Hirdetés

Trendek, tervek – variációk fürdőszobára

Akár egy új fürdőszobán, akár a meglévő felújításán töri a fejét, mindenképpen sok döntést kell meghoznia egy olyan, költséges beruházáshoz, amelynek eredményével sok évig, akár évtizedig fog együtt élni. Gyakran centiken, egyetlen elhibázott döntésen múlhat, hogy szeretni vagy utálni fogja a fürdőjét. Mi kell ahhoz, hogy álomfürdőszobája legyen? Mutatjuk!

Fürdőszoba: a hosszútávú döntés

Egy pillanat is elég lehet, hogy beleszeressünk a tökéletesnek hitt fürdőszobába. Az internet, a postaládánkból kieső katalógusok milliónyi csábítást jelentenek, de egyben nagy veszélyt is, hogy végül rosszul válasszunk. Nem mindegy, hogy éveken keresztül majd a morcos arcunk bámul vissza a tükörből, mert sminkelés, vagy éppen borotválkozás közben lekönyököltük a túlméretezett piperés szekrény sarkát. Megvettük, mert akkor még tetszett. Mire ellazulnánk a zuhany alatt, elfogy a melegvíz. Utáljuk az egész fürdőszobai tartózkodást, zsúfolt a tér, semminek sincs helye. Fájdalmas belátni, hogy minden bosszankodásunk egy-egy rossz döntésünk következménye. Az első és alapvető az volt, hogy nem kértük egy hozzáértő személy segítségét a fürdőszobánk megtervezéséhez.

Fürdőszoba

A tervezőprogram mindent megold?

Az interneten hozzáférhető tervezőprogramokkal „majd én jobban tudom, mi kell nekem” szemlélet sok esetben kudarchoz vezet. Megvan a hajlam bennünk, hogy kihagyjuk az otthonteremtés egy-két fontos szakaszát, elsősorban spórolási célból, ám ennek később megfizethetjük az árát. Egy jó tervezőprogram lenyűgöző látványélményt adhat, de vajon minden lényeges szempontot felmér, ami a praktikus, jól használható fürdőhöz kell? Nézzünk egy példát!

Ha szeretnénk egy esőztető zuhanypanelt, többek között olyan kérdésekre kell választ kapnunk, mint hogy:

 • Elegendő-e hozzá a víznyomás a lakásunkban?
 • Mennyi egy négyfős család melegvíz igénye, figyelembe véve fürdési szokásaikat?
 • Jó döntés egy átfolyó rendszerű gáz-vízmelegítő beszerelése?
 • Elég az esőélményhez, hogy percenként 10 liter 40 °C-os víz áll rendelkezésünkre?
 • Mekkora bojlerre van szükség?
 • Hogyan küszöböljük ki a víz hőmérsékletingadozását a zuhany alatt?
 • Megfelelő a belmagasság?
 • Tudjuk, hogy az ilyen zuhanyfej beszereléséhez a csapteleptől a 86-134 cm távolsággal kell számolnunk?

Szakemberhez fordultunk és ez csak pár kérdés azok közül, amit a lakberendező feltett a fürdőszoba egyetlen eleme kapcsán, és akkor még szót sem ejtettünk a színekről, formákról és magáról az egész fürdőszobáról…

Fürdőszoba

Forduljunk szakemberhez!

Ahogy a példa mutatja, nem érthetünk mindenhez, ezért nem szégyen szakemberhez fordulni, hiszen életünk egy fontos színterének a kialakításáról van szó. Márpedig egy fürdőszoba megtervezése nemcsak abból áll, hogy döntünk zuhanyról, kádról, wc-ről, a burkolat színéről stb., hanem gondolnunk kell arra is, hogyan oldjuk meg a helyiség megvilágítását, szellőzését, páramentesítését.

