11 gyógymód tetőbetegségekre a TONDACH-tól

A leggyakrabban előforduló tető problémák hatékonyan orvosolhatók a TONDACH segítségével.

Hallgassa meg a cikket MP3 formátumban!

Beázás, penészesedés vagy elviselhetetlenül meleg tetőtér? Vihar tépázta háztető, vagy lezúduló, életveszélyes hótömeg? Mind-mind olyan problémák, azaz tetőbetegségek, melyekre a TONDACH jól bevált és természetes gyógymódokat kínál.

elemek

1. Hőguta

A nagyobb  hőmérséklet vezetési tényezővel rendelkező  tetőfedő anyagok, mint például a beton, a könnyen felvett hőt intenzíven és folyamatosan sugározzák az alattuk lévő szerkezetnek. Ez a plusz hőterhelés még melegebb életteret teremt a tetőtérben élők számára.

bejut a ho illusztracio

A kerámia tetőcserép úgy működik, akár a borhűtő: vastag falából a felszívott víz folyamatosan párolog. Minél melegebb van, annál intenzívebb a párolgás és ezáltal a hűtés is.

borhuto2
twist tango rumba

A kerámia tetőfedő anyag a nedvesség párologtatásával hőt von el a környezetéből és felülete mentén csökkenti a hőmérsékletet. Ezért már a cserép alatti légrésben is alacsonyabb hőmérséklet alakul ki. A 100 °C-ig hőálló TONDACH tetőfóliák a legmelegebb nyári napokban is ellenállnak a hőnek.

 DETAIL 5 Folie final
 DETAIL 6 Dachaufbau final


2. Meghűlés

Ha a tetőfólia nincs leragasztva, akkor az egymásra lapolásoknál a hideg levegő a fólia alatti alsóbb rétegekbe jut és lehűti a hőszigetelést, a hőszigetelő táblák illesztésénél pedig bejuthat a tetőtér belső felületére. A lehűlt hőszigetelés hideg felületén páralecsapódás következik be mely rontja a hőszigetelő képességet és a páralecsapódás nedvesedést, beázást okoz, károsítva ezáltal a lakóteret is.

beszurodik a hideg levego pirosnyil
folia1
folia2
folia6

A TONDACH ragasztócsíkkal ellátott tetőfóliák vagy a TONDACH Tescon univerzális tetőfólia ragasztócsík használata megóvja tetőnket a meghűléstől.
folia8
folia9
Tescon szogtomito copy

3. Gerincproblémák

A gerinc a tető legérzékenyebb része, helytelen kivitelezése és a nem megfelelő kiegészítő elemek használata beázáshoz vezethet. A TONDACH gerinc- és éllezáró elemek szakszerű beépítésével mindez elkerülhető.

 

4. Légzési nehézségek

Ha a tetőcserép és a fólia közötti légrésben nem jár a levegő, akkor a tetőszerkezet befülled, penészesedés alakulhat ki és a faszerkezet 3-4 év alatt elkorhad. A be- és kiszellőzés szakszerű kialakításával ez megelőzhető.

legzes good 01
legzes good 02

A beszellőzés biztosításához eresz szellőzőszalag és eresz szellőzőelem szükséges, a kiszellőzést pedig előírás szerinti mennyiségben elhelyezett szellőzőcserepekkel és gerinc szellőzőszalag beépítésével érhetjük el.

000 1 legzesi nehezseg DSC3380

5. Szúrt sebek

A csatornaszellőző- és a légkábelkivezetések vízhatlan, légzáró kialakítása különös kihívást jelent minden tetőnél. A szakszerűtlen megoldások beázáshoz és a tető károsodásához vezetnek és esztétikailag is rontják az összképet.

szurtsebek negativ03
Dachdurchdringung neu 2014 kitoltott hatter
IMG 3757

A TONDACH® kerámia kiegészítőkkel és tető átvezető rendszerekkel műszaki szempontból biztos csomópontok alakíthatók ki, melyek védelmet nyújtanak a legszélsőségesebb időjárási viszonyok között is.

