Szőnyegtípusok: talpunk alatt a lényeg

Ha a lakás kiegészítőkről van szó, nem szabad a szőnyeg választás problémáját a szőnyeg alá söpörni. Rendkívül meghatározza a nappali, vagy a szoba hangulatát, melegséget, esztétikumot ad az otthonnak, ezért is fontos, hogy a megfelelő darab pihenjen a padlózaton.

Már gyermekkorban sokakat elvarázsoltak a repülőszőnyegekről szóló mesék, amelyek az egzotikus kelet világát idézték meg. Számunkra ez még csak pár éves, vagy évtizedes emlékkép, a valódi szőnyegek története azonban több mint 3000 éves múltra tekint vissza.

Szőnyeg: talpunk alatt a lényeg

Az első szőnyegeket Ázsia keleti sztyeppéin élő, török eredetű, állattartó nomád népek készítették és terítették a földre jurtáikban azért, hogy ne a puszta földdel érintkezzenek, valamint, így a nedvességet is ügyesen kiküszöbölték. A keleti szőnyegek népszerűek voltak Angliában, Németalföldön és Olaszországban is, mivel a gazdagság jelképei voltak

Talán sokan nem is gondolnánk, de 1945 előtt virágzó szőnyegkultúráról beszélhetünk Magyarországon, amely a régi magyar polgári életmód szerves része volt. Az ízléses és igényes szőnyegek az arisztokrácia szimbólumai és a polgári miliő megteremtésének elengedhetetlen elemei voltak. Az első szőnyegkiállítást az Országos Iparművészeti Múzeumban rendezték meg 1886-ban a nagyváradi püspök, Ipolyi Arnold 25 darabból álló gyűjteményéből. A II. világháborút követően 5-6 ezer, felbecsülhetetlen értékű szőnyeg került ki az országból. Sajnálatos módon mára méltatlanul elhalványult a magyar szőnyegkultúra egykori fénye.

Gépi technológiával készült szőnyegek

Számos funkciója létezik: használhatjuk térelválasztóként különböző helyiségek között, hangtompító és hőszigetelő tulajdonságokkal bír, alkalmazhatjuk lakás kiegészítőként, dekorációs céllal, így vagy erősíthetjük a már kialakított stílust, vagy segítségével akár megtörhetjük a rideg enteriőrt. Releváns szerepet tölt be használati tárgyként, hiszen szívesebben lépünk egy puha szőnyegre, mint a kemény padlóra, ülhetünk, vagy akár játszhatunk is rajta csemetéinkkel.  Praktikus és kényelmes. Ha pénztárcánk engedi, lehet mű-vagy presztízstárgy.

Elkészülésük módja szerint két nagy csoportját különböztethetünk meg: a kézi és a gépi szövésűeket. Az előbbieket ma már csak ritkán látni (bár a klasszikus és keleti stílushoz ez illik a legjobban), mivel igen drágák és kíméletes „bánásmódot" igényelnek. Ezeknél –az évezredes hagyományok alapján-, vagy csomózott technikát alkalmazzák, vagy a szövést. Az erős és kontrasztos színű, geometrikus mintavilággal rendelkező törzsi-keleti szőnyegek a modern formavilágú enteriőrökben érvényesülnek a legszebben.

Kézi szövésű szőnyeg

Anyagát tekintve 3 fajtája létezik: a pamut, amely egyben a legértéktelenebb, a gyapjú, a legkeresettebb, legtermészetesebb és a selyem, ami mindig, minden időben kuriózumnak számít. A modern szőnyegek már szintetikus anyagból állnak.

A legtöbb otthonban inkább a gépi technológiával, mesterséges szálakból készült darabok az elterjedtek. Ezek tartósabbak és könnyebben kezelhetőek, áruk a hétköznapi ember számára is elérhető, színük, mintázatuk, felületi kiképzéseik esetében nagyobb teret és választékot biztosítanak, mind a gyártók, mind pedig a vásárlók részére.

