Hirdetés

Mikor szükséges kéményt cserélni?

Amint véget ért a fűtési szezon, érdemes átvizsgálni minden, a fűtéshez kapcsolódó készüléket, különös tekintettel a kéményre, mely indokolatlanul elhanyagolt része ennek a területnek. Pedig a nem megfelelően működő kémény sok kellemetlenség okozója lehet!

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a kémény a házak, lakások szürke eminenciása: észrevétlenül, zajok nélkül teszi a dolgát. Ha azonban probléma lép fel a működésében, azonnal észrevesszük. Jobb ezt a pillanatot nem megvárni, hiszen ezzel súlyos károkat okozhatunk.

Leier kémény

A kémény sérülései

A régi építésű társas- vagy családi házak esetén a leggyakoribb probléma a falazott kémény elöregedése. A téglák közötti habarcs idővel szétfagy, porlad és kipereg, így a szerkezet meggyengül. A habarcs hiánya a füsttömörség sérülését okozhatja, a következmény pedig, hogy a mérgező égéstermék a lakótérbe szivárog. A helytelen tüzelési szokások, és a nem megfelelő tüzelőanyag használata ugyancsak károsítják a kéményt: kátrányosodik, átnedvesedik. A kémény belső falára lerakódott fakátrány belobban, kéménytűz keletkezik. Kéménytűz esetén a kéményben lévő nyomás megemelkedik, ami a kémény szerkezetének repedését, extrém esetben a kémény szétrobbanását okozhatja. Átnedvesedett, kátrányos, vagy szerkezetileg sérült kéményt javítani nem lehet, csak a bontás jöhet szóba.

Leier kémény

Kémény csere új tüzelőberendezés esetén

Ha új tüzelőberendezés kerül a házba, mindenképpen sor kerül a kémény cseréjére is. Az új, modern berendezések ugyanis nem csatlakoztathatók a régi szabványok szerint kialakított kéményekhez. Egy új kandalló – hiába fatüzelésű – nem kompatibilis a régi, falazott kéménnyel, nem is beszélve a kondenzációs kazánokról.

Leier kémény

2010 óta hazánkban csak ún. rendszerjellegű kémények építhetők. Ez azt jelenti, hogy a kémény minden alkatrészét ugyanaz a gyártó garanciálisan biztosítja, tehát az elemek egymással optimálisan működve biztosítják az égéstermék megfelelő elvezetését.

A kémény kiválasztása

Az első és legfontosabb szempont a rendszer jelleg legyen! Olyan kéményt válasszunk, melynek minden egyes eleme összhangban van egymással és egyenként, valamint külön-külön is rendelkeznek CE-tanúsítvánnyal.

Leier kémény

A második fontos szabály, hogy először tüzelőberendezést válasszunk! A fűtés tervezésének komplex szemléletben kell történnie, tehát a kémény feleljen meg a tüzelőberendezésnek és az ingatlan környezeti viszonyainak is.

Leier kémény

A harmadik szabály, hogy a vásárlás során kiemelt figyelmet kell fordítanunk a kéményt kísérő dokumentációkra. Magyarországon minden forgalmazott kémény rendelkezik egy teljesítménynyilatkozattal, de ennél sokkal fontosabbak a garanciális feltételek – ezek tartalmazzák, hogy adott körülmények között mi kérhető számon a jövőben a gyártótól.

Hol vásárolhatom meg a terméket?

Leier kémény

Ideális esetben a kémény – mint a Leier kéményei – hármas garanciával rendelkeznek, melyben benne foglaltatik a savállóság, a nedvességgel szembeni érzéketlenség és a koromégéssel szembeni ellenállóság.

Leier kémény

A Leier a kémények kiválasztását afféle szabómesterként segíti: szakemberei a fogyasztó igényeire és az ingatlan lehetőségeire szabják a tüzelőberendezéshez és a környezethez illő kéményt, biztosítva ezzel a hosszú távú biztonságos működést. A gyártó máig egyedülálló tanácsadói szolgáltatása ráadásul teljesen ingyenes.

Hol vásárolhatom meg a terméket? Több Leier kémény

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Fontos tudnivalók a tetőterek kialakításáról

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Zajárnyékoló falakkal őrizhetjük meg legjobban otthonunk csendjét

A gázkészülék leállását gyakran okozzák a kéményben keletkező jégdugók – Fontos a kémény szigetelése!

Kéménykárok megelőzése 4. – A jó kémény nem ázik át

Kéménykárok megelőzése 3. – A jó kémény nem reped meg

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

Családiház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Vásárlási listák
További vásárlási listák