Hirdetés

Tervezzünk, mielőtt klímát veszünk!

Még éppen időben vagyunk, ha belevágunk a légkondicionáló berendezés megvásárlásába. Közben persze számtalan kérdés merül fel: melyik és milyen készülék lesz megfelelő, mennyire hűtsük le a lakást, tartsunk-e a zajoktól, érdemes-e hűtő-fűtő készüléket venni?

Ahhoz, hogy a berendezés optimálisan működjön, legalább minimális tervezésre, előzetes átgondolásra van szükség.

A klíma kiválasztása

Az egyik legfontosabb szempont, hogy mekkora helyiséget, helyiségeket szeretnénk kihűteni, esetleg fűteni, a teljesítményt ugyanis ehhez kell majd megválasztani. A megfelelő hűtőteljesítmény igény elsősorban a tér nagyságától, hőterhelésétől függ. Az sem mindegy, hogy ki fogja használni az adott helyiséget, tehát nappali-, háló-, gyerek-, vagy dolgozószoba lesz-e a telepítés helye. A vásárlás előtt feltétlenül egy szakember mérje fel a helyszínt. A felmérés általában ingyenes, ha ugyanazt a szakembert bízzuk meg a felszereléssel is.

Klíma a hálószobában
Klíma a hálószobában

Hogyan alakul a készülék ára?

A készülékek a típustól, márkától függően igen változatos funkciókkal rendelkeznek – akár több száz lehetőség közül is választhatunk –, amelyek befolyásolják az árat. A gyakorlatból vett tapasztalatok szerint azonban a funkciók döntő többségét, kb. 80%-át nem használjuk ki. Célszerű tehát ebben is meghatározni valamiféle mértéket, mire is van igazán szükségünk.

Klíma vásárlás a gyakorlatban

A legfontosabb: a hipermarketek és a barkácsáruházak polcáról semmiképpen sem! Legjobb, ha épületgépész kereskedéseket, speciális klímaszaküzleteket keresünk fel, máskülönben az eladó nem tudja felmérni a vevői igényeket. Gyakran garanciális, illetve minőségi problémák is társulnak a készülékekhez, esetleg a kifutó szériákhoz, egy-egy konténernyi keleti importhoz nincs alkatrész-utánpótlás, vagy nem felelnek meg a legújabb előírásoknak.

Fontos megkülönböztetni a klímagázzal előtöltött és nem előtöltött készülékeket. Utóbbi a gyakoribb, telepítéséhez megfelelő végzettséggel rendelkező szakember szükséges, sőt a vásárláskor fel kell mutatnunk az eladónak egy tanúsítványt, melyet a jövőbeni szerelő az aláírásával hitelesít. Az előtöltött berendezéseknél (például mobilklíma) erre nincs szükség, bár a telepítő szakember itt is elengedhetetlen.

A vásárlás úgy történik, hogy kiválasztjuk a vállalkozást / szakembert, akit szeretnénk megbízni a szereléssel (ehhez eligazítást a klímavédelmi hatóság honlapján www.nkvh.kormany.hu találunk). Ez az adatbázis nem csak a szakképzett vállalkozásokat listázza, hanem azt is ellenőrizhetjük, hogy a más úton kiválasztott cég valóban rendelkezik-e képesítéssel. Ezek után az üzletben bemutatjuk, hogy a megvásárolni kívánt klímát melyik vállalkozás fogja beszerelni. A klímaszereléssel megbízott társaság a végfelhasználó adataival látja el a kötelezően felmutatandó adatlapot, majd aláírásával igazolja a későbbi teljesítést.

Nyugodjunk meg! A szaküzletekben az eladók is tudnak segíteni, nem lesz annyira bonyolult a vásárlás körüli adminisztráció, mint első olvasatra tűnik.

Ha megvan a készülék, jöhet a telepítés. 40-60 ezer forint körüli költséggel számoljunk, még a vásárlás előtt.

