Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Prémium kerámia tetőcserepek

A Tondach Deluxe prémium, üvegmázas kerámia tetőcserép tetőfelújítás és új tető építése esetén is jó választás, ha hosszú távra tervezünk. A kerámia tetőcserép natúr piros, borvörös és fekete színben készül és több formában is kapható.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A tetőcserép gyártók újabb és újabb tetőcserepeket, új felületi megoldásokat kínálnak az építkezők és a felújítók számára. Mivel a tetőt gyakran egy életre építjük, a termék kiválasztását alaposan meg kell fontolni. Az egyes gyártók óriási méret-, forma- és színválasztékából ma már mindenki megtalálhatja a számára, háza és otthona számára legmegfelelőbb tetőfedést.
Az építkezőknek, felújítóknak ma már egyre fontosabb szempont, hogy természetes anyagot használjanak otthonuk felépítése, felújítása vagy épp tetőtér-beépítés során. Éppen ezért, ha tetőről van szó, legtöbbször kerámia tetőcserépre esik a választás. Azonban kerámia tetőcserépből is több féle felületű kapható.

Tondach Deluxe prémium, üvegmázas kerámia tetőcserép
A kerámia tetőcserép gyártása során az agyag minősége meghatározó

Üvegmázas kerámia tetőcserép

A Tondach Magyarország 2012 szeptembere óta Tondach Deluxe márkanév alatt forgalmazza egyedi technológiával készített üvegmázas kerámia tetőcserepeit, amelyek natúr piros, borvörös és fekete színben készülnek, és több formából is választhatunk. Azonban felvetődik a kérdés: mi is ez az új termék, és miben különbözik az engóbozott vagy a hagyományos téglavörös tetőcserepektől?

Tondach Deluxe prémium, üvegmázas kerámia tetőcserép
A Tondach új, békéscsabai gyárában a legmodernebb gyártósoron, emberi kéz érintése nélkül készül a kerámia tetőcserép

Gyártás

A téglavörös vagy natúr tetőcserepek esetében a tetőcserép színét a cserép alapanyagának, azaz az agyagnak az ásványi anyag összetétele határozza meg. Az agyagot formázzák, kiégetik, és már készen is van az összetételtől függően világosabb vagy sötétebb pirosas, hagyományos téglavörös színű tetőcserép.

Engóbozás

Az engóbozott tetőcserepek színe sokféle lehet. Az engób agyagásványt tartalmazó természetes színezőanyag, úgynevezett agyagiszap, amelyet speciális szórógépekkel visznek föl a megformázott és kiszárított nyers agyagcserépre a kiégetés előtt. Az engób a kiégetés során az agyagcseréppel kémiailag egyesül, beleég a felületbe. Ez azt jelenti, hogy az engób nem bevonat, hanem magának a cserépnek a része. Nem képez külön festékréteget a cserép felületén, hanem a kerámiacserép anyagának részévé válik. Ezáltal az engóbozott tetőcserepek felülete rendkívül ellenálló.

Az üvegmáz, azaz a Tondach Deluxe bevonata

A mázat, amelynek színét a benne lévő pigmentek: vanádium-, króm-, mangán-, vas-, kobalt-, nikkel- és réz-oxidok határozzák meg, az engóbozáshoz hasonló módon, a cserepek megformázása és szárítása után fújják a nyers agyagcserépre. A cseréppel együtt tehát a mázat is kiégetik, amely körülbelül 1050 Celsius-fok hőmérsékleten olvadékbevonatot képez, és az égetett agyagtermékkel kémiailag egyesül. Az égetés következtében kemény, rendkívül ellenálló, csillogó felületű színes cserépfelületet kapunk.

Tondach Deluxe prémium, üvegmázas kerámia tetőcserép Tondach Deluxe prémium, üvegmázas kerámia tetőcserép Tondach Deluxe prémium, üvegmázas kerámia tetőcserép
Borvörös mázas tetőcserép Fekete mázas kerámia tetőcserép Piros mázas tetőcserép

Terméktulajdonságok, felhasználás

A natúr vagy téglavörös kerámia tetőcserép porózus szerkezetének köszönhetően azon túl, hogy kiváló mechanikai szilárdsággal bír, segíti a tető „lélegzését”, azaz segít kiegyenlíteni a nappali és az éjszakai hőmérsékletingadozást. A natúr felület ugyanis könnyedén felveszi a nedvességet, mint ahogy könnyedén le is adja azt. Főként beépítetlen, szigetelés nélküli tetőterek esetében hasznosul ez a jó tulajdonság, hiszen a tetőtér kevésbé fog lehűlni a téli fagyok idején és kevésbé fog felforrósodni a nyári melegben. Természetesen beépített tetőtér esetén is használható natúr kerámia tetőcserép, de ebben az esetben kevésbé hasznosul a porózus szerkezetből adódó jótékony hatása.

Tulajdonságok

Az engóbozott tetőcserepek homogén felülete rendkívüli módon ellenáll a mechanikai igénybevételnek. Az engóbozott felület erős védelmet nyújt a szélsőséges időjárási hatásokkal szemben, mint például a viharok vagy a jégeső. Nem fakul ki a napfény hatására, mint más, festett felület, ezen kívül nehezebben mohásodik, koszosodik, mint a durvább felületek.

A Tondach Deluxe üvegmázas kerámia tetőcserép csodálatosan csillogó, szép, sima felületű tetőfedő anyag, amelynek kiemelkedő vízlepergető képessége elősegíti a tető öntisztulását. Ezáltal a Tondach Deluxe tető nem mohásodik, nem koszolódik, ezen kívül sav- és lúgálló. Az üvegmáz, csakúgy, mint az engób, ellenáll az UV-sugaraknak, így a tető évtizedek múlva is olyan színű lesz, mint újkorában.

Forrás: Tondach

Kapcsolódó írásaink
Tetőfeő anyagok kiválasztása 1.
Tetőfedő anyagok kiválasztása 2. - kerámia tetőcserép

Népszerűek a témában

Új tető állami támogatással

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Ez is érdekelhet

Terrán AddOn az építészet és az építtetők szolgálatában

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Mit tud a megújult Torrenta zuhanykabin család?

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Új tető állami támogatással

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

A csillagok nemcsak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg a BMI Bramac Star tetőcserepeket!

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Túlzott napfény és más betolakodók elleni védelem

Legyen otthon medencénk! – Méretek, kialakítás, költségek