Hirdetés

Nem mindegy, hova tesszük a szőnyeget

A szőnyeg minden lakásnak fontos eleme: meghatározza és dekorálja a teret, összefogja és csoportosítja a bútorokat. A szőnyeg segíthet a térben található különböző minták, színek, részletek összehangolásában, egyúttal segít abban is, hogy a szoba belső elrendezésére pontot tegyünk, legyen az nappali, étkező vagy hálószoba. A szőnyeg pozícionálása függ attól, hogy mekkora a szoba és milyen hangulatot szeretnénk elérni ebben a térben.


Az első és egyben legfontosabb döntés, hogy mindig a megfelelő méretű szőnyeget válasszuk. A jól kiválasztott szőnyeg pozícionálását a szoba mérete is befolyásolja, de jó tudni, hogy a szőnyeg elhelyezése a szoba méretét optikailag kicsinyítheti vagy nagyobbíthatja.

Szőnyeg a nappaliban

Szőnyeg a nappaliban

Szőnyeg a nappaliban

Mielőtt egy szőnyegre letennénk a voksunkat, célszerű előbb az ülőbútorokat kiválasztani és megvásárolni, pontosan tudnunk kell a nappaliban ezeknek a bútoronak helyét, így könnyebb a szőnyeg méretét és mintáját is kiválasztani.

Szőnyeg a nappaliban

A szőnyeg helyes elhelyezése függ attól, hogy mekkora a nappali és, hogy egy vagy két kanapét szeretnénk-e a nappaliba. Ha pedig több kanapénk van, akkor a kanapék egymáshoz viszonyított helyzete is meghatározó. Alapszabály, hogy a szőnyeg mérete legyen legalább akkora méretű, hogy az ülőbútorok mellső lábai rajta legyenek.

Szőnyeg a nappaliban

Ha két kanapé van egymással szembe fordítva, akkor a szőnyeget egyenlő távolságra kell elhelyezni mindkét kanapétól. Amennyiben nem tudjuk az egyenlő távolságot kimérni, akkor valószínűleg nem a megfelelő méretű szőnyeget vásároltuk. Cél mindig a szimmetria legyen!

Szőnyeg a nappaliban

Egy nagy, nyitott terű nappali esetében a kanapéknak mindkét mellső lába a szőnyegen legyen, vagy ha nagyméretű a szőnyeg, akkor mindkét kanapét teljesen egészében helyezzük a szőnyegre. Ha székek, fotelek is tartoznak a nappali ülőbútoraihoz, akkor a fotelek mellső lábai is kerüljenek a szőnyegre. Ez a fajta pozícionálás egy meghitt zónát hoz létre anélkül, hogy a kizárná a térből a nappali többi részét.

Szőnyeg a nappaliban

Amennyiben van egy gyönyörű, de kisméretű szőnyegünk, akkor inkább tegyünk az ülőbútorok alá egy nagyméretű szizál, vagy valamilyen semleges színű, vékonyabb szőnyeget és fektessük arra dekorációként a kisméretű szőnyegünket.

Szőnyeg a nappaliban

Szőnyeg a nappaliban

A moduláris kanapé vagy L alakú kanapé esetében az egyedileg, megfelelő nagyságúra vágott, nagyméretű szőnyegek adhatják a legjobb megoldást. Egy nagyméretű szőnyeg egy nagy nyitott terű nappaliban, jobban összekapcsolja a rajta elhelyezett kanapét, a dohányzóasztalt, a fotelt.

Szőnyeg a nappaliban

Szőnyeg a nappaliban

Szőnyeg az étkezőben

A szőnyeg segítségével különböző funkciókat tudunk, elkülöníteni egy nyitottabb térben, így belső falak nélkül is jól érzékelhetően kijelölhető és elválasztható az étkező, illetve a nappali helye.


Ha az étkezőasztal alá választunk szőnyeget, akkor célszerű olyan méretűt választani, amelyik elég nagy ahhoz, hogy az asztal és az összes szék elférjen kényelmesen, akár kihúzva is rajta.

Szőnyeg az étkezőben

Szőnyeg az étkezőben

Szőnyeg a hálószobában

A hálószobában az ágy méretéhez és helyzetéhez igazítsuk a szőnyeget. Az ágyat, mindkét éjjeliszekrénnyel lehet teljes egészében a szőnyegre helyezni, vagy az éjjeliszekrényeket és az ágy fejvég felőli részét lehagyhatjuk a szőnyegről. Itt a vezérelv az, hogy az ágy két oldalán, az ágyból való kilépéshez kényelmes méretű szőnyegrész maradjon.

Szőnyeg a hálószobában

Az alábbi ábra röviden és vázlatosan szemlélteti a fent leírtakat.

 

A szőnyeg elhelyezése

Szenvedélyesen érdekel a történelem, a kultúra és a design. Tanulmányaim, utazásaim és a különböző kultúrájú emberekkel való kapcsolataim inspirálják a stílusomat és a munkámat. Különösen a skandináv életmód vonzó számomra, szeretem az északi stílus praktikumát, otthonosságát, kreativitását. Azokban az életterekben hiszek, amelyek funkcionálisak és egyedi stílusúak, ugyanakkor tükrözi a hagyományainkat, kultúránk örökségét.
Kapcsolódó cikkek

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Pfiffer Bútor – Örök érték

A tömör fa bútorok manapság ugyanazt az értéket képviselik mint évtizedekkel ezelőtt. Minőségben azonban magasan többet nyújtanak, mint más, nem tömör fából készülő társaik.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Tömörfa bútorok – Amikor a magas szintű kiszolgálás, a minőségi alapanyag és a professzionális gyártás az érték

A tömörfa bútorok minden szempontból az értékállóságot, időtlenséget, esztétikumot képviselik a bútorok között. Pfiffer János, a Pfiffer Bútor Mór Kft. tulajdonos ügyvezetője több évtizedes tapasztalatait megosztva avat be a gyártás és a kiválasztás rejtelmeibe és olyan információkkal gazdagít bennünket, melyekre laikusként nem is gondolnánk.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

Lehet egy kanapé egyszerre stílusos és kényelmes? A MobilaDalin modern kanapéi a lazítás magasabb dimenzióit jelentik.

Chesterfield modern csavarral - ezek a MobilaDalin kanapék elegánsabbá varázsolják otthonát!

Gondolkozott már azon, hogy szeretne egy Chesterfield-stílusú ülőgarnitúrát, de nem talált olyan egyedi megoldást, amely kielégítette volna minden igényét? Akkor ismerkedjen meg a Galla kanapékkal és ülőbútorokkal – szerintünk éppen ezt kereste!

Egyszerre játékos és klasszikus - ezek a MobilaDalin kanapék minden lakásban jól mutatnak!

Megbízhatóan játékos? Nonkonformista klasszikus? Egymásnak ellentmondó, értelmetlen szókapcsolatoknak tűnhetnek, egészen addig amíg nem látta ezeket a kanapékat!

Bútor vásárlás átgondoltan – Tömör fa vagy laminált bútort válasszunk?

Bútoraink manapság változatos anyagokból készülnek, de aki ragaszkodik a minőségi, időtálló darabokhoz, továbbra is a tömör fa bútorok mellett dönt.