Hirdetés

A szőnyeg – otthonunk egyik legfontosabb kiegészítője

A szőnyeg meghatározza otthonunk stílusát: hangulatot, színt visz életterünkbe. Elválasztja, vagy éppen összeköti a helyiségek funkcióit, kapcsolatot teremt a különböző bútorok között. Szőnyeg nélkül kopár és rideg lenne lakóterünk, otthonunk pedig befejezetlen.

A megfelelő szőnyeg kiválasztása nagy körültekintéssel, tervezéssel és átgondolt szempontok szerint történjen, hiszen hosszú időre meghatározza majd otthonunk hangulatát, stílusát. Fontos tehát, hogy vásárlásnál figyelembe vegyük a kiszemelt szőnyeg tulajdonságait.

Stílus, szín, minta, textúra

A szőnyeg stílusában kell, hogy alkalmazkodjon a helyiség hangulatához, funkciójához és persze a saját stílusunkhoz is. Színeiben harmonizáljon a fal színével, a többi textillel (párnák, függönyök, kárpitok, takarók), a bútorokkal. A világosabb árnyalatok optikailag tágítják a teret, ez az általános szabály a szőnyegek estében is érvényes.

Szőnyeg a nappaliban

Mintás szőnyeg választásakor figyelnünk kell arra, hogy milyen hatással lesznek a minták a térre, az érzékeinkre. A terjedelmes mintájú darabok a nagyobb helyiségekben, míg kisebb terek esetében az apróbb mintázatú szőnyegek előnyösebbek.

Szőnyeg a nappaliban

Különböző helyiség különböző textúrájú szőnyegeket kíván, annak függvényében, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve az adott helyen a szőnyeg. Az erősebben igénybe vett helyekre erősebb, sűrűbb szövésű szőnyeget érdemes választani, míg a hosszú szálú, vagy lazább szerkezetű szőnyegeket a kevésbé igénybe vett helyekre javasoljuk.

Szőnyeg az olvasósarokban

Az ideális szőnyeg helyiségek szerint

Nappali

  • Kényelmes, puha, barátságos, meleg hangulatot árasztó szőnyeg illik ide, összhangban a már meglévő bútorzattal. A szőnyeg méretét és elhelyezését a helyiség mérete határozza meg. A szőnyeg ideális akkor, ha a kanapé(k), a fotel(ek), a dohányzó asztal mind ráférnek, sőt körbe még túl is lógnak kicsit.
A szőnyeg elhelyezése a nappaliban

Étkező

  • Ha az étkező asztal alá szeretnénk szőnyeget rakni, látványosabb, ha a szőnyeg formája követi az asztal alakját. Ebbe a helyiségbe alacsony szálmagasságú szőnyeg illik. A helyes méret kiválasztásánál figyelembe kell venni az étkezőasztal és székek méretét is. A méret akkor tökéletes, ha leüléskor és felálláskor a székeket hátra tolva, a szék hátsó lába a szőnyegen marad.
A szőnyeg – otthonunk egyik legfontosabb kiegészítője

Hálószoba

  • A hálószobában fontos a meghitt hangulat, melyben a szőnyeg fontos szerepet játszik. Ahhoz, hogy komfortérzetünk megfelelő legyen, figyelnünk kell a szőnyeg nagyságára és az elhelyezésére is. A szőnyeg legyen nagyobb az ágy méreténél és lógjon túl is rajta! Így az ágyról leszállva kellemes érzés lesz a szőnyegre lépni.
A szőnyeg elhelyezése a hálószobában

Gyerekszoba

  • A gyerekszobába tűzött, egyszerű, természetes anyagból készült, könnyen tisztítható, strapabíró szőnyeget válasszunk. Figyeljünk arra, hogy puha legyen, mert a túlságosan durva felületű anyagok könnyen megsérthetik a gyerekek bőrét. Választhatunk akár kör alakú szőnyeget is a gyerekszobába, így játékosabb hatást érhetünk el.
Szőnyeg a gyerekszobában

Fürdőszoba

  • Vizes helyiségekbe olyan víztaszító, a víznek ellenálló anyagot válasszunk, mint például a kókusz.
Szőnyeg a fürdőszobában

Lépcső, közlekedő

  • Közlekedőfolyosókra, belső lépcsőkre masszív anyagból készült, portaszító, egybefüggő futószőnyeg illik.

