Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

A szőnyeg – otthonunk egyik legfontosabb kiegészítője

A szőnyeg meghatározza otthonunk stílusát: hangulatot, színt visz életterünkbe. Elválasztja, vagy éppen összeköti a helyiségek funkcióit, kapcsolatot teremt a különböző bútorok között. Szőnyeg nélkül kopár és rideg lenne lakóterünk, otthonunk pedig befejezetlen.

A megfelelő szőnyeg kiválasztása nagy körültekintéssel, tervezéssel és átgondolt szempontok szerint történjen, hiszen hosszú időre meghatározza majd otthonunk hangulatát, stílusát. Fontos tehát, hogy vásárlásnál figyelembe vegyük a kiszemelt szőnyeg tulajdonságait.

Stílus, szín, minta, textúra

A szőnyeg stílusában kell, hogy alkalmazkodjon a helyiség hangulatához, funkciójához és persze a saját stílusunkhoz is. Színeiben harmonizáljon a fal színével, a többi textillel (párnák, függönyök, kárpitok, takarók), a bútorokkal. A világosabb árnyalatok optikailag tágítják a teret, ez az általános szabály a szőnyegek estében is érvényes.

Szőnyeg a nappaliban

Mintás szőnyeg választásakor figyelnünk kell arra, hogy milyen hatással lesznek a minták a térre, az érzékeinkre. A terjedelmes mintájú darabok a nagyobb helyiségekben, míg kisebb terek esetében az apróbb mintázatú szőnyegek előnyösebbek.

Szőnyeg a nappaliban

Különböző helyiség különböző textúrájú szőnyegeket kíván, annak függvényében, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve az adott helyen a szőnyeg. Az erősebben igénybe vett helyekre erősebb, sűrűbb szövésű szőnyeget érdemes választani, míg a hosszú szálú, vagy lazább szerkezetű szőnyegeket a kevésbé igénybe vett helyekre javasoljuk.

Szőnyeg az olvasósarokban

Az ideális szőnyeg helyiségek szerint

Nappali

  • Kényelmes, puha, barátságos, meleg hangulatot árasztó szőnyeg illik ide, összhangban a már meglévő bútorzattal. A szőnyeg méretét és elhelyezését a helyiség mérete határozza meg. A szőnyeg ideális akkor, ha a kanapé(k), a fotel(ek), a dohányzó asztal mind ráférnek, sőt körbe még túl is lógnak kicsit.
A szőnyeg elhelyezése a nappaliban

Étkező

  • Ha az étkező asztal alá szeretnénk szőnyeget rakni, látványosabb, ha a szőnyeg formája követi az asztal alakját. Ebbe a helyiségbe alacsony szálmagasságú szőnyeg illik. A helyes méret kiválasztásánál figyelembe kell venni az étkezőasztal és székek méretét is. A méret akkor tökéletes, ha leüléskor és felálláskor a székeket hátra tolva, a szék hátsó lába a szőnyegen marad.
A szőnyeg – otthonunk egyik legfontosabb kiegészítője

Hálószoba

  • A hálószobában fontos a meghitt hangulat, melyben a szőnyeg fontos szerepet játszik. Ahhoz, hogy komfortérzetünk megfelelő legyen, figyelnünk kell a szőnyeg nagyságára és az elhelyezésére is. A szőnyeg legyen nagyobb az ágy méreténél és lógjon túl is rajta! Így az ágyról leszállva kellemes érzés lesz a szőnyegre lépni.
A szőnyeg elhelyezése a hálószobában

Gyerekszoba

  • A gyerekszobába tűzött, egyszerű, természetes anyagból készült, könnyen tisztítható, strapabíró szőnyeget válasszunk. Figyeljünk arra, hogy puha legyen, mert a túlságosan durva felületű anyagok könnyen megsérthetik a gyerekek bőrét. Választhatunk akár kör alakú szőnyeget is a gyerekszobába, így játékosabb hatást érhetünk el.
Szőnyeg a gyerekszobában

Fürdőszoba

  • Vizes helyiségekbe olyan víztaszító, a víznek ellenálló anyagot válasszunk, mint például a kókusz.
Szőnyeg a fürdőszobában

Lépcső, közlekedő

  • Közlekedőfolyosókra, belső lépcsőkre masszív anyagból készült, portaszító, egybefüggő futószőnyeg illik.

Mesterséges vagy természetes anyagú legyen a szőnyeg?

