Hirdetés

Tervezés előtti beszélgetések az építésszel 2.

Sok kérdést kell tisztáznia az építésznek a családdal, mielőtt elkezdi a tervezést. A szakmája mellett a jó építésznek értenie kell egy kicsit a pszichológiához is, ha olyan házat szeretne tervezni, amelyben az építtető család sok évtizedig elégedetten él. Írásunkban Gáspár László okleveles építész fejti ki véleményét néhány gyakorlati tervezési kérdés kapcsán. Sorozatunk második részében a belső elrendezés és a megújuló energiák jöttek szóba.

Kérdések az építésznek (Forrás: Facebook, Mobilépítész)

Mekkora ablakok legyenek, hogy legyen elég fény is, szép legyen a ház, de azért a fűtés se kerüljön sokba?

Az ablak legkisebb méretet az OTÉK szabályozza, ez lehet mértékadó adat, de itt is nagyon eltérők a megrendelői igények. Az építésznek kötelessége felhívni a figyelmet a lehetőségekre, elmondani az érveket, ellenérveket is. Azonban a jól elhelyezett üvegfelület nemcsak vihet hőt, hanem hozhat is. Ma már kiterjednek erre a tudományos kutatások, de az építészet régóta sokféle módját ismeri a napenergia passzív hasznosításának. Mindez egyedi megoldás is lehet az épületen, emellett jótékonyan hathat a pénztárcára is. Persze értő kezekben.

 

Melyik szobát hova érdemes tervezni?

A fő helyiségeket érdemes a déli oldalon elhelyezni, a hálószobákat hagyományosan jó a keleti oldalra tenni, de van, aki kifejezetten inkább Nyugat felé kéri. Rengeteg szempontot kell összehangolni, amíg az alaprajz kialakul, és természetesen ezek között a telek tájolása is szerepel, amely szintén befolyásolhatja a helyiségek elhelyezését.

Amerikai konyha vagy hagyományos?

Ez teljesem a megrendelőtől függ. Mire az ember vagy a család eljut addig, hogy házuk legyen, addigra a konyha terén már általában elég tapasztalat halmozódott fel az építtetőkben is. Az ideális konyha olyan lenne, hogy egyben van a közös terekkel, de a szagok valahogy maradéktalanul eltűnnek belőle. Ilyen persze nem létezik. Általában kompromisszumos megoldás születik, de ha a tervező odafigyel, és kellő empátiával fog a tervezésbe, akkor a megrendelővel együtt megtalálják a család számára ideális megoldást.

Kérdések az építésznek (Forrás: Facebook, Mobilépítész)

Mekkora a különböző helyiségek ideális mérete?

Az OTÉK-ban szabályozott egyes helyiségek legkisebb mérete, ezen túl általában a bútorozás megjelenítése adhat segítséget abban, hogy az ideális helyiségméreteket megtaláljuk. Erre sem szabad sajnálni az időt.

Kell-e több fürdőszoba?

Jó, ha szintenként van legalább egy. De van olyan is, aki külön kér egyet a szülői hálóhoz. Ez igazából igény és pénz kérdése is.

Megtérül-e a napkollektor?

A legtöbb szakember véleménye szerint melegvíz-készítésre belátható időn belül megtérül. A fűtés-rásegítés már nehezebb kérdés, mert az energia pont akkor kellene a legjobban, amikor kevés van belőle. Ma már elég jól tudják ezt is modellezni a gépésztervezők, figyelembe véve a megtérülést is. Érdemes a tervezővel megbeszélni, hogy a gépészeti szempontokat minél előbb kezdjék közösen a gépésztervezővel végiggondolni.

Milyen egyéb rendszereket érdemes beépíteni, mint például központi porszívó, esővízgyűjtő, szürkevíz-rendszer?

Véleményem szerint ajánlott minden olyan rendszert, amely környezetbarát, és védi a természeti értékeket. Azonban itt az egyes rendszerek előállítási költségeit, üzemeltetését, távlati megszüntetési költségeit is vizsgálni kell, azaz a teljes életciklusukkal kell számolni. Tervezés során ehhez értő szakemberekkel is kell konzultálni.

Melyik az, amelyik ezekből valóban megéri, és melyik az amely, csak divatba jött „úri huncutság”?

Az hogy kinek, mi éri meg, erre álljon itt egy példa: egy ismerős elmondta, az építkezés előtt kiszámoltatták, hogy megéri-e napkollektorral meleg vizet készíteni, és talajszondás, földhő-hasznosító rendszerrel fűteni-hűteni. Sokáig vitatkoztak, hogy hány év alatt térül meg, érdemes-e vagy sem. Végül pedig eldöntötte, hogy beépítik a házba ezeket a rendszereket. Utólag azt mondja, hogy sokkal nyugodtabban alszik, mert olyan lehetőséget adott a családjának, illetve biztonságot, hogyha vele esetleg történik valami holnap, akkor is ki fogják tudni fizetni az épület fenntartási költségét. Ezért már neki mindenképp megérte. Ez így most úri huncutság lenne – nem hiszem. Aki felelősen gondolkodik, az ma olyan házat épít, amelyik előremutató, és a lehető legtakarékosabban üzemeltethető. Van, akinek ez úri huncutság, van, aki pedig ebben hisz. Végső soron az idő dönti el, hogy valami megérte-e vagy sem, lehet előre modellezni.

Gáspár László
okleveles építészmérnök
(+36-20) 934-9265; (+36-30) 300-4303
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.gasparepitesz.com
Facebook: Mobilépítész

1995-ben diplomáztam a BM(G)E Építészmérnöki karán. 1997-től 2009-ig a Közti Zrt-ben dolgoztam építész tervezőként. 1997-2001: Szabados László építész stúdiójában, 2001-2009-ig Skardelli György építész stúdiójában. 2004-ben Budapest Építészeti Nívódíját kaptam, megosztva Skardelli György, Pottyondy Péter, Lázár Ferenc és Szabados László kollégáimmal. 2002 óta tervezek önállóan kisebb épületeket, többnyire családi házakat, kisebb társasházakat, kisebb középületeket, és ipari jellegű épületre is készítettem már tervet. 2012 óta egyéni vállalkozóként dolgozom, 2017-ben alapítottuk a Mobilépítész Bt-t. 2016 óta több megbízást kaptam a Fernezelyi Basa Építész Irodától. Ezen megbízások többlakásos lakóházak különböző tervezési szakaszaira vonatkoznak.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Trendek, tervek – variációk fürdőszobára

Akár egy új fürdőszobán, akár a meglévő felújításán töri a fejét, mindenképpen sok döntést kell meghoznia egy olyan, költséges beruházáshoz, amelynek eredményével sok évig, akár évtizedig fog együtt élni. Gyakran centiken, egyetlen elhibázott döntésen múlhat, hogy szeretni vagy utálni fogja a fürdőjét. Mi kell ahhoz, hogy álomfürdőszobája legyen? Mutatjuk!

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.