Hirdetés

Színtrendek a fejünk felett


Előbb-utóbb minden cserépvásárló találkozik azzal a ténnyel, hogy a cserepek formája befolyásolja a vízzárás funkcióját vagy éppen elősegíti a csapadék gyors és irányított elvezetését a tetőfelületről. A forma a tetőcserepeknél így egyértelműen szolgálja a praktikumot, míg a színkérdés „csak” esztétikum lenne?


Ha régről kezdjük a vizsgálódást, akkor a házépítés már évezredekkel ezelőtt is a tetővel kezdődött, csak egy kis kunyhó volt náddal vagy száraz fával a tetején, akkor még falak nélkül. Ahogy teltek az évezredek, úgy épült a menedék, lettek falai és alakult át házzá vagy akár palotává, ahol már nemcsak a védelmi funkció lett fontos az évszázadok során, hanem a látvány is.  A klasszikus tető a mai napig az a piros cserép, melyet a gyerekek is rajzolgatnak már az óvodában is. Ez a hódfarkú cserép, a klasszikus darab, de a cserépkínálat ennél napjainkban már sokkal összetettebb, a cserepek formája és színe szinte végtelen kombinációs lehetőséget kínál.

CREATON kerámia tetőcserép

Ahogy a ruha árulkodik a viselőjéről, úgy a ház is az építtetőjéről. Nagy, látványos felületről beszélünk, így a homlokzat kialakításánál fontos szempont, hogy összhangban legyen a ház stílusa, a homlokzat színe, a nyílászárók felületkezelése és természetesen a cserép színe is. Ha látunk egy kis fehér házikót kék ablakokkal, lapos tetővel, akkor szinte már halljuk is a tenger zúgását, míg egy narancs házfal és a mediterrán stílusú tető esetén már érezzük is a napsütést a bőrünkön. Fontosak a színek az életünkben és nem tűnik túlzásnak, amikor az új tulajdonos napokon át töpreng, hogy vörös, natúrszürke vagy sötétzöld üvegmázas cserepet szeretne-e a tetőre, hiszen tisztában van vele, hogy évtizedekre választ. Az évről évre megjelenő új cserépszínek pedig mindig frissességet hoznak és alkalmazkodnak a színtrendekhez, a stílusok állandó változásához.

CREATON kerámia tetőcserép

A CREATON-nak is fontos, hogy termékeik kövessék a trendeket és a fogyasztói ízlések változását, és emellett nagy gondot fordítanak a cserepek minőségi fejlesztésére is. Ennek eredményeként szerepel a nagysikerű Balance és Rapido cserepek színpalettáján már a palaszürke és a sötétbarna szín is.

Az új színek bevezetését alapos piacelemzés és fejlesztés előzi meg. Az iránykijelölés során kikérik az érintett célcsoportok: a magánépíttetők, építészek és beruházók véleményét is, akik a tesztek során például egyöntetűen egy sötétebb barna színre szavaztak a korábbi barna helyett, mely hasonlít a nedves föld természetes színére és használata illeszkedik napjaink divatos homlokzati színeihez, az aktuális natúr trendekhez.

Színtrendek a fejünk felett

A tetőszín megválasztása lakossági vásárlás esetén egyértelműen egyéni ízlés kérdése, ez jelentősen meghatározza az épület megjelenését. Talán ma még nem mindenki gondol arra a döntéskor, hogy a látványt vajon meddig élvezhetik? A CREATON kiemelt fontosságúnak tartja a vásárlók tájékoztatását a termékek színtartósságáról és időtállóságáról, és ezt az 50 év írásos formában vállalt garanciával is bizonyítja.

Nézzünk a „színek mögé”!

Nem is gondolnánk, hogyan függ a tetőcserép színe az alapanyag, az agyag anyagától és a színezési eljárás során használt szintén természetes anyagoktól. Ha szeretne belelátni, mi is történik a kemencében, hogyan lesznek színesek az agyagcserepek, akkor olvassa bátran tovább kis gyorstalpalónkat.

CREATON kerámia tetőcserép

Az még talán középiskolából ismerős információ, hogy az agyag fő összetevői a szilikát ásványok és fém-oxidok. Az engób pedig – ezt az elnevezést sokszor olvashatjuk a katalógusokban - egy természetes színezőanyag, ami szintén tartalmaz agyagásványt és fém-oxidokat. Így fő összetevői azonosak az agyagcserépével, ezért a két anyag azonos tulajdonságokkal rendelkezik. A fazekasok már évezredek óta alkalmazzák ezt az eljárást, hogy edényeik színes és finom megjelenésűek és főként tartósak legyenek. Az ipari gyártás ma is hasonlóan végzi a cserepek felületképzését, az engóbozást, de természetesen felhasználva a tudomány vívmányait az összetétel meghatározásához. A szárító kemencéből kikerülő megformázott és kiszárított nyers agyagcserép megkapja a nedves engób színt, így az beleívódik a cserép anyagába és az égetés során az engób eggyé válik a cseréppel. Ez az „összeolvadás” akkor lehet tökéletes és lesz az engób és a cserép elválaszthatatlan, ha a két anyag azonos kémiai anyagösszetétellel rendelkezik. Ezért mondhatjuk, hogy az engób nemcsak egy bevonat, hanem maga a cserép és így egy különösen ellenálló felület jön létre. Az engóbozott kerámia cserép főbb tulajdonságai a színtartósság és UV állóság mellett a jó vízlepergető képesség és az, hogy remekül ellenáll a mechanikai igénybevételnek. De ami egy családi házon is nagyon fontos szempont lehet, hogy az évek alatt nem koszolódik és nem mohásodik, ami esztétikailag sokat ronthat az egyébként jól karbantartott ház kinézetén.

Annak érdekében, hogy mindez ne csak ígéret szintjén valósuljon meg, hogy a cserép 10-20 év múlva is kiállja az idők próbáját, a CREATON a normál MSZ EN 1304 szabványhoz képest szigorúbb feltételek között teszteli az engóbozott cserepek tartósságát és minőségét. A tesztlaborban a cserepeket majdnem 20 %-kal nagyobb igénybevételnek teszik ki, ezzel is bizonyítva a kerámia cserép és az engób „összeolvasztásának” létjogosultságát.

www.akcio.creaton.hu
www.creaton.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

Az újrahasznosított anyagokból készült tetőszigetelés segíti a káros anyagok semlegesítését, ráadásul világos bevonata miatt kevésbé veszi fel a hőt, így növeli az energiahatékonyságot.

A csillagok nem csak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg az új Star tetőcserepeket!

A BMI Bramac azzal a céllal alkotta meg új Star tetőcserepeit, hogy hosszú évek múlva is olyan kellemes érzéssel pillanthassuk meg tetőnket, mint a beköltözés napján. Ideje, hogy felfedjük a hosszan tartó csillogás titkát.

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!