Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Energiatakarékos miniházak – Mit kell tudnunk a tiny house-ról?

A Tiny House Movement – azaz a miniház mozgalom az Egyesült Államokban indult hódító útjára, ami nemcsak építészeti, de társadalmi mozgalommá is alakult az évtizedek során. Az elmúlt években Magyarországon is egyre ismertebbek és keresettebbek lettek az apró házak, amelyek a lakóterek egyszerűsítését, a túlfogyasztás megszüntetését és a kisebb ökológiai lábnyom elérését is szorgalmazzák.

Mindenekelőtt egy fontos szempontot érdemes tisztázni, ha a tiny house háztípusról beszélünk: a kisebb alapterület nem jelenti azt, hogy bármilyen kényelmi funkcióról le kell mondanunk, ami egy normál alapterületű házban megvan. Egy miniházból semmi sem hiányzik, hiszen a tervezés során gyakorlatilag minden zugot kihasználnak, beépítenek az ágyak és a lépcső alatti területektől egészen az ajtók és a szekrények feletti részekig.

  • Azok számára lehet jó választás a miniház, akiknek fontos a költséghatékonyság, a minimalista és környezettudatos életforma, a mobilitás és a természetközeliség.
  • Jó választás lehet egy üres telken álló hétvégi házikóként, a lakókocsi alternatívájaként, befektetési célra vagy akár lakóingatlanként is egyedülállóknak, valamint fiatal és idősebb pároknak.
Minihaz, tiny house
Fotó: Pinterest

Mit nevezünk miniháznak?

A hivatalos definíció szerint maximum 40 négyzetméter alapterületig nevezhetünk egy házat miniháznak. A legtöbb tiny house 30-35 négyzetméter közötti, maximum 9 méter hosszú, 2,55 méter széles és 4 méter magas. A miniházak teljes értékű lakóegységek, amelyek épülhetnek fix alapokra vagy akár kerekre is, ez utóbbi vontatásáról külön jogszabály rendelkezik. A „guruló miniházakat” úgy tervezik meg, hogy részt vehessenek a közúti forgalomban, átférjenek a hidak alatt és vontathatók legyenek.

Sokféle formában és méretben találkozhatunk miniházakkal, többségük két szintes, így a privát terek jól elkülönülnek a többi funkcionális tértől. A miniházak építéséhez és tervezéséhez innovatív technológiákat alkalmaznak, okos és önfenntartó megoldásokkal, minőségi és esztétikus berendezéssel párosítva. A hazai gyártók miniházai már 14,5 millió forinttól elérhetők, de az árakat természetesen az egyedi igények és egyéb tényezők is befolyásolják.

Minihaz, tiny house
Fotó: Pinterest

Hogyan épül fel és működik egy miniház?

A miniház egyik lényeges pozitívuma sok egyéb mellett az, hogy a károsanyag kibocsátása gyakorlatilag egyenlő a nullával és teljesen önfenntartó. A tiny house vázát masszív acélszerkezet alkotja, amire hőszigetelt burkolat kerül, a burkolat alatt pedig az épületgépészeti berendezések kapnak helyet. Külső burkolatként fa, vinyl vagy acél trapézlemezeket alkalmaznak, amelyek időtállók, ellenállnak az esőnek, a fagynak és az UV-sugárzásnak.

A miniház a kis légtérnek és a jó szigetelésnek köszönhetően hamar felmelegszik, fűtéséhez számos opció áll rendelkezésre. Gondolkodhatunk infra padlófűtésben vagy falra szerelt elektromos infrapanelben, olajradiátorban, inverteres klímaberendezésben, de akár napelemes megoldásokban is.

Az apró házak igény szerint közműre csatlakoztathatók, de készülnek off-grid típusban is, melyek cserélhető akkupakkal, víz- és szennyvíztartállyal és gázpalackkal is működtethetők.

A miniház áramellátása ugyancsak egyszerűen megoldható. Ha a közelben van hálózati áram vagy villanyóra, abban az esetben 230 vagy 400 voltos csatlakozókkal ráköthetjük a házat a hálózatra. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy aggregátorral vagy szigetüzemű napelemes rendszerrel is termelhetünk magunknak áramot.

Minihaz, tiny house
Fotó: Pinterest

Foglaljuk össze a miniház legfontosabb előnyeit!

  • Gyorsabban felépíthető és alacsonyabb áron megvásárolható, mint egy hagyományos családi ház.
  • Lényegesen kevesebb a takarításra, karbantartásra fordítandó idő.
  • Semmihez sem fogható mobilitás és szabadság érzése, ami lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bárhová magunkkal vihessük az otthonunkat, akár egy hirtelen jött költözés miatt, vagy ha például úgy döntünk, hogy az erdő közepén szeretnénk felkelni a hétvégén.
  • A felhalmozás elengedésével járó kevesebb stressz. Egy miniház nemcsak az egyszerű életre tanít meg, de abban is segít, hogy csak olyan tárgyakkal vegyük körbe magunkat, amelyekre valóban szükségünk van.
  • Kevesebb hulladékot és energiát termel, amivel segít a környezettudatos, fenntartható életvitel kialakításában és fenntartásában.
  • A készre gyártott miniházak tervezésénél egyéni elképzeléseinket is megvalósíthatjuk, hogy az apró házból valóban álmaink otthona születhessen meg.
  • A víz-, a gáz-, a fűtésszámla lényegesen alacsonyabb, mint egy hagyományos ház esetében.
Népszerűek a témában

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Különleges szolgáltatással számítható ki, hogy mennyibe kerülne most a házépítés

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen