Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

Családi házat tervezőknek már a falazat kiválasztása során rengeteg tényezőt kell figyelembe vennie, hiszen a tervezett otthon tartóssága, értékállósága és energiatakarékossága döntően a falazat anyagán, szerkezetén múlik. Ahogy az élet minden területén az innováció itt is szárnyakon járt, ami a magyar építési kultúrában leggyakrabban használt téglagyártás iparát sem hagyta érintetlenül.

A sok ezer éves, természetből vett anyagból készülő és környezetbarát építőanyag, a tégla evolúciója is rekord sebességbe kapcsolt az elmúlt évtizedekben. Így jutottunk el a nyolcvanas években a szakemberek által megdöbbentő méretűnek és kinézetűnek tartott nútféderes tégláktól, a milliméterpontosra csiszolt felületű modelleken át a gyárilag hőszigeteléssel ellátott falazóanyagokig. Ezek a technológiák ma is egymás mellett léteznek, így igényeink és persze pénztárcánk lehetőségei szerint választhatunk közülük. Hogy mi alapján érdemes egyik vagy másik mellett letenni a voksunkat? A szerkezetkész családi ház építésére alkalmas építőanyagok egyik legnagyobb hazai gyártója, a Leier szakértői segítenek eligazodni az alternatívák között.

Leier téglából épült családi ház

Nútféderes, csiszolt és hőszigeteléssel töltött téglák

Az égetett kerámiára, a téglára azt szokták mondani, hogy minden, a modern családi ház építéséhez fontos tulajdonságában egységesen jól teljesít. A tégla fő előnyei között tartósságukat, jó hangszigetelő, kiváló hőtároló és hőszigetelő képességüket szokás említeni. Ugyanis ezek az égetett kerámia építési rendszerek jól megtervezett és megformált elemekből állnak, melyek illeszkednek egymáshoz és jól vakolhatók, így könnyítve a kivitelezés folyamatát. A téglából épített ház további nagy előnye a rugalmasság: akár építés közben, akár a későbbiekben, hosszú élettartamuk alatt pl. a család létszámának növekedésével szükségessé váló változtatások, átalakítások egyszerűen és zökkenőmentesen megoldhatók. Az esetlegesen szükségessé váló karbantartás könnyen és gyorsan elvégezhető egy téglából épült házon.

Építkezés Leier téglából

Mindezen tulajdonságok jellemzőek a ma is egymás mellett létező és egyformán keresett három téglacsaládra. A különbség közöttük a mai kor legfőbb kihívásaira adott megoldásokban érhető tetten. A csiszolt, ú.n. ragasztott technológiával készült téglák a kivitelezés gyorsaságának igényére, míg a hőszigeteléssel töltött téglák a szigorodó energetikai szabályozásokra adnak választ.

Ma is jó választás: a nutféderes

A hagyományos tégla összes kedvező tulajdonságát magukban hordozzák a nagy méretű téglák első generációjához tartozó, és a 90-es évek óta Magyarországon is gyártott ú.n. nutféderes csatlakozású téglatermékek, melyek szakértők választékában a Leiertherm néven váltak népszerűvé. Ma az egyre szigorodó hőtechnikai elvárások miatt az ebből a termékből épített falazat csak kiegészítő hőszigeteléssel felel meg az előírásoknak, de megfelelő minőségű szigeteléssel akár passzívház építésére is alkalmas, így ma is népszerű műszaki megoldás.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

A tégla új generációja: a gyors

Az új generációs téglák közé tartoznak a milliméter pontosra csiszolt falazóelemek, melyek használatával minden eddiginél jobban tervezhető az anyagszükséglet. Az ú.n. LeierPlan téglából készült fal pedig nem csak esztétikai megjelenésében, de geometriai mérettartásában is kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik. A kedvező épületfizikai tulajdonságokon túl nagy előny, hogy a csiszolt téglával gyorsan nő ki a ház a földből. Az építési költségek csökkentésének kulcsát is e gyorsaságban, valamint a kisebb habarcsigényben kereshetjük.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

Leier tégla ragasztása

Részben a téglák függőleges egymáshoz ragasztásához – a nutféderes kialakítás miatt – nincs szükség habarcsra, de itt a vízszintes felületeken is ú.n. vékonyhabarccsal vagy ragasztóhabos technológiával kapcsolódnak egymáshoz az elemek. Ezáltal a csiszolt téglával kevesebb az élőmunka igény, a munkavégzés hatékonyabb, tisztább és akár -50°C-ig dolgozhatnak a kőművesek. A falazat gyorsabban szárad és akár már 24 óra múlva kezdhető a következő munkafázis.

Építkezés Leier téglából

Az innovátor: a hőszigetelt

Aki a jelenleg legmagasabb műszaki színvonalat képviselő, kiemelt hőszigetelő képességű falazatot szeretne választani, és ezt is feltétlenül egy kellemes lakóklímát ígérő téglából, annak az integrált hőszigeteléssel gyártott LeierPlan iSO rendszer jelentheti a megoldást. Ezen innovatív téglacsalád lényege, hogy a gyártás során a tégla szerkezetébe beépítésre kerül a szálas vagy polisztirol hőszigetelés. A téglába töltött hőszigetelés miatt az így épült falazat egyrétegű falként is rendelkezik olyan energetikai értékekkel, mely nem csupán az előírásoknak (U=0,24 W/M2K), de a szakemberek által ajánlott még szigorúbb követelményeknek is megfelelnek. Sőt akár kiegészítő hőszigetelés nélkül is minősített passzívház építhető belőlük.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

Leier hőszigetelt tégla

Ennél a falazati technológiánál nem is kérdés a gyorsaság, hiszen a hőszigetelés, mint munkafázis – és persze annak teljes anyag és munkadíj költsége – kikerül a tervezésből.

Nézzen körül a Leier téglakínálatában és találja meg az Ön igényeihez legmegfelelőbb megoldást!

A LEIER TÉGLAKÍNÁLATA

Népszerűek a témában

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Ez is érdekelhet

A fény, ami alkalmazkodik az életünkhöz: EGLO Access

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Mit tud a megújult Torrenta zuhanykabin család?

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Házépítés másképp: új típusú falazóelemek, típusházak, gyors kivitelezés

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Masszív épületszerkezet költséghatékonyan, rekordidő alatt - Ytong Vasalt Pallós építési rendszer

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

Hogyan kalkuláljunk családi ház építésekor?

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

11 inspiráló házzal bővül a Leier ötlettár - Itt vannak a „Házat, de gyorsan!” tervezési ötletpályázat eredményei