Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Energiatakarékos készházak

A rezsiköltségek folyamatos emelkedése miatt felértékelődnek az energiatakarékos építési megoldások. A készház egyik előnye, hogy külön ráfordítás nélkül is alacsony energiafelhasználásúak az épületek.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A gazdasági válság a nyugat-európai országok építőipari ágazatára is negatív hatással volt. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy az energiahatékonyság jelentős értékké vált az emberek számára, s keresik az olyan építési módokat, eszközöket, amelyek segítségével csökkenthetik energiaszámlájukat. Szakemberek szerint Európában a könnyűszerkezetes technológia részesedése az építési piacon 20−25 százalék között mozog, s elmondható, hogy Ausztriában mára a legnépszerűbb a készházépítés lett.

Közel nulla

A könnyűszerkezetes házak vagy a helyszínen készülnek (leginkább fa-, illetve fém vázzal), vagy pedig üzemben panelekként előre gyártják. Ez utóbbit nevezik készháznak. Kárpáti József, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának elnöke szerint Magyarországon is van érdeklődés az energiahatékony építkezés iránt, s ma már a nagyközönség körében is ismert az európai uniós szabályozás, hogy 2020 után már nem épülhet csak közel nulla energiaigényű épület, azaz nyolc év múlva már minden új háznak legalábbis passzívház jellegűnek kell lennie.

Energiatakarékos készházak (Forrás: Trendhaus)

A készház nem olcsóbb a hagyományos építési technológiáknál, de előnye

  • a gyors kivitelezés (akár 3−4 hónap alatt elkészülhet a ház),
  • a fix áron kalkulált építési technológia, s az, hogy
  • külön ráfordítás nélkül is alacsony energiafelhasználásúak az épületek.

A szabványos készház fűtésenergia-felhasználása négyzetméterenként évi 25 kWh – mintegy két és fél köbméter földgáz – és ez a szám már közel áll a passzívház 15 kWh-os energiafelhasználásához. Piaci elemzők szerint Magyarországon a készházak reálisan tíz százalékos részesedést érhetnek el a lakásépítési piacon.

Energiatakarékos készházak (Forrás: Bien Zenker)

Minősített készház

A megrendelők számára fontos tudnivaló, hogy csak minősített készházra adható építési engedély. Ha az építési engedélyért benyújtott tervdokumentáció nem tartalmazza a készház minősítését, akkor az engedélyt meg kell tagadni. A megrendelők és a gyártók érdeke is az, hogy csak bevizsgált, minősített készházakat lehessen forgalmazni.

A kivitelező kiválasztása

Körültekintően kell eljárni a kivitelező kiválasztásánál is. Érdemes több cégtől is előzetes árajánlatot kérni. Ezek összehasonlítása során ugyanis már látható, hogy a különböző munkafázisokra milyen árakat kalkulál az ajánlattevő. Fontos megnézni, hogy valóban minden munkafázist belevettek-e az árajánlatba. Előfordulhat, hogy a kivitelező később pótlólag jelzi, az adott építési fázis nem volt az árajánlatban, és azt többletköltségként felszámolja. Az alacsony árat érdemes fenntartással fogadni, mindenképpen utána kell járni, hogy a kivitelező minden minősítési engedéllyel rendelkezik-e. Azzal is szoktak takarékoskodni, hogy gyenge minőségű alapanyaggal kalkulálnak, illetve az egyes munkafázisokat nem szakképzett munkaerővel végeztetik.

Energiatakarékos készházak (Forrás: Bien Zenker)

Kivitelezés egy kézben

A költségvetések átvizsgálása után dönteni kell az építkezés komplett vagy részleges vállalkozásba adásáról. A komplett kivitelezés mellett szól, hogy a fővállalkozó koordinálja az egyes munkafolyamatokat. A kiválasztott kivitelezővel vállalkozási szerződést kell kötni, amely tartalmazza a vállalt munka pontos műszaki tartalmát, a vállalási árat, s a munka elvégzésének határidejét.

Árak

Mint azt Kárpáti Józseftől megtudtuk, idén öt-tíz százalékos áremelésre kényszerültek a készház építő cégek. Ez a lépés elkerülhetetlen volt, mivel a beszállítók is emelték áraikat, s nőtt az áfa is. A válság hatására csappant az érdeklődés a készházak iránt is, de az elnök úgy látja, ez nem azt jelenti, hogy az emberek bizalma megingott volna a könnyűszerkezetes építésben. A hagyományos technológiával épülő családiház-építés piaca is pang, s a használt ingatlanokat is nehéz értékesíteni reális áron.

Népszerűek a témában

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Fal csúcstechnológiával: ez a csiszolt tégla

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával