Hirdetés

Polgári stílus, a megunhatatlan

Ha ragaszkodunk a tradíciókhoz, és szívesen vesszük körül magunkat a boldog békeidők hangulatát idéző bútorokkal, vagy ragaszkodunk az örökségül kapott tárgyakhoz, rendezkedjünk be polgári stílusban.

Kihez illik?

Legjellegzetesebb vonásai a hagyományőrzés, az elegancia és az értékállóság, éppen ezért a polgári stílus azoknak való, akik szeretik az állandóságot. A klasszikus formavilág azt sugallja, hogy a benne élők számára a több generáción átvonuló ízlésvilág egyfajta maradandó értéket képvisel, biztonságot ad. A polgári stílus kedvelői nem tartják sokra az aktuális patot, a trendeket, ők a tradicionális formavilágban bíznak.  Nem a fiatalok, az első lakást berendezők stílusa ez, inkább a középkorúaké, akik számára az otthon nem csupán lakhely, de a reprezentáció egyik megnyilvánulási formája is.

Polgári stílus

A stílus

Klasszikus formavilággal, stíl vagy azt utánzó bútorokkal berendezett enteriőrökből áll a polgári stílusban megkomponált lakás. Dúsan redőzött függönyök, drapériák, perzsaszőnyegek éppúgy elengedhetetlen kellékei, mint a gipszstukkó vagy a kandalló. A bútorok legtöbbször mart ajtókkal, réz fogantyúkkal készültek, a székek kárpitozottak, tömör fából valók. A szó szoros értelmében vett polgári lakások jellemzői a szokatlanul nagy, 4 méter körüli belmagasság, az ehhez illő nagyon magas, szép, kazettás nyílászárók, köztük szinte mindig van kétszárnyú, vagy harmonikaszerűen összecsukható, amely szinte az egész falat betölti. Az ablakai osztottak, magasak, gyakran spalettásak. A polgári stílusnak létezik egy modernebb változata is, melyben a bútorok kevésbé díszítettek, cirádásak, de azért kecses vonalúak. Amely inkább csak legömbölyített vonalakkal rajzolt kanapéiban mutatkozik meg, de a túlzott gipszstukkózást már nem részesíti előnyben és a szőnyegek, textilek is fiatalosabbak, kevésbé díszletszerűek.

Polgári stílus

Anyaghasználat és színvilág

Egy polgári nappali padlójára csakis valódi fa parketta, vagy szalagpadló kerülhet, ahogy nem készülhet klasszikus konyhabútor sem egyszerű bútorlap frontokkal. A szekrények tetején hangsúlyos korona ül, és hasonló lépcsőzetes lábazat zárja le őket. Fontos bútordarabja a vitrin és a komód is, fölötte blondel tükörrel, falikarokkal megvilágítva. A gipsz feltétlenül jelen van, nem csak holkerek díszítésére, de párkányzatok, csillár helyét körülvevő rozetták, frízek és keretelemek formájában is. A klasszikus mintázatú, esetleg óarany mintázattal elegánssá tett tapéták is jól illenek hozzá. Kelmékben a taftok, az organzák, lehetőleg minél dúsabban redőzve, felülről drapériával keretezve. Színekben csakis a pasztellek kerülhetnek szóba, a vajszín, a bézs, a tejeskávé, a mogyoró, a krém, esetleg a halványsárga, de a stukkó és a mennyezet, illetve a mázolt ajtók általában fehérek.

Polgári stílus

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák