Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Burkolás kültéren – Milyen előnyökkel jár a legjobb minőségű anyagok használata?

A külső terek burkolásához elengedhetetlen, hogy az anyaghasználatot tekintve rendszerben gondolkodjunk: lehetőleg azonos cég egymásra épülő termékeit alkalmazzuk. Az eredmény mindenkinek – megbízónak és szakembernek is – a megelégedését szolgálja. Bakos Ferenc, a Murexin alkalmazástechnikai vezetője bevezet minket a teraszburkolás rejtelmeibe.

Gondolkodjunk rendszerben!

A teraszburkolás a házépítés egyik legrettegettebb része. Nem ritka, hogy akár az első téli időszak után elkezdenek feljönni a burkolólapok, ennek a bosszúságnak pedig érthető módon minden építtető szeretné elejét venni. Mi ennek a módja?
Amikor megtörténik a baj, az ember elkezdi törni a fejét, hogy vajon mi lehetett a gond. Például, hogy egy terasz hosszútávon is megfelelő módon működjön, már a legelején oda kell figyelni, hogy megfelelő minőségű anyagokat vásároljunk. Nem szabad abból az elvből kiindulni, hogy jó lesz az olcsó is, mert az csak addig spórolás (vagyis összességében egyáltalán nem az), ameddig fizetünk érte. Fontos, hogy mindig rendszerben gondolkodjunk, ami azt jelenti, hogy egy adott cégnek a termékeit veszem meg, amelyek egymásra épülnek, és akkor az anyaghibából fakadó problémák gyakorlatilag elkerülhetők. Ha burkoláshoz szükséges anyagokat az áruk alapján válogatjuk össze, akkor viszont komoly az esélye, hogy a több gyártótól beszerzett termékek nem lesznek kompatibilisek egymással, és a rétegek nem fognak jól tapadni egymáshoz.

Ezeket a tanácsokat nyilván beltéri burkolás esetén is érdemes megfogadni, de kültéren még nagyobb lehet a rizikófaktor.
Így van, hiszen kültéren nagyon fontos tényező a hőingadozás. Nyáron egy déli, délnyugati fekvésű teraszt 8-10 órán keresztül is tűzhet a nap, és a felülete 60, vagy akár 70 fokra is felforrósodhat. Ha a kerámia ilyen állapotában kap egy záport, akár 40-50 fokkal is csökkenhet a hőmérséklete. Télen ugyanígy terhelheti a burkolólapot jelentős hőingadozás, ahogyan az éjszakai mínusz 20 fokból felmelegszik a déli órákra akár 0 vagy +5 fokra. Mindezt ki kell bírnia az aljzatkiegyenlítőnek (amiből rossz gyakorlat szerint szoktak beltérit használni kintre), a ragasztónak, a kenhető vízszigetelésnek, a fugának.

Murexin burkoló segédanyagok

A megbízható szakember kiválasztása

A jó alapanyagok megvásárlása egy dolog, de mi kell ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembert is?
Ugyanazért a pénzért végezhet valaki tökéletes munkát, más pedig silány minőségűt. Sőt, a második eset még drágább is, hiszen a helyreállítás költségével is számolnunk kell. A rossz minőségű munkából fakadó problémák elkerülése érdekében mindenképpen kérjünk referenciát. Mutassa meg a szakember, hogy hol, milyen munkát végzett, és el lehet mellé kérni a szakképző iskolában szerzett bizonyítványát is. Kérdezzük meg, vagy nézzük meg, hogy például a termék műszaki adatlapjának megfelelően tartja-e be a száradási időket. A termék csomagolására és a műszaki adatlapra azért kerülnek fel ezek az információk, hogy azok mind a szakember, mint a megrendelő számára rendelkezésre álljanak, hogy jól funkcionáljon a beépítésre kerülő anyag. Fontos, hogy ha nem megfelelő minőségű az alapfelület, akkor nem tudja tartósan viselni a burkolatot, illetve vele együtt az egész rétegrendet sem. Ezt jó eséllyel elkerülhetjük akkor, ha a padlóburkolótól elvárjuk az alapfelület tüzetes megvizsgálását, ne elégedjünk meg azzal, hogy ránézésre azt mondja, rendben van. Általánosan elmondható, hogy egy jó alapfelületnek száraznak, tisztának, fagymentesnek, szilárdnak, teherbírónak és alaktartónak, illetve mivel kültérről van szó, nemcsak felülről, hanem alulról is vízszigeteléssel ellátottnak kell lennie. Alul bitumenes vízszigetelésnek, felül pedig cementes kenhető vagy lemezes vízszigetelésnek kell lennie. Cementes kenhető vízszigetelések esetén mindig két réteget kell felhordani a kiegészítő rendszertartozékokkal, például hajlaterősítő szalagokkal együtt. Nagyon fontos továbbá a terasznál a megfelelő lejtés kialakítása, aminek legalább 2 %-nak kell lennie. Ez olyan előírás, aminek a betartása megkerülhetetlen annak érdekében, hogy a teraszról lefolyjon a víz. Ezt a kivitelezés során magunk is ellenőrizhetjük, és szükség is van rá, mert találkoztam olyan terasszal, ahol a lejtés nemhogy 2 % nem volt, hanem egyenesen befelé, a teraszajtó felé lejtett, vagyis garantált volt, hogy ott megálljon a víz.

