Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Még éppen időben vagyunk, ha belevágunk a légkondicionáló berendezés megvásárlásába. Közben persze számtalan kérdés merül fel: melyik és milyen készülék lesz megfelelő, mennyire hűtsük le a lakást, tartsunk-e a zajoktól, érdemes-e hűtő-fűtő készüléket venni?

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Ahhoz, hogy a berendezés optimálisan működjön, legalább minimális tervezésre, előzetes átgondolásra van szükség.

A klíma kiválasztása

Az egyik legfontosabb szempont, hogy mekkora helyiséget, helyiségeket szeretnénk kihűteni, esetleg fűteni, a teljesítményt ugyanis ehhez kell majd megválasztani. A megfelelő hűtőteljesítmény igény elsősorban a tér nagyságától, hőterhelésétől függ. Az sem mindegy, hogy ki fogja használni az adott helyiséget, tehát nappali-, háló-, gyerek-, vagy dolgozószoba lesz-e a telepítés helye. A vásárlás előtt feltétlenül egy szakember mérje fel a helyszínt. A felmérés általában ingyenes, ha ugyanazt a szakembert bízzuk meg a felszereléssel is.

Klíma a hálószobában
Klíma a hálószobában

Hogyan alakul a készülék ára?

A készülékek a típustól, márkától függően igen változatos funkciókkal rendelkeznek – akár több száz lehetőség közül is választhatunk –, amelyek befolyásolják az árat. A gyakorlatból vett tapasztalatok szerint azonban a funkciók döntő többségét, kb. 80%-át nem használjuk ki. Célszerű tehát ebben is meghatározni valamiféle mértéket, mire is van igazán szükségünk.

Klíma vásárlás a gyakorlatban

A legfontosabb: a hipermarketek és a barkácsáruházak polcáról semmiképpen sem! Legjobb, ha épületgépész kereskedéseket, speciális klímaszaküzleteket keresünk fel, máskülönben az eladó nem tudja felmérni a vevői igényeket. Gyakran garanciális, illetve minőségi problémák is társulnak a készülékekhez, esetleg a kifutó szériákhoz, egy-egy konténernyi keleti importhoz nincs alkatrész-utánpótlás, vagy nem felelnek meg a legújabb előírásoknak.

Fontos megkülönböztetni a klímagázzal előtöltött és nem előtöltött készülékeket. Utóbbi a gyakoribb, telepítéséhez megfelelő végzettséggel rendelkező szakember szükséges, sőt a vásárláskor fel kell mutatnunk az eladónak egy tanúsítványt, melyet a jövőbeni szerelő az aláírásával hitelesít. Az előtöltött berendezéseknél (például mobilklíma) erre nincs szükség, bár a telepítő szakember itt is elengedhetetlen.

A vásárlás úgy történik, hogy kiválasztjuk a vállalkozást / szakembert, akit szeretnénk megbízni a szereléssel (ehhez eligazítást a klímavédelmi hatóság honlapján www.nkvh.kormany.hu találunk). Ez az adatbázis nem csak a szakképzett vállalkozásokat listázza, hanem azt is ellenőrizhetjük, hogy a más úton kiválasztott cég valóban rendelkezik-e képesítéssel. Ezek után az üzletben bemutatjuk, hogy a megvásárolni kívánt klímát melyik vállalkozás fogja beszerelni. A klímaszereléssel megbízott társaság a végfelhasználó adataival látja el a kötelezően felmutatandó adatlapot, majd aláírásával igazolja a későbbi teljesítést.

Nyugodjunk meg! A szaküzletekben az eladók is tudnak segíteni, nem lesz annyira bonyolult a vásárlás körüli adminisztráció, mint első olvasatra tűnik.

Ha megvan a készülék, jöhet a telepítés. 40-60 ezer forint körüli költséggel számoljunk, még a vásárlás előtt.

A klímát karban is kell tartani

A vásárlás és felszerelés után sem dőlhetünk hátra, a készülékről ugyanis gondoskodni kell. Fontos a rendszeres karbantartás, valamint a szezonok előtti tisztítás.

Ha fűtésre is használjuk, akkor évenként két tisztítás szükséges, ezeket ajánlott május elején, valamint szeptember-október környékén megejteni. Utóbbi azért szükséges, mert a nyári virágzás, a pollenek, a szálló por könnyen lerakódik és réteget képez a berendezésekben. A készülék lelke a papírvékony alumíniumlemezből készített, sűrűn lemezelt hőcserélő, ami elég nagy felület a megfelelő működéshez, viszont esztétikailag kellően kisméretű tud maradni. Ennek köszönhetően valamennyi szennyeződés megakad ezeken a lemezeken. Ha eltömődtek, a levegő nem tud akadálytalanul átjutni, ami a klíma hibás működéséhez vezet.

A kültéri egység tisztítása legalább ennyire fontos feladat. Az utcai levegő jóval szennyezettebb, ezért könnyebben elkoszolódhat, mint a beltéri egység. Ha a levegő nem tudja hűteni az elkoszolódás miatt a kültéri egység hőcserélőjét, az könnyen végzetes meghibásodáshoz vezethet.

A szakszerű karbantartás azt jelenti, hogy a klímaszerelő megbontja a gépet, benéz a burkolatok alá. Ilyenkor ellenőrzik a gép paramétereit, a nyomásértékeket nyomásmérő műszerekkel, valamint hőmérővel, annak megállapítására, hogy a klíma megfelelő munkaponton dolgozik-e, és hogy a működési paraméterek a megkívánt értékeken belül helyezkednek-e el. A klíma karbantartása a hosszú életű működés szempontjából elengedhetetlen, ezért a gyártók kötelezővé is teszik az évenkénti legalább kétszeri szerelői átvizsgálást. A garanciát is ezeknek a karbantartásoknak a meglétéhez kötik, így szükséges a garancialevélen vezetni a beavatkozások időpontját.

