Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Fürdőszoba átalakítás előtt – tervezés, trend figyelés, igényeink felmérése

Az új fürdőszoba kialakítása vagy a régi felújítása a lakásépítés, átalakítás legköltségesebb beruházásai közé tartozik, hiszen ez a munka együttjár a gépészeti elemek cseréjével, a legkorszerűbbek beszerzésével, a szaniterek és a burkolatok cseréjével. Nem utolsósorban pedig a munkák hosszú sorát ritkán tudjuk saját magunk elvégezni, még azokon is kifoghat, akik ezermesternek vallják magukat. Ne ugorjunk neki vakon! Mutatjuk, mi mindenre ajánlott figyelni és egyeztetni a szakemberekkel.

Fürdőszoba: a hosszútávú döntés

Egy pillanat is elég lehet, hogy beleszeressünk a tökéletesnek hitt fürdőszobába. Az internet, a postaládánkból kieső katalógusok milliónyi csábítást jelentenek, de egyben nagy veszélyt is, hogy végül rosszul válasszunk. Nem mindegy, hogy éveken keresztül majd a morcos arcunk bámul vissza a tükörből, mert sminkelés, vagy éppen borotválkozás közben lekönyököltük a túlméretezett piperés szekrény sarkát. Megvettük, mert akkor még tetszett. Mire ellazulnánk a zuhany alatt, elfogy a melegvíz. Utáljuk az egész fürdőszobai tartózkodást, zsúfolt a tér, semminek sincs helye. Fájdalmas belátni, hogy minden bosszankodásunk egy-egy rossz döntésünk következménye. Az első és alapvető az volt, hogy nem kértük egy hozzáértő személy segítségét a fürdőszobánk megtervezéséhez.

Fürdőszoba

A tervezőprogram mindent megold?

Az interneten hozzáférhető tervezőprogramokkal „majd én jobban tudom, mi kell nekem” szemlélet sok esetben kudarchoz vezet. Megvan a hajlam bennünk, hogy kihagyjuk az otthonteremtés egy-két fontos szakaszát, elsősorban spórolási célból, ám ennek később megfizethetjük az árát. Egy jó tervezőprogram lenyűgöző látványélményt adhat, de vajon minden lényeges szempontot felmér, ami a praktikus, jól használható fürdőhöz kell? Nézzünk egy példát!

Ha szeretnénk egy esőztető zuhanypanelt, többek között olyan kérdésekre kell választ kapnunk, mint hogy:

 • Elegendő-e hozzá a víznyomás a lakásunkban?
 • Mennyi egy négyfős család melegvíz igénye, figyelembe véve fürdési szokásaikat?
 • Jó döntés egy átfolyó rendszerű gáz-vízmelegítő beszerelése?
 • Elég az esőélményhez, hogy percenként 10 liter 40 °C-os víz áll rendelkezésünkre?
 • Mekkora bojlerre van szükség?
 • Hogyan küszöböljük ki a víz hőmérsékletingadozását a zuhany alatt?
 • Megfelelő a belmagasság?
 • Tudjuk, hogy az ilyen zuhanyfej beszereléséhez a csapteleptől a 86-134 cm távolsággal kell számolnunk?

Szakemberhez fordultunk és ez csak pár kérdés azok közül, amit a lakberendező feltett a fürdőszoba egyetlen eleme kapcsán, és akkor még szót sem ejtettünk a színekről, formákról és magáról az egész fürdőszobáról…

Fürdőszoba

Forduljunk szakemberhez!

Ahogy a példa mutatja, nem érthetünk mindenhez, ezért nem szégyen szakemberhez fordulni, hiszen életünk egy fontos színterének a kialakításáról van szó. Márpedig egy fürdőszoba megtervezése nemcsak abból áll, hogy döntünk zuhanyról, kádról, wc-ről, a burkolat színéről stb., hanem gondolnunk kell arra is, hogyan oldjuk meg a helyiség megvilágítását, szellőzését, páramentesítését.

