Gyeptégla vagy fűvetés? – A gondos füvesítés apró trükkjei

A kert füvesítése a legkényesebb témák egyike, mivel a sokakban valami kifejezetten ördöngös, rejtélyek övezte kép vetődik fel, ahol megjelenik a makulátlan pázsit, a zölden rikító, tömött fű és az a sokszor csenevész, ritkásan füves terület, amivel mi magunk rendelkezünk. Persze a szemet gyönyörködtető pázsit kialakítása korántsem olyan nehéz feladat, mint hinnénk. Megőrzése és szakszerű ápolása viszont sok odafigyelést kíván.

Mindazok, akik sikertelenül próbálkoztak a fűvetéssel, bizonyára ódzkodnak ettől a megoldástól, pedig a gyepesítés más módszereinek is megvannak a maguk nehézségei. Sokszor a füvesítés legegyszerűbb módjának a vetés bizonyul. Persze fűmaggal történő gyepesítésnek sem árt ismerni a trükkjét, ha eredményesen akarjuk gyakorolni. Amennyiben felkészületlenül állunk neki a munkának, nagy eséllyel kudarcélményben lesz részünk, és ez könnyen egy életre meghatározhatja a fűhöz való viszonyunkat.

tökéletes gyep

Hogyan lehet szép gyepünk?

Alapvetően két módszer ismeretes: a már említett fűvetés, illetőleg a gyeptégla lerakása, amely helyett újabban inkább gyepszőnyeget fektetnek. (A gyepszőnyeg nem darabokra, hanem tekercsekre oszlik.) Mindkét megoldás eredményes, azonban egyaránt rendelkeznek hátulütőkkel is. A fűvetés egyik legnagyobb előnye, hogy gyorsan elvégezhető. Ehhez a módszerhez érdemes fűmagszórót használni, mivel segít egyenletesen szétteríteni a magokat. 1 m2 területre nagyjából 30-50 g fűmagnak kell jutnia, eszerint kell számolni majd a területhez a szükséges mennyiséget. Az olcsóbb füvesítési eljárás ez, ráadásul a gyep frissítésére, a ritkásabb területek dúsítására is alkalmas. Hátránya, hogy eredmény csak a vetést követő 8-12 nap után látható, ráadásul a zsenge fűszálak 2-3 hétig nagyon sérülékenyek, így addig nem szabad a területre lépni. A gyepszőnyeg használata jelentősen látványosabb eredménnyel jár, azonban lefektetése nagyobb szakértelmet igényel. A munka elvégzése is nehezebb, egyrészt az egyes szőnyegelemek egymáshoz illesztése, másrészt a gyepszőnyeg tetemes tömege miatt is. A gyepszőnyeg általában 40x250 vagy 50x200 centiméteres méretben vásárolható, egy ilyen tekercs pedig akár 25 kg is lehet. Ennek ellenére megéri a fáradtságot, hiszen szinte rögtön kész gyepet kapunk, ám 2 hétig erre sem szabad rálépni, míg jól meg nem kapaszkodik a talajban.

Hogyan csináljuk?

Mindkét módszer esetében fontos a talaj előkészítése. A folyamat részben a gyomok vegyszeres vagy manuális kiirtásából áll, részben pedig a talaj elegyengetéséből. A pázsit akkor lesz igazán szép, ha egyenletes talajon helyezkedik el. A fűmagokat mindig gereblyézett talajra vessük, majd hengerezzünk. Csakis első osztályú fűmagot használjunk! A fűvetés erős szélben nem ajánlott, valamint gondolnunk kell arra, hogy lejtős területen is nehézségekbe fogunk ütközni, mivel jó eséllyel egyenetlen lesz az eloszlás. A gyepszőnyeg nagy előnye, hogy tökéletes eloszlást biztosít. Mindkét módszer esetében – telepítés után – alaposan be kell öntözni a területet. Vízmegtartás szempontjából a legideálisabb öntözési idő sötétedéskor van.

gyepszőnyeg fektetése

A gyepszőnyeg lefektetésekor nemcsak az egyes elemek szoros egymás mellé helyezésére kell figyelni, hanem arra is, hogy lehetőleg ne nyújtsuk hosszúra a munka időtartamát, mivel a fű gyökere könnyen kiszáradhat. Itt szintén az az elv, hogy mindenképp első osztályú gyepszőnyeget vásároljunk, mert másképp előfordulhat benne gyomnövény mag is. Habár a márciustól késő őszig tartó időszakban bármikor gyepesíthetünk, a fűvetés és a gyepszőnyeg lefektetése esetén egyaránt a legelőnyösebb augusztust választani a munkálatok megkezdésére. A gyomirtás eredményességét növeli, hogy ekkorra már minden gyom kifejlett, könnyebb tőlük perzselő hatású gyomirtókkal megszabadulni.

gyep a kertben

Árban melyik kedvezőbb?

A fűvetés technikája ár tekintetében egyértelműen nyer a gyepszőnyeggel szemben, hiszen 20-25 kg (kb. 500 m2-hez szükséges) fűmag ára 20 000 – 23 000 Ft körül mozog, miközben ez az összeg jó esetben is csak nagyjából 16 m2 gyepszőnyeg megvásárlásához elegendő. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a gyepszőnyeg azonnali megoldást kínál, kevésbé kérdéses az eredménye, mint a fűvetésé, ráadásul megfelelő fektetés esetén 100%-os eredés garantálható. 

A Homeinfo.hu és a Securinfo.hu munkatársa vagyok, szeptemberben töltöttem be a harmadik X-et. Szabadidőmben regény- és drámaírással, illetőleg kertészkedéssel foglalkozom.

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Ahol fű nem terem, ott segít a műfű

Természetes környezethez való vonzódásunk egyik jele a zöld gyep, a gondosan ápolt és nyírt fű. Mit tegyünk azonban, ha valami miatt az adott helyen nem telepíthetünk füvet, vagy volt, de sérült, kiégett, tönkrement, kijárták, esetleg csak időnként lenne rá szükség?

Magaságyással látványos és könnyen gondozható lesz a kert

Miért előnyösebb a magaságyás, mint a megszokott, földdel egy szintben lévő? Már látványra is tetszetősebb, hiszen rendezetté szépen tagolttá varázsolja a kertet. Beleültetett növényeink pedig, legyenek azok virágok, vagy veteményes, könnyen és jól gondozhatók lesznek.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

A kert az új szoba – Kert és terasz trendek 2019-ben

A kert egyre inkább többet jelent a házunkat körülvevő, növényekkel övezett területnél. Ideje, hogy belső tereink kibővített részeit lássuk benne és ennek megfelelően gondoskodjunk róla.

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Egy újabb helyiséggel növelhetjük otthonunk alapterületét, csupán a kertbe vagy a teraszra kell kitelepülnünk és gondoskodnunk a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról. Ehhez hívhatjuk segítségül a modern kert- és teraszárnyékoló rendszereket.

Önnek ajánljuk