Hirdetés

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Manapság olyan kivitelezőt találni, aki belátható időn belül elvállalja új családi házunk megépítését, vagy egy komolyabb felújítás elvégzését, nem könnyű vállalkozás. Mutatunk egy olyan, az új trendnek megfelelő megoldást, mellyel a házak szerkezetei gyorsan és akár határidőre elkészülnek, és ahol a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál.

Az új trend kézenfekvő: az előregyártott építőanyagok gyorsaságot kínálnak kevesebb szakember jelenlétével. Ez ma az innovatív technológia egyik legfontosabb előnyei közé lépett, mindezek mellett pedig a gazdaságosság és hibamentesség is fontos szempont.

Ne tévesszen meg senkit: az előregyártott elemekből épülő ház esetén természetesen a tervezett egyediségről és szépségről sem kell lemondanunk. Sőt a költségvetés is könnyebben kézben tartható, ha a korszerű előgyártással a Leier üzemekben készülő építőelemek kínálta lehetőségek mellett döntünk. Nézzük meg az előnyöket részletebben!

Előregyártott Leier Mesterpanel (LMP) és Leier Kéregfal (LKF) beépített állapotban.
Előregyártott Leier Mesterpanel (LMP) és Leier Kéregfal (LKF) beépített állapotban.

A gyorsaság nem kérdés

Az előregyártott kéregfalakból és födémekből készülő épületek egyik nagy előnye, a gyorsaság, nem megkérdőjelezhető: megrendelőként afelől mindenképpen nyugodtak lehetünk, hogy időre érkeznek az igényeink szerint megtervezett, és a Leier gyárban beépítésre előkészített kéregfalak és födémek. Ezek összeépítéséhez mindössze egy munkavezetőre és néhány munkásra van szükség, egy-egy elem beemelése pedig 10 percet vesz igénybe. A födémekbe már gyári körülmények között belekerül a szükséges alsó vasalás, a helyszínen pedig a tervező által meghatározott további vasalat, végül pedig a felbeton. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, így készül az előregyártott kéregfödémből teljes értékű modern építőelem, ahogy az összeillesztett kéregfalak közé pedig csak beöntik a betont és gyakorlatilag kész is.

Beépített Leier betonfal gépészeti bekötéshez szükséges áttörésekkel
Beépített Leier betonfal gépészeti bekötéshez szükséges áttörésekkel

És még valami „bekerül” ezekbe a kéregbeton elemekbe: ezek pedig szintén egyszerűen megfogalmazva lyukak, azaz a gépészet beépítését könnyítő áttörések, pont ott, ahol kell.

Újdonság a klímafödém

Az előregyártás nagy előnye már kezdetektől fogva, hogy az elkészült falakat, födémeket nem szükséges később szétvésni, ha a hűtés-fűtés, víz-, gáz- vagy villanyszerelés következik. A gyártás során ugyanis a tervek szerint a gépészetet szolgáló csövek helyét és az áttöréseket könnyedén kialakítják, így kerülnek az elemek az építkezésre. A Leier mérnökei ugyanakkor azon dolgoznak, hogy mind több területen könnyítsék, gyorsítsák az építkezést. Az innováció legújabb eredménye az előregyártással készülő klímafödém. Klímafödém esetén a mesterpanel födémet modern felületfűtési és hűtési csövekkel egészítik ki a szakemberek, így tehát a lemezekbe előre be van építve a mennyezetfűtés. Ennek eredménye, hogy a mennyezet jelentős szerepet játszik az épület hűtésében és fűtésében: így biztosított télen a sugárzó hő, nyáron pedig a hűtő hatás.

Leier klímafödém
Leier klímafödém

Klímafödém esetén is igaz, hogy kevesebb élőmunkára van szükség, mert a csövek és az esetleges elektromos dobozok beépítése meggyorsítja a fűtési és az elektromos rendszer kiépítését.

Lássunk néhány példát a gyorsaságra!

Az előregyártott elemekből összeállítható pince gyakorlatilag bármilyen alaprajzi kialakítás esetén, akár egy nap alatt felépülhet az alaplemezre. Az elemek az előre leegyeztetett sorrend szerint érkeznek az építkezésre, amelynek helyszíni utómunkálataihoz nem szükséges semmi különleges, csupán egy átlagos felszereltséggel rendelkező kis létszámú, 3-4 főből és egy munkavezetőből álló kivitelező csapat.

Leier Mesterpanel (LMP) beemelése. A beépítéshez elegendő egy kis létszámú csapat.
Leier Mesterpanel (LMP) beemelése. A beépítéshez elegendő egy kis létszámú csapat.

Nincs ez másként egy előregyártott elemekből készülő garázs esetén sem, ám ott talán még könnyebb a helyzet. Egy garázshoz gyakran még kevesebb fal szükséges, hiszen egy átlagos garázs 5×3, 6×6 esetleg 8×3 méteres, azaz mindössze 3-6 falpanel legyártása és előkészített alapra való elhelyezése a feladat.

Melyek az előregyártott lépcső előnyei? A beemelés után azonnal használatba vehető lépcsők segítik a további kivitelezést, a szintek közötti könnyű mozgást, megrendelőként pedig az sem utolsó szempont, hogy már a kivitelezés során egy rendezettebb épület képével találhatjuk szembe magunkat. A Leier lépcsőelemek méretpontos, igény szerinti méretben és különböző formában készülnek. Használati felületüket tekintve fagynak, sózásnak ellenálló és/vagy csúszásgátló felülettel is gyárthatók. Az előregyártott elemekkel történő gyors építés okai közé tartozik méretpontosságuk, és hogy sima felületük miatt nincs szükség csiszolásra, glettelésre. Ezzel munkaidőt, munkaerőt és így pénzt takaríthatunk meg – no és persze nem csak a költségeink, hanem az építkezés miatti aggodalmunk is kevesebb lehet.

Leier előregyártott lépcső
Leier előregyártott lépcső

ÉRDEKLŐDÖM A LEIER ÉPÍTŐANYAGOK IRÁNT

Ez is érdekelhet

Tisztíts úgy, mint egy profi!

Magasabb flexibilitás és vízlepergető hatás FX 66 Platinum Flexfugázóval!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

„Segítség, beázik az új tetőm!”

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Zuhanykabin tisztítás gyorsan és egyszerűen, az Easy Clean bevonat segítségével

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Valósággá válik minden építtető álma, a gyors és stresszmentes építkezés

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Masszív épületszerkezet költséghatékonyan, rekordidő alatt - Ytong Vasalt Pallós építési rendszer

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

Családiház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

Vásárlási listák
További vásárlási listák