Összehangolt szempontok: design, praktikum, használhatóság

„A lakberendezés rendkívül összetett tudást igényel, együtt dolgozunk más társszakmákkal. A tervező nemcsak a színek, formák, trendek és stílusok világában mozog otthonosan, de a műszaki tartalmat is ismernie kell. Egy műszaki szakembernek nem kell foglalkoznia azzal, hogy szép legyen az, amit csinál, míg egy lakberendezőnek ötvöznie kell a szépséget, a praktikummal, a használhatósággal” - mondta portálunknak Ács Erzsébet. A Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke hozzátette, az ügyfelet is képviselik egy munkafolyamat során és sokszor konfliktust is kell vállalniuk a kivitelezővel, hogy a megbízó a lehető legjobb eredményt kapja. Előfordul például, hogy a burkoló lebeszéli a megrendelőjét egy adott méretű járólapról, csempéről, mert neki azt macerásabb lerakni. Így aztán a megrendelő nem fogja magát jól érezni a fürdőszobájában, mert nem olyat szeretett volna.

Lakberendező segítségét azért is érdemes igénybe venni, mert életünket, szokásainkat, egyéniségünket megismerve olyan, aprónak tűnő, de a fürdőszoba használhatóságának szempontjából lényeges szempontokra világít rá, mint például:

 • A háztartásban milyen a nők, férfiak, felnőttek, gyerekek aránya?
 • Hányan zuhany-, illetve kádpátiak?
 • A nők a fürdőszobában vagy a hálóban sminkelnek?

Egy példát említve a LOSZ elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakberendezők nem tervezhetnek romantikus stílusú fürdőszobát egy kőkemény üzletasszonynak, akitől távol áll a feminin vonal kihangsúlyozása, mert a fürdőszobában a térnek, a stílusnak tükröznie kell a tulajdonos ízlését, egyéniségét. Lényeges, hogy a fürdő is hasonló hangulatot árasszon, mint az otthon többi része, stílusában kapcsolódnia kell a lakásunk más tereihez, így teremthetjük meg azt a harmóniát, amitől egy lakóingatlanból igazi otthon lesz.

Fürdőszoba

Katalógus vs. valóság

Az ember hajlamos rá, hogy egy magazinban, katalógusban látott fürdőszobát egy az egyben odaképzeljen a sajátja helyére, arra azonban minimális az esély, hogy éppen ugyanakkora tér álljon a rendelkezésre, ott legyen az ablak, ahol a képeken, hasonlóak legyenek a fényviszonyok stb.. Egy-egy ilyen fotó elkészítése szakemberek órákig tartó, megfeszített munkájának eredménye sokszor egy nagy stúdióban, nem is egy lakásban alakítják ki az enteriőrt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a profin berendezett és fotózott fürdőszobákban nincs ott a fogkefe, a nedves törölköző, nem látszik a bojler, sem a mosógép. Ezért fontos szerep hárul a szakemberre, hogy már a tervezéskor a földön tartsa az ügyfelét, ugyanakkor mindennek megtalálja a helyét és egyénre szabottan, az adott lehetőségekhez igazodva, akár a katalógusban látott álomfürdő hangulatát tükrözve, alkosson meg egy szerethető teret.

A fürdőszoba megváltozott funkciója

Az elmúlt évtizedekben a fürdőszoba hatalmas változáson ment át funkcióját tekintve. Míg korábban a tisztálkodás színtere volt, ma már központi helyet tölt be otthonunkban, mint a

 • relaxáció,
 • pihenés,
 • feltöltődés

helyszíne, ahol megszabadulhatunk a magunk mögött hagyott nap stresszétől. A fürdőszoba méretétől függetlenül megteremthetjük magunknak a nyugtató környezetet például

 • váltható színű, állítható erősségű és színhőmérsékletű rejtett fényforrásokkal,
 • vízhatlan zenelejátszóval,
 • ellazulást segítő illatgyertyákkal.

A legújabb trendek követik relaxációs, otthoni wellness igényét, így ha a mérete lehetővé teszi, a fürdő is igazi szobává vált, szép, kényelmes bútorzattal, fotelekkel természetes fénnyel, visszafogottabb színekkel. A fürdőszobát a nyílászárókkal, az elrendezéssel gyakorlatilag összeköthetjük a természettel is, hogy így az otthoni relaxáció és wellness legteljesebb élményét nyújtsa a használóinak.

Fürdőszoba

Átalakulóban a hazai igények

Bár az új építésű társasházaknál, lakóparkoknál még mindig érezhető, hogy a többi helyiség javára a fürdőszoba alapterületén spórolnak, megfigyelhető az az igény is, hogy az építtető nagyobb teret szentel a fürdőszobának, ahogyan az is egyre gyakoribb, hogy külön helyiség áll rendelkezése a gyermekek és a felnőttek számára.

