Hirdetés

Tervezze meg alaposan a térburkolatot!

Mielőtt nekilát a megvalósításnak néhány fontos pontot vegyen figyelembe és alaposan tervezzen. Az alapos előkészítés előfeltétele a kívánt végeredmény elérésének.

Kerti sétány térkőből<>

Javasoljuk, hogy kövesse az alábbi lépéseket:

  • készítsen egy vázlatot a kertjéről, udvaráról
  • ügyeljen a teherbíró altalaj meglétére
  • ügyeljen a szükséges lejtésekre
  • fordítson különös figyelmet az alapréteg készítésére
  • tisztítás és ápolás

Tervezés

A terasz vagy járda ideális helyének meghatározásához először készítsen egy lehetőség szerint méretarányos skiccet a kertjéről, udvaráról, ezen több lehetséges elhelyezést is felvázolhat. Terasz esetén válasszon napos területet. Az árnyékos területek nedvesek, ezért itt moha és algásodás jelenhet meg a térköveken, így a felület csúszóssá válhat.

20110503_terburkolat_lerakas_tervezes_05

A burkolat kiválasztásnál először tisztáznunk kell, milyen terhelésre keresünk burkolatot. A többnyire gyalogos forgalommal terhelt felületekre lapokat vagy 4, legfeljebb 6 cm vastagságú térburkolatot ajánlunk. Egyes burkolatok semmilyen festékanyagot sem tartalmaznak, így elkerülhető a tisztítószerek vagy UV-sugárzás hatására történő színváltozás. Javasoljuk azokat a térköveket, amelyeknek kopórétege nagy ellenálló képességű mélységi kőzetek őrleményeiből készül.

A térkövek lerakása

Ha kiválasztottuk az igényünknek megfelelő burkolattípust, már csak a felületi megjelenést és színvilágot kell meghatároznunk. A normál szürke illetve színes felületű térköveken kívül, mosott szemcsés, és szemcseszórással finomított burkolólapok valamint antik hatású felülettel bíró térkövek adják a kínálatot.

Altalaj és teherhordó réteg

A jó altalaj agyagos vagy homokos szerkezetű. Agyagos altalaj esetében célszerű 10-15 cm-rel vastagabb ágyazati réteget kialakítani. Teherhordó rétegként általában 0-45 mm szemnagyságú zúzottkő használatos, melyet alaposan tömöríteni kell. Ezután következik az ágyazóréteg, amihez a legmegfelelőbb a 2-5 mm szemcseméretű kőzúzalék. Mindkét réteg esetén figyelni kell a 2-3 % lejtés megtartására. Mivel az alépítmény közvetlenül viseli a burkolatot, elengedhetetlen annak gondos kivitelezése. Egy esetleges süllyedés az alépítményben rögtön megjelenik a burkolt felületben is.

Térköves burkolat

A térkövek lerakása

Ahol a felület nagyobb igénybevételnek van kitéve, ott szükség lehet szegélyezésre. Ez lehet szegélykő, paliszád vagy egyszerű betonozás is. A szegélyeket lehetőség szerint úgy rakja le, hogy a burkoláskor minél kevesebb követ kelljen vágnia. Beépítés előtt ellenőrizze a kövek színét, méretét és fajtáját, hogy egyezik-e az Ön által megrendelttel, mert a beépítés után cseregarancia nem érvényesíthető.

Mivel az ágyazórétegre lehúzás után rálépni nem szabad, a kövek fektetése a már lerakott kövekről, előrefelé haladva történik. A sorok tartásához segítséget nyújt, ha egy zsinórt feszít ki és ahhoz igazítja az egyes köveket. A kövek között hagyjon 3-5 mm fugatávolságot. A homogén felület elérése érdekében több rakat esetén célszerű a köveket keverni az egyes raklapokból. Fugázáshoz használjon száraz folyami homokot, melyet a hézagokba kell söpörni. A felületet ezután gumilappal ellátott lapvibrátorral vagy nagyobb méretű kövek (pl. 40x40 cm) esetén gumikalapáccsal tömörítse.

Térkövek tisztitása

Tisztítás

A térkő felület szárazon seprűvel, illetve nedvesen felmosómoppal és általános tisztítószerrel tisztítható. Magasnyomású mosóval való tisztítás nem ajánlott. A részletes kivitelezési fázisokról és az ehhez kapcsolódó fontos tudnivalókról a következő cikkünkben részletesen beszámolunk.

Kapcsolódó cikkek

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Jól átgondolt tervezéssel otthonunk alapterülete a kert, illetve a terasz irányába is növelhető. Ekkor azonban gondoskodnunk kell a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról.

Vízszigetelési problémák megelőzése teraszokon, erkélyeken, vizes helyiségekben - egy komponensű, rugalmas vízszigetelő habarccsal

A vízszigetelés hiánya, vagy a helytelen kivitelezés következményeként számos kellemetlen problémával kell szembenéznünk. A helyzet azonban nem reménytelen! Megfelelő anyagok felhasználásával ezek a gondok orvosolhatók.

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Egy újabb helyiséggel növelhetjük otthonunk alapterületét, csupán a kertbe vagy a teraszra kell kitelepülnünk és gondoskodnunk a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról. Ehhez hívhatjuk segítségül a modern kert- és teraszárnyékoló rendszereket.

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

A jól megválasztott, könnyen kezelhető és jó minőségű napellenzővel erkélyünket, teraszunkat otthonunk egyik legkényelmesebb zónájává alakíthatjuk a nyári időszakban.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Hogyan lesz a tetőterasz otthonunk legjobb része?

Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legtöbb hasznos terület alakítsa ki otthonában. Sokan jönnek rá a beköltözést követően, hogy milyen jó is lenne egy terasz. Kiváló megoldásként szolgálhatnak a problémára a tetőteraszok. Nézzük, milyen fontos szempontokat kell szem előtt tartanunk, ha tetőteraszt vagy tetőkertet szeretnénk kialakítani!

A terasz felújítása

A teraszok az otthonunk, lakásunk külső bővítményei, az alapterület egyfajta csatolt területei. A terasz az épületből legalább 1,5 méterre kinyúló szerkezeti elem. Építési felújítási szempontból ide tartoznak a kocsifeljárók, nagyobb erkélyek, tetőteraszok és a ház körüli szabadtéri ücsörgésre, étkezésre és - ha van - a medence körüli tevékenységre szolgáló stabil, állandó, burkolattal rendelkező területek is.

Úszó hotel kényelmes szobákkal

Aki komolyan játszik a gondolattal, hogy lakóhajón élne, előtte azért próbálja ki mindezt egy úszó hotelben. Eláruljuk: a próba után csak megerősítést nyernek vágyai.