Szőnyegtípusok: talpunk alatt a lényeg

Ha a lakás kiegészítőkről van szó, nem szabad a szőnyeg választás problémáját a szőnyeg alá söpörni. Rendkívül meghatározza a nappali, vagy a szoba hangulatát, melegséget, esztétikumot ad az otthonnak, ezért is fontos, hogy a megfelelő darab pihenjen a padlózaton.

Már gyermekkorban sokakat elvarázsoltak a repülőszőnyegekről szóló mesék, amelyek az egzotikus kelet világát idézték meg. Számunkra ez még csak pár éves, vagy évtizedes emlékkép, a valódi szőnyegek története azonban több mint 3000 éves múltra tekint vissza.

Szőnyeg: talpunk alatt a lényeg

Az első szőnyegeket Ázsia keleti sztyeppéin élő, török eredetű, állattartó nomád népek készítették és terítették a földre jurtáikban azért, hogy ne a puszta földdel érintkezzenek, valamint, így a nedvességet is ügyesen kiküszöbölték. A keleti szőnyegek népszerűek voltak Angliában, Németalföldön és Olaszországban is, mivel a gazdagság jelképei voltak

Talán sokan nem is gondolnánk, de 1945 előtt virágzó szőnyegkultúráról beszélhetünk Magyarországon, amely a régi magyar polgári életmód szerves része volt. Az ízléses és igényes szőnyegek az arisztokrácia szimbólumai és a polgári miliő megteremtésének elengedhetetlen elemei voltak. Az első szőnyegkiállítást az Országos Iparművészeti Múzeumban rendezték meg 1886-ban a nagyváradi püspök, Ipolyi Arnold 25 darabból álló gyűjteményéből. A II. világháborút követően 5-6 ezer, felbecsülhetetlen értékű szőnyeg került ki az országból. Sajnálatos módon mára méltatlanul elhalványult a magyar szőnyegkultúra egykori fénye.

Gépi technológiával készült szőnyegek

Számos funkciója létezik: használhatjuk térelválasztóként különböző helyiségek között, hangtompító és hőszigetelő tulajdonságokkal bír, alkalmazhatjuk lakás kiegészítőként, dekorációs céllal, így vagy erősíthetjük a már kialakított stílust, vagy segítségével akár megtörhetjük a rideg enteriőrt. Releváns szerepet tölt be használati tárgyként, hiszen szívesebben lépünk egy puha szőnyegre, mint a kemény padlóra, ülhetünk, vagy akár játszhatunk is rajta csemetéinkkel.  Praktikus és kényelmes. Ha pénztárcánk engedi, lehet mű-vagy presztízstárgy.

Elkészülésük módja szerint két nagy csoportját különböztethetünk meg: a kézi és a gépi szövésűeket. Az előbbieket ma már csak ritkán látni (bár a klasszikus és keleti stílushoz ez illik a legjobban), mivel igen drágák és kíméletes „bánásmódot" igényelnek. Ezeknél –az évezredes hagyományok alapján-, vagy csomózott technikát alkalmazzák, vagy a szövést. Az erős és kontrasztos színű, geometrikus mintavilággal rendelkező törzsi-keleti szőnyegek a modern formavilágú enteriőrökben érvényesülnek a legszebben.

Kézi szövésű szőnyeg

Anyagát tekintve 3 fajtája létezik: a pamut, amely egyben a legértéktelenebb, a gyapjú, a legkeresettebb, legtermészetesebb és a selyem, ami mindig, minden időben kuriózumnak számít. A modern szőnyegek már szintetikus anyagból állnak.

A legtöbb otthonban inkább a gépi technológiával, mesterséges szálakból készült darabok az elterjedtek. Ezek tartósabbak és könnyebben kezelhetőek, áruk a hétköznapi ember számára is elérhető, színük, mintázatuk, felületi kiképzéseik esetében nagyobb teret és választékot biztosítanak, mind a gyártók, mind pedig a vásárlók részére.