Léteznek öntisztuló készülékek is, amelyek szűrőrendszere automatikusan megtisztul. A készülék érzékeli a szűrők állapotát és amikor szükséges, elvégzi a tisztítást. Ettől függetlenül az évente egyszeri karbantartásra ezeknek a készülékeknek is szükségük van.

A telepítéssel kapcsolatban két markáns buktató fordul elő: ha alulméretezik a klímát és az nem hűti le a teret, illetve, ha túlméretezik, mert akkor sokat fogyaszt és drágább lesz az üzemeltetése. A beltéri egység elhelyezése is komplex feladat, hiszen nincs annál rosszabb, mint amikor közvetlenül kapjuk az arcunkba a hideg levegőt. A kültéri egységeket viszont akusztikai szempontból kell elhelyezni, ezzel elejét vehetjük a szomszédok rosszalló megjegyzéseinek, valamint az elmérgesedett viszonyok után az évekig tartó pereskedésnek a működési zajok miatt. Látható tehát, hogy még a vásárlás előtt célszerű szakember véleményét kikérni.

Fontos tisztában lenni a készülék használatával!

Azokat a szobákat érdemes klimatizálni, ahol sokat tartózkodunk a lakáson, épületen belül. Mivel a helyiség hűtését túlzásba is lehet vinni, ügyeljünk a helyes hőmérséklet beállítására és a beltéri egység elhelyezésére. Különösen igaz ez hálószoba, gyerekszoba és az iroda esetében.

A hőmérséklet beállítása
A hőmérséklet beállítása

A hideg levegő soha ne érje közvetlenül a bent tartózkodókat. Több, egybenyíló, ajtóval nem rendelkező helyiséget, vagy több beltéri egységgel, vagy egyetlen – az egész helyiségcsoport hűtési igényét kielégítő teljesítményű –, jól elhelyezett beltéri egységgel (és a hozzá kapcsolódó kültérivel) klimatizálhatunk. A hőmérséklet értéket célszerű a külső hőmérséklethez képest maximum 6-8 °C-kal alacsonyabbra beállítani, ezzel elkerülhetjük a megbetegedéseket. A berendezést folyamatosan használjuk, a bekapcsolás után a legnagyobb intenzitással hűtsünk, majd az idő előrehaladtával és a kellő hőmérséklet elérésével fokozatosan kell visszavenni a teljesítményt, de kikapcsolni a készüléket nem ajánlott, ekkor ugyanis újra le kell hűteni nagy teljesítménnyel a szobát, ami nem gazdaságos.

Mind kültéri, mind a beltéri berendezéseknél fontos a zajhatás figyelembe vétele. A modern készülékeknél nem ritka a 20 dB(A)-es zajszint, amely a nyári szellőben suhogó falevél hangjának felel meg. Ezen érték környékén már egészen tisztességes berendezést vásárolhatunk. A kültéri készülékek lehetnek ennél zajosabbak. Amennyiben a berendezésünk kültéri egysége zajosabb a megengedettnél, akkor egy feljelentést követően, akár annak leszerelését is elrendelheti a hatóság. Lakóterületen laza beépítéssel a nappali megengedett érték 5 méterre a berendezéstől 55 dB(A), az éjszakai pedig 45 dB(A).

Amikor a klíma fűt

Egyre többen használják a klímaberendezést fűtési célokra is. Nemcsak az átmeneti időszakban lehet jó megoldás, hanem akár egész télen képes a lakást a melegíteni. Néhány perc alatt fel tudja fűteni a helyiséget, továbbá akár –20 °C-os hidegben is képes fűteni megfelelő hatásfokkal, és egyáltalán nem drága.

Az inverteres klímák 1 kW villamos energiából megközelítőleg 3,8-4,2 kW fűtési energiát állítanak elő. Fűtésre optimalizált klímánál ez akár 5,4-6,6 kW is lehet. Egy 35-45 m2-es lakás esetén 48 Ft-os áramárnál egy 4 kW fűtőteljesítményű inverteres klíma napi 12×1,2 kWh áramot fogyasztva 691 Ft/nap (20 730 Ft/hónap) költséget jelent. Az üzemeltetési költségek tovább csökkenthetők olyan inverteres klímával, amelyekre igényelhető a „GEO“, vagy „H“ tarifa.

Forrás: VGF

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

A fény, ami alkalmazkodik az életünkhöz: EGLO Access

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

Higiénia, praktikum és esztétikum a fürdőszobában

Ne mondjon le a görgős zuhanykabinokról, itt a legújabb generáció

Mit tud a megújult Torrenta zuhanykabin család?

Klíma-tippek: így ellenőrizd, tisztítsd, tartsd karban a légkondidat

Vírusfertőzések – vannak ellenük műszaki megoldások

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

A kényelmes otthon nélkülözhetetlen tartozéka a modern légkondicionáló készülék

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Így kerüljük el a klímaszerelési bakikat

Fontos tudnivalók a mobilklímáról

Klímaberendezés vásárlása szabályosan. Figyeljünk az előírásokra!

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Kisokos a mennyezethűtéshez, azaz topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Új technológiás légkondicionálók: nagyobb energiamegtakarítás, hatékonyabb működés

4 fontos dolog, melyekre klíma vásárlás előtt figyeljünk

Energiahatékonyság, egészségvédelem és esztétikus megjelenés – a legfontosabb szempontok a klíma készülék kiválasztásakor