Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Tetőfedés és tetőfelújítás könnyűszerkezetes cserepes lemezzel

Egyre népszerűbb hazánkban a cserepes lemezzel való tetőfedés és tetőfelújítás. Különösen a régi, palával fedett tetők felújítása esetén.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A régi elöregedett palatetős lakóépületek, gazdasági és közhasznú épületek, templomok és más műemlék jellegű épületek tetőinek modern, tartós és szép felújítására, illetve fedésére ajánlott a Polmetál Pruszynski Kft. Rubin, Kron, Szafir, Arad, Satjam Bond Exclusive fantázianevű lemezei. A cég jelenleg 6 típusú cserepes lemezt gyárt 5 különböző fajta festékréteggel illetve több mint 30 féle színben.

Polmetál cserepes lemezek

A többfajta felületen való felhasználhatósága, valamint a széles színskála lehetővé teszi, hogy a tetőt a homlokzattal és a környezettel összhangba hozzuk.
A cserepes lemezek előnye a gyors szerelhetőség, illetve a rendkívül kis össztömeg, ez körülbelül 5 kilogrammot jelent folyóméterenként, ami azt jelenti, hogy a hagyományos cseréphez képest közel tízszer könnyebb. Ezáltal ha tetőfelújítást tervezünk nem szükséges a tetőszerkezetet megerősíteni, még akkor sem, ha a régi pala a tetőn marad. Manapság egyre többen választják ezt a fajta tetőfedési rendszert, hiszen nem szükséges a régi elöregedett palát lebontani, elég, ha fóliázás után a szarufák felett ellendeszkázunk, és belécezzük a tetőt, amire már szerelhető a cserepes lemez. Mivel a pala veszélyes hulladék, így elszállítása komoly költséget jelenthet ezzel azonban ez megtakarítható.

Kron cserepes lemezek

Szerelési ábrák

Polmetál cserepes lemezek szerelése

Polmetál cserepes lemezek szerelése

Bővebben a típusokról

Nagytáblás cserepes lemezek

Kron, Arad Classic, Szafir, Rubin Plus cserepes lemezek hasznos szélessége 1,10 méter, legfeljebb 5,35 méter hosszúságú lehet, e hossz felett érdemes két lemezből toldással megvalósítani a fedést. Annak köszönhetően, hogy a lemezek adott hosszúságban készülnek, a hulladék minimális mennyiségre csökken. A cserepes lemezeket olyan épületek tetőinek befedésére lehet felhasználni, amelyeknek dőlésszöge nem kisebb, mint 8° (14%).

Modulméretes cserepes lemezek

2012 novemberétől a Polmetál Pruszynski Kft. lengyel anyacége megkezdte a modulméretes cserepes lemez gyártását, amely Arad Pru névre hallgat, különlegessége, hogy egyszeres, illetve dupla modul méretben kapható, speciális Purmat, 50 μm Pural Matt festékréteg bevonattal amelyre 30 év garanciát vállal a gyártó.

Arad Pru Polmetál cserepes lemez

A cserepeslemez rendkívül UV-álló, és nem színeződik el a napsütés hatására. Az Arad Pru modulméretes cserepes lemez előnye, hogy rendkívül alacsony – kevesebb, mint 7 százalék – veszteséggel szerelhető bonyolultabb kialakítású tetők esetén is, továbbá a rejtett csavarozásnak köszönhetően szép tetőfelületet kapunk.

Modulméretes kőzúzalékos cserepes lemezek

A Satjam Bond Exclusive alu-cink bevonatos acéllemez alapon lévő kőzúzalékos cserepes lemez, amely természetes, szép hatást kelt. Az Arad Pruhoz hasonlóan modulméretben kapható, tömege körülbelül 7 kg/m2. Számos kiegészítővel rendelkezik: tetőkibúvóval, tetőablakokkal, speciális tetőkivezető elemekkel. A kivitelezése a sima cserepes lemezekhez hasonlóan történik.

Satjam Bond cserepes lemez

Páraáteresztő fóliát

A cserepes lemezek alá minden esetben páraáteresztő fóliát kell rögzíteni, abból a célból, hogy felvegye az esetlegesen a lemezen lecsapódó párát. A lemezek rögzítését az EPDM gumis gyűrűvel ellátott 4,8 × 35 mm önfúrós csavarok szolgálják. A gumi nem érzékeny a hőmérséklet ingadozásaira, biztosítja a rögzítés szorosságát. A lemezeket egymás között 4,8 × 19 mm-es önfúrós csavarokkal rögzítjük. A felhasznált csavarok száma körülbelül 7–8 db/m2 ez a tető alakjától, valamint a bádogelemek mennyiségétől függ. A bádogelemek ugyanabból az anyagból, színben és bevonattal készülnek, mint a cserepes lemez.
A cserepes lemezek gyors szereléséhez részletes útmutató áll rendelkezésre.

Bevonati rendszer

A két oldalon horganyozott és több rétegű festékkel bevont cserepes lemezek garantálják a hosszú élettartamot és az átrozsdásodás elleni védelmet. A lemez önmagát tisztítja: a szennyeződéséket az eső könnyen lemossa.
A lemezek 25 μm fényes poliészter vagy 35 μm matt poliészter, illetve 50 μm pural, 50 μm Pural Matt illetve Satjam Bond Exclusive esetén kőzúzalékos festékbevonattal készülhetnek, ami a horganyréteg, passziváló réteg és primer réteg felett helyezkedik el.
A termékek horganyzott acéllemezből hideghengerléssel készülnek, műanyag festékréteggel ellátva, így teljes mértékben megfelelnek a magas minőségi követelményeknek, valamint tökéletes védelmet nyújtanak a környezeti hatásokkal szemben.

Rubin Plus cserepes lemezek

A cég

A Polmetál Pruszynski Kft. Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb lemezgyártó cégcsoportjának tagjaként több mint 10 éve meghatározó szerepet tölt be a magyar építőiparban. A cég elsősorban ipari és mezőgazdasági épületek burkolására használatos trapézlemezeket, valamint a családi házak fedésére is használt – Magyarországon is egyre népszerűbb – cserepes lemezeket gyárt és forgalmaz.

„Nekünk az a fontos, hogy rugalmasan és megbízhatóan szállítsunk az egész országban. Rendszerünk sikerességének az alapja a minden apró részletre kiterjedő legnagyobb odafigyelés és az állandó, legjobb minőségű gyártás megőrzése.
Az Ön célja, a mi Acélunk!”

Kantó György

Polmetál Pruszynski Kft.
H-9736 Tormásliget, Ipartelep 127/5
Telefon: (+36) 94/565-164
Fax: (+36) 94/565-165
E-mail: polmetal@pruszynski.hu
www.pruszynski.hu

Polmetál cserepes lemezek

Népszerűek a témában

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Új tető állami támogatással

Tetőfedési alapozó – Az elképzeléstől a megvalósításig, szakértőkkel

Ez is érdekelhet

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Lehet egyszerűbb a zuhanykabin építés! - ismerje meg a burkolható zuhanytálcáinkat

A télikert nélkülözhetetlen eleme a megfelelően tervezett árnyékoló

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Új tető állami támogatással

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

A csillagok nemcsak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg a BMI Bramac Star tetőcserepeket!

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Túlzott napfény és más betolakodók elleni védelem

Legyen otthon medencénk! – Méretek, kialakítás, költségek