Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

Ha eddig halogattuk, most már nagyon időszerű beszereznünk a megfelelő klíma készüléket. De vajon tudjuk-e, hogy milyen szempontok szerint keressünk és válasszunk?

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Első lépésként gondoljuk végig a klimatizálás helyét. Hány helyiség klimatizálásáról szeretnénk gondoskodni? Az egész lakásról, vagy csupán egyetlen helyiségről van szó? Ez azért nagyon fontos, mert ehhez mérten fogjuk majd kiválasztani a készülék típusát.

Midea klíma

Ezzel el is érkeztünk a második lényeges ponthoz, a típus kérdéséhez. Csak neves, megbízható márkát válasszunk, lehetőleg szakkereskedésből. Felejtsük el az “egynyári” készülékeket! A regisztrált szakkereskedők nyújtotta szolgáltatásokban és az általuk forgalmazott készülékekben nem fogunk csalódni.

Midea klíma

Térjünk ki egy kicsit ezekre a szolgáltatásokra! A szakkereskedés mindig tud ajánlani vele szerződésben álló szerelőt, aki megfelelően telepíti és később karbantartja a készüléket. A Midea készülékek forgalmazója például egy online partnertérképpel segíti a keresést. Itt könnyen megtaláljuk a lakóhelyünkhöz legközelebbi szerelőt, aki szakszerűen telepíti a klímát. Nem elhanyagolható a helyszíni felmérés kérdése sem. Ahhoz, hogy valóban a megfelelő klíma tegye komfortossá otthonunkat – ahogy már említettük – a belső tér méretéhez, jellegéhez igazodó készüléket kell választanunk. Ebben pedig sokat segíthet egy előzetes konzultáció, illetve az ingyenesen elvégzett helyszíni felmérés is. Ez nagyjából fél, egy órát vesz igénybe.

Midea klíma

Mielőtt véglegesítjük döntésünket, több helyről is kérjünk árajánlatot!

A klimatizálás bonyolult műfaj, hiszen választhatjuk a legjobb készüléket, ha a telepítés helytelen, hiába fáradoztunk. Ne próbálkozzunk házilagos megoldásokkal! Kizárólag a regisztrált kereskedők által forgalmazott készüléket szereltessünk fel szerződéses szerelővel, akit a készülék forgalmazója ajánl. Erről egyébként a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság előírása is rendelkezik.

Fontos tudnunk, hogy a készülékekben lévő hűtőközeg üveggázhatást erősítő anyag, a helytelen telepítés miatt szivároghat. Ha tehát szivárgást tapasztalunk, az nagy valószínűséggel telepítési problémát jelez.

Mindig figyeljünk a garanciára! A megbízható, regisztrált forgalmazók, kereskedők, soha nem értékesítenek klíma készüléket garancia nélkül. A Midea készülékek esetében ez, a törvényben előírt 1 éven felül, plusz 4 év garancia időt jelent (lakossági ügyfelek részére). A garanciának azonban feltétele a készülék karbantartása. A Midea készülékek tulajdonosai,- ha a kiterjesztett garanciára jogosító regisztráció során a klímtelepítő megadta a tulajdonos e-mail címét - évente kapnak e-mailben értesítést arról, hogy itt az ideje az éves karbantartásnak. Erre azért is kell ügyelnünk, mert a garancia csak abban az esetben érvényes, ha az előírt karbantartás minimum évente egyszer megtörtént. Természetesen a felhasználás jellegéből adódóan a klímatelepítő évente többszöri karbantartást is javasolhat, hiszen nem mindegy, hogy a készülék naponta átlagosa csak pár órát üzemel, vagy akár egész nap hűti/fűti az adott helyiséget.

Midea klíma

Az előírt karbantartási időt tehát mindig tartsuk be! Enélkül nem csupán a készülék meghibásodását, hanem az esetleges egészségkárosító hatást is elkerülhetjük, hiszen a légkondicionáló karbantartása során nem csak az előírt működést ellenőrzik, hanem a készülék szűrőbetéteit is tisztítják, fertőtlenítik.

Midea partnertérkép

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Ahogyan még soha nem gondolt a zuhanyajtókra

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Klíma-tippek: így ellenőrizd, tisztítsd, tartsd karban a légkondidat

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás gazdaságosan, hőszivattyúval

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Így kerüljük el a klímaszerelési bakikat

Kisokos a mennyezethűtéshez, azaz topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Új technológiás légkondicionálók: nagyobb energiamegtakarítás, hatékonyabb működés