Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Manapság olyan kivitelezőt találni, aki belátható időn belül elvállalja új családi házunk megépítését, vagy egy komolyabb felújítás elvégzését, nem könnyű vállalkozás. Mutatunk egy olyan, az új trendnek megfelelő megoldást, mellyel a házak szerkezetei gyorsan és akár határidőre elkészülnek, és ahol a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Az új trend kézenfekvő: az előregyártott építőanyagok gyorsaságot kínálnak kevesebb szakember jelenlétével. Ez ma az innovatív technológia egyik legfontosabb előnyei közé lépett, mindezek mellett pedig a gazdaságosság és hibamentesség is fontos szempont.

Ne tévesszen meg senkit: az előregyártott elemekből épülő ház esetén természetesen a tervezett egyediségről és szépségről sem kell lemondanunk. Sőt a költségvetés is könnyebben kézben tartható, ha a korszerű előgyártással a Leier üzemekben készülő építőelemek kínálta lehetőségek mellett döntünk. Nézzük meg az előnyöket részletebben!

Előregyártott Leier Mesterpanel (LMP) és Leier Kéregfal (LKF) beépített állapotban.
Előregyártott Leier Mesterpanel (LMP) és Leier Kéregfal (LKF) beépített állapotban.

A gyorsaság nem kérdés

Az előregyártott kéregfalakból és födémekből készülő épületek egyik nagy előnye, a gyorsaság, nem megkérdőjelezhető: megrendelőként afelől mindenképpen nyugodtak lehetünk, hogy időre érkeznek az igényeink szerint megtervezett, és a Leier gyárban beépítésre előkészített kéregfalak és födémek. Ezek összeépítéséhez mindössze egy munkavezetőre és néhány munkásra van szükség, egy-egy elem beemelése pedig 10 percet vesz igénybe. A födémekbe már gyári körülmények között belekerül a szükséges alsó vasalás, a helyszínen pedig a tervező által meghatározott további vasalat, végül pedig a felbeton. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, így készül az előregyártott kéregfödémből teljes értékű modern építőelem, ahogy az összeillesztett kéregfalak közé pedig csak beöntik a betont és gyakorlatilag kész is.

Beépített Leier betonfal gépészeti bekötéshez szükséges áttörésekkel
Beépített Leier betonfal gépészeti bekötéshez szükséges áttörésekkel

És még valami „bekerül” ezekbe a kéregbeton elemekbe: ezek pedig szintén egyszerűen megfogalmazva lyukak, azaz a gépészet beépítését könnyítő áttörések, pont ott, ahol kell.

Újdonság a klímafödém

Az előregyártás nagy előnye már kezdetektől fogva, hogy az elkészült falakat, födémeket nem szükséges később szétvésni, ha a hűtés-fűtés, víz-, gáz- vagy villanyszerelés következik. A gyártás során ugyanis a tervek szerint a gépészetet szolgáló csövek helyét és az áttöréseket könnyedén kialakítják, így kerülnek az elemek az építkezésre. A Leier mérnökei ugyanakkor azon dolgoznak, hogy mind több területen könnyítsék, gyorsítsák az építkezést. Az innováció legújabb eredménye az előregyártással készülő klímafödém. Klímafödém esetén a mesterpanel födémet modern felületfűtési és hűtési csövekkel egészítik ki a szakemberek, így tehát a lemezekbe előre be van építve a mennyezetfűtés. Ennek eredménye, hogy a mennyezet jelentős szerepet játszik az épület hűtésében és fűtésében: így biztosított télen a sugárzó hő, nyáron pedig a hűtő hatás.

Leier klímafödém
Leier klímafödém

Klímafödém esetén is igaz, hogy kevesebb élőmunkára van szükség, mert a csövek és az esetleges elektromos dobozok beépítése meggyorsítja a fűtési és az elektromos rendszer kiépítését.

Lássunk néhány példát a gyorsaságra!

Az előregyártott elemekből összeállítható pince gyakorlatilag bármilyen alaprajzi kialakítás esetén, akár egy nap alatt felépülhet az alaplemezre. Az elemek az előre leegyeztetett sorrend szerint érkeznek az építkezésre, amelynek helyszíni utómunkálataihoz nem szükséges semmi különleges, csupán egy átlagos felszereltséggel rendelkező kis létszámú, 3-4 főből és egy munkavezetőből álló kivitelező csapat.

Leier Mesterpanel (LMP) beemelése. A beépítéshez elegendő egy kis létszámú csapat.
Leier Mesterpanel (LMP) beemelése. A beépítéshez elegendő egy kis létszámú csapat.

Nincs ez másként egy előregyártott elemekből készülő garázs esetén sem, ám ott talán még könnyebb a helyzet. Egy garázshoz gyakran még kevesebb fal szükséges, hiszen egy átlagos garázs 5×3, 6×6 esetleg 8×3 méteres, azaz mindössze 3-6 falpanel legyártása és előkészített alapra való elhelyezése a feladat.

Melyek az előregyártott lépcső előnyei? A beemelés után azonnal használatba vehető lépcsők segítik a további kivitelezést, a szintek közötti könnyű mozgást, megrendelőként pedig az sem utolsó szempont, hogy már a kivitelezés során egy rendezettebb épület képével találhatjuk szembe magunkat. A Leier lépcsőelemek méretpontos, igény szerinti méretben és különböző formában készülnek. Használati felületüket tekintve fagynak, sózásnak ellenálló és/vagy csúszásgátló felülettel is gyárthatók. Az előregyártott elemekkel történő gyors építés okai közé tartozik méretpontosságuk, és hogy sima felületük miatt nincs szükség csiszolásra, glettelésre. Ezzel munkaidőt, munkaerőt és így pénzt takaríthatunk meg – no és persze nem csak a költségeink, hanem az építkezés miatti aggodalmunk is kevesebb lehet.

Leier előregyártott lépcső
Leier előregyártott lépcső

ÉRDEKLŐDÖM A LEIER ÉPÍTŐANYAGOK IRÁNT

Népszerűek a témában

Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell! A Wienerberger „Első sor” megoldása az, amire minden építtető vágyott, még ha eddig nem is tudott róla

Ytong: ahol a minőség, a fenntarthatóság és az elkötelezettség találkozik

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Ez is érdekelhet

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

A Radaway négy új profilszínnel hódítja meg azok ízlését, akik nem akarnak tucatfürdőszobát

Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk! – válaszol a szakértő

Erre figyeljünk, ha pergolát vásárolunk! – válaszol a specialista

Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell! A Wienerberger „Első sor” megoldása az, amire minden építtető vágyott, még ha eddig nem is tudott róla

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Hogyan válasszunk kültéri burkolatot és hogyan tartsuk karban, ha tartós és esztétikus felületet szeretnénk?

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

7 érv a beton tetőcserép mellett

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

A tető, amit nem visz el a szél