Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Falra való szőnyegek

A faliszőnyegek használata komoly tradícióval, évezredekre visszatekintő múlttal rendelkezik. Népszerűségéből valójában soha nem vesztett, legfeljebb rövidebb időszakokban kevésbé volt divatos. Most azonban újra fénykorát éli a faliszőnyeg.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.


Régen nagy hagyománya volt a faliszőnyegek használatának, hiszen túl azon, hogy elviselhetőbbé tette a hideg falakat, a belső tereket is dekorálta. Leggyakrabban ágyvégeknél vagy az ágyak, kanapék, padok melletti, körüli falfelületeken alkalmaztak faliszőnyeget.
A modern lakásokban is szívesen nyúlnak ehhez, mint díszítő elemhez, legyen bármilyen színű, vagy bármekkora méretű. Variálhatjuk a kisebbet a nagyobb darabokkal, így rendkívül trendivé varázsolhatjuk otthonunkat.

Kilim szőnyeg

Egy nomád vagy falusi szövőműhelyben készült szőnyeg valóban kiváló kiegészítője lehet a legkülönfélébb stílusban berendezett otthonoknak. Ilyenek például a kilim szőnyegek, melyek magukban hordozzák egy egész törzs, népcsoport évszázados hagyományait. A ragyogó piros, kék, zöld, fekete és fehér színű textillel erős szín- és formakontrasztot hozhatunk létre lakásunkban. Napjaink minimál stílusú bútorokkal berendezett lakásai könnyen „sterillé” válhatnak, azonban egy falra helyezett kilim szép és elegáns megoldás lehet. Egy mennyezettől, padlóig érő textil nagyvonalúan tagolja a teret, otthonossá, meghitté, varázsolja a környezetet.

Faliszőnyeg

 

Faliszőnyeg

A faliszőnyeg rögzítésére kevés jó megoldás létezik. A hagyományos módszer szerint rögzítő pántokat varrnak a szőnyeg visszájára 20-40 cm távolságban, attól függően mekkora szőnyegről van szó. A falra pedig ehhez viszonyítva képrögzítő kampókat helyeznek el. Ezt a megoldást általában értékesebb szőnyegeknél szokták alkalmazni, mert ez sérti a legkevésbé a szőnyeg saját anyagát.

Meg kell találni az optimális arányt, mert ha kevés akasztó kerül fel a szőnyegre, akkor a súlyából adódóan hullámos lesz, ami rontja az esztétikai összképet.
A kommersz, egyszerűbb szőnyegeket általában átlyukasztják és a rögzítéshez profilidomot alkalmaznak, nem féltve a szőnyeg saját anyagát.

Faliszőnyeg


Kézi csomózású szőnyeg, faliszőnyeg tisztítása

Egy gondosan ápolt szőnyeg több nemzedéken át megőrizheti eredeti szépségét, így hosszú éveken át üde színfoltja maradhat a lakásnak. Mint minden szőnyeg, a fali szőnyegek is időközönkénti tisztítást igényelnek. Ennek elmulasztásával a szőnyeg elveszítheti eredeti fényét, színvilágát. Ha kézi csomózású szőnyegről van szó, akkor kizárólag a kézi tisztítás a megengedett, esetenként a kézi mosás ajánlott. Gépi mosás során ugyanis a durva eljárás és a vegyszerek tönkre tehetik a kézimunkát, gyapjú- vagy selyem szőnyeg esetében pedig komolyan károsodásodhatnak a szálak.

 

Népszerűek a témában

Dekoratív és környezetbarát zöldfalak

Luxus-e a lakberendezés?

Professzionális LED világítási rendszer, nem csak profiknak