Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

Családi házat tervezőknek már a falazat kiválasztása során rengeteg tényezőt kell figyelembe vennie, hiszen a tervezett otthon tartóssága, értékállósága és energiatakarékossága döntően a falazat anyagán, szerkezetén múlik. Ahogy az élet minden területén az innováció itt is szárnyakon járt, ami a magyar építési kultúrában leggyakrabban használt téglagyártás iparát sem hagyta érintetlenül.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A sok ezer éves, természetből vett anyagból készülő és környezetbarát építőanyag, a tégla evolúciója is rekord sebességbe kapcsolt az elmúlt évtizedekben. Így jutottunk el a nyolcvanas években a szakemberek által megdöbbentő méretűnek és kinézetűnek tartott nútféderes tégláktól, a milliméterpontosra csiszolt felületű modelleken át a gyárilag hőszigeteléssel ellátott falazóanyagokig. Ezek a technológiák ma is egymás mellett léteznek, így igényeink és persze pénztárcánk lehetőségei szerint választhatunk közülük. Hogy mi alapján érdemes egyik vagy másik mellett letenni a voksunkat? A szerkezetkész családi ház építésére alkalmas építőanyagok egyik legnagyobb hazai gyártója, a Leier szakértői segítenek eligazodni az alternatívák között.

Leier téglából épült családi ház

Nútféderes, csiszolt és hőszigeteléssel töltött téglák

Az égetett kerámiára, a téglára azt szokták mondani, hogy minden, a modern családi ház építéséhez fontos tulajdonságában egységesen jól teljesít. A tégla fő előnyei között tartósságukat, jó hangszigetelő, kiváló hőtároló és hőszigetelő képességüket szokás említeni. Ugyanis ezek az égetett kerámia építési rendszerek jól megtervezett és megformált elemekből állnak, melyek illeszkednek egymáshoz és jól vakolhatók, így könnyítve a kivitelezés folyamatát. A téglából épített ház további nagy előnye a rugalmasság: akár építés közben, akár a későbbiekben, hosszú élettartamuk alatt pl. a család létszámának növekedésével szükségessé váló változtatások, átalakítások egyszerűen és zökkenőmentesen megoldhatók. Az esetlegesen szükségessé váló karbantartás könnyen és gyorsan elvégezhető egy téglából épült házon.

Építkezés Leier téglából

Mindezen tulajdonságok jellemzőek a ma is egymás mellett létező és egyformán keresett három téglacsaládra. A különbség közöttük a mai kor legfőbb kihívásaira adott megoldásokban érhető tetten. A csiszolt, ú.n. ragasztott technológiával készült téglák a kivitelezés gyorsaságának igényére, míg a hőszigeteléssel töltött téglák a szigorodó energetikai szabályozásokra adnak választ.

Ma is jó választás: a nutféderes

A hagyományos tégla összes kedvező tulajdonságát magukban hordozzák a nagy méretű téglák első generációjához tartozó, és a 90-es évek óta Magyarországon is gyártott ú.n. nutféderes csatlakozású téglatermékek, melyek szakértők választékában a Leiertherm néven váltak népszerűvé. Ma az egyre szigorodó hőtechnikai elvárások miatt az ebből a termékből épített falazat csak kiegészítő hőszigeteléssel felel meg az előírásoknak, de megfelelő minőségű szigeteléssel akár passzívház építésére is alkalmas, így ma is népszerű műszaki megoldás.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

A tégla új generációja: a gyors

Az új generációs téglák közé tartoznak a milliméter pontosra csiszolt falazóelemek, melyek használatával minden eddiginél jobban tervezhető az anyagszükséglet. Az ú.n. LeierPlan téglából készült fal pedig nem csak esztétikai megjelenésében, de geometriai mérettartásában is kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik. A kedvező épületfizikai tulajdonságokon túl nagy előny, hogy a csiszolt téglával gyorsan nő ki a ház a földből. Az építési költségek csökkentésének kulcsát is e gyorsaságban, valamint a kisebb habarcsigényben kereshetjük.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

Leier tégla ragasztása

Részben a téglák függőleges egymáshoz ragasztásához – a nutféderes kialakítás miatt – nincs szükség habarcsra, de itt a vízszintes felületeken is ú.n. vékonyhabarccsal vagy ragasztóhabos technológiával kapcsolódnak egymáshoz az elemek. Ezáltal a csiszolt téglával kevesebb az élőmunka igény, a munkavégzés hatékonyabb, tisztább és akár -50°C-ig dolgozhatnak a kőművesek. A falazat gyorsabban szárad és akár már 24 óra múlva kezdhető a következő munkafázis.

Építkezés Leier téglából

Az innovátor: a hőszigetelt

Aki a jelenleg legmagasabb műszaki színvonalat képviselő, kiemelt hőszigetelő képességű falazatot szeretne választani, és ezt is feltétlenül egy kellemes lakóklímát ígérő téglából, annak az integrált hőszigeteléssel gyártott LeierPlan iSO rendszer jelentheti a megoldást. Ezen innovatív téglacsalád lényege, hogy a gyártás során a tégla szerkezetébe beépítésre kerül a szálas vagy polisztirol hőszigetelés. A téglába töltött hőszigetelés miatt az így épült falazat egyrétegű falként is rendelkezik olyan energetikai értékekkel, mely nem csupán az előírásoknak (U=0,24 W/M2K), de a szakemberek által ajánlott még szigorúbb követelményeknek is megfelelnek. Sőt akár kiegészítő hőszigetelés nélkül is minősített passzívház építhető belőlük.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

Leier hőszigetelt tégla

Ennél a falazati technológiánál nem is kérdés a gyorsaság, hiszen a hőszigetelés, mint munkafázis – és persze annak teljes anyag és munkadíj költsége – kikerül a tervezésből.

Nézzen körül a Leier téglakínálatában és találja meg az Ön igényeihez legmegfelelőbb megoldást!

A LEIER TÉGLAKÍNÁLATA

Népszerűek a témában

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak

Sikeres küzdelem az idő vasfoga ellen

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Mindent a kád típusokról: egyenes, sarok, aszimmetrikus…

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

Gyors, kalkulálható, Típusház – érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

Gyors és stresszmentes építkezés, akár a karosszék kényelméből

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

Hőszigetelő anyag választás: miért jó az ISOTEX?

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk