Hirdetés

Trendek, tervek – variációk fürdőszobára

Akár egy új fürdőszobán, akár a meglévő felújításán töri a fejét, mindenképpen sok döntést kell meghoznia egy olyan, költséges beruházáshoz, amelynek eredményével sok évig, akár évtizedig fog együtt élni. Gyakran centiken, egyetlen elhibázott döntésen múlhat, hogy szeretni vagy utálni fogja a fürdőjét. Mi kell ahhoz, hogy álomfürdőszobája legyen? Mutatjuk!

Fürdőszoba: a hosszútávú döntés

Egy pillanat is elég lehet, hogy beleszeressünk a tökéletesnek hitt fürdőszobába. Az internet, a postaládánkból kieső katalógusok milliónyi csábítást jelentenek, de egyben nagy veszélyt is, hogy végül rosszul válasszunk. Nem mindegy, hogy éveken keresztül majd a morcos arcunk bámul vissza a tükörből, mert sminkelés, vagy éppen borotválkozás közben lekönyököltük a túlméretezett piperés szekrény sarkát. Megvettük, mert akkor még tetszett. Mire ellazulnánk a zuhany alatt, elfogy a melegvíz. Utáljuk az egész fürdőszobai tartózkodást, zsúfolt a tér, semminek sincs helye. Fájdalmas belátni, hogy minden bosszankodásunk egy-egy rossz döntésünk következménye. Az első és alapvető az volt, hogy nem kértük egy hozzáértő személy segítségét a fürdőszobánk megtervezéséhez.

Fürdőszoba

A tervezőprogram mindent megold?

Az interneten hozzáférhető tervezőprogramokkal „majd én jobban tudom, mi kell nekem” szemlélet sok esetben kudarchoz vezet. Megvan a hajlam bennünk, hogy kihagyjuk az otthonteremtés egy-két fontos szakaszát, elsősorban spórolási célból, ám ennek később megfizethetjük az árát. Egy jó tervezőprogram lenyűgöző látványélményt adhat, de vajon minden lényeges szempontot felmér, ami a praktikus, jól használható fürdőhöz kell? Nézzünk egy példát!

Ha szeretnénk egy esőztető zuhanypanelt, többek között olyan kérdésekre kell választ kapnunk, mint hogy:

 • Elegendő-e hozzá a víznyomás a lakásunkban?
 • Mennyi egy négyfős család melegvíz igénye, figyelembe véve fürdési szokásaikat?
 • Jó döntés egy átfolyó rendszerű gáz-vízmelegítő beszerelése?
 • Elég az esőélményhez, hogy percenként 10 liter 40 °C-os víz áll rendelkezésünkre?
 • Mekkora bojlerre van szükség?
 • Hogyan küszöböljük ki a víz hőmérsékletingadozását a zuhany alatt?
 • Megfelelő a belmagasság?
 • Tudjuk, hogy az ilyen zuhanyfej beszereléséhez a csapteleptől a 86-134 cm távolsággal kell számolnunk?

Szakemberhez fordultunk és ez csak pár kérdés azok közül, amit a lakberendező feltett a fürdőszoba egyetlen eleme kapcsán, és akkor még szót sem ejtettünk a színekről, formákról és magáról az egész fürdőszobáról…

Fürdőszoba

Forduljunk szakemberhez!

Ahogy a példa mutatja, nem érthetünk mindenhez, ezért nem szégyen szakemberhez fordulni, hiszen életünk egy fontos színterének a kialakításáról van szó. Márpedig egy fürdőszoba megtervezése nemcsak abból áll, hogy döntünk zuhanyról, kádról, wc-ről, a burkolat színéről stb., hanem gondolnunk kell arra is, hogyan oldjuk meg a helyiség megvilágítását, szellőzését, páramentesítését.