Perzsa szőnyeg

A szőnyeg választás fő szempontja, elsősorban az, hogy mire kívánjuk használni, valamint milyen méretű helyiség szeretnénk lefedni, de a befolyásoló tényezők közé tartozik még a bútorok helyigénye is. Fontos, hogy illeszkedjen életstílusunkhoz, így például más minőségű darab kerül egy gyerekszobába, és megint más egy ízlésesen berendezett nappaliba. Az előtérbe, belépőbe hasznos olyat rakni, ami mosható. A szín megválasztása főleg a használat függvénye, a világos színűek nagyítják a teret, de gondolni kell a tisztítás és a porszívózás gyakoriságára. Emellett harmonizálnia kell a fal színével és az egyéb kiegészítőkkel, a bútorzat tónusa ilyenkor másodlagos. Egy-két jól megválasztott színesebb, harsányabb „szőttes" az egész lakás hangulatát megváltoztathatja, de, ha csak már unjuk a meglévő stílust, akkor is optimális, olcsó és egyszerű eredményt érhetünk el egy gyors szőnyegcserével.

Egy-két jól megválasztott színesebb, harsányabb „szőttes

Azt is el kell dönteni, hogy milyen mintájú mellett tegyük le a voksunkat. Nagyobb légtérben leteríthetünk terjedelmes mintájú darabokat, míg kisebb terek esetében az apróbb mintázat előnyösebben hat. Gyerekszobába a figurás megoldások megengedettek és kedvesek.

A szőnyeg „beleszövődik" mindennapjainkba: egyaránt szemléljük és használjuk, a lakás dísze, a szoba kelléke, a tévézés elengedhetetlen eleme, a gyerekek játszótere és a bulizók ülőhelye egyben. Beleivódik életünkbe, kultúránkba, sőt még szóhasználatunkba is, gondoljunk csak arra, milyen rossz annak, aki alól kihúzzák a szőnyeget...

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

Lakberendezés és otthon dekoráció mesterfokon

A lakás berendezésének legizgalmasabb fázisa, amikor a hangulatát, személyes jellegét meghatározó elemek, a tapéták, lakástextilek, kisbútorok és a dekoráció átgondolására kerül sor. Hiszen ezektől kapja meg valódi arculatát, így lesz otthonos. Hol és hogyan találhatunk rá ezekre a fontos kellékekre?

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Lakástextíliák, a térharmonizálás eszközei – Dekorációs és térformáló ötletek

Ahogy egyéniségünkhöz is gondosan alakítjuk külső megjelenésünket, úgy érdemes az otthonunk színvilágát is átgondolnunk. A terek, a színek és kiegészítők összehangolása azonban nem mindig könnyű feladat.

A térelválasztók szerepe otthonunkban: design vagy funkcionalitás

Egy lakás belső terének kialakításakor mindig sarkalatos kérdés a térelválasztás, főleg ha garzonokról, kislakásokról van szó. Ezekben a lakásokban a térelválasztóknak inkább funkcionális, mind sem esztétikai szerepük van. Persze ez utóbbi sem hátrány életterünk megtervezésekor.

Miért nagyon hasznos a jó lakberendezési terv?

A közösségi terekre fókuszálva nyújtunk segítséget abban, hogy mire érdemes figyelni a berendezési tárgyak elhelyezését illetően.

Tanácsok a szőnyegek tisztításához

Ahány szőnyeg, annyiféle módja a tisztításnak, ápolásnak. Fontos, hogy a szőnyeg anyagának megfelelő módszert alkalmazzuk a tisztításnál, így az hosszú ideig szép és újszerű marad.

A szőnyeg – otthonunk egyik legfontosabb kiegészítője

A szőnyeg meghatározza otthonunk stílusát: hangulatot, színt visz életterünkbe. Elválasztja, vagy éppen összeköti a helyiségek funkcióit, kapcsolatot teremt a különböző bútorok között. Szőnyeg nélkül kopár és rideg lenne lakóterünk, otthonunk pedig befejezetlen.

Praktikus mobil falak a lakásban

Lakásunk kapcsán felmerülhet az a probléma, hogy az egyébként megszokott falaink éppen rossz helyen vannak. Lehetnének fél méterrel arrébb, vagy ne is lennének ott egyáltalán. Aztán meg jó lenne egy adott funkciójú területet időlegesen elzárni, körbekeríteni valamilyen célra, munkára, vendégfogadásra. Fix falak esetén ez gyakorlatilag megoldhatatlan A helyzet feloldására megoldás lehet a falak, illetve azok egy részének rugalmas áthelyezése, mozgatása.