Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise

A japandi, röviden, a japán és a skandináv esztétika kombinációja a lakberendezésben. Célja a nyugodt, hétköznapi és organikus belső terek megteremtése. Bár, mi csak a japán részhez tudunk hozzájárulni japán falidekorációk, japán falidíszek, japán festmények reprodukciói, japános kerámiák által, érdemes átfogó képet kapni erről a lelket gyönyörködtető stílusról, hiszen Magyarországon mind a japán, mind a skandináv esztétikum nagy népszerűségnek örvend. A kettőjük tudatos szintézise, a japandi egyre divatosabb jelenség.

Noha a középpontjában a nyugodt, minimalista és funkcionális belső terek állnak, az esztétika gyakran nem csak az otthon megjelenését hatja át - több annál. A japandi „valójában az egészséges életmódot szimbolizálja és szolgálja” – mondja Shanty Wijaya, az AllPrace belsőépítésze. „Megtanít bennünket, hogy megtaláljuk a szépséget a tökéletlenségben, mély kapcsolatot alakítsunk ki a földdel és a természettel, és élvezzük az élet egyszerű örömeit.”

Japandi stílus

Mi is a japandi stílus?

A legalapvetőbb értelemben a Japandi stílus a skandináv és a japán dizájn keveréke. „Mind a japán, mind a skandináv dizájnesztétika középpontjában az egyszerűség, a természetes elemek, a kényelem és a fenntarthatóság áll. A japandi lényegében a kelet találkozik a nyugattal dizájnmozgalom. A japán művészi elemeket és a wabi-sabi filozófiát ötvözi a skandináv kényelemmel és melegséggel vagy hyggével” – magyarázza Wijaya. (A wabi-sabi a japánok szépségről alkotott szemlélete. A japán esztétikát és a japán világnézetet képviseli, amely az elfogadásban, a mulandóságban és a tökéletlenségben mutatkozik meg. Ezt az esztétikát néha úgy magyarázzák, mint a szépség, ami tökéletlen, mulandó és hiányos. A hygge a „skandináv” boldogság, melegség, barátságosság, otthonosság – jóllét. A hygge az az állapot, amikor kényelmesen bekuckózva, az otthon melegében boldogak vagyunk, általában családi vagy baráti körben.)

Japandi stílus

A holland származású belső építész, Rietbergen a 2018-as japán utazása után beleszeretett a japandi dekorációba és belső terekbe.„Az egyik ok, amiért szeretem a japandit, az az, hogy több belső stílus keveréke” – mondja. A japandi belsőépítészeti kialakítása általában semleges színeket, kiváló minőségű és természetes anyagokat használ, valamint a zöldre és a természetre helyezi a hangsúlyt. „Mind Japánban, mind Skandináviában az emberek szeretnek időt tölteni a természetben, és szeretik otthonukba behozni a természetet” – mondja Rietbergen. „Ez nem csak a természetes anyagok, például a fa és a lenvászon, hanem az organikus formák használatában és a különböző formák kombinálásában is megjelenik.”

A japandi és a wabi-sabi ugyanaz?

Amint Wijaya megjegyzi, bár a japandi a wabi-sabi filozófia számos elemét tartalmazza, ennél többet is magában foglal. „A wabi-sabi a hagyományos japán esztétikai és világnézeti filozófián alapul, míg a japandi a japán wabi-sabi és a skandináv hygge filozófiából álló formatervezési irányzat” – magyarázza. Rietbergen szerint a wabi „rusztikus egyszerűséget” vagy „alulértékelt eleganciát” jelent, a sabi pedig azt jelenti, hogy a szépséget a tökéletlenségben találjuk meg, különösen azokban a tárgyakban, amelyek idővel megöregedtek. „Számomra a wabi-sabi a japandi része” – teszi hozzá Rietbergen. Ehhez rakjuk hozzá a skandináv hyggét.

Japandi stílus

A japán stílus története

A japán lakberendezés ismerete, bármily furcsa is, jó másfél száz éves múltra tekint vissza. Miután Japán közel 200 évig tartó zárt határpolitikája után az 1850-es évek közepén megnyitotta határait, skandináv tervezők és művészek kezdtek Japánba látogatni, akiket azonnal magával ragadott a japán stílus. „Nagyon odavoltak az országért, a kultúráért és a különféle termékekért. A japán tárgyak sok skandináv művészt és tervezőt ihlettek meg” – magyarázza Rietbergen. A japán fali dekorációk és faliképek, japán festmények, japán fametszetek, japán kerámiák, japán fali díszek lenyűgözték az európaiakat.

Japandi stílus

Rietbergen és Wijaya szerint ennek részben az az oka, hogy a két stílus már alapvetően sok hasonlóságot mutat, így sokkal könnyebben létrejött a partnerség. „A japán és a skandináv dizájnban és esztétikában sok közös vonás van: mindkettőben fontos az egyszerűség, a jó minőségű, természetes anyagok használata és a mesterségbeli tudás – magyarázza Wijaya. „Hasonlóságuk alapján született meg a házasság a japán és a skandináv dizájnmozgalom között, amely harmonikusan működik, egymást emelve a következő szintre.” Mondhatjuk tehát, hogy bár a japandi dizájn sok évtizedes múltra tekint vissza, mégsem megy ki a divatból, sőt, népszerűbb, mint valaha.

