Hirdetés

Gyeptégla vagy fűvetés? – A gondos füvesítés apró trükkjei

A kert füvesítése a legkényesebb témák egyike, mivel a sokakban valami kifejezetten ördöngös, rejtélyek övezte kép vetődik fel, ahol megjelenik a makulátlan pázsit, a zölden rikító, tömött fű és az a sokszor csenevész, ritkásan füves terület, amivel mi magunk rendelkezünk. Persze a szemet gyönyörködtető pázsit kialakítása korántsem olyan nehéz feladat, mint hinnénk. Megőrzése és szakszerű ápolása viszont sok odafigyelést kíván.

Mindazok, akik sikertelenül próbálkoztak a fűvetéssel, bizonyára ódzkodnak ettől a megoldástól, pedig a gyepesítés más módszereinek is megvannak a maguk nehézségei. Sokszor a füvesítés legegyszerűbb módjának a vetés bizonyul. Persze fűmaggal történő gyepesítésnek sem árt ismerni a trükkjét, ha eredményesen akarjuk gyakorolni. Amennyiben felkészületlenül állunk neki a munkának, nagy eséllyel kudarcélményben lesz részünk, és ez könnyen egy életre meghatározhatja a fűhöz való viszonyunkat.

tökéletes gyep

Hogyan lehet szép gyepünk?

Alapvetően két módszer ismeretes: a már említett fűvetés, illetőleg a gyeptégla lerakása, amely helyett újabban inkább gyepszőnyeget fektetnek. (A gyepszőnyeg nem darabokra, hanem tekercsekre oszlik.) Mindkét megoldás eredményes, azonban egyaránt rendelkeznek hátulütőkkel is. A fűvetés egyik legnagyobb előnye, hogy gyorsan elvégezhető. Ehhez a módszerhez érdemes fűmagszórót használni, mivel segít egyenletesen szétteríteni a magokat. 1 m2 területre nagyjából 30-50 g fűmagnak kell jutnia, eszerint kell számolni majd a területhez a szükséges mennyiséget. Az olcsóbb füvesítési eljárás ez, ráadásul a gyep frissítésére, a ritkásabb területek dúsítására is alkalmas. Hátránya, hogy eredmény csak a vetést követő 8-12 nap után látható, ráadásul a zsenge fűszálak 2-3 hétig nagyon sérülékenyek, így addig nem szabad a területre lépni. A gyepszőnyeg használata jelentősen látványosabb eredménnyel jár, azonban lefektetése nagyobb szakértelmet igényel. A munka elvégzése is nehezebb, egyrészt az egyes szőnyegelemek egymáshoz illesztése, másrészt a gyepszőnyeg tetemes tömege miatt is. A gyepszőnyeg általában 40x250 vagy 50x200 centiméteres méretben vásárolható, egy ilyen tekercs pedig akár 25 kg is lehet. Ennek ellenére megéri a fáradtságot, hiszen szinte rögtön kész gyepet kapunk, ám 2 hétig erre sem szabad rálépni, míg jól meg nem kapaszkodik a talajban.

Hogyan csináljuk?

Mindkét módszer esetében fontos a talaj előkészítése. A folyamat részben a gyomok vegyszeres vagy manuális kiirtásából áll, részben pedig a talaj elegyengetéséből. A pázsit akkor lesz igazán szép, ha egyenletes talajon helyezkedik el. A fűmagokat mindig gereblyézett talajra vessük, majd hengerezzünk. Csakis első osztályú fűmagot használjunk! A fűvetés erős szélben nem ajánlott, valamint gondolnunk kell arra, hogy lejtős területen is nehézségekbe fogunk ütközni, mivel jó eséllyel egyenetlen lesz az eloszlás. A gyepszőnyeg nagy előnye, hogy tökéletes eloszlást biztosít. Mindkét módszer esetében – telepítés után – alaposan be kell öntözni a területet. Vízmegtartás szempontjából a legideálisabb öntözési idő sötétedéskor van.

gyepszőnyeg fektetése

A gyepszőnyeg lefektetésekor nemcsak az egyes elemek szoros egymás mellé helyezésére kell figyelni, hanem arra is, hogy lehetőleg ne nyújtsuk hosszúra a munka időtartamát, mivel a fű gyökere könnyen kiszáradhat. Itt szintén az az elv, hogy mindenképp első osztályú gyepszőnyeget vásároljunk, mert másképp előfordulhat benne gyomnövény mag is. Habár a márciustól késő őszig tartó időszakban bármikor gyepesíthetünk, a fűvetés és a gyepszőnyeg lefektetése esetén egyaránt a legelőnyösebb augusztust választani a munkálatok megkezdésére. A gyomirtás eredményességét növeli, hogy ekkorra már minden gyom kifejlett, könnyebb tőlük perzselő hatású gyomirtókkal megszabadulni.

gyep a kertben

Árban melyik kedvezőbb?

A fűvetés technikája ár tekintetében egyértelműen nyer a gyepszőnyeggel szemben, hiszen 20-25 kg (kb. 500 m2-hez szükséges) fűmag ára 20 000 – 23 000 Ft körül mozog, miközben ez az összeg jó esetben is csak nagyjából 16 m2 gyepszőnyeg megvásárlásához elegendő. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a gyepszőnyeg azonnali megoldást kínál, kevésbé kérdéses az eredménye, mint a fűvetésé, ráadásul megfelelő fektetés esetén 100%-os eredés garantálható. 

A Homeinfo.hu és a Securinfo.hu munkatársa vagyok, szeptemberben töltöttem be a harmadik X-et. Szabadidőmben regény- és drámaírással, illetőleg kertészkedéssel foglalkozom.

Kapcsolódó cikkek

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Mindaz, amit eddig csak filmekben láttál, mára valósággá vált: az intelligens otthon ma már olyan összehangolt rendszerként működik, mely szinte önálló életre kel. A te igényeidre szabva, a te kényelmedet szolgálva távolról is vezérelhetővé teszi a ház és a kert működését a világítási és biztonsági rendszerektől az árnyékolásig és medencefűtésig, a legújabb anyagok segítségével pedig minimálisra csökkenti kerti bútoraid karbantartási idejét – így még több időd marad pihenésre!

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

A kert az új szoba – Kert és terasz trendek 2019-ben

A kert egyre inkább többet jelent a házunkat körülvevő, növényekkel övezett területnél. Ideje, hogy belső tereink kibővített részeit lássuk benne és ennek megfelelően gondoskodjunk róla.

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Egy újabb helyiséggel növelhetjük otthonunk alapterületét, csupán a kertbe vagy a teraszra kell kitelepülnünk és gondoskodnunk a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról. Ehhez hívhatjuk segítségül a modern kert- és teraszárnyékoló rendszereket.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.