Ha strapabíró, könnyen kezelhető szőnyeget szeretnénk, válasszunk természetes anyagokból - szizálból, gyapjúból, kókuszból, tengerifűből - készült darabokat. A mesterséges anyagúak árban kedvezőbbek és viszonylag könnyen tisztíthatók, de tartósságban alig-alig közelítik meg a természetes anyagokat és előfordulhat, hogy allergiát okoznak.

Szőnyeg? Padlófűtés? Szőnyeg és padlófűtés?

Ha lakásunkban padlófűtés van, a szőnyeg vastagsága nem haladhatja meg a 10 millimétert. A termék címkéjén szerepelnie kell a „padlófűtéshez alkalmazható” feliratnak. 

Szőnyegtisztítás - Mikor és hogyan?

Hagyományos porszívónkkal alapos porszívózás után is csak a szőnyegeink felületéről távolítjuk el a port és az egyéb szennyeződéseket. A szőnyegre és az egészségünkre is káros anyagok - a poratka, a pollenek, penészgombák, valamint a homok is, amely kristályos szerkezeténél fogva minden egyes lépésünknél károsítja a szőnyeg szerkezetét, rövidíti élettartamát - azonban továbbra is a letaposott szőnyegszálak között maradnak. Ha van rá lehetőségünk, időnként poroljuk ki a szabadban a szőnyeget! Ilyenkor a mélyen lévő szennyeződések nagy része távozik a szőnyegből.

Kör alakú szőnyeg

Néhány jó tanács szőnyeg tisztításhoz

  • Rendszeresen porszívózzuk szőnyegeinket!
  • Ne menjünk cipővel a szőnyegre!
  • Folt esetén, ne késlekedjünk, gyorsan tisztítsuk ki!
  • Időnként szükséges a professzionális tisztítás, ezzel soha ne spóroljunk!
Kapcsolódó cikkek

Szőnyegtípusok: talpunk alatt a lényeg

Ha a lakás kiegészítőkről van szó, nem szabad a szőnyeg választás problémáját a szőnyeg alá söpörni. Rendkívül meghatározza a nappali, vagy a szoba hangulatát, melegséget, esztétikumot ad az otthonnak, ezért is fontos, hogy a megfelelő darab pihenjen a padlózaton.

Szobára szabott szőnyeg

A megfelelő szőnyeg kiválasztása nem egyszerű feladat. Ha van is konkrét elképzelésünk, biztos, hogy pont abban a színben, vagy méretben nem kapunk, ami nekünk kellene. Erre a problémára kínál remek megoldást az amerikai Flor nevű cég.

Nem mindegy, hova tesszük a szőnyeget

A szőnyeg minden lakásnak fontos eleme: meghatározza és dekorálja a teret, összefogja és csoportosítja a bútorokat. A szőnyeg segíthet a térben található különböző minták, színek, részletek összehangolásában.

Home staging: a lakáseladás új formája

A home staging Magyarországon még kevéssé ismert szakma, azonban egyre inkább kezd ez az értéknövelő tevékenység teret nyerni az itthoni ingatlan piacon. A kifejezést leginkább úgy lehet magyarra fordítani, hogy az ingatlan eladásra történő felkészítése. Célja, hogy a felkészítés után piacra került ingatlan gyorsabban és magasabb áron keljen el, mint felkészítés nélkül.

Flokkolt szőnyeg, az elnyűhetetlen melegburkolat

Az ma már nem újdonság, hogy egy járólap fahatású, de azt talán még kevesen tudják, hogy egy bizonyos szőnyegtípus is keltheti fa- vagy betonburkolat hatását. Ez a különleges anyag a flokkolt szőnyeg.

Albérletben is otthonosan

Bérelt lakásban élni egyrészt kevesebb kötöttséggel járó életforma, másrészt viszont meglehet, hogy éppen e kötöttségek hiánya vet fel egy sor, elgondolkodtató kérdést. Mennyi időt és pénzt érdemes arra áldoznunk, hogy a saját ízlésünkhöz igazítsuk más valaki lakását?

Parketta, laminált padló vagy padlószőnyeg?

Lakásfelújításkor, építkezésnél nagy dilemma lehet, hogy milyen burkolatok kerüljenek a szobákba. Hosszú távú döntésről van szó, érdemes mérlegelni az előnyöket és hátrányokat.

Felújítás házilag

Amennyiben a válság keresztbe húzta házépítési terveinket és jelentősebb felújításra sincs keretünk, de szeretnénk ha életterünk egy kicsit felfrissülne, semmiképpen se csüggedjünk.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.