Összehangolt szempontok: design, praktikum, használhatóság

„A lakberendezés rendkívül összetett tudást igényel, együtt dolgozunk más társszakmákkal. A tervező nemcsak a színek, formák, trendek és stílusok világában mozog otthonosan, de a műszaki tartalmat is ismernie kell. Egy műszaki szakembernek nem kell foglalkoznia azzal, hogy szép legyen az, amit csinál, míg egy lakberendezőnek ötvöznie kell a szépséget, a praktikummal, a használhatósággal” - mondta portálunknak Ács Erzsébet. A Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke hozzátette, az ügyfelet is képviselik egy munkafolyamat során és sokszor konfliktust is kell vállalniuk a kivitelezővel, hogy a megbízó a lehető legjobb eredményt kapja. Előfordul például, hogy a burkoló lebeszéli a megrendelőjét egy adott méretű járólapról, csempéről, mert neki azt macerásabb lerakni. Így aztán a megrendelő nem fogja magát jól érezni a fürdőszobájában, mert nem olyat szeretett volna.

Lakberendező segítségét azért is érdemes igénybe venni, mert életünket, szokásainkat, egyéniségünket megismerve olyan, aprónak tűnő, de a fürdőszoba használhatóságának szempontjából lényeges szempontokra világít rá, mint például:

 • A háztartásban milyen a nők, férfiak, felnőttek, gyerekek aránya?
 • Hányan zuhany-, illetve kádpátiak?
 • A nők a fürdőszobában vagy a hálóban sminkelnek?

Egy példát említve a LOSZ elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakberendezők nem tervezhetnek romantikus stílusú fürdőszobát egy kőkemény üzletasszonynak, akitől távol áll a feminin vonal kihangsúlyozása, mert a fürdőszobában a térnek, a stílusnak tükröznie kell a tulajdonos ízlését, egyéniségét. Lényeges, hogy a fürdő is hasonló hangulatot árasszon, mint az otthon többi része, stílusában kapcsolódnia kell a lakásunk más tereihez, így teremthetjük meg azt a harmóniát, amitől egy lakóingatlanból igazi otthon lesz.

Fürdőszoba

Katalógus vs. valóság

Az ember hajlamos rá, hogy egy magazinban, katalógusban látott fürdőszobát egy az egyben odaképzeljen a sajátja helyére, arra azonban minimális az esély, hogy éppen ugyanakkora tér álljon a rendelkezésre, ott legyen az ablak, ahol a képeken, hasonlóak legyenek a fényviszonyok stb.. Egy-egy ilyen fotó elkészítése szakemberek órákig tartó, megfeszített munkájának eredménye sokszor egy nagy stúdióban, nem is egy lakásban alakítják ki az enteriőrt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a profin berendezett és fotózott fürdőszobákban nincs ott a fogkefe, a nedves törölköző, nem látszik a bojler, sem a mosógép. Ezért fontos szerep hárul a szakemberre, hogy már a tervezéskor a földön tartsa az ügyfelét, ugyanakkor mindennek megtalálja a helyét és egyénre szabottan, az adott lehetőségekhez igazodva, akár a katalógusban látott álomfürdő hangulatát tükrözve, alkosson meg egy szerethető teret.

A fürdőszoba megváltozott funkciója

Az elmúlt évtizedekben a fürdőszoba hatalmas változáson ment át funkcióját tekintve. Míg korábban a tisztálkodás színtere volt, ma már központi helyet tölt be otthonunkban, mint a

 • relaxáció,
 • pihenés,
 • feltöltődés

helyszíne, ahol megszabadulhatunk a magunk mögött hagyott nap stresszétől. A fürdőszoba méretétől függetlenül megteremthetjük magunknak a nyugtató környezetet például

 • váltható színű, állítható erősségű és színhőmérsékletű rejtett fényforrásokkal,
 • vízhatlan zenelejátszóval,
 • ellazulást segítő illatgyertyákkal.

A legújabb trendek követik relaxációs, otthoni wellness igényét, így ha a mérete lehetővé teszi, a fürdő is igazi szobává vált, szép, kényelmes bútorzattal, fotelekkel természetes fénnyel, visszafogottabb színekkel. A fürdőszobát a nyílászárókkal, az elrendezéssel gyakorlatilag összeköthetjük a természettel is, hogy így az otthoni relaxáció és wellness legteljesebb élményét nyújtsa a használóinak.

Fürdőszoba

Átalakulóban a hazai igények

Bár az új építésű társasházaknál, lakóparkoknál még mindig érezhető, hogy a többi helyiség javára a fürdőszoba alapterületén spórolnak, megfigyelhető az az igény is, hogy az építtető nagyobb teret szentel a fürdőszobának, ahogyan az is egyre gyakoribb, hogy külön helyiség áll rendelkezése a gyermekek és a felnőttek számára.

