Mikor szükséges kéményt cserélni?

Amint véget ért a fűtési szezon, érdemes átvizsgálni minden, a fűtéshez kapcsolódó készüléket, különös tekintettel a kéményre, mely indokolatlanul elhanyagolt része ennek a területnek. Pedig a nem megfelelően működő kémény sok kellemetlenség okozója lehet!

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a kémény a házak, lakások szürke eminenciása: észrevétlenül, zajok nélkül teszi a dolgát. Ha azonban probléma lép fel a működésében, azonnal észrevesszük. Jobb ezt a pillanatot nem megvárni, hiszen ezzel súlyos károkat okozhatunk.

Leier kémény

A kémény sérülései

A régi építésű társas- vagy családi házak esetén a leggyakoribb probléma a falazott kémény elöregedése. A téglák közötti habarcs idővel szétfagy, porlad és kipereg, így a szerkezet meggyengül. A habarcs hiánya a füsttömörség sérülését okozhatja, a következmény pedig, hogy a mérgező égéstermék a lakótérbe szivárog. A helytelen tüzelési szokások, és a nem megfelelő tüzelőanyag használata ugyancsak károsítják a kéményt: kátrányosodik, átnedvesedik. A kémény belső falára lerakódott fakátrány belobban, kéménytűz keletkezik. Kéménytűz esetén a kéményben lévő nyomás megemelkedik, ami a kémény szerkezetének repedését, extrém esetben a kémény szétrobbanását okozhatja. Átnedvesedett, kátrányos, vagy szerkezetileg sérült kéményt javítani nem lehet, csak a bontás jöhet szóba.

Leier kémény

Kémény csere új tüzelőberendezés esetén

Ha új tüzelőberendezés kerül a házba, mindenképpen sor kerül a kémény cseréjére is. Az új, modern berendezések ugyanis nem csatlakoztathatók a régi szabványok szerint kialakított kéményekhez. Egy új kandalló – hiába fatüzelésű – nem kompatibilis a régi, falazott kéménnyel, nem is beszélve a kondenzációs kazánokról.

Leier kémény

2010 óta hazánkban csak ún. rendszerjellegű kémények építhetők. Ez azt jelenti, hogy a kémény minden alkatrészét ugyanaz a gyártó garanciálisan biztosítja, tehát az elemek egymással optimálisan működve biztosítják az égéstermék megfelelő elvezetését.

A kémény kiválasztása

Az első és legfontosabb szempont a rendszer jelleg legyen! Olyan kéményt válasszunk, melynek minden egyes eleme összhangban van egymással és egyenként, valamint külön-külön is rendelkeznek CE-tanúsítvánnyal.

Leier kémény

A második fontos szabály, hogy először tüzelőberendezést válasszunk! A fűtés tervezésének komplex szemléletben kell történnie, tehát a kémény feleljen meg a tüzelőberendezésnek és az ingatlan környezeti viszonyainak is.

Leier kémény

A harmadik szabály, hogy a vásárlás során kiemelt figyelmet kell fordítanunk a kéményt kísérő dokumentációkra. Magyarországon minden forgalmazott kémény rendelkezik egy teljesítménynyilatkozattal, de ennél sokkal fontosabbak a garanciális feltételek – ezek tartalmazzák, hogy adott körülmények között mi kérhető számon a jövőben a gyártótól.

Hol vásárolhatom meg a terméket?

Leier kémény

Ideális esetben a kémény – mint a Leier kéményei – hármas garanciával rendelkeznek, melyben benne foglaltatik a savállóság, a nedvességgel szembeni érzéketlenség és a koromégéssel szembeni ellenállóság.

Leier kémény

A Leier a kémények kiválasztását afféle szabómesterként segíti: szakemberei a fogyasztó igényeire és az ingatlan lehetőségeire szabják a tüzelőberendezéshez és a környezethez illő kéményt, biztosítva ezzel a hosszú távú biztonságos működést. A gyártó máig egyedülálló tanácsadói szolgáltatása ráadásul teljesen ingyenes.

Hol vásárolhatom meg a terméket? Több Leier kémény

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Zajárnyékoló falakkal őrizhetjük meg legjobban otthonunk csendjét

Az egészségkárosító zajok elleni hatékony megoldást a zajárnyékoló falak alkalmazása jelentheti.

A gázkészülék leállását gyakran okozzák a kéményben keletkező jégdugók – Fontos a kémény szigetelése!

A hideg időjárás nem kíméli a kéményeket sem. Egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a kazánok füstelvezetőjében jégdugó keletkezik, melynek következménye a zárt égésterű kazán leállása. Előzzük meg a bajt!

Kéménykárok megelőzése 4. – A jó kémény nem ázik át

Az égés, a füst- és hőelvezetés során keletkező páralecsapódás idővel átnedvesíti a kéménytalpat, komoly károkat okozva így a szerkezetben. Ennek megelőzéséről feltétlenül gondoskodnunk kell.

Kéménykárok megelőzése 3. – A jó kémény nem reped meg

A fűtési rendszer egyik kritikus pontja, a kémény és a kazán összekapcsolása. A nem megfelelő csatlakozás komoly veszélyforrást jelent, a kémény megrepedését okozhatja.

Kéménykárok megelőzése 2. – A kémények stabilitásának biztosítása

Az egyre gyakrabban tapasztalható szélsőséges időjárás jelentős károkat tehet a kéményekben. Éppen ezért fontos a kémény megfelelő stabilitásának biztosítása.

Kéménykárok megelőzése 1. – A jó kémény esztétikus

A kémény épületen kívüli szakaszán gyakran okoz károkat a változékony időjárás, ami idővel a kémény megjelenésén is nyomot hagy. Megfelelő szigeteléssel és kémény kiegészítők használatával azonban sokat tehetünk a problémák megelőzéséért.

Miért kell egyáltalán kémény egy épületbe?

A modern, alternatív fűtési módok tervezésekor gyakran felmerül a fenti kérdés. A válaszok pedig nagyon egyszerűek!

A modern, szigetelt épületek légtömör héjazata a kéményválasztást is befolyásolja

A hagyományos, hátsó szellőzésű kéményekben folyamatosan áramlik ki a levegő a kéményen keresztül, valahogy úgy, mintha bukóra nyitva hagynánk az ablakot. Az ilyen hagyományos kéményrendszernek ez az ún. hátsó kiszellőztetés az egyik alapvető működési jellegzetessége, hiszen a béléscsöve samottból készül.