáradból, és úgy döntesz lakberendezőhöz fordulsz, még mindig számos lehetőséged van a tekintetben, hogy miben kéred a segítségét – ezt az egyéni képességeid, valamint időbeli és pénzbeli lehetőségeid határozzák meg.

Gipszkarton felhasználása

Mit nyerhetsz és mit spórolhatsz meg vele?

Mivel a lakás az a hely, ahol a napjaid jelentős részét töltöd (főleg manapság), érdemes úgy kialakítani, hogy a lehető legtöbb szempont szerint megfeleljen neked, és jól érezd magad, hiszen pszichológiailag is igazolt tény, hogy az általános lelki állapotodat és boldogságérzetedet jelentősen meghatározza, hogy hova érkezel haza.

Természetesen nem mehetünk el amellett, hogy egy hosszútávú befektetésről beszélünk, aminek az értéke önmagában is folyamatosan nő, hatványozottan igaz ez egy ízlésesen kialakított lakás esetében. Tegyük fel, hogy egy teljes körű lakberendezési díj kb. 1%-át teszi ki az ingatlannak. Vajon mennyit növel az értékén, hogy egységes és ízléses, hogy újszerű anyagokkal, innovatív és ötletes megoldásokkal lett kialakítva, amit a barátaid is megirigyelnek? Biztos lehetsz benne, hogy jóval többet, mint az az 1%.

Mit nyerhetsz vele?

 • az ingatlan már a berendezés pillanatában jóval többet ér, mint amiért megvetted és berendezted, hiszen a harmonikus és ízléses berendezés különleges értéket képvisel (gondolj a home staging elvére), ha pedig minőségi anyagokból és kivitelezéssel készült, akkor értékálló is
 • igazi „otthon” érzést, hiszen olyan stílusú berendezés valósul meg, amire vágytál
 • élhető lakókörnyezetet azáltal, hogy praktikus és ergonómiai szempontok szerint is működik a lakás

Ezen felül a legtöbben, akik elutasítják a lakberendezőt, nem számolnak azokkal a tényezőkkel, amelyek egy tervező felkérése esetén sokszor rejtett módon, de bizonyítottan csökkentik a kiadásokat, nem beszélve az állandó stresszről, ami egy felújítás vagy berendezés során a napjainkba költözhet. Ezeket kifejezetten az tudja értékelni, aki már átesett egy ilyen jellegű projekten, ahol nem volt segítsége. De ha Te nem is, egy közeli ismerősöd biztosan be tud számolni az „élményeiről”.

Mit spórolhatsz meg vele?

 • rengeteg időt és energiát (valamint benzin- és telefonköltséget), amit a szakemberekkel (vizes, villanyszerelő, burkoló, gipszkartonos, festő stb.) és kereskedőkkel való folyamatos pontosítás, kérdések eredményeznek, ha nincs szaktudásod (vagy legalább egy terved)
 • nagyobb összegű, nem várt rejtett költségek felmerülését; számos esetben a lakberendező előre felhívhatja a figyelmed olyan gépészeti, építészeti akadályokra és problémákra, extra tervezői, engedélyeztetési és egyéb kivitelezési kiadásokra egy ötlettel kapcsolatban, amivel nem számolsz
 • utólagos hibajavítások költségeit, és a vele járó stresszt, pláne, ha időben is elhúzódik
 • időbeli csúszást másik munkafázisokban, tehát még több ebből adódó pluszköltséget
 • plusz tárolási költséget; ha pl. nem tudsz átvenni egy anyagot, bútort stb.
 • engedményeket; ha a lakberendező jó kapcsolatokkal rendelkezik, akár le tudsz faragni a bútor- vagy anyagbeszerzési árakból is. Ez legjobb esetben a lakberendezés díját be is hozza neked.
Gipszkarton felhasználása

