Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Falra való szőnyegek

A faliszőnyegek használata komoly tradícióval, évezredekre visszatekintő múlttal rendelkezik. Népszerűségéből valójában soha nem vesztett, legfeljebb rövidebb időszakokban kevésbé volt divatos. Most azonban újra fénykorát éli a faliszőnyeg.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.


Régen nagy hagyománya volt a faliszőnyegek használatának, hiszen túl azon, hogy elviselhetőbbé tette a hideg falakat, a belső tereket is dekorálta. Leggyakrabban ágyvégeknél vagy az ágyak, kanapék, padok melletti, körüli falfelületeken alkalmaztak faliszőnyeget.
A modern lakásokban is szívesen nyúlnak ehhez, mint díszítő elemhez, legyen bármilyen színű, vagy bármekkora méretű. Variálhatjuk a kisebbet a nagyobb darabokkal, így rendkívül trendivé varázsolhatjuk otthonunkat.

Kilim szőnyeg

Egy nomád vagy falusi szövőműhelyben készült szőnyeg valóban kiváló kiegészítője lehet a legkülönfélébb stílusban berendezett otthonoknak. Ilyenek például a kilim szőnyegek, melyek magukban hordozzák egy egész törzs, népcsoport évszázados hagyományait. A ragyogó piros, kék, zöld, fekete és fehér színű textillel erős szín- és formakontrasztot hozhatunk létre lakásunkban. Napjaink minimál stílusú bútorokkal berendezett lakásai könnyen „sterillé” válhatnak, azonban egy falra helyezett kilim szép és elegáns megoldás lehet. Egy mennyezettől, padlóig érő textil nagyvonalúan tagolja a teret, otthonossá, meghitté, varázsolja a környezetet.

Faliszőnyeg

 

Faliszőnyeg

A faliszőnyeg rögzítésére kevés jó megoldás létezik. A hagyományos módszer szerint rögzítő pántokat varrnak a szőnyeg visszájára 20-40 cm távolságban, attól függően mekkora szőnyegről van szó. A falra pedig ehhez viszonyítva képrögzítő kampókat helyeznek el. Ezt a megoldást általában értékesebb szőnyegeknél szokták alkalmazni, mert ez sérti a legkevésbé a szőnyeg saját anyagát.

Meg kell találni az optimális arányt, mert ha kevés akasztó kerül fel a szőnyegre, akkor a súlyából adódóan hullámos lesz, ami rontja az esztétikai összképet.
A kommersz, egyszerűbb szőnyegeket általában átlyukasztják és a rögzítéshez profilidomot alkalmaznak, nem féltve a szőnyeg saját anyagát.

Faliszőnyeg


Kézi csomózású szőnyeg, faliszőnyeg tisztítása

Egy gondosan ápolt szőnyeg több nemzedéken át megőrizheti eredeti szépségét, így hosszú éveken át üde színfoltja maradhat a lakásnak. Mint minden szőnyeg, a fali szőnyegek is időközönkénti tisztítást igényelnek. Ennek elmulasztásával a szőnyeg elveszítheti eredeti fényét, színvilágát. Ha kézi csomózású szőnyegről van szó, akkor kizárólag a kézi tisztítás a megengedett, esetenként a kézi mosás ajánlott. Gépi mosás során ugyanis a durva eljárás és a vegyszerek tönkre tehetik a kézimunkát, gyapjú- vagy selyem szőnyeg esetében pedig komolyan károsodásodhatnak a szálak.

 

Népszerűek a témában

Modern stílusú lakást szeretnél? Így csináld!

Színes, ragyogó, karcálló – fürdőszobai és konyhai megoldások hosszú távra

Hogyan lehet stílusos a fürdőszobánk? 6 trükk a különleges fürdő kialakításához

Ez is érdekelhet

Látványos és elegáns öntöttmárvány térkádak az AREZZO design-tól

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Kültéri világítás lépésről lépésre

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Hörmann bejárati ajtók

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Lehet egyszerűbb a zuhanykabin építés! - ismerje meg a burkolható zuhanytálcáinkat

Innovatív és esztétikus textil árnyékolók

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Miért nagyon hasznos a jó lakberendezési terv?

Tanácsok a szőnyegek tisztításához

Belső árnyékolás egyszerűen, készfüggönnyel

A szőnyeg – otthonunk egyik legfontosabb kiegészítője

Otthon őszi hangulatban

Nyaralóban is otthonosan

Nem mindegy, hova tesszük a szőnyeget

Divatos minták tapétán és textileken - dzsungel láz és dús virágok

Fehérre hangolt otthon

4 rafinált ötlet lakás színezéshez