Hirdetés

Nem mindegy, hova tesszük a szőnyeget

A szőnyeg minden lakásnak fontos eleme: meghatározza és dekorálja a teret, összefogja és csoportosítja a bútorokat. A szőnyeg segíthet a térben található különböző minták, színek, részletek összehangolásában, egyúttal segít abban is, hogy a szoba belső elrendezésére pontot tegyünk, legyen az nappali, étkező vagy hálószoba. A szőnyeg pozícionálása függ attól, hogy mekkora a szoba és milyen hangulatot szeretnénk elérni ebben a térben.


Az első és egyben legfontosabb döntés, hogy mindig a megfelelő méretű szőnyeget válasszuk. A jól kiválasztott szőnyeg pozícionálását a szoba mérete is befolyásolja, de jó tudni, hogy a szőnyeg elhelyezése a szoba méretét optikailag kicsinyítheti vagy nagyobbíthatja.

Szőnyeg a nappaliban

Szőnyeg a nappaliban

Szőnyeg a nappaliban

Mielőtt egy szőnyegre letennénk a voksunkat, célszerű előbb az ülőbútorokat kiválasztani és megvásárolni, pontosan tudnunk kell a nappaliban ezeknek a bútoronak helyét, így könnyebb a szőnyeg méretét és mintáját is kiválasztani.

Szőnyeg a nappaliban

A szőnyeg helyes elhelyezése függ attól, hogy mekkora a nappali és, hogy egy vagy két kanapét szeretnénk-e a nappaliba. Ha pedig több kanapénk van, akkor a kanapék egymáshoz viszonyított helyzete is meghatározó. Alapszabály, hogy a szőnyeg mérete legyen legalább akkora méretű, hogy az ülőbútorok mellső lábai rajta legyenek.

Szőnyeg a nappaliban

Ha két kanapé van egymással szembe fordítva, akkor a szőnyeget egyenlő távolságra kell elhelyezni mindkét kanapétól. Amennyiben nem tudjuk az egyenlő távolságot kimérni, akkor valószínűleg nem a megfelelő méretű szőnyeget vásároltuk. Cél mindig a szimmetria legyen!

Szőnyeg a nappaliban

Egy nagy, nyitott terű nappali esetében a kanapéknak mindkét mellső lába a szőnyegen legyen, vagy ha nagyméretű a szőnyeg, akkor mindkét kanapét teljesen egészében helyezzük a szőnyegre. Ha székek, fotelek is tartoznak a nappali ülőbútoraihoz, akkor a fotelek mellső lábai is kerüljenek a szőnyegre. Ez a fajta pozícionálás egy meghitt zónát hoz létre anélkül, hogy a kizárná a térből a nappali többi részét.

Szőnyeg a nappaliban

Amennyiben van egy gyönyörű, de kisméretű szőnyegünk, akkor inkább tegyünk az ülőbútorok alá egy nagyméretű szizál, vagy valamilyen semleges színű, vékonyabb szőnyeget és fektessük arra dekorációként a kisméretű szőnyegünket.

Szőnyeg a nappaliban

Szőnyeg a nappaliban

A moduláris kanapé vagy L alakú kanapé esetében az egyedileg, megfelelő nagyságúra vágott, nagyméretű szőnyegek adhatják a legjobb megoldást. Egy nagyméretű szőnyeg egy nagy nyitott terű nappaliban, jobban összekapcsolja a rajta elhelyezett kanapét, a dohányzóasztalt, a fotelt.

Szőnyeg a nappaliban

Szőnyeg a nappaliban

Szőnyeg az étkezőben

A szőnyeg segítségével különböző funkciókat tudunk, elkülöníteni egy nyitottabb térben, így belső falak nélkül is jól érzékelhetően kijelölhető és elválasztható az étkező, illetve a nappali helye.


Ha az étkezőasztal alá választunk szőnyeget, akkor célszerű olyan méretűt választani, amelyik elég nagy ahhoz, hogy az asztal és az összes szék elférjen kényelmesen, akár kihúzva is rajta.

Szőnyeg az étkezőben

Szőnyeg az étkezőben

Szőnyeg a hálószobában

A hálószobában az ágy méretéhez és helyzetéhez igazítsuk a szőnyeget. Az ágyat, mindkét éjjeliszekrénnyel lehet teljes egészében a szőnyegre helyezni, vagy az éjjeliszekrényeket és az ágy fejvég felőli részét lehagyhatjuk a szőnyegről. Itt a vezérelv az, hogy az ágy két oldalán, az ágyból való kilépéshez kényelmes méretű szőnyegrész maradjon.

Szőnyeg a hálószobában

Az alábbi ábra röviden és vázlatosan szemlélteti a fent leírtakat.

 

A szőnyeg elhelyezése

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Gyönyörű bútorfelületek fényes és matt kivitelben

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Okosotthon 46 négyzetméteren

Belvárosi kislakás átalakítása – Merész ötletek keltek életre

Az otthon egy érzés, kültéren is! Hangulatos elemek a kertbe a Tó2-től

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

REHAU FLIPDOOR, a tárolás művészete

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

A RAUVOLET redőnymegoldások egyesítik a designt és a funkciót

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Még több hely a fürdőszobában – tárolás okosan. Helytakarékos megoldások a Geberittől

Vásárlási listák
További vásárlási listák