Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

Ha eddig halogattuk, most már nagyon időszerű beszereznünk a megfelelő klíma készüléket. De vajon tudjuk-e, hogy milyen szempontok szerint keressünk és válasszunk?

Első lépésként gondoljuk végig a klimatizálás helyét. Hány helyiség klimatizálásáról szeretnénk gondoskodni? Az egész lakásról, vagy csupán egyetlen helyiségről van szó? Ez azért nagyon fontos, mert ehhez mérten fogjuk majd kiválasztani a készülék típusát.

Midea klíma

Ezzel el is érkeztünk a második lényeges ponthoz, a típus kérdéséhez. Csak neves, megbízható márkát válasszunk, lehetőleg szakkereskedésből. Felejtsük el az “egynyári” készülékeket! A regisztrált szakkereskedők nyújtotta szolgáltatásokban és az általuk forgalmazott készülékekben nem fogunk csalódni.

Midea klíma

Térjünk ki egy kicsit ezekre a szolgáltatásokra! A szakkereskedés mindig tud ajánlani vele szerződésben álló szerelőt, aki megfelelően telepíti és később karbantartja a készüléket. A Midea készülékek forgalmazója például egy online partnertérképpel segíti a keresést. Itt könnyen megtaláljuk a lakóhelyünkhöz legközelebbi szerelőt, aki szakszerűen telepíti a klímát. Nem elhanyagolható a helyszíni felmérés kérdése sem. Ahhoz, hogy valóban a megfelelő klíma tegye komfortossá otthonunkat – ahogy már említettük – a belső tér méretéhez, jellegéhez igazodó készüléket kell választanunk. Ebben pedig sokat segíthet egy előzetes konzultáció, illetve az ingyenesen elvégzett helyszíni felmérés is. Ez nagyjából fél, egy órát vesz igénybe.

Midea klíma

Mielőtt véglegesítjük döntésünket, több helyről is kérjünk árajánlatot!

A klimatizálás bonyolult műfaj, hiszen választhatjuk a legjobb készüléket, ha a telepítés helytelen, hiába fáradoztunk. Ne próbálkozzunk házilagos megoldásokkal! Kizárólag a regisztrált kereskedők által forgalmazott készüléket szereltessünk fel szerződéses szerelővel, akit a készülék forgalmazója ajánl. Erről egyébként a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság előírása is rendelkezik.

Fontos tudnunk, hogy a készülékekben lévő hűtőközeg üveggázhatást erősítő anyag, a helytelen telepítés miatt szivároghat. Ha tehát szivárgást tapasztalunk, az nagy valószínűséggel telepítési problémát jelez.

Mindig figyeljünk a garanciára! A megbízható, regisztrált forgalmazók, kereskedők, soha nem értékesítenek klíma készüléket garancia nélkül. A Midea készülékek esetében ez, a törvényben előírt 1 éven felül, plusz 4 év garancia időt jelent (lakossági ügyfelek részére). A garanciának azonban feltétele a készülék karbantartása. A Midea készülékek tulajdonosai,- ha a kiterjesztett garanciára jogosító regisztráció során a klímtelepítő megadta a tulajdonos e-mail címét - évente kapnak e-mailben értesítést arról, hogy itt az ideje az éves karbantartásnak. Erre azért is kell ügyelnünk, mert a garancia csak abban az esetben érvényes, ha az előírt karbantartás minimum évente egyszer megtörtént. Természetesen a felhasználás jellegéből adódóan a klímatelepítő évente többszöri karbantartást is javasolhat, hiszen nem mindegy, hogy a készülék naponta átlagosa csak pár órát üzemel, vagy akár egész nap hűti/fűti az adott helyiséget.

Midea klíma

Az előírt karbantartási időt tehát mindig tartsuk be! Enélkül nem csupán a készülék meghibásodását, hanem az esetleges egészségkárosító hatást is elkerülhetjük, hiszen a légkondicionáló karbantartása során nem csak az előírt működést ellenőrzik, hanem a készülék szűrőbetéteit is tisztítják, fertőtlenítik.

Midea partnertérkép

Kapcsolódó cikkek

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Még éppen időben vagyunk, ha belevágunk a légkondicionáló berendezés megvásárlásába. Közben persze számtalan kérdés merül fel: melyik és milyen készülék lesz megfelelő, mennyire hűtsük le a lakást, tartsunk-e a zajoktól, érdemes-e hűtő-fűtő készüléket venni?

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Így kerüljük el a klímaszerelési bakikat

A splitklímák szerelésénél sok hibalehetőség fordulhat elő, amitől a készülékek nem működnek megfelelően, vagy akár tönkre is mehetnek.

Fontos tudnivalók a mobilklímáról

Bár néhány éve még azt hittük, hogy lassacskán kivesznek a piacról, mégis, a meleg beköszöntével manapság is ugrásszerűen megnő a gyorsan, házilag telepíthető mobilklímák forgalma. Talán mert nem kell a felszereléshez szakember, nem kell regisztrálni a készüléket, és olcsóbb is, mint a split klíma. Ám itt is vannak buktatók, amelyek könnyen tönkretehetik a berendezést.

Klímaberendezés vásárlása szabályosan. Figyeljünk az előírásokra!

Ne gondoljuk, hogy a légkondicionáló vásárlása egyszerű feladat. Már rég nem működik az, hogy csak besétálok egy üzletbe, vagy virtuálisan egy webshopba és veszek, rendelek egy készüléket, majd valakivel felszereltetem. Ma már az áruházak is betartják, betartatják a szabályokat.

Kültéri hűtők, terasz klímák

Ami a kánikulát illeti, a kora őszi napok még szolgálhatnak meglepetésekkel. Érdemes tehát fontolóra venni a kültéri klimatizálást is.

Klíma, design és lakberendezés

A klímaberendezések hasznossága otthonunkban, főleg a nyári kánikulák idején vitathatatlan, sok esetben nélkülözhetetlen. A helyiségekben való elhelyezésük is nagyjából problémamentesen megoldható, finomítva ezt a megfelelő készüléktípus választásával is.

Geometriával a meleg ellen

Az (elégtelen) hőszigetelés kérdése sokszor nyáron jelentkezik égetően, mivel ilyenkor nem lehet szimplán „lejjebb csavarni a fűtést” például az emeleten. A nyitott ablak, vagy a hangos légkondicionáló berendezés sokszor nem jelent megoldást. Ismét a jó hőszigetelés tehát a kulcs, és ezúttal a matematika siet a segítségünkre.

Klímák energiatakarékosan: inverteres technológia. Tanácsok a gazdaságos működtetéshez

A klímaberendezések technikai fejlődése, mint minden más készüléké, szerencsére folyamatos. Évről évre, sőt, hamarabb is mutatnak be új típusokat. A fejlesztések egyik legfontosabb célja a hatékonyság és az energiatakarékosság.