A klímát karban is kell tartani

A vásárlás és felszerelés után sem dőlhetünk hátra, a készülékről ugyanis gondoskodni kell. Fontos a rendszeres karbantartás, valamint a szezonok előtti tisztítás.

Ha fűtésre is használjuk, akkor évenként két tisztítás szükséges, ezeket ajánlott május elején, valamint szeptember-október környékén megejteni. Utóbbi azért szükséges, mert a nyári virágzás, a pollenek, a szálló por könnyen lerakódik és réteget képez a berendezésekben. A készülék lelke a papírvékony alumíniumlemezből készített, sűrűn lemezelt hőcserélő, ami elég nagy felület a megfelelő működéshez, viszont esztétikailag kellően kisméretű tud maradni. Ennek köszönhetően valamennyi szennyeződés megakad ezeken a lemezeken. Ha eltömődtek, a levegő nem tud akadálytalanul átjutni, ami a klíma hibás működéséhez vezet.

A kültéri egység tisztítása legalább ennyire fontos feladat. Az utcai levegő jóval szennyezettebb, ezért könnyebben elkoszolódhat, mint a beltéri egység. Ha a levegő nem tudja hűteni az elkoszolódás miatt a kültéri egység hőcserélőjét, az könnyen végzetes meghibásodáshoz vezethet.

A szakszerű karbantartás azt jelenti, hogy a klímaszerelő megbontja a gépet, benéz a burkolatok alá. Ilyenkor ellenőrzik a gép paramétereit, a nyomásértékeket nyomásmérő műszerekkel, valamint hőmérővel, annak megállapítására, hogy a klíma megfelelő munkaponton dolgozik-e, és hogy a működési paraméterek a megkívánt értékeken belül helyezkednek-e el. A klíma karbantartása a hosszú életű működés szempontjából elengedhetetlen, ezért a gyártók kötelezővé is teszik az évenkénti legalább kétszeri szerelői átvizsgálást. A garanciát is ezeknek a karbantartásoknak a meglétéhez kötik, így szükséges a garancialevélen vezetni a beavatkozások időpontját.

Léteznek öntisztuló készülékek is, amelyek szűrőrendszere automatikusan megtisztul. A készülék érzékeli a szűrők állapotát és amikor szükséges, elvégzi a tisztítást. Ettől függetlenül az évente egyszeri karbantartásra ezeknek a készülékeknek is szükségük van.

A telepítéssel kapcsolatban két markáns buktató fordul elő: ha alulméretezik a klímát és az nem hűti le a teret, illetve, ha túlméretezik, mert akkor sokat fogyaszt és drágább lesz az üzemeltetése. A beltéri egység elhelyezése is komplex feladat, hiszen nincs annál rosszabb, mint amikor közvetlenül kapjuk az arcunkba a hideg levegőt. A kültéri egységeket viszont akusztikai szempontból kell elhelyezni, ezzel elejét vehetjük a szomszédok rosszalló megjegyzéseinek, valamint az elmérgesedett viszonyok után az évekig tartó pereskedésnek a működési zajok miatt. Látható tehát, hogy még a vásárlás előtt célszerű szakember véleményét kikérni.

Fontos tisztában lenni a készülék használatával!

Azokat a szobákat érdemes klimatizálni, ahol sokat tartózkodunk a lakáson, épületen belül. Mivel a helyiség hűtését túlzásba is lehet vinni, ügyeljünk a helyes hőmérséklet beállítására és a beltéri egység elhelyezésére. Különösen igaz ez hálószoba, gyerekszoba és az iroda esetében.

A hőmérséklet beállítása
A hőmérséklet beállítása

A hideg levegő soha ne érje közvetlenül a bent tartózkodókat. Több, egybenyíló, ajtóval nem rendelkező helyiséget, vagy több beltéri egységgel, vagy egyetlen – az egész helyiségcsoport hűtési igényét kielégítő teljesítményű –, jól elhelyezett beltéri egységgel (és a hozzá kapcsolódó kültérivel) klimatizálhatunk. A hőmérséklet értéket célszerű a külső hőmérséklethez képest maximum 6-8 °C-kal alacsonyabbra beállítani, ezzel elkerülhetjük a megbetegedéseket. A berendezést folyamatosan használjuk, a bekapcsolás után a legnagyobb intenzitással hűtsünk, majd az idő előrehaladtával és a kellő hőmérséklet elérésével fokozatosan kell visszavenni a teljesítményt, de kikapcsolni a készüléket nem ajánlott, ekkor ugyanis újra le kell hűteni nagy teljesítménnyel a szobát, ami nem gazdaságos.

