Tervezés előtti beszélgetések az építésszel 2.

Sok kérdést kell tisztáznia az építésznek a családdal, mielőtt elkezdi a tervezést. A szakmája mellett a jó építésznek értenie kell egy kicsit a pszichológiához is, ha olyan házat szeretne tervezni, amelyben az építtető család sok évtizedig elégedetten él. Írásunkban Gáspár László okleveles építész fejti ki véleményét néhány gyakorlati tervezési kérdés kapcsán. Sorozatunk második részében a belső elrendezés és a megújuló energiák jöttek szóba.

Kérdések az építésznek (Forrás: Facebook, Mobilépítész)

Mekkora ablakok legyenek, hogy legyen elég fény is, szép legyen a ház, de azért a fűtés se kerüljön sokba?

Az ablak legkisebb méretet az OTÉK szabályozza, ez lehet mértékadó adat, de itt is nagyon eltérők a megrendelői igények. Az építésznek kötelessége felhívni a figyelmet a lehetőségekre, elmondani az érveket, ellenérveket is. Azonban a jól elhelyezett üvegfelület nemcsak vihet hőt, hanem hozhat is. Ma már kiterjednek erre a tudományos kutatások, de az építészet régóta sokféle módját ismeri a napenergia passzív hasznosításának. Mindez egyedi megoldás is lehet az épületen, emellett jótékonyan hathat a pénztárcára is. Persze értő kezekben.

 

Melyik szobát hova érdemes tervezni?

A fő helyiségeket érdemes a déli oldalon elhelyezni, a hálószobákat hagyományosan jó a keleti oldalra tenni, de van, aki kifejezetten inkább Nyugat felé kéri. Rengeteg szempontot kell összehangolni, amíg az alaprajz kialakul, és természetesen ezek között a telek tájolása is szerepel, amely szintén befolyásolhatja a helyiségek elhelyezését.

Amerikai konyha vagy hagyományos?

Ez teljesem a megrendelőtől függ. Mire az ember vagy a család eljut addig, hogy házuk legyen, addigra a konyha terén már általában elég tapasztalat halmozódott fel az építtetőkben is. Az ideális konyha olyan lenne, hogy egyben van a közös terekkel, de a szagok valahogy maradéktalanul eltűnnek belőle. Ilyen persze nem létezik. Általában kompromisszumos megoldás születik, de ha a tervező odafigyel, és kellő empátiával fog a tervezésbe, akkor a megrendelővel együtt megtalálják a család számára ideális megoldást.

Kérdések az építésznek (Forrás: Facebook, Mobilépítész)

Mekkora a különböző helyiségek ideális mérete?

Az OTÉK-ban szabályozott egyes helyiségek legkisebb mérete, ezen túl általában a bútorozás megjelenítése adhat segítséget abban, hogy az ideális helyiségméreteket megtaláljuk. Erre sem szabad sajnálni az időt.

Kell-e több fürdőszoba?

Jó, ha szintenként van legalább egy. De van olyan is, aki külön kér egyet a szülői hálóhoz. Ez igazából igény és pénz kérdése is.

Megtérül-e a napkollektor?

A legtöbb szakember véleménye szerint melegvíz-készítésre belátható időn belül megtérül. A fűtés-rásegítés már nehezebb kérdés, mert az energia pont akkor kellene a legjobban, amikor kevés van belőle. Ma már elég jól tudják ezt is modellezni a gépésztervezők, figyelembe véve a megtérülést is. Érdemes a tervezővel megbeszélni, hogy a gépészeti szempontokat minél előbb kezdjék közösen a gépésztervezővel végiggondolni.

Milyen egyéb rendszereket érdemes beépíteni, mint például központi porszívó, esővízgyűjtő, szürkevíz-rendszer?

Véleményem szerint ajánlott minden olyan rendszert, amely környezetbarát, és védi a természeti értékeket. Azonban itt az egyes rendszerek előállítási költségeit, üzemeltetését, távlati megszüntetési költségeit is vizsgálni kell, azaz a teljes életciklusukkal kell számolni. Tervezés során ehhez értő szakemberekkel is kell konzultálni.

Melyik az, amelyik ezekből valóban megéri, és melyik az amely, csak divatba jött „úri huncutság”?

Az hogy kinek, mi éri meg, erre álljon itt egy példa: egy ismerős elmondta, az építkezés előtt kiszámoltatták, hogy megéri-e napkollektorral meleg vizet készíteni, és talajszondás, földhő-hasznosító rendszerrel fűteni-hűteni. Sokáig vitatkoztak, hogy hány év alatt térül meg, érdemes-e vagy sem. Végül pedig eldöntötte, hogy beépítik a házba ezeket a rendszereket. Utólag azt mondja, hogy sokkal nyugodtabban alszik, mert olyan lehetőséget adott a családjának, illetve biztonságot, hogyha vele esetleg történik valami holnap, akkor is ki fogják tudni fizetni az épület fenntartási költségét. Ezért már neki mindenképp megérte. Ez így most úri huncutság lenne – nem hiszem. Aki felelősen gondolkodik, az ma olyan házat épít, amelyik előremutató, és a lehető legtakarékosabban üzemeltethető. Van, akinek ez úri huncutság, van, aki pedig ebben hisz. Végső soron az idő dönti el, hogy valami megérte-e vagy sem, lehet előre modellezni.

Gáspár László
okleveles építészmérnök
(+36-20) 934-9265; (+36-30) 300-4303
laszlo.gasparch@gmail.com
www.gasparepitesz.com
Facebook: Mobilépítész

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Trendek, tervek – variációk fürdőszobára

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Megújuló energia fémtetőről

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

A legjobb megoldás a legjobb munkakörnyezetért – itt az emberközpontú világítás!

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

Belsőépítészeti tervezés és teljeskörű kivitelezés az Attraktív Design Stúdió csapatával

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

Vásárlási listák
További vásárlási listák