Perzsa szőnyeg

A szőnyeg választás fő szempontja, elsősorban az, hogy mire kívánjuk használni, valamint milyen méretű helyiség szeretnénk lefedni, de a befolyásoló tényezők közé tartozik még a bútorok helyigénye is. Fontos, hogy illeszkedjen életstílusunkhoz, így például más minőségű darab kerül egy gyerekszobába, és megint más egy ízlésesen berendezett nappaliba. Az előtérbe, belépőbe hasznos olyat rakni, ami mosható. A szín megválasztása főleg a használat függvénye, a világos színűek nagyítják a teret, de gondolni kell a tisztítás és a porszívózás gyakoriságára. Emellett harmonizálnia kell a fal színével és az egyéb kiegészítőkkel, a bútorzat tónusa ilyenkor másodlagos. Egy-két jól megválasztott színesebb, harsányabb „szőttes" az egész lakás hangulatát megváltoztathatja, de, ha csak már unjuk a meglévő stílust, akkor is optimális, olcsó és egyszerű eredményt érhetünk el egy gyors szőnyegcserével.

Egy-két jól megválasztott színesebb, harsányabb „szőttes

Azt is el kell dönteni, hogy milyen mintájú mellett tegyük le a voksunkat. Nagyobb légtérben leteríthetünk terjedelmes mintájú darabokat, míg kisebb terek esetében az apróbb mintázat előnyösebben hat. Gyerekszobába a figurás megoldások megengedettek és kedvesek.

A szőnyeg „beleszövődik" mindennapjainkba: egyaránt szemléljük és használjuk, a lakás dísze, a szoba kelléke, a tévézés elengedhetetlen eleme, a gyerekek játszótere és a bulizók ülőhelye egyben. Beleivódik életünkbe, kultúránkba, sőt még szóhasználatunkba is, gondoljunk csak arra, milyen rossz annak, aki alól kihúzzák a szőnyeget...

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Lakberendezés és otthon dekoráció mesterfokon

A lakás berendezésének legizgalmasabb fázisa, amikor a hangulatát, személyes jellegét meghatározó elemek, a tapéták, lakástextilek, kisbútorok és a dekoráció átgondolására kerül sor. Hiszen ezektől kapja meg valódi arculatát, így lesz otthonos. Hol és hogyan találhatunk rá ezekre a fontos kellékekre?

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Lakástextíliák, a térharmonizálás eszközei – Dekorációs és térformáló ötletek

Ahogy egyéniségünkhöz is gondosan alakítjuk külső megjelenésünket, úgy érdemes az otthonunk színvilágát is átgondolnunk. A terek, a színek és kiegészítők összehangolása azonban nem mindig könnyű feladat.

A térelválasztók szerepe otthonunkban: design vagy funkcionalitás

Egy lakás belső terének kialakításakor mindig sarkalatos kérdés a térelválasztás, főleg ha garzonokról, kislakásokról van szó. Ezekben a lakásokban a térelválasztóknak inkább funkcionális, mind sem esztétikai szerepük van. Persze ez utóbbi sem hátrány életterünk megtervezésekor.

Miért nagyon hasznos a jó lakberendezési terv?

A közösségi terekre fókuszálva nyújtunk segítséget abban, hogy mire érdemes figyelni a berendezési tárgyak elhelyezését illetően.

Tanácsok a szőnyegek tisztításához

Ahány szőnyeg, annyiféle módja a tisztításnak, ápolásnak. Fontos, hogy a szőnyeg anyagának megfelelő módszert alkalmazzuk a tisztításnál, így az hosszú ideig szép és újszerű marad.

A szőnyeg – otthonunk egyik legfontosabb kiegészítője

A szőnyeg meghatározza otthonunk stílusát: hangulatot, színt visz életterünkbe. Elválasztja, vagy éppen összeköti a helyiségek funkcióit, kapcsolatot teremt a különböző bútorok között. Szőnyeg nélkül kopár és rideg lenne lakóterünk, otthonunk pedig befejezetlen.