Napjainkra a lakott lakások 97%-ában biztosított a vezetékes melegvíz-ellátás. 1990-ben 83, 2016-ban már 111 volt a száz lakott lakásra jutó fürdőszobák száma a KSH adatai szerint. A legrosszabb mutatóval (101-103) Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye rendelkezik. Pest megyében viszont száz lakott lakásra 125 fürdőszoba jut. Hasonló a helyzet Veszprém megye esetében is.

Egy lakás, két fürdőszoba és valami plusz

„Sokan kérik a mosókonyha kialakítását, ahol jól elrejthető a vízmelegítő, a mosógép, a takarítóeszközök. Az életvitelünk átalakul, egyre többen dolgoznak otthonukból és ez a lakberendezés, a tervezés során is új szempontként jelenik meg” - magyarázta Ács Erzsébet. A szakember megjegyezte, hogy az egyre népszerűbb otthoni munkavégzés miatt lényeges, hogy a munkát és a magánéletet térben is elkülönítsük, ezért kérésként felmerül, hogy az ügyfeleket, ha mosdóra van szükségük, ne kelljen átvezetni a hálószobán, hanem legyen számukra egy külön helyiség, hogy így is megvédjük az otthon intimitását.

A tárolás kulcskérdés

Modern, klasszikus, vidéki vagy vintage, tengerparti, mediterrán, praktikus, esetleg high-tech stílus - gyakorlatilag bármi megvalósítható a rendkívül széles termékkínálatnak köszönhetően. Magyarországon a letisztult érzet, a kevesebb, több elv az uralkodó, ha a fürdőszobájukról van szó.

A magyar otthonokban a lakberendezők számára a legnagyobb kihívás, hogy kevés helyen oldják meg a megrendelő sok funkcióra vonatkozó kérését, anélkül, hogy a zsúfoltság fullasztó érzését érnék el a helyiségben. A tárolókapacitások kialakítása az egyik kulcskérdés. Erre jó megoldásokat kínálnak a fiókos fürdőszoba bútorok, amelyek áttekinthetővé teszik a tárolandó kozmetikumainkat, holmijainkat és rendezett teret eredményeznek.

Fürdőszoba

Időtállóság, korszerűség

Magyarországon a legtöbb háztartás nem engedheti meg, hogy két-három évente teljesen átalakítsa a fürdőszobáját. A szakemberek felé gyakran megfogalmazott igény, hogy időtálló és korszerű is legyen ez a helyiség, ami leginkább a kiváló minőségű, víztakarékos szerelvényekkel és a visszafogott, elegáns megjelenéssel érhető el. A fürdőtrendek esetében nem olyan gyors a trendváltás, mint a lakberendezés más szegmenseiben, de mindig felbukkannak olyan újdonságok, amelyek megmozgatják a lakás- és háztulajdonosok fantáziáját. Új burkolóanyagok, színárnyalatok jelennek meg, átalakul a szaniterek formavilága, mostanában ismét divattá váltak a színes mosdótálak. A fényes csaptelepek mellett hódítanak a fekete, fehér és a matt változatban gyártott termékek is. A 2020-as fürdőszoba trendekben ismét megjelenik majd a szürke, a zöld szín, a visszafogott bézs mellett, a kiegészítőkben az arany és a réz dominanciája látszik – beszélt a következő év trendjeiről a LOSZ elnöke.

Fürdőszoba

Megújulás burkolatcsere nélkül

Egy jól megtervezett és kivitelezett fürdőszoba esetén nem kell lemondanunk az időtállóság és a megújulás igényéről sem. A kiegészítők, a mosdótál vagy a szekrények cseréje, a nyílászárók átfestése már jelentős átalakulást eredményezhet, anélkül, hogy levertük volna a teljes burkolatot. Ezenkívül lényeges szempont, hogy olyan csaptelepet, fürdőkádat válasszunk, ami víztakarékos és könnyen tiszítható. A burkolatok kiválasztásakor a látványon kívül figyelni kell arra is, hogy mekkora fugafelülettel jár a kiválasztott csempe és mennyi időt vesz majd igénybe annak tisztán tartása.

