Hirdetés

Tervezze meg alaposan a térburkolatot!

Mielőtt nekilát a megvalósításnak néhány fontos pontot vegyen figyelembe és alaposan tervezzen. Az alapos előkészítés előfeltétele a kívánt végeredmény elérésének.

Kerti sétány térkőből<>

Javasoljuk, hogy kövesse az alábbi lépéseket:

  • készítsen egy vázlatot a kertjéről, udvaráról
  • ügyeljen a teherbíró altalaj meglétére
  • ügyeljen a szükséges lejtésekre
  • fordítson különös figyelmet az alapréteg készítésére
  • tisztítás és ápolás

Tervezés

A terasz vagy járda ideális helyének meghatározásához először készítsen egy lehetőség szerint méretarányos skiccet a kertjéről, udvaráról, ezen több lehetséges elhelyezést is felvázolhat. Terasz esetén válasszon napos területet. Az árnyékos területek nedvesek, ezért itt moha és algásodás jelenhet meg a térköveken, így a felület csúszóssá válhat.

20110503_terburkolat_lerakas_tervezes_05

A burkolat kiválasztásnál először tisztáznunk kell, milyen terhelésre keresünk burkolatot. A többnyire gyalogos forgalommal terhelt felületekre lapokat vagy 4, legfeljebb 6 cm vastagságú térburkolatot ajánlunk. Egyes burkolatok semmilyen festékanyagot sem tartalmaznak, így elkerülhető a tisztítószerek vagy UV-sugárzás hatására történő színváltozás. Javasoljuk azokat a térköveket, amelyeknek kopórétege nagy ellenálló képességű mélységi kőzetek őrleményeiből készül.

A térkövek lerakása

Ha kiválasztottuk az igényünknek megfelelő burkolattípust, már csak a felületi megjelenést és színvilágot kell meghatároznunk. A normál szürke illetve színes felületű térköveken kívül, mosott szemcsés, és szemcseszórással finomított burkolólapok valamint antik hatású felülettel bíró térkövek adják a kínálatot.

Altalaj és teherhordó réteg

A jó altalaj agyagos vagy homokos szerkezetű. Agyagos altalaj esetében célszerű 10-15 cm-rel vastagabb ágyazati réteget kialakítani. Teherhordó rétegként általában 0-45 mm szemnagyságú zúzottkő használatos, melyet alaposan tömöríteni kell. Ezután következik az ágyazóréteg, amihez a legmegfelelőbb a 2-5 mm szemcseméretű kőzúzalék. Mindkét réteg esetén figyelni kell a 2-3 % lejtés megtartására. Mivel az alépítmény közvetlenül viseli a burkolatot, elengedhetetlen annak gondos kivitelezése. Egy esetleges süllyedés az alépítményben rögtön megjelenik a burkolt felületben is.

Térköves burkolat

A térkövek lerakása

Ahol a felület nagyobb igénybevételnek van kitéve, ott szükség lehet szegélyezésre. Ez lehet szegélykő, paliszád vagy egyszerű betonozás is. A szegélyeket lehetőség szerint úgy rakja le, hogy a burkoláskor minél kevesebb követ kelljen vágnia. Beépítés előtt ellenőrizze a kövek színét, méretét és fajtáját, hogy egyezik-e az Ön által megrendelttel, mert a beépítés után cseregarancia nem érvényesíthető.

Mivel az ágyazórétegre lehúzás után rálépni nem szabad, a kövek fektetése a már lerakott kövekről, előrefelé haladva történik. A sorok tartásához segítséget nyújt, ha egy zsinórt feszít ki és ahhoz igazítja az egyes köveket. A kövek között hagyjon 3-5 mm fugatávolságot. A homogén felület elérése érdekében több rakat esetén célszerű a köveket keverni az egyes raklapokból. Fugázáshoz használjon száraz folyami homokot, melyet a hézagokba kell söpörni. A felületet ezután gumilappal ellátott lapvibrátorral vagy nagyobb méretű kövek (pl. 40x40 cm) esetén gumikalapáccsal tömörítse.

Térkövek tisztitása

Tisztítás

A térkő felület szárazon seprűvel, illetve nedvesen felmosómoppal és általános tisztítószerrel tisztítható. Magasnyomású mosóval való tisztítás nem ajánlott. A részletes kivitelezési fázisokról és az ehhez kapcsolódó fontos tudnivalókról a következő cikkünkben részletesen beszámolunk.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Masszázsmedencét a teraszra! - Új perspektívában a külső terek berendezése

Kevesen gondolnak arra, hogy a terasz ülőgarnitúráját masszázsmedencére cseréljék, hogy a fotel helyett pezsgőfürdőben elmerülve szemléljék a házukat övező tájat. Pedig az ötlet tökéletes azok számára, akik többre vágynak egy szépen berendezett terasznál, verandánál. Azoknak, akik egy kis fényűzésre szomjaznak, ami elérhető.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Jól átgondolt tervezéssel otthonunk alapterülete a kert, illetve a terasz irányába is növelhető. Ekkor azonban gondoskodnunk kell a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról.

Vízszigetelési problémák megelőzése teraszokon, erkélyeken, vizes helyiségekben - egy komponensű, rugalmas vízszigetelő habarccsal

A vízszigetelés hiánya, vagy a helytelen kivitelezés következményeként számos kellemetlen problémával kell szembenéznünk. A helyzet azonban nem reménytelen! Megfelelő anyagok felhasználásával ezek a gondok orvosolhatók.

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Egy újabb helyiséggel növelhetjük otthonunk alapterületét, csupán a kertbe vagy a teraszra kell kitelepülnünk és gondoskodnunk a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról. Ehhez hívhatjuk segítségül a modern kert- és teraszárnyékoló rendszereket.

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

A jól megválasztott, könnyen kezelhető és jó minőségű napellenzővel erkélyünket, teraszunkat otthonunk egyik legkényelmesebb zónájává alakíthatjuk a nyári időszakban.