Hirdetés

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

Családi házat tervezőknek már a falazat kiválasztása során rengeteg tényezőt kell figyelembe vennie, hiszen a tervezett otthon tartóssága, értékállósága és energiatakarékossága döntően a falazat anyagán, szerkezetén múlik. Ahogy az élet minden területén az innováció itt is szárnyakon járt, ami a magyar építési kultúrában leggyakrabban használt téglagyártás iparát sem hagyta érintetlenül.

A sok ezer éves, természetből vett anyagból készülő és környezetbarát építőanyag, a tégla evolúciója is rekord sebességbe kapcsolt az elmúlt évtizedekben. Így jutottunk el a nyolcvanas években a szakemberek által megdöbbentő méretűnek és kinézetűnek tartott nútféderes tégláktól, a milliméterpontosra csiszolt felületű modelleken át a gyárilag hőszigeteléssel ellátott falazóanyagokig. Ezek a technológiák ma is egymás mellett léteznek, így igényeink és persze pénztárcánk lehetőségei szerint választhatunk közülük. Hogy mi alapján érdemes egyik vagy másik mellett letenni a voksunkat? A szerkezetkész családi ház építésére alkalmas építőanyagok egyik legnagyobb hazai gyártója, a Leier szakértői segítenek eligazodni az alternatívák között.

Leier téglából épült családi ház

Nútféderes, csiszolt és hőszigeteléssel töltött téglák

Az égetett kerámiára, a téglára azt szokták mondani, hogy minden, a modern családi ház építéséhez fontos tulajdonságában egységesen jól teljesít. A tégla fő előnyei között tartósságukat, jó hangszigetelő, kiváló hőtároló és hőszigetelő képességüket szokás említeni. Ugyanis ezek az égetett kerámia építési rendszerek jól megtervezett és megformált elemekből állnak, melyek illeszkednek egymáshoz és jól vakolhatók, így könnyítve a kivitelezés folyamatát. A téglából épített ház további nagy előnye a rugalmasság: akár építés közben, akár a későbbiekben, hosszú élettartamuk alatt pl. a család létszámának növekedésével szükségessé váló változtatások, átalakítások egyszerűen és zökkenőmentesen megoldhatók. Az esetlegesen szükségessé váló karbantartás könnyen és gyorsan elvégezhető egy téglából épült házon.

Építkezés Leier téglából

Mindezen tulajdonságok jellemzőek a ma is egymás mellett létező és egyformán keresett három téglacsaládra. A különbség közöttük a mai kor legfőbb kihívásaira adott megoldásokban érhető tetten. A csiszolt, ú.n. ragasztott technológiával készült téglák a kivitelezés gyorsaságának igényére, míg a hőszigeteléssel töltött téglák a szigorodó energetikai szabályozásokra adnak választ.

Ma is jó választás: a nutféderes

A hagyományos tégla összes kedvező tulajdonságát magukban hordozzák a nagy méretű téglák első generációjához tartozó, és a 90-es évek óta Magyarországon is gyártott ú.n. nutféderes csatlakozású téglatermékek, melyek szakértők választékában a Leiertherm néven váltak népszerűvé. Ma az egyre szigorodó hőtechnikai elvárások miatt az ebből a termékből épített falazat csak kiegészítő hőszigeteléssel felel meg az előírásoknak, de megfelelő minőségű szigeteléssel akár passzívház építésére is alkalmas, így ma is népszerű műszaki megoldás.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

A tégla új generációja: a gyors

Az új generációs téglák közé tartoznak a milliméter pontosra csiszolt falazóelemek, melyek használatával minden eddiginél jobban tervezhető az anyagszükséglet. Az ú.n. LeierPlan téglából készült fal pedig nem csak esztétikai megjelenésében, de geometriai mérettartásában is kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik. A kedvező épületfizikai tulajdonságokon túl nagy előny, hogy a csiszolt téglával gyorsan nő ki a ház a földből. Az építési költségek csökkentésének kulcsát is e gyorsaságban, valamint a kisebb habarcsigényben kereshetjük.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

Leier tégla ragasztása

Részben a téglák függőleges egymáshoz ragasztásához – a nutféderes kialakítás miatt – nincs szükség habarcsra, de itt a vízszintes felületeken is ú.n. vékonyhabarccsal vagy ragasztóhabos technológiával kapcsolódnak egymáshoz az elemek. Ezáltal a csiszolt téglával kevesebb az élőmunka igény, a munkavégzés hatékonyabb, tisztább és akár -50°C-ig dolgozhatnak a kőművesek. A falazat gyorsabban szárad és akár már 24 óra múlva kezdhető a következő munkafázis.