Mesterséges vagy természetes anyagú legyen a szőnyeg?

Ha strapabíró, könnyen kezelhető szőnyeget szeretnénk, válasszunk természetes anyagokból - szizálból, gyapjúból, kókuszból, tengerifűből - készült darabokat. A mesterséges anyagúak árban kedvezőbbek és viszonylag könnyen tisztíthatók, de tartósságban alig-alig közelítik meg a természetes anyagokat és előfordulhat, hogy allergiát okoznak.

Szőnyeg? Padlófűtés? Szőnyeg és padlófűtés?

Ha lakásunkban padlófűtés van, a szőnyeg vastagsága nem haladhatja meg a 10 millimétert. A termék címkéjén szerepelnie kell a „padlófűtéshez alkalmazható” feliratnak. 

Szőnyegtisztítás - Mikor és hogyan?

Hagyományos porszívónkkal alapos porszívózás után is csak a szőnyegeink felületéről távolítjuk el a port és az egyéb szennyeződéseket. A szőnyegre és az egészségünkre is káros anyagok - a poratka, a pollenek, penészgombák, valamint a homok is, amely kristályos szerkezeténél fogva minden egyes lépésünknél károsítja a szőnyeg szerkezetét, rövidíti élettartamát - azonban továbbra is a letaposott szőnyegszálak között maradnak. Ha van rá lehetőségünk, időnként poroljuk ki a szabadban a szőnyeget! Ilyenkor a mélyen lévő szennyeződések nagy része távozik a szőnyegből.

Kör alakú szőnyeg

Néhány jó tanács szőnyeg tisztításhoz

  • Rendszeresen porszívózzuk szőnyegeinket!
  • Ne menjünk cipővel a szőnyegre!
  • Folt esetén, ne késlekedjünk, gyorsan tisztítsuk ki!
  • Időnként szükséges a professzionális tisztítás, ezzel soha ne spóroljunk!
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Miért nagyon hasznos a jó lakberendezési terv?

A közösségi terekre fókuszálva nyújtunk segítséget abban, hogy mire érdemes figyelni a berendezési tárgyak elhelyezését illetően.

Tanácsok a szőnyegek tisztításához

Ahány szőnyeg, annyiféle módja a tisztításnak, ápolásnak. Fontos, hogy a szőnyeg anyagának megfelelő módszert alkalmazzuk a tisztításnál, így az hosszú ideig szép és újszerű marad.

Nem mindegy, hova tesszük a szőnyeget

A szőnyeg minden lakásnak fontos eleme: meghatározza és dekorálja a teret, összefogja és csoportosítja a bútorokat. A szőnyeg segíthet a térben található különböző minták, színek, részletek összehangolásában.

Falra való szőnyegek

A faliszőnyegek használata komoly tradícióval, évezredekre visszatekintő múlttal rendelkezik. Népszerűségéből valójában soha nem vesztett, legfeljebb rövidebb időszakokban kevésbé volt divatos. Most azonban újra fénykorát éli a faliszőnyeg.

4 rafinált ötlet lakás színezéshez

A lakásfelújítás során előbb-utóbb sor kerül a szín választásra: milyen legyen a falak, a burkolatok, a bútorok, a textíliák és a kiegészítők színe? Kikerülhetetlen téma, ám sokan még attól is visszarettenek, hogy letegyék voksukat egyetlen szín mellett.

Találjuk meg a tökéletes szőnyeget!

A szőnyeg kiválasztása egyike a legnehezebb feladatoknak otthonunk berendezésekor. A megfelelő méretű szőnyeg tereket határol körbe, a tökéletes szín a helyiség egész hangulatát meghatározza, míg a textúra melegséget adhat otthonunknak.

Albérletben is otthonosan

Bérelt lakásban élni egyrészt kevesebb kötöttséggel járó életforma, másrészt viszont meglehet, hogy éppen e kötöttségek hiánya vet fel egy sor, elgondolkodtató kérdést. Mennyi időt és pénzt érdemes arra áldoznunk, hogy a saját ízlésünkhöz igazítsuk más valaki lakását?