Hirdetés

4 rafinált ötlet lakás színezéshez

A lakásfelújítás során előbb-utóbb sor kerül a szín választásra: milyen legyen a falak, a burkolatok, a bútorok, a textíliák és a kiegészítők színe? Kikerülhetetlen téma, ám sokan még attól is visszarettenek, hogy letegyék voksukat egyetlen szín mellett. Talán ez az egyik oka annak, hogy a neutrális bézs igen népszerű. De miképpen válasszunk színeket, melyeket biztosan szeretni is fogunk? Szabályokkal nem, de néháy néhány trükkel szolgálhatunk, melyek megkönnyítik a választást.

1. A kedvenc szín

Kezdetnek olyan színt válasszunk, melyet a legjobban kedvelünk. Jó kiinduló pont lehet az a szín, amelyik gyakran feltűnik a ruháinkon, amit évek óta mindig szívesen viselünk, vagy az, amihez sok kellemes emlékünk fűződik. A szélsőséges irányzatokat, trendeket, mint például a neon zöld, ilyenkor célszerű figyelmen kívül hagyni.

Kék színű lakás

2. A különböző tónusú, illetve egy erősebb/gyengébb telítettségű szín kiválasztása

Ez azt jelenti, hogy az első színválasztásunk mellé választunk két újabbat, ugyanabból a színből kiindulva. Az egyik esetében a választott szín tónusán változtatunk fehérrel, vagy feketével, a másik színnél a telítettségben vagy árnyalatban legyen kis mértékű eltérés. Az igazán természetes hatású szobákban nem tökéletes a színpaletta, azaz a színek nem a választott szín fehérebb és sötétebb tónusai.

Kék színű lakás

3. Meleg – hideg színek egyensúlya

A kiegyensúlyozott szobabelsőhöz keverni kell a meleg és a hideg színeket. Melyek ezek? Ha a színkört megfelezzük, akkor pontosan láthatjuk, hogy melyik félkörön helyezkednek el a hideg, illetve a meleg színek.


Kékek, zöldek, lilák  a hűvösebb, míg a narancs, sárga, barna, vörös és rózsaszín  a melegebb hatásúak. Általában a hideg színek nyugtató, míg a meleg tónusok élénkítő, energizáló érzést keltenek.

Színkör

Ha a szobában túl sok a hideg szín, akkor a szobát is hidegebbnek érezzük.

Hideg színek

Ha csak szürke színeket használunk a szobában, a hatás semleges, mivel a szürke se nem meleg, se nem hideg hatású.

Szürke színű lakás

Az érem másik oldala, amikor a szobában túl sok meleg színt használnak. Az eredmény így kissé zsúfoltnak tűnik.

Meleg színű lakás

A barátságos, hívogató szobában a meleg és a hideg színek kiegyensúlyozott kombinációja található meg, de nem feltétlenül szükséges, hogy egyenlő arányban legyenek jelen a térben. Például ha a kék színt választottunk alapszínnek, ami egy hideg hatású szín, meleg színnek lehet választani mellé egy meleg árnyalatú fabútort, fapadlót, réz, vagy bőr anyagokat lámpákon, kisebb bútorokon.

Színminta

4. Kiegészítő szín választása

Ez az a szín, amit mindig lehet változtatni hangulattól, évszaktól függően. Ökölszabály, hogy olyan színt kell választani, ami a színkörön szemben áll az elsőnek választott kedvenc színnel, a példánkban a kékkel a meleg színek között a narancssárga áll szemben. Hasonlóan jó választás lehetne a sárga, piros, pink, sárgás zöld árnyalatai.
Fontos, hogy a sok szín = sok kontraszt = vibráló, zsúfolt hatású a szoba.
A legegyszerűbb módja ennek elkerülésére a nagyobb felületeken való semleges színekkel való kezdés: például a falon, majd a nagyobb bútoron, szőnyegen a választott kedvenc szín alkalmazása, a különböző tónusú választott szín két kiegészítő árnyalata és a kiegészítő szín használata a dekorációkon, textileken.

Kék színű lakás

Kék színű lakás

Kék színű lakás

Szenvedélyesen érdekel a történelem, a kultúra és a design. Tanulmányaim, utazásaim és a különböző kultúrájú emberekkel való kapcsolataim inspirálják a stílusomat és a munkámat. Különösen a skandináv életmód vonzó számomra, szeretem az északi stílus praktikumát, otthonosságát, kreativitását. Azokban az életterekben hiszek, amelyek funkcionálisak és egyedi stílusúak, ugyanakkor tükrözi a hagyományainkat, kultúránk örökségét.
Kapcsolódó cikkek

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Pfiffer Bútor – Örök érték

A tömör fa bútorok manapság ugyanazt az értéket képviselik mint évtizedekkel ezelőtt. Minőségben azonban magasan többet nyújtanak, mint más, nem tömör fából készülő társaik.

Tömörfa bútorok – Amikor a magas szintű kiszolgálás, a minőségi alapanyag és a professzionális gyártás az érték

A tömörfa bútorok minden szempontból az értékállóságot, időtlenséget, esztétikumot képviselik a bútorok között. Pfiffer János, a Pfiffer Bútor Mór Kft. tulajdonos ügyvezetője több évtizedes tapasztalatait megosztva avat be a gyártás és a kiválasztás rejtelmeibe és olyan információkkal gazdagít bennünket, melyekre laikusként nem is gondolnánk.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

Lehet egy kanapé egyszerre stílusos és kényelmes? A MobilaDalin modern kanapéi a lazítás magasabb dimenzióit jelentik.

Chesterfield modern csavarral - ezek a MobilaDalin kanapék elegánsabbá varázsolják otthonát!

Gondolkozott már azon, hogy szeretne egy Chesterfield-stílusú ülőgarnitúrát, de nem talált olyan egyedi megoldást, amely kielégítette volna minden igényét? Akkor ismerkedjen meg a Galla kanapékkal és ülőbútorokkal – szerintünk éppen ezt kereste!

Egyszerre játékos és klasszikus - ezek a MobilaDalin kanapék minden lakásban jól mutatnak!

Megbízhatóan játékos? Nonkonformista klasszikus? Egymásnak ellentmondó, értelmetlen szókapcsolatoknak tűnhetnek, egészen addig amíg nem látta ezeket a kanapékat!

Bútor vásárlás átgondoltan – Tömör fa vagy laminált bútort válasszunk?

Bútoraink manapság változatos anyagokból készülnek, de aki ragaszkodik a minőségi, időtálló darabokhoz, továbbra is a tömör fa bútorok mellett dönt.

Függönytől a rolettáig – Tudnivalók a textilárnyékolókról: típusok, méretezés

A praktikus és dekoratív szempontoknak egyaránt megfelelő belső téri árnyékolóra rátalálni nem egyszerű feladat. Melyik típus lesz ideális az adott helyiségbe? Milyen anyagból és mekkora legyen? Hogyan számoljuk ki a méretet? Gyakorlati tanácsok kezdőknek és haladóknak.