Összehangolt szempontok: design, praktikum, használhatóság

„A lakberendezés rendkívül összetett tudást igényel, együtt dolgozunk más társszakmákkal. A tervező nemcsak a színek, formák, trendek és stílusok világában mozog otthonosan, de a műszaki tartalmat is ismernie kell. Egy műszaki szakembernek nem kell foglalkoznia azzal, hogy szép legyen az, amit csinál, míg egy lakberendezőnek ötvöznie kell a szépséget, a praktikummal, a használhatósággal” - mondta portálunknak Ács Erzsébet. A Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke hozzátette, az ügyfelet is képviselik egy munkafolyamat során és sokszor konfliktust is kell vállalniuk a kivitelezővel, hogy a megbízó a lehető legjobb eredményt kapja. Előfordul például, hogy a burkoló lebeszéli a megrendelőjét egy adott méretű járólapról, csempéről, mert neki azt macerásabb lerakni. Így aztán a megrendelő nem fogja magát jól érezni a fürdőszobájában, mert nem olyat szeretett volna.

Lakberendező segítségét azért is érdemes igénybe venni, mert életünket, szokásainkat, egyéniségünket megismerve olyan, aprónak tűnő, de a fürdőszoba használhatóságának szempontjából lényeges szempontokra világít rá, mint például:

 • A háztartásban milyen a nők, férfiak, felnőttek, gyerekek aránya?
 • Hányan zuhany-, illetve kádpátiak?
 • A nők a fürdőszobában vagy a hálóban sminkelnek?

Egy példát említve a LOSZ elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakberendezők nem tervezhetnek romantikus stílusú fürdőszobát egy kőkemény üzletasszonynak, akitől távol áll a feminin vonal kihangsúlyozása, mert a fürdőszobában a térnek, a stílusnak tükröznie kell a tulajdonos ízlését, egyéniségét. Lényeges, hogy a fürdő is hasonló hangulatot árasszon, mint az otthon többi része, stílusában kapcsolódnia kell a lakásunk más tereihez, így teremthetjük meg azt a harmóniát, amitől egy lakóingatlanból igazi otthon lesz.

Fürdőszoba

Katalógus vs. valóság

Az ember hajlamos rá, hogy egy magazinban, katalógusban látott fürdőszobát egy az egyben odaképzeljen a sajátja helyére, arra azonban minimális az esély, hogy éppen ugyanakkora tér álljon a rendelkezésre, ott legyen az ablak, ahol a képeken, hasonlóak legyenek a fényviszonyok stb.. Egy-egy ilyen fotó elkészítése szakemberek órákig tartó, megfeszített munkájának eredménye sokszor egy nagy stúdióban, nem is egy lakásban alakítják ki az enteriőrt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a profin berendezett és fotózott fürdőszobákban nincs ott a fogkefe, a nedves törölköző, nem látszik a bojler, sem a mosógép. Ezért fontos szerep hárul a szakemberre, hogy már a tervezéskor a földön tartsa az ügyfelét, ugyanakkor mindennek megtalálja a helyét és egyénre szabottan, az adott lehetőségekhez igazodva, akár a katalógusban látott álomfürdő hangulatát tükrözve, alkosson meg egy szerethető teret.

A fürdőszoba megváltozott funkciója

Az elmúlt évtizedekben a fürdőszoba hatalmas változáson ment át funkcióját tekintve. Míg korábban a tisztálkodás színtere volt, ma már központi helyet tölt be otthonunkban, mint a

 • relaxáció,
 • pihenés,
 • feltöltődés

helyszíne, ahol megszabadulhatunk a magunk mögött hagyott nap stresszétől. A fürdőszoba méretétől függetlenül megteremthetjük magunknak a nyugtató környezetet például

 • váltható színű, állítható erősségű és színhőmérsékletű rejtett fényforrásokkal,
 • vízhatlan zenelejátszóval,
 • ellazulást segítő illatgyertyákkal.