Elkerülhetetlen kompromisszumok

A lakberendező:

 • érdekvédő,
 • pszichológus,
 • stílusformáló,
 • és túsztárgyaló is.

Előfordul, hogy egy megrendelő egy olyan elképzeléshez ragaszkodik makacsul, ami a gyakorlatban nem működik, ezért ki kell szabadítani saját gondolatainak fogságából. Ács Erzsébet szerint a leggyakoribb probláma, hogy az ügyfél a hely fizikai korlátait nem veszi figyelembe, és túl sok funkciót akar összezsúfolni. Ilyenkor is érdemes hallgatnunk a szakemberre, aki világossá teszi számunkra, hogy melyik elképzelésünknek milyen következményei lesznek, mely funkciók működnek, melyek nem.

Fürdőszoba

Kell egy remek terv!

Egy megjelenésében, funkcionalitásában igazán jó fürdőszoba megtervezése nem nélkülözheti a szakértő tervezést. Ha elszántunk magunkat, kellő ihletet nyertünk a meglévő vagy új fürdőszobánk létrehozásához, keressünk egy szakembert! Egy lakberendező alap az álomfürdőszobához és segítségével biztosak lehetünk a fürdőszoba gondtalan használatában is. Miért érnénk be kevesebbel?

Újságcikk, könyv, Facebook-poszt, PR-tartalom - legyen szó bármilyen szöveg elkészítéséről, íróként, újságíróként ugyanazt a célt tartom szem előtt: a közérthetőséget. Ezért a homeinfo.hu munkatársaként is arra törekszem, hogy a lakberendezésben, gépészetben, építkezésben, felújításban járatos szakemberek által elmondottakat könnyen fogyasztható formában adjam át olvasóink számára.
Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

RADAWAY 2021: zuhanykabin-megoldások az újdonságok erejével

A Radaway szakemberei tavaly sem ültek a babérjaikon, amikor a 2021-es évre tekintettek előre. Ennek megfelelően a Radaway zuhanykabinjainak egyébként is elképesztően széles választéka tovább bővült idén, ami tetten érhető az új formákban, színekben, méretekben, funkciókban, és a zuhanyélményt még teljesebbé tevő praktikus újításokban.

Alacsony vízfogyasztás, látványos formák – Mit tud a csaptelepek legújabb generációja?

Az energiatakarékos, vízfogyasztást kímélő üzemmód, valamint a különleges megjelenés még mindig csak kettő a számos remek tulajdonság közül, melyek vonzóvá teszik a legmodernebb csaptelepeket.

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Lakásfelújításnál még a leggondosabban tervezőket is érhetik kellemetlen és - szerencsére - kellemes meglepetések, hogy mire elég az a pénz, amit az anyagokra és a munkákra szántak. Sorra vettük, hogy mit tudunk kihozni 200 ezer, 1,5 millió és 5 millió forintból.

Stílus tippek és trükkök különleges fürdőszobákhoz – Szabadon álló kádak és látványos radiátorok

Számos lehetőséggel élhetünk, ha fürdőszobánkat szeretnénk egyedivé és modernné varázsolni. Most a szabadon álló kádakban és fürdőszobai radiátorokban rejlő lehetőségeket vettük górcső alá.

Otthoni wellness élmény: zuhanykabinok, zuhanypanelek és fejzuhanyok

Zuhany vagy kádfürdő? Megosztó felvetés, melyről ha most készítenénk egy gyors közvéleménykutatást, tippjeink szerint fele-fele arányban érkeznének a mellette-ellene válaszok és olyan is lenne, aki mindkettő mellett leteszi a voksát.

Fürdőszobatrendek, melyeket érdemes követni 2021-ben

Összeállításunkban öt stíusirányzat mentén igyekszünk ötleteket adni, melyekkel nem pusztán esztétikus, de egyszerre modern és otthonos is lehet fürdőhelyiségünk.

KLUDI SMART LUXURY, kulcs a kifinomult fürdőszobához

A kortárs fürdőszobai dizájn a stílusokról, trendekről és az exkluzivitásról szól, különösen akkor, ha álmaink fürdőszobáját saját egyéniségünkhöz alakítanánk. A manapság oly népszerű stílusok mindegyikéhez, mint a kortárs, purista, avantgard és modern klasszikus, a KLUDI a megfelelő termékcsaládot kínálja.