Hirdetés

4 rafinált ötlet lakás színezéshez

A lakásfelújítás során előbb-utóbb sor kerül a szín választásra: milyen legyen a falak, a burkolatok, a bútorok, a textíliák és a kiegészítők színe? Kikerülhetetlen téma, ám sokan még attól is visszarettenek, hogy letegyék voksukat egyetlen szín mellett. Talán ez az egyik oka annak, hogy a neutrális bézs igen népszerű. De miképpen válasszunk színeket, melyeket biztosan szeretni is fogunk? Szabályokkal nem, de néháy néhány trükkel szolgálhatunk, melyek megkönnyítik a választást.

1. A kedvenc szín

Kezdetnek olyan színt válasszunk, melyet a legjobban kedvelünk. Jó kiinduló pont lehet az a szín, amelyik gyakran feltűnik a ruháinkon, amit évek óta mindig szívesen viselünk, vagy az, amihez sok kellemes emlékünk fűződik. A szélsőséges irányzatokat, trendeket, mint például a neon zöld, ilyenkor célszerű figyelmen kívül hagyni.

Kék színű lakás

2. A különböző tónusú, illetve egy erősebb/gyengébb telítettségű szín kiválasztása

Ez azt jelenti, hogy az első színválasztásunk mellé választunk két újabbat, ugyanabból a színből kiindulva. Az egyik esetében a választott szín tónusán változtatunk fehérrel, vagy feketével, a másik színnél a telítettségben vagy árnyalatban legyen kis mértékű eltérés. Az igazán természetes hatású szobákban nem tökéletes a színpaletta, azaz a színek nem a választott szín fehérebb és sötétebb tónusai.

Kék színű lakás

3. Meleg – hideg színek egyensúlya

A kiegyensúlyozott szobabelsőhöz keverni kell a meleg és a hideg színeket. Melyek ezek? Ha a színkört megfelezzük, akkor pontosan láthatjuk, hogy melyik félkörön helyezkednek el a hideg, illetve a meleg színek.


Kékek, zöldek, lilák  a hűvösebb, míg a narancs, sárga, barna, vörös és rózsaszín  a melegebb hatásúak. Általában a hideg színek nyugtató, míg a meleg tónusok élénkítő, energizáló érzést keltenek.

Színkör

Ha a szobában túl sok a hideg szín, akkor a szobát is hidegebbnek érezzük.

Hideg színek

Ha csak szürke színeket használunk a szobában, a hatás semleges, mivel a szürke se nem meleg, se nem hideg hatású.

Szürke színű lakás

Az érem másik oldala, amikor a szobában túl sok meleg színt használnak. Az eredmény így kissé zsúfoltnak tűnik.

Meleg színű lakás

A barátságos, hívogató szobában a meleg és a hideg színek kiegyensúlyozott kombinációja található meg, de nem feltétlenül szükséges, hogy egyenlő arányban legyenek jelen a térben. Például ha a kék színt választottunk alapszínnek, ami egy hideg hatású szín, meleg színnek lehet választani mellé egy meleg árnyalatú fabútort, fapadlót, réz, vagy bőr anyagokat lámpákon, kisebb bútorokon.

Színminta

4. Kiegészítő szín választása

Ez az a szín, amit mindig lehet változtatni hangulattól, évszaktól függően. Ökölszabály, hogy olyan színt kell választani, ami a színkörön szemben áll az elsőnek választott kedvenc színnel, a példánkban a kékkel a meleg színek között a narancssárga áll szemben. Hasonlóan jó választás lehetne a sárga, piros, pink, sárgás zöld árnyalatai.
Fontos, hogy a sok szín = sok kontraszt = vibráló, zsúfolt hatású a szoba.
A legegyszerűbb módja ennek elkerülésére a nagyobb felületeken való semleges színekkel való kezdés: például a falon, majd a nagyobb bútoron, szőnyegen a választott kedvenc szín alkalmazása, a különböző tónusú választott szín két kiegészítő árnyalata és a kiegészítő szín használata a dekorációkon, textileken.

Kék színű lakás

Kék színű lakás

Kék színű lakás

Szenvedélyesen érdekel a történelem, a kultúra és a design. Tanulmányaim, utazásaim és a különböző kultúrájú emberekkel való kapcsolataim inspirálják a stílusomat és a munkámat. Különösen a skandináv életmód vonzó számomra, szeretem az északi stílus praktikumát, otthonosságát, kreativitását. Azokban az életterekben hiszek, amelyek funkcionálisak és egyedi stílusúak, ugyanakkor tükrözi a hagyományainkat, kultúránk örökségét.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Az otthon egy érzés, kültéren is! Hangulatos elemek a kertbe a Tó2-től

Elérkezett az ideje a kertbe költözésnek: telepítsük ide nappalinkat, olvasó- vagy társalgó sarkunkat. Nem csak kényelmessé, hangulatosság varázsolhatjuk a helyet néhány kiegészítő és kisebb bútor segítségével.

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

Egy érdekes kísérlet során részleteiben vizsgáltunk meg néhány bútort és így mutatjuk meg, melyek a jó minőség leginkább árulkodó jelei. Ez után garantáltan másképp nézünk a kiszemelt bútorokra.

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Pfiffer Bútor – Örök érték

A tömör fa bútorok manapság ugyanazt az értéket képviselik mint évtizedekkel ezelőtt. Minőségben azonban magasan többet nyújtanak, mint más, nem tömör fából készülő társaik.

Tömörfa bútorok – Amikor a magas szintű kiszolgálás, a minőségi alapanyag és a professzionális gyártás az érték

A tömörfa bútorok minden szempontból az értékállóságot, időtlenséget, esztétikumot képviselik a bútorok között. Pfiffer János, a Pfiffer Bútor Mór Kft. tulajdonos ügyvezetője több évtizedes tapasztalatait megosztva avat be a gyártás és a kiválasztás rejtelmeibe és olyan információkkal gazdagít bennünket, melyekre laikusként nem is gondolnánk.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

Lehet egy kanapé egyszerre stílusos és kényelmes? A MobilaDalin modern kanapéi a lazítás magasabb dimenzióit jelentik.