A legújabb trendek követik relaxációs, otthoni wellness igényét, így ha a mérete lehetővé teszi, a fürdő is igazi szobává vált, szép, kényelmes bútorzattal, fotelekkel természetes fénnyel, visszafogottabb színekkel. A fürdőszobát a nyílászárókkal, az elrendezéssel gyakorlatilag összeköthetjük a természettel is, hogy így az otthoni relaxáció és wellness legteljesebb élményét nyújtsa a használóinak.

Fürdőszoba

Átalakulóban a hazai igények

Bár az új építésű társasházaknál, lakóparkoknál még mindig érezhető, hogy a többi helyiség javára a fürdőszoba alapterületén spórolnak, megfigyelhető az az igény is, hogy az építtető nagyobb teret szentel a fürdőszobának, ahogyan az is egyre gyakoribb, hogy külön helyiség áll rendelkezése a gyermekek és a felnőttek számára.

Napjainkra a lakott lakások 97%-ában biztosított a vezetékes melegvíz-ellátás. 1990-ben 83, 2016-ban már 111 volt a száz lakott lakásra jutó fürdőszobák száma a KSH adatai szerint. A legrosszabb mutatóval (101-103) Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye rendelkezik. Pest megyében viszont száz lakott lakásra 125 fürdőszoba jut. Hasonló a helyzet Veszprém megye esetében is.

Egy lakás, két fürdőszoba és valami plusz

„Sokan kérik a mosókonyha kialakítását, ahol jól elrejthető a vízmelegítő, a mosógép, a takarítóeszközök. Az életvitelünk átalakul, egyre többen dolgoznak otthonukból és ez a lakberendezés, a tervezés során is új szempontként jelenik meg” - magyarázta Ács Erzsébet. A szakember megjegyezte, hogy az egyre népszerűbb otthoni munkavégzés miatt lényeges, hogy a munkát és a magánéletet térben is elkülönítsük, ezért kérésként felmerül, hogy az ügyfeleket, ha mosdóra van szükségük, ne kelljen átvezetni a hálószobán, hanem legyen számukra egy külön helyiség, hogy így is megvédjük az otthon intimitását.

A tárolás kulcskérdés

Modern, klasszikus, vidéki vagy vintage, tengerparti, mediterrán, praktikus, esetleg high-tech stílus - gyakorlatilag bármi megvalósítható a rendkívül széles termékkínálatnak köszönhetően. Magyarországon a letisztult érzet, a kevesebb, több elv az uralkodó, ha a fürdőszobájukról van szó.

A magyar otthonokban a lakberendezők számára a legnagyobb kihívás, hogy kevés helyen oldják meg a megrendelő sok funkcióra vonatkozó kérését, anélkül, hogy a zsúfoltság fullasztó érzését érnék el a helyiségben. A tárolókapacitások kialakítása az egyik kulcskérdés. Erre jó megoldásokat kínálnak a fiókos fürdőszoba bútorok, amelyek áttekinthetővé teszik a tárolandó kozmetikumainkat, holmijainkat és rendezett teret eredményeznek.

Fürdőszoba

Időtállóság, korszerűség

Magyarországon a legtöbb háztartás nem engedheti meg, hogy két-három évente teljesen átalakítsa a fürdőszobáját. A szakemberek felé gyakran megfogalmazott igény, hogy időtálló és korszerű is legyen ez a helyiség, ami leginkább a kiváló minőségű, víztakarékos szerelvényekkel és a visszafogott, elegáns megjelenéssel érhető el. A fürdőtrendek esetében nem olyan gyors a trendváltás, mint a lakberendezés más szegmenseiben, de mindig felbukkannak olyan újdonságok, amelyek megmozgatják a lakás- és háztulajdonosok fantáziáját. Új burkolóanyagok, színárnyalatok jelennek meg, átalakul a szaniterek formavilága, mostanában ismét divattá váltak a színes mosdótálak. A fényes csaptelepek mellett hódítanak a fekete, fehér és a matt változatban gyártott termékek is. A 2020-as fürdőszoba trendekben ismét megjelenik majd a szürke, a zöld szín, a visszafogott bézs mellett, a kiegészítőkben az arany és a réz dominanciája látszik – beszélt a következő év trendjeiről a LOSZ elnöke.