Murexin burkoló segédanyagok

Optimális munkaszervezés forróság idején

Beköszöntött a kánikula, napközben árnyékban is eléri a hőmérséklet akár a 35 fokot is, napon pedig még sokkal melegebb van. Ilyen körülmények között hogyan viselkednek az anyagok?
A jó végeredmény érdekében nagyjából +5 és +25 fok közötti hőmérséklet tartományban kell maradni. Ha télen, hidegben csináljuk, a rétegrendek elkészítéséhez használt víz megfagyhat, ha pedig nagy melegben állunk neki, akkor hamar elpárologhat a víz – mindkettő komoly problémákat okoz. Tudomásul kell venni, hogy télen +5 fok alatti alapfelület, levegő és anyaghőmérsékleten nem dolgozunk kültérben. Téli időszakban +5 fok felett is oda kell figyelni a munkavégzésre, mert éjszaka 0 fok alá süllyed a hőmérséklet, ami kötési, száradási, tapadási és szilárdsági problémákhoz vezet. A kültéri munkálatokat tavasszal kell elvégezni. Egyre több burkolótól hallom – és ez egy nagyon jó gyakorlat –, hogy forró időszakban hajnalban, illetve a késő délutáni, esti órákban végzik az ilyen munkákat, hiszen a nagy melegben történő munkavégzések során az anyagok „megéghetnek”, azaz hirtelen elveszítik a nedvességet, ami szilárdsági és tapadási problémákhoz vezet.

Tegyük fel, házfelújításban vagyok, meguntam a régi teraszburkolatot, de úgy szeretnék újat, hogy időt és pénzt megtakarítva nem szedem fel a régit. Ez megoldható?
A válasz attól függ, hogy milyen állapotban van a régi, ezzel összefüggésben pedig az a legfontosabb kérdés, hogy milyen alapozót használjunk: olyat, ami szívóképes, vagy olyat, ami nem szívóképes felületre kerül. Utóbbiról beszélünk akkor, ha meglévő, stabil, szerkezetileg jó állapotban lévő kerámiaburkolatra kerül az új. A Murexin terméke kvarchomokot tartalmaz, ami a kiszáradás után megérdesíti a felületet, az így biztosított tapadás által alkalmassá téve azt arra, hogy fogadja a következő réteget. Új alap esetében szívóképes alapozót kell használni, a Murexin erre egy oldószermentes, gyors feldolgozhatóságú alapozót kínál.

ÉRDEKLŐDÖM A MUREXIN SZOLGÁLTATÁSAI IRÁNT

Az laikusként is világos, hogy a beltéri aljzatkiegyenlítő lényege, hogy biztosítsa a teljesen vízszintes felületet. Ugyanakkor már beszéltünk a terasz szükséges minimális lejtéséről. Ehhez másfajta, speciális aljzatkiegyenlítőt kell használni?
A Murexinnek van olyan cementtartalmú, kültéri aljzatkiegyenlítője, amelyik kimondottan lejtett teraszra is használható, és 3-20 mm vastagságban lehet leönteni egy rétegben. Ez a termék kifejezetten ajánlott nemcsak teraszokra, hanem olyan fűtetlen, akár fagyveszélyes helyiségekbe, mint a garázs, vagy egy tárolóhelyiség.

Murexin burkoló segédanyagok

Világos, de ha ezeknek az anyagoknak az a lényege, hogy önterülők, hogyan érhető el a terasznál szükséges lejtés?
Amikor erre van szükség, akkor a gyártó által megadott, a vízszintes felülethez használatoshoz képest kevesebb vízmennyiséget kell keverni az anyaghoz, a szükséges lejtést pedig Murexin által direkt erre a célra kifejlesztett, úgynevezett kiegyenlítő habarccsal lehet megoldani, a megfelelő alapozás elvégzése után.

