Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Manapság olyan kivitelezőt találni, aki belátható időn belül elvállalja új családi házunk megépítését, vagy egy komolyabb felújítás elvégzését, nem könnyű vállalkozás. Mutatunk egy olyan, az új trendnek megfelelő megoldást, mellyel a házak szerkezetei gyorsan és akár határidőre elkészülnek, és ahol a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál.

Az új trend kézenfekvő: az előregyártott építőanyagok gyorsaságot kínálnak kevesebb szakember jelenlétével. Ez ma az innovatív technológia egyik legfontosabb előnyei közé lépett, mindezek mellett pedig a gazdaságosság és hibamentesség is fontos szempont.

Ne tévesszen meg senkit: az előregyártott elemekből épülő ház esetén természetesen a tervezett egyediségről és szépségről sem kell lemondanunk. Sőt a költségvetés is könnyebben kézben tartható, ha a korszerű előgyártással a Leier üzemekben készülő építőelemek kínálta lehetőségek mellett döntünk. Nézzük meg az előnyöket részletebben!

Előregyártott Leier Mesterpanel (LMP) és Leier Kéregfal (LKF) beépített állapotban.
Előregyártott Leier Mesterpanel (LMP) és Leier Kéregfal (LKF) beépített állapotban.

A gyorsaság nem kérdés

Az előregyártott kéregfalakból és födémekből készülő épületek egyik nagy előnye, a gyorsaság, nem megkérdőjelezhető: megrendelőként afelől mindenképpen nyugodtak lehetünk, hogy időre érkeznek az igényeink szerint megtervezett, és a Leier gyárban beépítésre előkészített kéregfalak és födémek. Ezek összeépítéséhez mindössze egy munkavezetőre és néhány munkásra van szükség, egy-egy elem beemelése pedig 10 percet vesz igénybe. A födémekbe már gyári körülmények között belekerül a szükséges alsó vasalás, a helyszínen pedig a tervező által meghatározott további vasalat, végül pedig a felbeton. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, így készül az előregyártott kéregfödémből teljes értékű modern építőelem, ahogy az összeillesztett kéregfalak közé pedig csak beöntik a betont és gyakorlatilag kész is.

Beépített Leier betonfal gépészeti bekötéshez szükséges áttörésekkel
Beépített Leier betonfal gépészeti bekötéshez szükséges áttörésekkel

És még valami „bekerül” ezekbe a kéregbeton elemekbe: ezek pedig szintén egyszerűen megfogalmazva lyukak, azaz a gépészet beépítését könnyítő áttörések, pont ott, ahol kell.

Újdonság a klímafödém

Az előregyártás nagy előnye már kezdetektől fogva, hogy az elkészült falakat, födémeket nem szükséges később szétvésni, ha a hűtés-fűtés, víz-, gáz- vagy villanyszerelés következik. A gyártás során ugyanis a tervek szerint a gépészetet szolgáló csövek helyét és az áttöréseket könnyedén kialakítják, így kerülnek az elemek az építkezésre. A Leier mérnökei ugyanakkor azon dolgoznak, hogy mind több területen könnyítsék, gyorsítsák az építkezést. Az innováció legújabb eredménye az előregyártással készülő klímafödém. Klímafödém esetén a mesterpanel födémet modern felületfűtési és hűtési csövekkel egészítik ki a szakemberek, így tehát a lemezekbe előre be van építve a mennyezetfűtés. Ennek eredménye, hogy a mennyezet jelentős szerepet játszik az épület hűtésében és fűtésében: így biztosított télen a sugárzó hő, nyáron pedig a hűtő hatás.

Leier klímafödém
Leier klímafödém

Klímafödém esetén is igaz, hogy kevesebb élőmunkára van szükség, mert a csövek és az esetleges elektromos dobozok beépítése meggyorsítja a fűtési és az elektromos rendszer kiépítését.

Lássunk néhány példát a gyorsaságra!

Az előregyártott elemekből összeállítható pince gyakorlatilag bármilyen alaprajzi kialakítás esetén, akár egy nap alatt felépülhet az alaplemezre. Az elemek az előre leegyeztetett sorrend szerint érkeznek az építkezésre, amelynek helyszíni utómunkálataihoz nem szükséges semmi különleges, csupán egy átlagos felszereltséggel rendelkező kis létszámú, 3-4 főből és egy munkavezetőből álló kivitelező csapat.

Leier Mesterpanel (LMP) beemelése. A beépítéshez elegendő egy kis létszámú csapat.
Leier Mesterpanel (LMP) beemelése. A beépítéshez elegendő egy kis létszámú csapat.

Nincs ez másként egy előregyártott elemekből készülő garázs esetén sem, ám ott talán még könnyebb a helyzet. Egy garázshoz gyakran még kevesebb fal szükséges, hiszen egy átlagos garázs 5×3, 6×6 esetleg 8×3 méteres, azaz mindössze 3-6 falpanel legyártása és előkészített alapra való elhelyezése a feladat.

Melyek az előregyártott lépcső előnyei? A beemelés után azonnal használatba vehető lépcsők segítik a további kivitelezést, a szintek közötti könnyű mozgást, megrendelőként pedig az sem utolsó szempont, hogy már a kivitelezés során egy rendezettebb épület képével találhatjuk szembe magunkat. A Leier lépcsőelemek méretpontos, igény szerinti méretben és különböző formában készülnek. Használati felületüket tekintve fagynak, sózásnak ellenálló és/vagy csúszásgátló felülettel is gyárthatók. Az előregyártott elemekkel történő gyors építés okai közé tartozik méretpontosságuk, és hogy sima felületük miatt nincs szükség csiszolásra, glettelésre. Ezzel munkaidőt, munkaerőt és így pénzt takaríthatunk meg – no és persze nem csak a költségeink, hanem az építkezés miatti aggodalmunk is kevesebb lehet.

Leier előregyártott lépcső
Leier előregyártott lépcső

ÉRDEKLŐDÖM A LEIER ÉPÍTŐANYAGOK IRÁNT

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A modern technológiai háttérnek köszönhetően, előregyártott betonelemekkel végezhető el a falazat, a lépcsők gyors és minőségi építése.

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Az építőanyagokkal szemben támasztott egyik legfontosabb elvárás a magas minőség, mely mellett egyre inkább megkerülhetetlenné válik a környezettudatosság és az energiatakarékosság iránti igény. Azonban kérdés, hogy találunk-e a piacon ilyen termékeket? Ezzel kapcsolatban jó híreink vannak!

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Mikor szükséges kéményt cserélni?

Amint véget ért a fűtési szezon, érdemes átvizsgálni minden, a fűtéshez kapcsolódó készüléket, különös tekintettel a kéményre, mely indokolatlanul elhanyagolt része ennek a területnek. Pedig a nem megfelelően működő kémény sok kellemetlenség okozója lehet!

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Zajárnyékoló falakkal őrizhetjük meg legjobban otthonunk csendjét

Az egészségkárosító zajok elleni hatékony megoldást a zajárnyékoló falak alkalmazása jelentheti.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?