Hirdetés

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Manapság olyan kivitelezőt találni, aki belátható időn belül elvállalja új családi házunk megépítését, vagy egy komolyabb felújítás elvégzését, nem könnyű vállalkozás. Mutatunk egy olyan, az új trendnek megfelelő megoldást, mellyel a házak szerkezetei gyorsan és akár határidőre elkészülnek, és ahol a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál.

Az új trend kézenfekvő: az előregyártott építőanyagok gyorsaságot kínálnak kevesebb szakember jelenlétével. Ez ma az innovatív technológia egyik legfontosabb előnyei közé lépett, mindezek mellett pedig a gazdaságosság és hibamentesség is fontos szempont.

Ne tévesszen meg senkit: az előregyártott elemekből épülő ház esetén természetesen a tervezett egyediségről és szépségről sem kell lemondanunk. Sőt a költségvetés is könnyebben kézben tartható, ha a korszerű előgyártással a Leier üzemekben készülő építőelemek kínálta lehetőségek mellett döntünk. Nézzük meg az előnyöket részletebben!

Előregyártott Leier Mesterpanel (LMP) és Leier Kéregfal (LKF) beépített állapotban.
Előregyártott Leier Mesterpanel (LMP) és Leier Kéregfal (LKF) beépített állapotban.

A gyorsaság nem kérdés

Az előregyártott kéregfalakból és födémekből készülő épületek egyik nagy előnye, a gyorsaság, nem megkérdőjelezhető: megrendelőként afelől mindenképpen nyugodtak lehetünk, hogy időre érkeznek az igényeink szerint megtervezett, és a Leier gyárban beépítésre előkészített kéregfalak és födémek. Ezek összeépítéséhez mindössze egy munkavezetőre és néhány munkásra van szükség, egy-egy elem beemelése pedig 10 percet vesz igénybe. A födémekbe már gyári körülmények között belekerül a szükséges alsó vasalás, a helyszínen pedig a tervező által meghatározott további vasalat, végül pedig a felbeton. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, így készül az előregyártott kéregfödémből teljes értékű modern építőelem, ahogy az összeillesztett kéregfalak közé pedig csak beöntik a betont és gyakorlatilag kész is.

Beépített Leier betonfal gépészeti bekötéshez szükséges áttörésekkel
Beépített Leier betonfal gépészeti bekötéshez szükséges áttörésekkel

És még valami „bekerül” ezekbe a kéregbeton elemekbe: ezek pedig szintén egyszerűen megfogalmazva lyukak, azaz a gépészet beépítését könnyítő áttörések, pont ott, ahol kell.

Újdonság a klímafödém

Az előregyártás nagy előnye már kezdetektől fogva, hogy az elkészült falakat, födémeket nem szükséges később szétvésni, ha a hűtés-fűtés, víz-, gáz- vagy villanyszerelés következik. A gyártás során ugyanis a tervek szerint a gépészetet szolgáló csövek helyét és az áttöréseket könnyedén kialakítják, így kerülnek az elemek az építkezésre. A Leier mérnökei ugyanakkor azon dolgoznak, hogy mind több területen könnyítsék, gyorsítsák az építkezést. Az innováció legújabb eredménye az előregyártással készülő klímafödém. Klímafödém esetén a mesterpanel födémet modern felületfűtési és hűtési csövekkel egészítik ki a szakemberek, így tehát a lemezekbe előre be van építve a mennyezetfűtés. Ennek eredménye, hogy a mennyezet jelentős szerepet játszik az épület hűtésében és fűtésében: így biztosított télen a sugárzó hő, nyáron pedig a hűtő hatás.

Leier klímafödém
Leier klímafödém

Klímafödém esetén is igaz, hogy kevesebb élőmunkára van szükség, mert a csövek és az esetleges elektromos dobozok beépítése meggyorsítja a fűtési és az elektromos rendszer kiépítését.

Lássunk néhány példát a gyorsaságra!