6. Sürgősségi esetek

A tetőről lezúduló hó nem csak az ereszcsatornát károsítja, hanem súlyos baleseteket és anyagi károkat okozhat. A megfelelő biztonság érdekében négyzetméterenként 1,5 – 3 db hófogó cserép vagy fém hófogó beépítése ajánlott a teljes felületen, melyek feldarabolják a veszélyes hótömeget. A hó lecsúszását hófogó ráccsal akadályozhatjuk meg.

hofogo
hofogo2
hokar
Univerzalis hofogoracs garnitura 3000x200mm copy

7. Hámsérülések, zúzódások

A fokozódó időjárási terheknek a védelem nélküli tetőszerkezetek egyre kevésbé tudnak ellenállni. Ezért szükséges a tetőhéjazat megfelelő, viharálló rögzítése. Viharkapocs használatával tökéletes rögzítés érhető el, beépítésével a tető ellenáll a szél szívó- és nyomóhatásának.

hamserules
viharkapocs1
viharkapocs2
viharkapocs3

8. Inkontinencia

A beázás elleni védelem számos tetőnél nem megfelelő. Ez különösen alacsonyabb hajlásszögű tetők esetében, azaz 20 fok alatt jelent problémát.

beazas

A cserépfejhorony, mellyel kizárólag kerámia tetőcserepek rendelkeznek, kifejezetten növeli a beázás elleni védelmet. A fejhoronnyal kialakított kerámia tetőcserepek alacsonyabb hajlásszőgű tetők esetében is nagyobb biztonsággal alkalmazhatók, mert könnyebben biztosítják az előírt minimális vízküszöb értéket.

fejhorony1

9. Életveszély

Jogszabály írja elő, hogy a tetőre kijutás és karbantartás lehetőségét, valamint a biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítani kell. A biztonságot és a jogszabályi előírásoknak való megfelelést szolgálják a TONDACH tetőbiztonsági rendszerelemei: a járórács, a tetőkibúvó ablak és a biztosító kampó.

eletveszely
tetokibuvo1
tetokibuvo3
Univerzalis jaroracs garnitura kismeretu cserepekhez 800x250mm


10. Állapotromlás

Egyes tetőfedő anyagok esetében a mesterséges festékek és védőbevonatok az idő múlásával kifakulnak, foltosodnak, mohásodnak, elvesztik eredeti megjelenésüket. A TONDACH engóbozott tetőcserepek ezzel szemben olyan homogén, természetes felülettel rendelkeznek, mely kimagaslóan ellenálló és tartós védelmet biztosít. Az engóbozott tetőcserepek UV állóak, színüket örökre megtartják, öntisztulók és nem mohásodnak.

bevonat
40 Antracit Bolero copyFigaro E schwarz highres

11. Túlsúly

Felújítások esetében fontos szempont lehet a cserép önsúly, amikor egy túlzottan nehéz tetőfedő anyagot nem bír el a régi szerkezet. A TONDACH XXL tetőcserepek egy átlagos méretű tető esetében több száz kilóval kevesebb súlyterhet jelenthetnek a tetőszerkezetnek, mintha ugyanez a tető betonból készülne.

suly
reszlet 4 highres
haz

Túlsúly ellen optimális megoldás tehát a TONDACH XXL kerámia tetőcserepek használata. Előnyük az alacsony négyzetméter súly mellett a nagy méret, és ezáltal a gazdaságos tetőfedés, a nagy színválaszték, a fokozott ellenállóság és a hosszú élettartam.

Gondolkodjon TONDACH tetőrendszerben, hogy megóvja tetőjét a tetőbetegségektől!

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

A csillagok nem csak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg az új Star tetőcserepeket!

A BMI Bramac azzal a céllal alkotta meg új Star tetőcserepeit, hogy hosszú évek múlva is olyan kellemes érzéssel pillanthassuk meg tetőnket, mint a beköltözés napján. Ideje, hogy felfedjük a hosszan tartó csillogás titkát.

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Az időjárás még a legstabilabb tetőket sem kíméli. Idővel az anyagok elöregszenek, és egyre kevésbé alkalmasak eredeti funkciójuk ellátására. Amint a tető megérett a felújításra, többé nem megkerülhető a kérdés: milyen legyen az új tető? A cserepeslemez esztétikus, időtálló és gazdaságos megoldást jelent, tehát remek választás.

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Egy egyszerű családi ház látványát is feldobhatjuk, de legalábbis eljátszhatunk annak gondolatával, milyen lenne otthonunk egy trendi, egy elegáns vagy éppen hangulatos PREFA tető alatt. Ebben segítségünkre lehet a cég ingyenes fotószervíz szolgáltatása, amellyel megnézhetjük, hogyan festene új vagy felújítandó otthonunk a számtalan színben választható, viharálló, tartós és környezetkímélő fémtető alatt.

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A tetőfedési lehetőségek között válogatva családi házon kevésbé találkozunk korcolt tetővel. Hogy ez mégis jó döntésnek bizonyult, mindjárt kiderül, hiszen maga a tulajdonos és a ház építész tervezője mesél a választás okairól, a tervezés körülményeiről.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.