Építkezés Leier téglából

Az innovátor: a hőszigetelt

Aki a jelenleg legmagasabb műszaki színvonalat képviselő, kiemelt hőszigetelő képességű falazatot szeretne választani, és ezt is feltétlenül egy kellemes lakóklímát ígérő téglából, annak az integrált hőszigeteléssel gyártott LeierPlan iSO rendszer jelentheti a megoldást. Ezen innovatív téglacsalád lényege, hogy a gyártás során a tégla szerkezetébe beépítésre kerül a szálas vagy polisztirol hőszigetelés. A téglába töltött hőszigetelés miatt az így épült falazat egyrétegű falként is rendelkezik olyan energetikai értékekkel, mely nem csupán az előírásoknak (U=0,24 W/M2K), de a szakemberek által ajánlott még szigorúbb követelményeknek is megfelelnek. Sőt akár kiegészítő hőszigetelés nélkül is minősített passzívház építhető belőlük.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

Leier hőszigetelt tégla

Ennél a falazati technológiánál nem is kérdés a gyorsaság, hiszen a hőszigetelés, mint munkafázis – és persze annak teljes anyag és munkadíj költsége – kikerül a tervezésből.

Nézzen körül a Leier téglakínálatában és találja meg az Ön igényeihez legmegfelelőbb megoldást!

A LEIER TÉGLAKÍNÁLATA

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Építkezés, felújítás, lakberendezés – elrajtolt a kuponletöltés! Hamarosan indul a HOMEINFO Kedvezmény Hetek

Kevesebb, mint egy hónap múlva többet fog érni a pénze annak, aki az építkezéshez, felújításhoz, lakberendezéshez szükséges termékeket a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival vásárolja meg. Az akció iránt már most nagy az érdeklődés, a Homeinfo meg is kérdezte olvasóit, hogy leginkább mire használnák fel a több, mint 200 kedvezményre jogosító kupont.

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Gondoltunk már arra, hogy egy üzletbe belépve a belső tér látványa, hangulata mennyire motiváló, vagy éppen a vásárlási kedvünket szegő tényező lehet? Bizony, a miliő meghatározó ebből a szempontból. A lakberendező felelőssége pedig – érthető módon – nem elhanyagolható, hiszen kulcs szerepet játszik az enteriőr kialakításában.

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Szerkezetkész családi ház építésére alkalmas építőanyagok egyik legnagyobb hazai gyártója, a Leier szakértőivel csokorba szedtünk néhány összefüggést. Fókuszban ezúttal a falazat és annak anyaga.

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Manapság olyan kivitelezőt találni, aki belátható időn belül elvállalja új családi házunk megépítését, vagy egy komolyabb felújítás elvégzését, nem könnyű vállalkozás. Mutatunk egy olyan, az új trendnek megfelelő megoldást, mellyel a házak szerkezetei gyorsan és akár határidőre elkészülnek, és ahol a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál.

Házat, de gyorsan! - 1. rész - Korszerű otthonok, pincétől a klímafödémig előregyártással

Ha érdekli egy olyan megoldás, amivel otthona szerkezetei gyorsan és időben elkészülnek, ahol akár a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál, természetesen az egyediségéről és szépségéről sem akar lemondani, és a költségvetésnek legalább ezt a részét könnyen kézben akarja tartani, akkor ismerkedjen meg a korszerű, előgyártással készülő építőanyagokkal!

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Mit mesél rólad a házad? - Személyiségünkről is árulkodik otthonunk homlokzata

A színek az emberi személyiség kifejezőeszközeként is működnek – nincs ez másként az épületeknél választott árnyalatokkal sem. Magyarországon ugyan kevésbé jellemző a széleskörű színhasználat, pedig a megfelelő a homlokzati anyag színének kiválasztásával nemcsak a lakók, a lakókörnyezet is harmonikusabbá válik.