Hirdetés

Falra való szőnyegek

A faliszőnyegek használata komoly tradícióval, évezredekre visszatekintő múlttal rendelkezik. Népszerűségéből valójában soha nem vesztett, legfeljebb rövidebb időszakokban kevésbé volt divatos. Most azonban újra fénykorát éli a faliszőnyeg.Régen nagy hagyománya volt a faliszőnyegek használatának, hiszen túl azon, hogy elviselhetőbbé tette a hideg falakat, a belső tereket is dekorálta. Leggyakrabban ágyvégeknél vagy az ágyak, kanapék, padok melletti, körüli falfelületeken alkalmaztak faliszőnyeget.
A modern lakásokban is szívesen nyúlnak ehhez, mint díszítő elemhez, legyen bármilyen színű, vagy bármekkora méretű. Variálhatjuk a kisebbet a nagyobb darabokkal, így rendkívül trendivé varázsolhatjuk otthonunkat.

Kilim szőnyeg

Egy nomád vagy falusi szövőműhelyben készült szőnyeg valóban kiváló kiegészítője lehet a legkülönfélébb stílusban berendezett otthonoknak. Ilyenek például a kilim szőnyegek, melyek magukban hordozzák egy egész törzs, népcsoport évszázados hagyományait. A ragyogó piros, kék, zöld, fekete és fehér színű textillel erős szín- és formakontrasztot hozhatunk létre lakásunkban. Napjaink minimál stílusú bútorokkal berendezett lakásai könnyen „sterillé” válhatnak, azonban egy falra helyezett kilim szép és elegáns megoldás lehet. Egy mennyezettől, padlóig érő textil nagyvonalúan tagolja a teret, otthonossá, meghitté, varázsolja a környezetet.

Faliszőnyeg

 

Faliszőnyeg

A faliszőnyeg rögzítésére kevés jó megoldás létezik. A hagyományos módszer szerint rögzítő pántokat varrnak a szőnyeg visszájára 20-40 cm távolságban, attól függően mekkora szőnyegről van szó. A falra pedig ehhez viszonyítva képrögzítő kampókat helyeznek el. Ezt a megoldást általában értékesebb szőnyegeknél szokták alkalmazni, mert ez sérti a legkevésbé a szőnyeg saját anyagát.

Meg kell találni az optimális arányt, mert ha kevés akasztó kerül fel a szőnyegre, akkor a súlyából adódóan hullámos lesz, ami rontja az esztétikai összképet.
A kommersz, egyszerűbb szőnyegeket általában átlyukasztják és a rögzítéshez profilidomot alkalmaznak, nem féltve a szőnyeg saját anyagát.

Faliszőnyeg


Kézi csomózású szőnyeg, faliszőnyeg tisztítása

Egy gondosan ápolt szőnyeg több nemzedéken át megőrizheti eredeti szépségét, így hosszú éveken át üde színfoltja maradhat a lakásnak. Mint minden szőnyeg, a fali szőnyegek is időközönkénti tisztítást igényelnek. Ennek elmulasztásával a szőnyeg elveszítheti eredeti fényét, színvilágát. Ha kézi csomózású szőnyegről van szó, akkor kizárólag a kézi tisztítás a megengedett, esetenként a kézi mosás ajánlott. Gépi mosás során ugyanis a durva eljárás és a vegyszerek tönkre tehetik a kézimunkát, gyapjú- vagy selyem szőnyeg esetében pedig komolyan károsodásodhatnak a szálak.

 

Szállkai Krisztina vagyok,Junior Art Center Oktatási központban végzett lakberendező. A lakberendezés, a design, a divat nálam napirendi téma. Ennek a tág területnek a vérkeringésébe csöppentem, így a HomeInfo munkatársaként lehetőséget kaptam arra, hogy kamatoztathassam az eddig megszerzett tudásomat és ezt a folyamatosan bővülő Inspirációs oldalon keresztül átadhassam. Akik pedig mélyebben bele szeretnének merülni egy-egy témába, azok olvashatnak tőlem cikkeket a tudástár oldalon is. A legfontosabb, hogy imádom, amit csinálok és ami körvonalazódik körülöttem. Remélem ez érezhető lesz a munkámon!
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Miért nagyon hasznos a jó lakberendezési terv?

A közösségi terekre fókuszálva nyújtunk segítséget abban, hogy mire érdemes figyelni a berendezési tárgyak elhelyezését illetően.

Tanácsok a szőnyegek tisztításához

Ahány szőnyeg, annyiféle módja a tisztításnak, ápolásnak. Fontos, hogy a szőnyeg anyagának megfelelő módszert alkalmazzuk a tisztításnál, így az hosszú ideig szép és újszerű marad.

Belső árnyékolás egyszerűen, készfüggönnyel

A függöny belső tereink egyik meghatározó eleme, több szerepben is helyt kell állnia: dekorál, takar, ha szükséges, árnyékol és harmóniában tartja az enteriőrt.

A szőnyeg – otthonunk egyik legfontosabb kiegészítője

A szőnyeg meghatározza otthonunk stílusát: hangulatot, színt visz életterünkbe. Elválasztja, vagy éppen összeköti a helyiségek funkcióit, kapcsolatot teremt a különböző bútorok között. Szőnyeg nélkül kopár és rideg lenne lakóterünk, otthonunk pedig befejezetlen.

Otthon őszi hangulatban

Évszak váltáskor érdemes újrahangolni otthonunkat az adott évszak színei, jellemző formái segítségével. Íme, néhány tipp a hangulat teremtéshez.

Nyaralóban is otthonosan

Egy jól megtervezett hétvégi ház sok örömet és valódi kikapcsolódásra alkalmas időt jelent tulajdonosainak.Sajnos sok nyaraló válik a retró bútorok raktárává, mert amit otthon megununk vagy nem fér el, azt kivisszük a nyaralóba. Pedig lehet ezt másképp is.

Nem mindegy, hova tesszük a szőnyeget

A szőnyeg minden lakásnak fontos eleme: meghatározza és dekorálja a teret, összefogja és csoportosítja a bútorokat. A szőnyeg segíthet a térben található különböző minták, színek, részletek összehangolásában.