Mikor szükséges kéményt cserélni?

Amint véget ért a fűtési szezon, érdemes átvizsgálni minden, a fűtéshez kapcsolódó készüléket, különös tekintettel a kéményre, mely indokolatlanul elhanyagolt része ennek a területnek. Pedig a nem megfelelően működő kémény sok kellemetlenség okozója lehet!

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a kémény a házak, lakások szürke eminenciása: észrevétlenül, zajok nélkül teszi a dolgát. Ha azonban probléma lép fel a működésében, azonnal észrevesszük. Jobb ezt a pillanatot nem megvárni, hiszen ezzel súlyos károkat okozhatunk.

Leier kémény

A kémény sérülései

A régi építésű társas- vagy családi házak esetén a leggyakoribb probléma a falazott kémény elöregedése. A téglák közötti habarcs idővel szétfagy, porlad és kipereg, így a szerkezet meggyengül. A habarcs hiánya a füsttömörség sérülését okozhatja, a következmény pedig, hogy a mérgező égéstermék a lakótérbe szivárog. A helytelen tüzelési szokások, és a nem megfelelő tüzelőanyag használata ugyancsak károsítják a kéményt: kátrányosodik, átnedvesedik. A kémény belső falára lerakódott fakátrány belobban, kéménytűz keletkezik. Kéménytűz esetén a kéményben lévő nyomás megemelkedik, ami a kémény szerkezetének repedését, extrém esetben a kémény szétrobbanását okozhatja. Átnedvesedett, kátrányos, vagy szerkezetileg sérült kéményt javítani nem lehet, csak a bontás jöhet szóba.

Leier kémény

Kémény csere új tüzelőberendezés esetén

Ha új tüzelőberendezés kerül a házba, mindenképpen sor kerül a kémény cseréjére is. Az új, modern berendezések ugyanis nem csatlakoztathatók a régi szabványok szerint kialakított kéményekhez. Egy új kandalló – hiába fatüzelésű – nem kompatibilis a régi, falazott kéménnyel, nem is beszélve a kondenzációs kazánokról.

Leier kémény

2010 óta hazánkban csak ún. rendszerjellegű kémények építhetők. Ez azt jelenti, hogy a kémény minden alkatrészét ugyanaz a gyártó garanciálisan biztosítja, tehát az elemek egymással optimálisan működve biztosítják az égéstermék megfelelő elvezetését.

A kémény kiválasztása

Az első és legfontosabb szempont a rendszer jelleg legyen! Olyan kéményt válasszunk, melynek minden egyes eleme összhangban van egymással és egyenként, valamint külön-külön is rendelkeznek CE-tanúsítvánnyal.

Leier kémény

A második fontos szabály, hogy először tüzelőberendezést válasszunk! A fűtés tervezésének komplex szemléletben kell történnie, tehát a kémény feleljen meg a tüzelőberendezésnek és az ingatlan környezeti viszonyainak is.

Leier kémény

A harmadik szabály, hogy a vásárlás során kiemelt figyelmet kell fordítanunk a kéményt kísérő dokumentációkra. Magyarországon minden forgalmazott kémény rendelkezik egy teljesítménynyilatkozattal, de ennél sokkal fontosabbak a garanciális feltételek – ezek tartalmazzák, hogy adott körülmények között mi kérhető számon a jövőben a gyártótól.

Leier kémény

Ideális esetben a kémény – mint a Leier kéményei – hármas garanciával rendelkeznek, melyben benne foglaltatik a savállóság, a nedvességgel szembeni érzéketlenség és a koromégéssel szembeni ellenállóság.

Leier kémény

A Leier a kémények kiválasztását afféle szabómesterként segíti: szakemberei a fogyasztó igényeire és az ingatlan lehetőségeire szabják a tüzelőberendezéshez és a környezethez illő kéményt, biztosítva ezzel a hosszú távú biztonságos működést. A gyártó máig egyedülálló tanácsadói szolgáltatása ráadásul teljesen ingyenes.

Kapcsolódó cikkek

Zajárnyékoló falakkal őrizhetjük meg legjobban otthonunk csendjét

Az egészségkárosító zajok elleni hatékony megoldást a zajárnyékoló falak alkalmazása jelentheti.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Az építőanyagokkal szemben támasztott egyik legfontosabb elvárás a magas minőség, mely mellett egyre inkább megkerülhetetlenné válik a környezettudatosság és az energiatakarékosság iránti igény. Azonban kérdés, hogy találunk-e a piacon ilyen termékeket? Ezzel kapcsolatban jó híreink vannak!

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

A modern, szigetelt épületek légtömör héjazata a kéményválasztást is befolyásolja

A hagyományos, hátsó szellőzésű kéményekben folyamatosan áramlik ki a levegő a kéményen keresztül, valahogy úgy, mintha bukóra nyitva hagynánk az ablakot. Az ilyen hagyományos kéményrendszernek ez az ún. hátsó kiszellőztetés az egyik alapvető működési jellegzetessége, hiszen a béléscsöve samottból készül.

Melyek a kémények kritikus pontjai és mit tehetünk a problémák megelőzéséért?

Bármilyen fűtést is tervezzünk házunkba, kéményt még akkor is ajánlott kialakítani, ha egyébként a fűtési rendszer ezt nem tenné indokolttá. Azonban fontos tudnunk, melyek azok a tényezők, kémény részek, melyek kialakítása, karbantartása különös figyelmet érdemel.

5 dolog, amit a kéményről feltétlenül tudnunk kell

A modern, alternatív fűtési módok tervezésekor gyakran felmerül a kérdés: miért van szükség a kéményre? A válaszok egyszerűbbek, mint gondolnánk.

Megfelelő kémény nélkül mit sem ér a korszerű kazán

Tavaly ősszel lépett életbe az uniós irányelv, mely szerint csak kondenzációs elven működő kazán üzembehelyezése engedélyezhető. A modern eszközök csak speciális kéményekkel együtt használhatók, ám ezek kiépítése egy családi háznál közel milliós tételt jelenthet, egy társasháznál pedig már több millió forintos beruházást igényel.