Az előregyártott elemekből összeállítható pince gyakorlatilag bármilyen alaprajzi kialakítás esetén, akár egy nap alatt felépülhet az alaplemezre. Az elemek az előre leegyeztetett sorrend szerint érkeznek az építkezésre, amelynek helyszíni utómunkálataihoz nem szükséges semmi különleges, csupán egy átlagos felszereltséggel rendelkező kis létszámú, 3-4 főből és egy munkavezetőből álló kivitelező csapat.

Leier Mesterpanel (LMP) beemelése. A beépítéshez elegendő egy kis létszámú csapat.
Leier Mesterpanel (LMP) beemelése. A beépítéshez elegendő egy kis létszámú csapat.

Nincs ez másként egy előregyártott elemekből készülő garázs esetén sem, ám ott talán még könnyebb a helyzet. Egy garázshoz gyakran még kevesebb fal szükséges, hiszen egy átlagos garázs 5×3, 6×6 esetleg 8×3 méteres, azaz mindössze 3-6 falpanel legyártása és előkészített alapra való elhelyezése a feladat.

Melyek az előregyártott lépcső előnyei? A beemelés után azonnal használatba vehető lépcsők segítik a további kivitelezést, a szintek közötti könnyű mozgást, megrendelőként pedig az sem utolsó szempont, hogy már a kivitelezés során egy rendezettebb épület képével találhatjuk szembe magunkat. A Leier lépcsőelemek méretpontos, igény szerinti méretben és különböző formában készülnek. Használati felületüket tekintve fagynak, sózásnak ellenálló és/vagy csúszásgátló felülettel is gyárthatók. Az előregyártott elemekkel történő gyors építés okai közé tartozik méretpontosságuk, és hogy sima felületük miatt nincs szükség csiszolásra, glettelésre. Ezzel munkaidőt, munkaerőt és így pénzt takaríthatunk meg – no és persze nem csak a költségeink, hanem az építkezés miatti aggodalmunk is kevesebb lehet.

Leier előregyártott lépcső
Leier előregyártott lépcső

ÉRDEKLŐDÖM A LEIER ÉPÍTŐANYAGOK IRÁNT

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Építkezés, felújítás, lakberendezés – elrajtolt a kuponletöltés! Hamarosan indul a HOMEINFO Kedvezmény Hetek

Kevesebb, mint egy hónap múlva többet fog érni a pénze annak, aki az építkezéshez, felújításhoz, lakberendezéshez szükséges termékeket a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival vásárolja meg. Az akció iránt már most nagy az érdeklődés, a Homeinfo meg is kérdezte olvasóit, hogy leginkább mire használnák fel a több, mint 200 kedvezményre jogosító kupont.

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Gondoltunk már arra, hogy egy üzletbe belépve a belső tér látványa, hangulata mennyire motiváló, vagy éppen a vásárlási kedvünket szegő tényező lehet? Bizony, a miliő meghatározó ebből a szempontból. A lakberendező felelőssége pedig – érthető módon – nem elhanyagolható, hiszen kulcs szerepet játszik az enteriőr kialakításában.

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Szerkezetkész családi ház építésére alkalmas építőanyagok egyik legnagyobb hazai gyártója, a Leier szakértőivel csokorba szedtünk néhány összefüggést. Fókuszban ezúttal a falazat és annak anyaga.

Házat, de gyorsan! - 1. rész - Korszerű otthonok, pincétől a klímafödémig előregyártással

Ha érdekli egy olyan megoldás, amivel otthona szerkezetei gyorsan és időben elkészülnek, ahol akár a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál, természetesen az egyediségéről és szépségéről sem akar lemondani, és a költségvetésnek legalább ezt a részét könnyen kézben akarja tartani, akkor ismerkedjen meg a korszerű, előgyártással készülő építőanyagokkal!

Mit mesél rólad a házad? - Személyiségünkről is árulkodik otthonunk homlokzata

A színek az emberi személyiség kifejezőeszközeként is működnek – nincs ez másként az épületeknél választott árnyalatokkal sem. Magyarországon ugyan kevésbé jellemző a széleskörű színhasználat, pedig a megfelelő a homlokzati anyag színének kiválasztásával nemcsak a lakók, a lakókörnyezet is harmonikusabbá válik.

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.