Mind kültéri, mind a beltéri berendezéseknél fontos a zajhatás figyelembe vétele. A modern készülékeknél nem ritka a 20 dB(A)-es zajszint, amely a nyári szellőben suhogó falevél hangjának felel meg. Ezen érték környékén már egészen tisztességes berendezést vásárolhatunk. A kültéri készülékek lehetnek ennél zajosabbak. Amennyiben a berendezésünk kültéri egysége zajosabb a megengedettnél, akkor egy feljelentést követően, akár annak leszerelését is elrendelheti a hatóság. Lakóterületen laza beépítéssel a nappali megengedett érték 5 méterre a berendezéstől 55 dB(A), az éjszakai pedig 45 dB(A).

Amikor a klíma fűt

Egyre többen használják a klímaberendezést fűtési célokra is. Nemcsak az átmeneti időszakban lehet jó megoldás, hanem akár egész télen képes a lakást a melegíteni. Néhány perc alatt fel tudja fűteni a helyiséget, továbbá akár –20 °C-os hidegben is képes fűteni megfelelő hatásfokkal, és egyáltalán nem drága.

Az inverteres klímák 1 kW villamos energiából megközelítőleg 3,8-4,2 kW fűtési energiát állítanak elő. Fűtésre optimalizált klímánál ez akár 5,4-6,6 kW is lehet. Egy 35-45 m2-es lakás esetén 48 Ft-os áramárnál egy 4 kW fűtőteljesítményű inverteres klíma napi 12×1,2 kWh áramot fogyasztva 691 Ft/nap (20 730 Ft/hónap) költséget jelent. Az üzemeltetési költségek tovább csökkenthetők olyan inverteres klímával, amelyekre igényelhető a „GEO“, vagy „H“ tarifa.

Forrás: VGF

Kapcsolódó cikkek

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.

Mire figyeljünk klíma választás előtt? A legfontosabb tudnivalók a készülék kiválasztásától a garanciáig

Ha eddig halogattuk, most már nagyon időszerű beszereznünk a megfelelő klíma készüléket. De vajon tudjuk-e, hogy milyen szempontok szerint keressünk és válasszunk?

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Így kerüljük el a klímaszerelési bakikat

A splitklímák szerelésénél sok hibalehetőség fordulhat elő, amitől a készülékek nem működnek megfelelően, vagy akár tönkre is mehetnek.

Fontos tudnivalók a mobilklímáról

Bár néhány éve még azt hittük, hogy lassacskán kivesznek a piacról, mégis, a meleg beköszöntével manapság is ugrásszerűen megnő a gyorsan, házilag telepíthető mobilklímák forgalma. Talán mert nem kell a felszereléshez szakember, nem kell regisztrálni a készüléket, és olcsóbb is, mint a split klíma. Ám itt is vannak buktatók, amelyek könnyen tönkretehetik a berendezést.

Klímaberendezés vásárlása szabályosan. Figyeljünk az előírásokra!

Ne gondoljuk, hogy a légkondicionáló vásárlása egyszerű feladat. Már rég nem működik az, hogy csak besétálok egy üzletbe, vagy virtuálisan egy webshopba és veszek, rendelek egy készüléket, majd valakivel felszereltetem. Ma már az áruházak is betartják, betartatják a szabályokat.

Kültéri hűtők, terasz klímák

Ami a kánikulát illeti, a kora őszi napok még szolgálhatnak meglepetésekkel. Érdemes tehát fontolóra venni a kültéri klimatizálást is.