Fürdőszoba

Megújulás burkolatcsere nélkül

Egy jól megtervezett és kivitelezett fürdőszoba esetén nem kell lemondanunk az időtállóság és a megújulás igényéről sem. A kiegészítők, a mosdótál vagy a szekrények cseréje, a nyílászárók átfestése már jelentős átalakulást eredményezhet, anélkül, hogy levertük volna a teljes burkolatot. Ezenkívül lényeges szempont, hogy olyan csaptelepet, fürdőkádat válasszunk, ami víztakarékos és könnyen tiszítható. A burkolatok kiválasztásakor a látványon kívül figyelni kell arra is, hogy mekkora fugafelülettel jár a kiválasztott csempe és mennyi időt vesz majd igénybe annak tisztán tartása.

Elkerülhetetlen kompromisszumok

A lakberendező:

 • érdekvédő,
 • pszichológus,
 • stílusformáló,
 • és túsztárgyaló is.

Előfordul, hogy egy megrendelő egy olyan elképzeléshez ragaszkodik makacsul, ami a gyakorlatban nem működik, ezért ki kell szabadítani saját gondolatainak fogságából. Ács Erzsébet szerint a leggyakoribb probláma, hogy az ügyfél a hely fizikai korlátait nem veszi figyelembe, és túl sok funkciót akar összezsúfolni. Ilyenkor is érdemes hallgatnunk a szakemberre, aki világossá teszi számunkra, hogy melyik elképzelésünknek milyen következményei lesznek, mely funkciók működnek, melyek nem.

Fürdőszoba

Kell egy remek terv!

Egy megjelenésében, funkcionalitásában igazán jó fürdőszoba megtervezése nem nélkülözheti a szakértő tervezést. Ha elszántunk magunkat, kellő ihletet nyertünk a meglévő vagy új fürdőszobánk létrehozásához, keressünk egy szakembert! Egy lakberendező alap az álomfürdőszobához és segítségével biztosak lehetünk a fürdőszoba gondtalan használatában is. Miért érnénk be kevesebbel?

Népszerűek a témában

Játék a csempékkel – Így válnak hangsúlyossá a terek a jól megválasztott csempével

Karakteres, izgalmas és modern: fókuszban a fürdőszobai design radiátorok

Zuhanyzás sosem volt még ennyire stílusos: nézze meg a Radaway 2023-as újdonságait

Ez is érdekelhet

Legyen fürdőszobája éke ez a modern kiegészítő

Ne mondjon le a fürdés élményéről, válasszon inkább akadálymentes kádat

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

A pliszé, mely forradalmasította a szúnyogháló fogalmát

Napsütötte terasz, erkély? Nem hiányozhat a napellenző!

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

„Megtalálni az egyensúlyt a dizájn és a funkció között” – vallja Dr. Herczeg Andrea, a LOSZ Év lakberendezője 2022 pályázat díjazottja

Meglátja és megszereti: szálcsiszolt matt zuhanyszínekkel bővült a Radaway kínálata

Fürdőszoba tükrök új megvilágításban: tippek a megfelelő kiválasztásához

Karakteres, izgalmas és modern: fókuszban a fürdőszobai design radiátorok

„Az egyedi környezet kialakításához mindig magam tervezem a bútorokat is” – beszélgetés Zsákai Gábor belsőépítész, lakberendezővel

6+1 tipp a csaptelepek tökéletes tisztításához

Okos megoldásokkal az optimális fürdőszobai vízhasználatért

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

5 fürdőszobai megoldás a tiszta, csendes és higiénikus használatért

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek