Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Szőnyegtípusok: talpunk alatt a lényeg

Ha a lakás kiegészítőkről van szó, nem szabad a szőnyeg választás problémáját a szőnyeg alá söpörni. Rendkívül meghatározza a nappali, vagy a szoba hangulatát, melegséget, esztétikumot ad az otthonnak, ezért is fontos, hogy a megfelelő darab pihenjen a padlózaton.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Már gyermekkorban sokakat elvarázsoltak a repülőszőnyegekről szóló mesék, amelyek az egzotikus kelet világát idézték meg. Számunkra ez még csak pár éves, vagy évtizedes emlékkép, a valódi szőnyegek története azonban több mint 3000 éves múltra tekint vissza.

Szőnyeg: talpunk alatt a lényeg

Az első szőnyegeket Ázsia keleti sztyeppéin élő, török eredetű, állattartó nomád népek készítették és terítették a földre jurtáikban azért, hogy ne a puszta földdel érintkezzenek, valamint, így a nedvességet is ügyesen kiküszöbölték. A keleti szőnyegek népszerűek voltak Angliában, Németalföldön és Olaszországban is, mivel a gazdagság jelképei voltak

Talán sokan nem is gondolnánk, de 1945 előtt virágzó szőnyegkultúráról beszélhetünk Magyarországon, amely a régi magyar polgári életmód szerves része volt. Az ízléses és igényes szőnyegek az arisztokrácia szimbólumai és a polgári miliő megteremtésének elengedhetetlen elemei voltak. Az első szőnyegkiállítást az Országos Iparművészeti Múzeumban rendezték meg 1886-ban a nagyváradi püspök, Ipolyi Arnold 25 darabból álló gyűjteményéből. A II. világháborút követően 5-6 ezer, felbecsülhetetlen értékű szőnyeg került ki az országból. Sajnálatos módon mára méltatlanul elhalványult a magyar szőnyegkultúra egykori fénye.

Gépi technológiával készült szőnyegek

Számos funkciója létezik: használhatjuk térelválasztóként különböző helyiségek között, hangtompító és hőszigetelő tulajdonságokkal bír, alkalmazhatjuk lakás kiegészítőként, dekorációs céllal, így vagy erősíthetjük a már kialakított stílust, vagy segítségével akár megtörhetjük a rideg enteriőrt. Releváns szerepet tölt be használati tárgyként, hiszen szívesebben lépünk egy puha szőnyegre, mint a kemény padlóra, ülhetünk, vagy akár játszhatunk is rajta csemetéinkkel.  Praktikus és kényelmes. Ha pénztárcánk engedi, lehet mű-vagy presztízstárgy.

Elkészülésük módja szerint két nagy csoportját különböztethetünk meg: a kézi és a gépi szövésűeket. Az előbbieket ma már csak ritkán látni (bár a klasszikus és keleti stílushoz ez illik a legjobban), mivel igen drágák és kíméletes „bánásmódot" igényelnek. Ezeknél –az évezredes hagyományok alapján-, vagy csomózott technikát alkalmazzák, vagy a szövést. Az erős és kontrasztos színű, geometrikus mintavilággal rendelkező törzsi-keleti szőnyegek a modern formavilágú enteriőrökben érvényesülnek a legszebben.

Kézi szövésű szőnyeg

Anyagát tekintve 3 fajtája létezik: a pamut, amely egyben a legértéktelenebb, a gyapjú, a legkeresettebb, legtermészetesebb és a selyem, ami mindig, minden időben kuriózumnak számít. A modern szőnyegek már szintetikus anyagból állnak.

A legtöbb otthonban inkább a gépi technológiával, mesterséges szálakból készült darabok az elterjedtek. Ezek tartósabbak és könnyebben kezelhetőek, áruk a hétköznapi ember számára is elérhető, színük, mintázatuk, felületi kiképzéseik esetében nagyobb teret és választékot biztosítanak, mind a gyártók, mind pedig a vásárlók részére.

Perzsa szőnyeg

A szőnyeg választás fő szempontja, elsősorban az, hogy mire kívánjuk használni, valamint milyen méretű helyiség szeretnénk lefedni, de a befolyásoló tényezők közé tartozik még a bútorok helyigénye is. Fontos, hogy illeszkedjen életstílusunkhoz, így például más minőségű darab kerül egy gyerekszobába, és megint más egy ízlésesen berendezett nappaliba. Az előtérbe, belépőbe hasznos olyat rakni, ami mosható. A szín megválasztása főleg a használat függvénye, a világos színűek nagyítják a teret, de gondolni kell a tisztítás és a porszívózás gyakoriságára. Emellett harmonizálnia kell a fal színével és az egyéb kiegészítőkkel, a bútorzat tónusa ilyenkor másodlagos. Egy-két jól megválasztott színesebb, harsányabb „szőttes" az egész lakás hangulatát megváltoztathatja, de, ha csak már unjuk a meglévő stílust, akkor is optimális, olcsó és egyszerű eredményt érhetünk el egy gyors szőnyegcserével.

Egy-két jól megválasztott színesebb, harsányabb „szőttes

Azt is el kell dönteni, hogy milyen mintájú mellett tegyük le a voksunkat. Nagyobb légtérben leteríthetünk terjedelmes mintájú darabokat, míg kisebb terek esetében az apróbb mintázat előnyösebben hat. Gyerekszobába a figurás megoldások megengedettek és kedvesek.

A szőnyeg „beleszövődik" mindennapjainkba: egyaránt szemléljük és használjuk, a lakás dísze, a szoba kelléke, a tévézés elengedhetetlen eleme, a gyerekek játszótere és a bulizók ülőhelye egyben. Beleivódik életünkbe, kultúránkba, sőt még szóhasználatunkba is, gondoljunk csak arra, milyen rossz annak, aki alól kihúzzák a szőnyeget...

Népszerűek a témában

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Térformálás design elemekkel