Napjainkra a lakott lakások 97%-ában biztosított a vezetékes melegvíz-ellátás. 1990-ben 83, 2016-ban már 111 volt a száz lakott lakásra jutó fürdőszobák száma a KSH adatai szerint. A legrosszabb mutatóval (101-103) Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye rendelkezik. Pest megyében viszont száz lakott lakásra 125 fürdőszoba jut. Hasonló a helyzet Veszprém megye esetében is.

Egy lakás, két fürdőszoba és valami plusz

„Sokan kérik a mosókonyha kialakítását, ahol jól elrejthető a vízmelegítő, a mosógép, a takarítóeszközök. Az életvitelünk átalakul, egyre többen dolgoznak otthonukból és ez a lakberendezés, a tervezés során is új szempontként jelenik meg” - magyarázta Ács Erzsébet. A szakember megjegyezte, hogy az egyre népszerűbb otthoni munkavégzés miatt lényeges, hogy a munkát és a magánéletet térben is elkülönítsük, ezért kérésként felmerül, hogy az ügyfeleket, ha mosdóra van szükségük, ne kelljen átvezetni a hálószobán, hanem legyen számukra egy külön helyiség, hogy így is megvédjük az otthon intimitását.

A tárolás kulcskérdés

Modern, klasszikus, vidéki vagy vintage, tengerparti, mediterrán, praktikus, esetleg high-tech stílus - gyakorlatilag bármi megvalósítható a rendkívül széles termékkínálatnak köszönhetően. Magyarországon a letisztult érzet, a kevesebb, több elv az uralkodó, ha a fürdőszobájukról van szó.

A magyar otthonokban a lakberendezők számára a legnagyobb kihívás, hogy kevés helyen oldják meg a megrendelő sok funkcióra vonatkozó kérését, anélkül, hogy a zsúfoltság fullasztó érzését érnék el a helyiségben. A tárolókapacitások kialakítása az egyik kulcskérdés. Erre jó megoldásokat kínálnak a fiókos fürdőszoba bútorok, amelyek áttekinthetővé teszik a tárolandó kozmetikumainkat, holmijainkat és rendezett teret eredményeznek.

Fürdőszoba

Időtállóság, korszerűség

Magyarországon a legtöbb háztartás nem engedheti meg, hogy két-három évente teljesen átalakítsa a fürdőszobáját. A szakemberek felé gyakran megfogalmazott igény, hogy időtálló és korszerű is legyen ez a helyiség, ami leginkább a kiváló minőségű, víztakarékos szerelvényekkel és a visszafogott, elegáns megjelenéssel érhető el. A fürdőtrendek esetében nem olyan gyors a trendváltás, mint a lakberendezés más szegmenseiben, de mindig felbukkannak olyan újdonságok, amelyek megmozgatják a lakás- és háztulajdonosok fantáziáját. Új burkolóanyagok, színárnyalatok jelennek meg, átalakul a szaniterek formavilága, mostanában ismét divattá váltak a színes mosdótálak. A fényes csaptelepek mellett hódítanak a fekete, fehér és a matt változatban gyártott termékek is. A 2020-as fürdőszoba trendekben ismét megjelenik majd a szürke, a zöld szín, a visszafogott bézs mellett, a kiegészítőkben az arany és a réz dominanciája látszik – beszélt a következő év trendjeiről a LOSZ elnöke.

Fürdőszoba

Megújulás burkolatcsere nélkül

Egy jól megtervezett és kivitelezett fürdőszoba esetén nem kell lemondanunk az időtállóság és a megújulás igényéről sem. A kiegészítők, a mosdótál vagy a szekrények cseréje, a nyílászárók átfestése már jelentős átalakulást eredményezhet, anélkül, hogy levertük volna a teljes burkolatot. Ezenkívül lényeges szempont, hogy olyan csaptelepet, fürdőkádat válasszunk, ami víztakarékos és könnyen tiszítható. A burkolatok kiválasztásakor a látványon kívül figyelni kell arra is, hogy mekkora fugafelülettel jár a kiválasztott csempe és mennyi időt vesz majd igénybe annak tisztán tartása.

Elkerülhetetlen kompromisszumok

A lakberendező:

 • érdekvédő,
 • pszichológus,
 • stílusformáló,
 • és túsztárgyaló is.