Ezeket gondold még át

 • Kit válassz?
  Minden lakberendező eltérő képzésben vesz részt, és eltérő képességekkel rendelkezik, ezért a választásnál fontos mérlegelni, hogy neked mire van szükséged. Szükségtelen lehet egy jól menő, emiatt drága lakberendezőt megfizetni, ha neked „csak” látványtervre van szükséged, azonban komplexebb igények esetén érdemes magasabban képzett, gyakorlott lakberendezőt felkérni. Egy falakat és gépészetet érintő átalakítás esetén ugyanis már szükség van elektromos tervekre, álmennyezeti tervre, burkolatkiosztási tervre vagy éppen pontos bútortervre, hogy a szakipar kézzel fogható, szakmailag értelmezhető tervek alapján dolgozzon, és ne az állandó kérdések és az utólagos hibajavítások miatt fájjon a fejünk. Ez az árban is meghatározó tényező. Mindig arról kérj referenciát lehetőség szerint, amit terveztetni szeretnél.
 • Ha túl magas a díj
  Esetleg gondold át mely helyiségekre vagy éppen tervtípusokra korlátozod a tanácsadást, mivel ezzel még mindig megteremtheted a lényegi helyiségek egységes és praktikus kialakítását, a többivel pedig már magad is boldogulsz (pl. garázs, vendégszoba, erkély sokszor kimarad, ha nincs rá igény vagy keret).
 • Ha kisebb a keret
  Természetesen kisebb összegből is lehet ízléses otthont kialakítani, persze ekkor nagyobb kreativitásra és több időre van szükség. Ekkor különösen fontos és jó esetben hosszadalmas, alapos a tervezés, hiszen a rendelkezésre álló keretet a lehető legokosabban kell csoportosítani. Lényeges a hangsúlyos, minőségi elemek és fókuszpontok kiválasztása (pl, lámpa, szőnyeg, fotel), DIY megoldások alkalmazása. Emellett semmiképp ne hanyagold el a kényelmi szempontokat. Sose a kanapén spórolj, ha időt töltesz rajta, vagy ne a konyhán spórolj, ha állandóan főzöl és a család is mindig ott van körülötted. Vegyél jó fotelt, ha szeretsz olvasni vagy tévét nézni benne. Legyen sok-sok okos tárolód, ha a cuccaid mennyisége megkívánja. Egy egyszerűbb összetételű lakberendezési tanácsadás ezen is nagyot lendíthet.

Ezek után mindenki szabadon eldöntheti, mit gondol a kérdésről, hogy valóban luxus-e a lakberendezés. Én személy szerint úgy gondolom, hogy a megfelelő lakberendező és tanácsadási csomag kiválasztása esetén hatalmas segítséget és megkönnyebbülést jelent, és egész biztosan megtérül valamilyen formában.

Hasse Ágnes

Népszerűek a témában

Így válassz lámpát!

Minimalista kialakítás és skandináv hatások egy 46 m2-es budai panorámás lakásban

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise

Ez is érdekelhet

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Kád is, zuhany is - melyik az idális fürdőkád számomra

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

„Az esztétikumon és a funkcionalitáson felül kiemelt fontosságú számomra a terek játékos és inspiráló kialakítása” – interjú Lode Cora lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat harmadik helyezettjével

„Szeretem felfedezni a tér adottságait, tanulmányozni a lehetőségeket és megtalálni a legjobb kialakítási opciókat” – Kovács-Szécsi Dóra lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottjával beszélgettünk

„Egy enteriőr akkor lesz élhető, amikor jól működnek együtt a különböző funkciók” – beszélgetés Pál Gabriella Annával, az Év moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

Friss hír a jakuzzivilágból: tovább bővült a VitalSpa „vevőkényeztető” garanciája

„Lakberendezővé válni egy hosszabb útkeresés eredménye” – Beszélgetés az Év lakberendezője 2022 pályázat győztesével, Szőke Mónikával

„Számomra a tervezés nem munka, hanem lehetőség egy olyan világ létrehozására, amiben örömét leli a megrendelő” – Árvai-Komódi Klaudia lakberendezővel, az „Év fürdőszobai moodboardja 2023” pályázat harmadik helyezettjével beszélgettünk

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

„Az az ember vagyok, akinek mindene a képi világ” – Ferik Judit lakberendező, az Év moodboardja pályázat győztes tervezője

„Olyan típusú ember vagyok, aki bármit képes megszervezni” – interjú Zselló Katica lakberendező, enteriőrtervezővel, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjazottjával

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Az elegáns fekete – Szaniterek, csaptelepek és fürdőszobai kiegészítők feketében

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

Stílusos otthon - Esztétikus és funkcionális bútorok egyedi tervezésben