A japán stílus jobb megértéséhez vegyük figyelembe a két stílus meghatározó elemeit. A japán belső terekben gyakran használnak szerves és természetes anyagokat, mint pl. fa, kő, papír, pamut, rattan. Színpalettáját tekintve semleges, inkább a sötétebb és föld tónusokra helyezik a hangsúlyt (barna, zöld). Gyakran funkcionális tárgyakat dekor célzattal helyeznek jól látható helyre. Ilyen tárgyak a teáskannák, kerámia csészék, vázák. A terek tiszták, nyitottak, természetes fénnyel átitatottak.

A skandináv stílusú designban a hangsúlyt a természetes anyagokra, különösen a világos fára teszik. A semleges színpalettán világosabb színeket találhatunk (fehér, krém, világosbarna). A teret tiszta vonalak, tiszta terek, természetes fény jellemzi. Egyértelműen látható a két régió hasonló vonzalma a belső terek kialakítása terén. Ehhez jön hozzá a kézművesség iránti közös szeretet, amely mindkét stílusú belső terekben megnyilvánul.

Japandi stílus

Hogyan vigyük be a japandi stílust otthonunkba?

Ha a japandi belsőépítészeti irányzatot szeretnénk bevinni otthonunkba, Rietbergen szerint a legjobb a zsúfoltság felszámolásával kezdeni, mivel a minimalizmus és a kevesebb több gondolkodásmód hangsúlyozása különösen fontos a japandiban. Ezt követően már ránk van bízva, milyen tónust adunk a belső térnek: a világosabb skandinávnak, vagy a sötétebb japán színeknek hódolunk-e. Egy jól kiválasztott japán fali kép meghatározó eleme lehet egy szobának, a tipikus japán fali tekercsről nem is beszélve. Ha kerámiákat helyezünk bútorokra, azok rusztikussága a természetes egyszerűség báját viszik otthonunkba. Mindezt variálhatjuk japán textíliákkal (pl. párnákkal), amelyeket európai kanapékra, fotelekbe helyezhetünk. Ne féljünk elfogadni a tökéletlenségeket, válasszunk természetes, környezetbarát és fenntartható tárgyakat és anyagokat. Wijaya azt is javasolja, hogy olyan tereket hozzunk létre, amelyek összekötik a belső teret a külsővel, akár nagy ablakokon, akár teraszokon, akár növényeken és zölden keresztül. Egy csipetnyi skandináv hygge érdekében gyertyákkal, puha takarókkal „teremtsünk meghitt és meleg légkört, amely a kényelem és az összetartozás érzését árasztja”.
Most hunyjuk le a szemünket, és képzeljük mindezt el. Érezhetően melegség árad szét bennünk! Nos, lényegét tekintve ez a japandi.

Érdeklődöm a japandi stílusú lakberendezési tárgyak iránt

Népszerűek a témában

Sínes világítási rendszerek: egyszerűen szerelhető, jól variálható, könnyen tervezhető világítás

Professzionális LED világítási rendszer, nem csak profiknak

Így lesz modern stílusú az otthonod – Trükkök a berendezéshez

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Generon: a naprakész tető

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

A mai görgős zuhanykabinok csak hírből ismerik a '90-es évekbeli elődeiket

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

„Megtalálni az egyensúlyt a dizájn és a funkció között” – vallja Dr. Herczeg Andrea, a LOSZ Év lakberendezője 2022 pályázat díjazottja

Fürdőszoba tükrök új megvilágításban: tippek a megfelelő kiválasztásához

„Az egyedi környezet kialakításához mindig magam tervezem a bútorokat is” – beszélgetés Zsákai Gábor belsőépítész, lakberendezővel

Okos megoldásokkal az optimális fürdőszobai vízhasználatért

Sínes világítási rendszerek: egyszerűen szerelhető, jól variálható, könnyen tervezhető világítás

„Ha egyszóval kellene jellemezni, amit a lakberendezés adhat, akkor az a varázslat lenne” – bemutatkozik Baktai Bianca lakberendező, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottja

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

„Az esztétikumon és a funkcionalitáson felül kiemelt fontosságú számomra a terek játékos és inspiráló kialakítása” – interjú Lode Cora lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat harmadik helyezettjével

„Szeretem felfedezni a tér adottságait, tanulmányozni a lehetőségeket és megtalálni a legjobb kialakítási opciókat” – Kovács-Szécsi Dóra lakberendezővel, az Év moodboardja 2023 pályázat díjazottjával beszélgettünk

„Egy enteriőr akkor lesz élhető, amikor jól működnek együtt a különböző funkciók” – beszélgetés Pál Gabriella Annával, az Év moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

Friss hír a jakuzzivilágból: tovább bővült a VitalSpa „vevőkényeztető” garanciája