Murexin burkoló segédanyagok

Így vedd elejét a szétfagyásnak

Lassan közelítünk a járólapokhoz, amelyek a ragasztó által kerülnek rögzítésre a megfelelően előkészített alapokra. Van-e olyan alapvetés, amit a teraszburkolás esetében tudnunk kell a ragasztókkal, ragasztással kapcsolatban?
Flexibilis, alakváltozási tényezővel bíró ragasztókat kell választani a kültéri burkoláshoz, és – itt jön a kérdezett alapvetésre a válasz – minden esetben kétoldali kenést kell végezni. Ehhez mindenképpen ragaszkodjunk, amikor a szakemberrel átbeszéljük a teraszburkolás várható munkafolyamatait. Erre azért van szükség, mert így biztosítható a gyakorlatilag tökéletes beágyazódás. Ez elejét veszi annak, hogy csapadék jusson be a járólap alá, és hideg idő esetén, a megfagyó víz a térfogatnövekedés következtében szétrepessze a lapokat, és/vagy fel is jöjjenek.

Murexin burkoló segédanyagok

Térjünk rá a burkolólapokra, hiszen ez a teljes burkolási műveletnek az a része, amit utána láthatunk, amin járunk, ami miatt minden más előkészítésre is szükség van.
Mivel valóban ez a leglátványosabb része, amire egy vendég is csettinthet, hogy milyen jól néz ki, ezért tapasztalatom szerint a járólapra kevésbé sajnálják a pénzt az emberek, mint a burkolat alá kerülő anyagokra, pedig utóbbiak nélkül nem sokáig gyönyörködhetünk a legszebb burkolatban sem. Itt utalok vissza az interjú elején elmondottakra, hogy a burkolás semelyik fázisában sem szabad bízni abban, hogy majd az olcsó jó lesz, és ugyanígy fontos a jó szakember kiválasztása, különben nem telik bele sok idő, és szedhetjük fel a drága pénzen megvett járólapokat. A burkolólapoknál mindenképpen meg kell említeni a fugázást is. A Murexin kínálatában olyan flexibilis fugázó anyagok érhetők el, amelyek kültéren is használhatók. Természetesen oda kell figyelni a megfelelő fugaszélesség alkalmazására, hiszen irányelvekben meghatározott az, hogy például egy 30 és 60 cm-es laphossz esetén legalább 5 mm szélesen kell fugát használni. Ezt a minimális értéket azért kell hangsúlyozni, mert az utóbbi időben egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a megrendelők nem szeretnének fugát látni, vagy csak nagyon-nagyon vékonyan. Azt azonban tudni kell: a lapok mozgását a fuga veszi fel, kültéren pedig ez hatványozottan igaz nagy hőingadozások miatt. Ha nincsen, vagy nem elég széles a fuga, a lapok felválnak, megrepednek, ezért a megadott irányelveket feltétlenül be kell tartani.

FELVESZEM A KAPCSOLATOT A MUREXIN SZAKÉRTŐIVEL

A Murexin Kft., mint a hideg- és melegburkolási segédanyagok egyik meghatározó gyártója és forgalmazója, tökéletesen illeszkedő termékeket és rendszereket kínál építéshez, felújításhoz. Számos komplex rétegrend-megoldásuk van melegburkolók, hidegburkolók, lakásépítők és felújítók számára, a pincétől a padlásig, a fürdőszobától a teraszig. A 90 éves osztrák központú Murexin közel három évtizede van jelen Magyarországon, és több, mint 10 éve gyárt és fejleszt Szekszárdon.

Népszerűek a témában

Hidegburkolat variációk dekoratív és különleges terekbe

3+1 ok, amiért érdemes térkövet választani

Fuga nélkül nincs tartós burkolat – Miért fontos a megfelelő fuga kiválasztása?

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Színek a fürdőszobában…

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Házvásárlás: innen tudhatjuk, hogy kell-e tetőcsere

Készítsen díjmentes, gyors nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Útmutató a kádvásárláshoz - majdnem minden, amit döntés előtt át kell gondolnia

Ha számít az energiatakarékosság: így válasszunk árnyékolót! Válaszol a szakértő

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Tökéletes burkolatot szeretnénk? Így kerüljük el a leggyakoribb hibákat!

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Milyen lesz a fürdőszobánk 2022-ben? Bemutatjuk a legfrissebb burkolat trendeket

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Extra vékony, különleges kültéri burkolólapok

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Hidegburkolatok: színek, formák és felületek változatossága, különleges méretek – Mit találunk a kínálatban?

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel