Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Tervezés előtti beszélgetések az építésszel 2.

Sok kérdést kell tisztáznia az építésznek a családdal, mielőtt elkezdi a tervezést. A szakmája mellett a jó építésznek értenie kell egy kicsit a pszichológiához is, ha olyan házat szeretne tervezni, amelyben az építtető család sok évtizedig elégedetten él. Írásunkban Gáspár László okleveles építész fejti ki véleményét néhány gyakorlati tervezési kérdés kapcsán. Sorozatunk második részében a belső elrendezés és a megújuló energiák jöttek szóba.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Kérdések az építésznek (Forrás: Facebook, Mobilépítész)

Mekkora ablakok legyenek, hogy legyen elég fény is, szép legyen a ház, de azért a fűtés se kerüljön sokba?

Az ablak legkisebb méretet az OTÉK szabályozza, ez lehet mértékadó adat, de itt is nagyon eltérők a megrendelői igények. Az építésznek kötelessége felhívni a figyelmet a lehetőségekre, elmondani az érveket, ellenérveket is. Azonban a jól elhelyezett üvegfelület nemcsak vihet hőt, hanem hozhat is. Ma már kiterjednek erre a tudományos kutatások, de az építészet régóta sokféle módját ismeri a napenergia passzív hasznosításának. Mindez egyedi megoldás is lehet az épületen, emellett jótékonyan hathat a pénztárcára is. Persze értő kezekben.

 

Melyik szobát hova érdemes tervezni?

A fő helyiségeket érdemes a déli oldalon elhelyezni, a hálószobákat hagyományosan jó a keleti oldalra tenni, de van, aki kifejezetten inkább Nyugat felé kéri. Rengeteg szempontot kell összehangolni, amíg az alaprajz kialakul, és természetesen ezek között a telek tájolása is szerepel, amely szintén befolyásolhatja a helyiségek elhelyezését.

Amerikai konyha vagy hagyományos?

Ez teljesem a megrendelőtől függ. Mire az ember vagy a család eljut addig, hogy házuk legyen, addigra a konyha terén már általában elég tapasztalat halmozódott fel az építtetőkben is. Az ideális konyha olyan lenne, hogy egyben van a közös terekkel, de a szagok valahogy maradéktalanul eltűnnek belőle. Ilyen persze nem létezik. Általában kompromisszumos megoldás születik, de ha a tervező odafigyel, és kellő empátiával fog a tervezésbe, akkor a megrendelővel együtt megtalálják a család számára ideális megoldást.

Kérdések az építésznek (Forrás: Facebook, Mobilépítész)

Mekkora a különböző helyiségek ideális mérete?

Az OTÉK-ban szabályozott egyes helyiségek legkisebb mérete, ezen túl általában a bútorozás megjelenítése adhat segítséget abban, hogy az ideális helyiségméreteket megtaláljuk. Erre sem szabad sajnálni az időt.

Kell-e több fürdőszoba?

Jó, ha szintenként van legalább egy. De van olyan is, aki külön kér egyet a szülői hálóhoz. Ez igazából igény és pénz kérdése is.

Megtérül-e a napkollektor?

A legtöbb szakember véleménye szerint melegvíz-készítésre belátható időn belül megtérül. A fűtés-rásegítés már nehezebb kérdés, mert az energia pont akkor kellene a legjobban, amikor kevés van belőle. Ma már elég jól tudják ezt is modellezni a gépésztervezők, figyelembe véve a megtérülést is. Érdemes a tervezővel megbeszélni, hogy a gépészeti szempontokat minél előbb kezdjék közösen a gépésztervezővel végiggondolni.

Milyen egyéb rendszereket érdemes beépíteni, mint például központi porszívó, esővízgyűjtő, szürkevíz-rendszer?

Véleményem szerint ajánlott minden olyan rendszert, amely környezetbarát, és védi a természeti értékeket. Azonban itt az egyes rendszerek előállítási költségeit, üzemeltetését, távlati megszüntetési költségeit is vizsgálni kell, azaz a teljes életciklusukkal kell számolni. Tervezés során ehhez értő szakemberekkel is kell konzultálni.

Melyik az, amelyik ezekből valóban megéri, és melyik az amely, csak divatba jött „úri huncutság”?

Az hogy kinek, mi éri meg, erre álljon itt egy példa: egy ismerős elmondta, az építkezés előtt kiszámoltatták, hogy megéri-e napkollektorral meleg vizet készíteni, és talajszondás, földhő-hasznosító rendszerrel fűteni-hűteni. Sokáig vitatkoztak, hogy hány év alatt térül meg, érdemes-e vagy sem. Végül pedig eldöntötte, hogy beépítik a házba ezeket a rendszereket. Utólag azt mondja, hogy sokkal nyugodtabban alszik, mert olyan lehetőséget adott a családjának, illetve biztonságot, hogyha vele esetleg történik valami holnap, akkor is ki fogják tudni fizetni az épület fenntartási költségét. Ezért már neki mindenképp megérte. Ez így most úri huncutság lenne – nem hiszem. Aki felelősen gondolkodik, az ma olyan házat épít, amelyik előremutató, és a lehető legtakarékosabban üzemeltethető. Van, akinek ez úri huncutság, van, aki pedig ebben hisz. Végső soron az idő dönti el, hogy valami megérte-e vagy sem, lehet előre modellezni.

Gáspár László
okleveles építészmérnök
(+36-20) 934-9265; (+36-30) 300-4303
laszlo.gasparch@gmail.com
www.gasparepitesz.com
Facebook: Mobilépítész

Népszerűek a témában

Különleges szolgáltatással számítható ki, hogy mennyibe kerülne most a házépítés

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Ez is érdekelhet

Zsaluziát, de hogyan - válaszol a szakértő

Reolink Panoráma kamera 4G LTE és napelemes kapcsolattal

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

A mai görgős zuhanykabinok csak hírből ismerik a '90-es évekbeli elődeiket

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

„Megtalálni az egyensúlyt a dizájn és a funkció között” – vallja Dr. Herczeg Andrea, a LOSZ Év lakberendezője 2022 pályázat díjazottja

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

„Olyan típusú ember vagyok, aki bármit képes megszervezni” – interjú Zselló Katica lakberendező, enteriőrtervezővel, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjazottjával

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Hogyan lehetünk függetlenek az energiahálózattól? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez?

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

Tények és tévhitek a napelemes rendszerekről

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Milyen napelemes rendszertípust válasszunk?

Napelemes rendszer az elszabaduló energiaárak ellen?

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Luxus-e a lakberendezés?

Ezek most a világ legelképesztőbb téglaépületei

„A jövő fürdőszobáinak biztosan a praktikum lesz az alapja, de emellett könnyed érzetet keltő, szoborszerű, önmagukban is szép szaniterek alkotják majd” – bemutatkozik Lajos Noémi, az Év fürdőszobája 2024 pályázat győztes tervezője

„A jövő otthonait az élhetőség, a fenntarthatóság, az alkalmazkodás és a természetközeliség kell, hogy jellemezze” – Bemutatkozik Pásztor Gergő, az Év szobája 2024 pályázat közönségdíjasa

Szebb otthon lakberendező segítségével: Zen ház projekt