Előfordul, hogy egy megrendelő egy olyan elképzeléshez ragaszkodik makacsul, ami a gyakorlatban nem működik, ezért ki kell szabadítani saját gondolatainak fogságából. Ács Erzsébet szerint a leggyakoribb probláma, hogy az ügyfél a hely fizikai korlátait nem veszi figyelembe, és túl sok funkciót akar összezsúfolni. Ilyenkor is érdemes hallgatnunk a szakemberre, aki világossá teszi számunkra, hogy melyik elképzelésünknek milyen következményei lesznek, mely funkciók működnek, melyek nem.

Fürdőszoba

Kell egy remek terv!

Egy megjelenésében, funkcionalitásában igazán jó fürdőszoba megtervezése nem nélkülözheti a szakértő tervezést. Ha elszántunk magunkat, kellő ihletet nyertünk a meglévő vagy új fürdőszobánk létrehozásához, keressünk egy szakembert! Egy lakberendező alap az álomfürdőszobához és segítségével biztosak lehetünk a fürdőszoba gondtalan használatában is. Miért érnénk be kevesebbel?

Újságcikk, könyv, Facebook-poszt, PR-tartalom - legyen szó bármilyen szöveg elkészítéséről, íróként, újságíróként ugyanazt a célt tartom szem előtt: a közérthetőséget. Ezért a homeinfo.hu munkatársaként is arra törekszem, hogy a lakberendezésben, gépészetben, építkezésben, felújításban járatos szakemberek által elmondottakat könnyen fogyasztható formában adjam át olvasóink számára.
Kapcsolódó cikkek

Takarékosság, minőség, dizájn – innovatív, pénztárcakímélő megoldások a fürdőszobában

Ha egy termék adott funkciót hatékonyabban, kevesebb energia felhasználásával, ráadásul jobb minőségben lát el, akkor nem sok érv szól amellett, hogy ne azt válasszuk. A Novaservis Metalia ECO+ termékcsaládja éppen ilyen. A cseh gyártó legújabb csaptelepei és zuhanyszettjei takarékos, egyben élményt is nyújtó fürdőszobai megoldásokat kínálnak, köszönhetően a beépített, szabályozható levegőztető perlátornak és a részletekben rejlő innovatív újításoknak.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Zuhanytálca extrákkal: esztétikus, strapabíró, biztonságos és…

A Geberit legújabb zuhanytálca családja, a Geberit Sestra, tökéletesen illeszkedik a svájci gyártó prémium minőséget képviselő fürdőszobakínálatába. A Geberit Sestra ásványi anyagból készült zuhanytálca nemcsak elegáns megjelenésű, strapabíró és kiemelkedően csúszásmentes, de speciálisan kialakított szifonjának köszönhetően tökéletes megoldás alacsony padlószerkezetű fürdőszoba felújításánál is.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Fürdőszoba és design, azaz mitől lesz igazán különleges a fürdőszoba?

A fürdőszoba, méretétől függetlenül, tipikusan az a helyiség, ahol a funkcionalitás szempontjai fokozottan előtérbe kerülnek. Ahhoz azonban, hogy ez tökéletesen működjön, érdemes figyelmet fordítani a minőségi berendezési elemek és szaniterek kiválasztására.

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.

Funkcionalitás és design a fürdőszobában

Használat szempontjából otthonunk egyik legnyilvánvalóbb helyisége a fürdőszoba. Rendeltetése egyértelmű, tehát az is világos mindenki számára, hogy melyek a legszükségesebb és kevésbé elvárt berendezési elemei. Ezen a ponton azonban érdemes meghaladni a száraz tárgyszerűséget, hiszen azt is joggal szeretnénk, hogy ez a helyiség esztétikus, – mi több – kellemes és korszerű legyen, tükrözze ízlésünket. A design tehát megkerülhetetlen, ha a legtöbbet szeretnénk kihozni a legkisebb helyiségből.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Grohe innovációk

Mit hoz a jövő csaptelep fronton? Kovács Kevin, a Grohe projektmenedzsere mutatja be a cég innovációit.

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

52 látványterv közül választotta ki a szakmai zsűri Az év fürdőszobája 2020 pályázat legjobbjait. A Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt megmérettetésen Pongó Kriszta és Magyar Tibor végzett az első helyen.